Prepáčte za spam ale dnes som sa tak zamyslel a napadla mi taká otázka. Kedže je v dnešnej dobe človek pomaly za všetko označovaný za rasistu,čo v prípade že má prostitútka ako podmienku uvedené že neposkytuje služby černochom či rómom? Je to rasizmus?
Ide o to, ako to vnímaš. Sex je o osobnej voľbe (hoci za peniaze). Na inštitucionálnej rovine - ak by mal nejaký bordel vypísané v pravidlách, že je černochom a rómom zakázaný vstup, vtedy by to bol problém (podobne ako sa to teraz rieši napr. v niektorých Českých reštauráciách - "muslimov neobsluhujeme atď.") - v takom prípade je to rasizmus. Ale ak to má niekde v podmienkach, a je sama na priváte - vtedy to podľa mňa rasistické nie je (nemusí mať problém s inými etnikami v osobnom živote - mimo sexu). Rovnako asi ako odmietne aj Slováka, keď sa jej hnusí. Takže za mňa nie, nie je to rasizmus - ale voľba jednotlivca.
@hnisavica Ale v tomto prípade je to podstatný rozdiel. Síce s rasizmom súvisia predsudky a stereotypy (ktoré má každý) - ale stále je to slobodná voľba. A potom ide o to, ako rasizmus definuješ. Na politickej úrovni ide o diskrimináciu a segregáciu. Tie sa prejavujú vo verejnej sfére - toto je súkromná sféra - kde platia pravidlá osobnej voľby. Osobná voľba je prvoradá. Pokiaľ by spolu s odmietaním sexu verejne prejavovala nenávisť k iným etnikám - vtedy áno, bol by to rasizmus.
@delica Hej, lebo táto téma aj príspevok, na ktorý som reagoval, úplne naznačuje, že reč je o psoch.
@james98 Samozrejme, všetko je slobodná voľba. Neviem ako ty, ale ja vidím aj v tom, že daná prostitútka odmietne niekomu poskytnúť svoje služby na základe jeho príslušnosti k istej rase alebo etniku, istú formu diskriminácie. Rasizmus sa netýka len nenávisti, funguje aj na úrovni inherentnej predpojatosti. A nemusí ním nikomu bezprostredne ubližovať (možno tak citom odmietnutého zákazníka).
@hnisavica ja by som slovo "diskriminacia" proste zakazal. ludia sa tym zvyknu ohanat vsade a najhorsie na tom je, ze sa proti tomu de facto neda argumentovat dokonca ani v pripade, ked ide o uplne nezmyselne tvrdenie. to slovo je cele zle.
ide o to, ze existuju doslova tisice foriem diskriminacie, ktore su nielen, ze bezne tolerovane, no dokonca sa ani len nikto nepozastavi nad tym, ze ide o diskriminaciu. napriklad listok do vlaku pre deti do 15 rokov, ci osoby od 70 rokov za polovicne ceny. mam sa teraz postavit k okienku a kricat, ze ma diskriminuju na zaklade veku? alebo praca. chcu odomna schopnosti v istej oblasti a ing. pred menom. ako si len dovoluju ma diskriminovat na zaklade mojich vedomosti a vzdelania? preco nemozem chodit curat na zenske zachody? ved to je jasna diskriminacia na zaklade pohlavia! ba co horsie, taka modelingova agentura ma odmietne preto, ze som skaredy. to uz kde sme, aby sme odopierali ludom karieru kvoli ich vzhladu?
diskriminacia je nevyhnutna a umoznuje spolocnosti fungovat. vo svete absolutne bez diskriminacie by som sa mohol vyhlasit za prezidenta usa a nikto by mi nemohol nic povedat (azda ma nebude niekto diskriminovat za to, ze nemam potrebnu kvalifikaciu a ze som nevyhral volby, no nie?).
ono je sice pekne volat po svete bez rasizmu a diskriminacie, no na druhej strane sa treba vediet aj zastavit a opytat sa, ci to, co pozadujem, nie je v konkretnej situacii bohapusty nezmysel.
pokial ide o otazku nastolenu v tomto fore, podla ucebnice sice mozne povedat, ze ide o diskriminaciu a rasizmus, no na druhej strane na tom nevidim nic zle.
@notme Samozrejme, sú rôzne formy diskriminácie, povedzme že v tvojich hyperbolických príkladoch je diskriminácia aj potrebná. (Neviem síce, ako umožňuje fakt, že istá prostitútka odmieta poskytovať služby na základe rasy, spoločnosti lepšie fungovať, ale dobre.) V poslednom odstavci si, myslím, povedal to, čo aj ja. Každý má právo slobodne diskriminovať, ak tým násilne nezasahuje do slobody a ľudských práv jednotlivca. Predmetná otázka bola ale položená jasne, čiže áno, každý má "právo osobnej voľby" byť predpojatý, ale nech sa nečuduje, keď ho tak potom niekto označí.
Ak má vyslovene uvedené, že apriorne neposkytne služby príslušníkovi nejakej rasy, tak neviem čo iné by to bolo. A hej, osoba má samozrejme právo spať a nespať s kým chce; ide o to, že explicitne v tej "podmienke" selektuje etnickú skupinu.
@hnisavica problem je, ze kvoli tomuto "rasizmu" vznikaju mnohe zbytocne rozpory a debaty, ako je napriklad aj tato. pokial viem, v bordeloch to funguje tak, ze ak sa prostitutke nepacis, moze ta odmietnut. netusim, ci to tak funguje v zavislosti od konkretneho podniku, alebo je to vo fachu bezne, no pre zjednodusenie sa budeme tvarit, ze toto pravo ma uplne kazda. povedzme, ze ozaj nechce spat s chlapmi inej rasy, co mi pride dost pochopitelne, a tak odmietne kazdeho farebneho, ktory sa pritrafi. nepovie to vsak otvorene, bude sa odvolavat na svoje pravo odmietnut zakaznika. v tomto pripade je to uplne koser. ked ale explicitne specifikuje, ze nebude spat s farebnymi, je za rasistku. dve rovnake situacie, dva rovnake vysledky, no v jednom pripade z nej je rasistka a v druhom nie. a zbytocny problem je na svete.
preco si to cele nezjednodusit? staci prestat implicitne vnimat diskriminaciu a rasizmus ako nieco zle. su to pomenovania nejakych spolocenskych javov. ani dobre ani zle. jednak by to riesilo kopu zbytocnych problemov a za druhe by to vzalo eso z ruky vsetkym otravnym strazcom spravodlivosti, ktori by boli najradsej, ak by kazdy mohol vsetko bez ohladu na cokolvek (teda az dokym to nekrivdi ich pohladu na moralku, vtedy je to fuj).
@notme Rasizmus nie je ani dobrý ani zlý, ježiši.
V tej bájke o prostitútke rasistke/nerasistke sa samozrejme o rasizme bavíme v obidvoch prípadoch, akurát v tom druhom prípade sa to o tej osobe nevie.
@notme No tak toto musíš dovysvetliť, lebo ja tam fakt rozdiel nevidím. Však v tom druhom prípade nielenže rasový predsudok má, ale aj podľa neho koná (odmieta služby). Akurát ľudia v jej okolí o tom predsudku nevedia. To tým že sa jej to darí skryť, tak tým sa jej postoj niekam vyparil?
Nie neije to rasizmus, lebo prostititka sa pravdepodobne odvola, ak by to riesila policia (keby si podal oznamenie ) na nejake statistiky, ze cudzinci a cigani su viac rizikova populacia (ohladom pohlavnych chorob --- preto to tam maju tie prostitutky uvedene ). Alebo napriklad, uplne kludne to moze odovodnit jednoducho, ze nechce mat sex s cernochmi a ciganmi a bodka a kazdy ju musi respektovat. Ved boli by to uplne kravy keby mali sex s kazdym. @nats No to teda nieje rasizmus.
@wetvy tym, ze o tom ostatni nevedia, to nikto neriesi. a o tom cely cas vravim. deje a bude sa to diat stale, lebo je to normalne, a obvykle sa nad tym nikto nepozastavi. lebo, opakujem, je to normalne. no akonahle to niekto onalepkuje ako rasizmus, tak sa okolo toho zbehne hromada socialnych bojivnikov a vytvoria okolo toho uplne zbytocne halo.
@notme Normálne to určite nie nie je, bežné - povedzme. A to že je niečo bežné ešte neznamená, že to nie je nežiaduce. Samozrejme, v tomto konkrétnom prípade to ako problém nemusí vyzerať, lebo ide o dosť banálny príklad, lenže reč je o rasizme ako o princípe a ten sa môže realizovať cez oveľa zásadnejšie a monštróznejšie akty, kde diskriminácia je len na začiatku nejakého spektra, ktoré zahŕňa lynčovanie a končí genocídou.
@notme Uf, no tak kde začať k druhému a tretiemu odstavcu v @12. Tam ty čo uvádzaš ako ževraj extrémne prípady diskriminácie proste nie sú prípady diskriminácie. Diskriminácia nie je akékoľvek selektovanie osôb na základe nejakého kritéria, tam ide o to, či dané kritérium má priamy vzťah k tomu, kvôli čomu je selekcia vykonávaná. Čiže vzdelanie ako kritérium pre kandidáta pre pracovnú pozíciu alebo študentský stav ako kritérium pre zľavu je normálna selekcia, lebo proste práca súvisí s príslušným vzdelaným a zľava na lístok súvisí s faktom, že si nezaopatrené dieťa. Na druhú stranu to že je niekto Róm o ňom ešte dopredu nič nevypovedá vo vzťahu k sexuálnemu aktu.
@wetvy inymi slovami "je to diskriminacia, len ak to splna mnou stanovene kriteria diskriminacie". vysvetli mi, ako konkretne sudis a mozes pridat aj co ti dava pravo sudit, kto je pre koho vhodny sexualny partner a ako si ho ma zvolit.
@notme No tak ak presne nedefinujem čo je diskriminácia, tak asi ťažko sa o diskriminácii môžem baviť. To posledné celkom nechápem, mne je úplne jedno kto si koho zvolí/nezvolí ako sexuálneho partnera.
@wetvy no v takom pripade by bolo dobre vychadzat z nejakej vseobecne platnej definicie, lebo to, co si popisal ty, si si vycucal z prsta. je ti jedno, koho si vyberie, ale ked si nevyberie cigana, tak je rasistka. can't argue with that
@notme Vychádzam z toho, v akých kontextoch sa o diskriminácii hovorí bežne a čo tie konkrétne prípady odlišuje od iných spôsobov selekcie. Ak máš lepšiu definíciu, tak nech sa páči, ono ten termín sa dá definovať 100 spôsobmi, ale ak mi z toho potom vychádzajú také absurdity aké máš v @12 , tak s tou definíciou je asi niečo zlé. To "ale ked si nevyberie cigana, tak je rasistka" je vtip, nie? Kde som niečo také napísal?
@wetvy hras sa so slovickami. diskriminacia je vo vseobecnosti znevyhodnovanie istej skupiny ludi. a ked sa uz idem diskriminaciou (ktora, ocividne, nikde nieje nijako exaktne definovana) ohanat ako argumentom, nemozem plakat, ak mi niekto ukaze ine pripady diskriminacie, ktore ja za diskriminaciu (podla mojej vlastnej definicie) nepovazujem.
@19 tu si to napisal. ci akoze "mat rasove predsudky" != "byt rasista"? opat sa ideme dohadovat o konkretnej definicii pojmu? to sa veru daleko nedostaneme.
@10 jasne ze aj prostitutky maju moznost vyberat si. Dobre nejaka stara strbava alkoholicka zo stanice uz asi moc nenavybera, ale luxusna prostitutka s peknym telom si v sexbiznise zarobi dost aj keby si vyberala cisto len fesakov. Zalezi na jej prioritach - ci chce zarabat viac aj za cenu ze ju zakaznik bude odpudzovat, alebo sa proste uspokoji s mensim obnosom, kedze aj tak zarobi viac nez vo vacsine normalnych zamestnani.
A zda sa mi uplne normalne davat si taketo podmienky, niektore si uvadzaju ze nejdu s chlapmi od urciteho veku a podobne, to by sa potom tiez dalo oznacit za diskriminaciu spolocenskej skupiny, ale nad tym sa nik nepozastavi ako ked uvedie cernochov/ciganov. Predsa je to jej telo a jej rozhodnutie koho donho pusti, a ked sa jej tmave typy nepacia a nema zaujem o sex s nimi, spomenut to vopred ulahci mnoho problemov. A aj to je myslim taktnejsie uviest veci narovinu, nez sa s niekym dohodnut a nasledne ho odmietnut - lebo jeho vzhlad je uz mimo jej limit prisposobenia sa.
Inak ja ešte dodám, čítal som že v poľsku už neviem v ktorom roku ale 1 imigrant černoch Hiv pozitívny, presne na rasizmus sa vyhováral keď chcel sex bez gumy od prostitútok a tie prostitútky prehovoril, no a nakazil HIV vírusom asi nejak do 100, proste dosť. Neviem či ho potom chytili a zavreli, .....mám poruchu pamäti. Napríklad podľa mna by tu na SR cudzinci mali mat zakázaný SEX ÚPLNE, HIV mame na nízkej úrovni a len nám to sem nosí všelijaká zahraničná háveď.
@notme Ach. Tvoja definícia diskriminácie je zhodná s definíciou akéhokoľvek výberu na základe nejakého kritéria, čiže selekcia, čiže termín diskriminácia zrazu nemá dôvod existovať. Tá akože moja definícia smerovala proste k tomu, aby ten termín konkretizovala. Ale aj tak trváš na svojej definícii, fajn.
Nenapísal som, že ak si nevyberie cigáňa, tak je rasistka. Rasistka je ak apriorne odmieta poskytnúť službu každému príslušníkovi nejakého etnika, čisto na základe tohto kritéria.
Nechce sa mi už papagájovať dokola tie isté veci, lebo fakt sa to aj tak nikam neposúva a úprimne, to o čom v tomto bode diskutujeme je už totálna pičovina.
je to na zamyslenie, ale mne to príde také, že voľba sexuálneho partnera (aj keď je to platená služba) je veľmi intímna vec... a tá žena má právo si stanoviť nejaké pravidlá, napr. vek, pohlavie, možno aj rasu/etnikum... Proste to, že by nechcela, aby jej klient mal viac ako 40 neznamená, že má niečo proti starým ľuďom, len s nimi nechce spať... To isté sa dá povedať aj o rase nie? Nemusí mať vôbec nič proti černochom ako takým... Len so žiadnym nechce sex, lebo napríklad pre ňu nie sú fyzicky príťažlivý... (aj keď neviem či je pre prostitútku dôležité, aby pre ňu bol klient príťažlivý, ale možno áno) .... ono to môže aj nemusí byť rasistické... asi záleží od dôvodov tej ženy, od okolností... neviem...
@wetvy to som tvrdil v uplne prvej vete, ten termin nema existovat, lebo je to hlupost. toboz nie v jeho momentalnej podobe, ked s nim kazdy dokaze narabat ako sa mu zapaci s tym, ze sa voci tomu neda nic namietat. ty povies tak, ja onak, pojdeme na sud a vyhra ten s lepsim pravnikom, nakolko ani boh nedokaze objektivne posudit, ci islo alebo neslo o diskriminaciu. vravim, nezmysel od D az po A.
za prve, na podstate to nic nemeni a za druhe to nedava zmysel. kazdemu? cize, vychadzajuc z tejto definicie, mozem pokojne odmietnut nieco poskytnut 99 zo 100 ciganov a na plnu hubu im povedat, ze som odmietol kvoli tomu, ze su cierni, pokial to tomu poslednemu poskytnem? neodmietol som kazdeho, cize niesom rasista
objektivne nevidim dovod, preco by som si nemohol vyberat klientov na zaklade coho chcem. diskriminacia je totalne pase, lebo je to cirocisty blud a o rasizme nema zmysel sa bavit prakticky od cias zrusenia otroctva resp. konca druhej svetovej. ziadna rasa nieje systemom ako takym privilegovana ani utlacana a to je asi tak vsetko, co sa k problematike rasizmu da povedat. pokial su si dvaja ludia pred zakonom rovni bez ohladu na farbu pleti, cela debata o rasizme konci. zvysok su uz len osobne preferencie jednotlivych ludi a snaha inych ludi babrat sa im do toho.
Osobne nevidim rozdiel v tom, ci odmietnem sex s blondynami (lebo sa mi nepacia blondate hlavy), alebo s cernochmi (lebo sa mi nepaci cierna pokozka). To nie je rasizmus, to je osobna preferencia.
@tralalibang asi mas pravdu, neviem, v dejepise som nikdy nebol dobry. ide vsak o podstatu. jedina nerovnost, proti ktorej ma zmysel bojovat, je nerovnost pred zakonom. zvysok je nezmysel. to poznas uz od skolky, ked si sa hrala v tej skupinke deti, kde si mala kamaratov. keby ale prisla ucitelka a povedala inej skupinke, kde ta nemaju radi, ze sa s tebou musia hrat, ako by to asi fungovalo...?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
A inak ked pises o tom ze je bezne si vybrat kto sa jej paci tak ako ok ale nemyslim si ze prostitutky si maju moznost vyberat len peknych klientov
@james98 Samozrejme, všetko je slobodná voľba. Neviem ako ty, ale ja vidím aj v tom, že daná prostitútka odmietne niekomu poskytnúť svoje služby na základe jeho príslušnosti k istej rase alebo etniku, istú formu diskriminácie. Rasizmus sa netýka len nenávisti, funguje aj na úrovni inherentnej predpojatosti. A nemusí ním nikomu bezprostredne ubližovať (možno tak citom odmietnutého zákazníka).
ide o to, ze existuju doslova tisice foriem diskriminacie, ktore su nielen, ze bezne tolerovane, no dokonca sa ani len nikto nepozastavi nad tym, ze ide o diskriminaciu. napriklad listok do vlaku pre deti do 15 rokov, ci osoby od 70 rokov za polovicne ceny. mam sa teraz postavit k okienku a kricat, ze ma diskriminuju na zaklade veku? alebo praca. chcu odomna schopnosti v istej oblasti a ing. pred menom. ako si len dovoluju ma diskriminovat na zaklade mojich vedomosti a vzdelania? preco nemozem chodit curat na zenske zachody? ved to je jasna diskriminacia na zaklade pohlavia! ba co horsie, taka modelingova agentura ma odmietne preto, ze som skaredy. to uz kde sme, aby sme odopierali ludom karieru kvoli ich vzhladu?
diskriminacia je nevyhnutna a umoznuje spolocnosti fungovat. vo svete absolutne bez diskriminacie by som sa mohol vyhlasit za prezidenta usa a nikto by mi nemohol nic povedat (azda ma nebude niekto diskriminovat za to, ze nemam potrebnu kvalifikaciu a ze som nevyhral volby, no nie?).
ono je sice pekne volat po svete bez rasizmu a diskriminacie, no na druhej strane sa treba vediet aj zastavit a opytat sa, ci to, co pozadujem, nie je v konkretnej situacii bohapusty nezmysel.
pokial ide o otazku nastolenu v tomto fore, podla ucebnice sice mozne povedat, ze ide o diskriminaciu a rasizmus, no na druhej strane na tom nevidim nic zle.
preco si to cele nezjednodusit? staci prestat implicitne vnimat diskriminaciu a rasizmus ako nieco zle. su to pomenovania nejakych spolocenskych javov. ani dobre ani zle. jednak by to riesilo kopu zbytocnych problemov a za druhe by to vzalo eso z ruky vsetkym otravnym strazcom spravodlivosti, ktori by boli najradsej, ak by kazdy mohol vsetko bez ohladu na cokolvek (teda az dokym to nekrivdi ich pohladu na moralku, vtedy je to fuj).
V tej bájke o prostitútke rasistke/nerasistke sa samozrejme o rasizme bavíme v obidvoch prípadoch, akurát v tom druhom prípade sa to o tej osobe nevie.
@nats No to teda nieje rasizmus.
Zas používajme trochu sedliacky rozum
@19 tu si to napisal. ci akoze "mat rasove predsudky" != "byt rasista"? opat sa ideme dohadovat o konkretnej definicii pojmu? to sa veru daleko nedostaneme.
A zda sa mi uplne normalne davat si taketo podmienky, niektore si uvadzaju ze nejdu s chlapmi od urciteho veku a podobne, to by sa potom tiez dalo oznacit za diskriminaciu spolocenskej skupiny, ale nad tym sa nik nepozastavi ako ked uvedie cernochov/ciganov. Predsa je to jej telo a jej rozhodnutie koho donho pusti, a ked sa jej tmave typy nepacia a nema zaujem o sex s nimi, spomenut to vopred ulahci mnoho problemov. A aj to je myslim taktnejsie uviest veci narovinu, nez sa s niekym dohodnut a nasledne ho odmietnut - lebo jeho vzhlad je uz mimo jej limit prisposobenia sa.
Nenapísal som, že ak si nevyberie cigáňa, tak je rasistka. Rasistka je ak apriorne odmieta poskytnúť službu každému príslušníkovi nejakého etnika, čisto na základe tohto kritéria.
Nechce sa mi už papagájovať dokola tie isté veci, lebo fakt sa to aj tak nikam neposúva a úprimne, to o čom v tomto bode diskutujeme je už totálna pičovina.
za prve, na podstate to nic nemeni a za druhe to nedava zmysel. kazdemu? cize, vychadzajuc z tejto definicie, mozem pokojne odmietnut nieco poskytnut 99 zo 100 ciganov a na plnu hubu im povedat, ze som odmietol kvoli tomu, ze su cierni, pokial to tomu poslednemu poskytnem? neodmietol som kazdeho, cize niesom rasista
objektivne nevidim dovod, preco by som si nemohol vyberat klientov na zaklade coho chcem. diskriminacia je totalne pase, lebo je to cirocisty blud a o rasizme nema zmysel sa bavit prakticky od cias zrusenia otroctva resp. konca druhej svetovej. ziadna rasa nieje systemom ako takym privilegovana ani utlacana a to je asi tak vsetko, co sa k problematike rasizmu da povedat. pokial su si dvaja ludia pred zakonom rovni bez ohladu na farbu pleti, cela debata o rasizme konci. zvysok su uz len osobne preferencie jednotlivych ludi a snaha inych ludi babrat sa im do toho.