@Roborossen áno malo podľa predpovede čo som vydal este 28.12. Dnes som napisal novu a dazd neocakavam. Namiesto toho tu mame vodu v podobe hmly a nie dazda, takze nejake mrholenie vonku je a to staci na to, aby som mohol povedat, ze predpoved nebola zla. Nemal som cas uz vcera pisat novu a tak si bol v tom, ze bude prsat Dazd vsak uplne nadalej nevylucujem hlavne na severozapade a severe nakolko v Cechach a na Morave prsi.
@harleystorm no podľa mňa neni ani tak celkom správna
Teda nie,že by som sa chcel hádať, ale čo som čítal diskusie o tom GO, klimatologovia nevedia určiť počasie pomaly ani na 2 dni dopredu a potom sa čudujú, že im ľudia neveria.
@Roborossen klimatologovia nerobia predpovede pocasie ale tie robia meteorologovia Klima a klimatologia je suhrn pocasia za dlhe obdobie teda aj 50 rokov, kdezto meteorolog ma na starosti aktualne pocasie a predpoved. Co sa tyka toho ci predpovede vychadzaju alebo nevychadzaju sa vedu presne a velmi striktne statistiky. Mozem ta ubezpecit, ze predpovede su velmi presne a na dva ci tri dni dopredu dosahuju az 85 % pravdepodobnost. Viem, ze bezny laik ma chut zovseobecnovat a oznacit predpoved minimalne za nepresnu alebo dokonca ako ty, ze vobec nevychadza. Aby si toto mohol tvrdit tak by muselo nevyjst vsetko, napriklad teploty, oblacnost, vietor, synoptika a mnoho inych faktorov. Staci, ze vyjde teplota, vietor, oblacnost, synoptika len neprsi tak ako teraz neznamena, ze predpoved nevysla vobec. Zatial sa nestretavam s nazorom, ze by ludia neverili predpovediam pocasia. Vsetko je to o spravnej interpretacii. Niekedy naozaj nie je mozne povedat ci bude prsat alebo nie na kazde miesto dopredu na niekolko dni dokonca ani na dva dni. Cize ak predpovede medzi verejnostou su nepresne alebo nevychadzaju je to len vdaka tomu, ze to media zle citaju a verejnost nie je dost zaucena ako si vysvetlit meteorologicke terminy, ktore maju svoje presne definicie. Uvediem priklad v lete. Mnoho ludi poculo bude pekne a potom dosla burka a pokazila vsetko. Velky hnev na meteorologov. Ale neopravneny. Ked sa povie slnecno a velmi teplo, len ojedinele burky, tak to znamena, ze az 90 % uzemia bude bez burky. Ojedinele znamena, ze dany jav je predpovedany a ocakavany na maximalne 30 % rozlohy krajiny. Nikdy sa neda povedat dni dopredu kde bude burka presne nakolko ta sa vytvori z nicoho a nie je to mozne predvidat kde bude, az v case ked vznika to vieme s jasnostou povedat. Predpoved pred vianocami znela dojde silna zima, potom este ani tu nebola ja uz som varoval pred silnym oteplenim priamo na vianoce. Vsetko vyslo, potom par dni vravim o navrate zimy cez vikend. Aj k tomu dojde, cize 80 % iste splnam a ten dazd ze dnes nevyjde je v ramci tych 20 % neistoty
v BA raz je a raz nie je a primator v spravach povedal, ze ak bude hmla akurat o polnoci tak ten ohnostroj pustia az zajtra o 20:00 takze dnes mozno nebudu prvy krat v telke ukazovat ohnostroj nad BA
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Teda nie,že by som sa chcel hádať, ale čo som čítal diskusie o tom GO, klimatologovia nevedia určiť počasie pomaly ani na 2 dni dopredu a potom sa čudujú, že im ľudia neveria.
@sisska Hej Mal som povedať?