Ahoj ... Takže pýtam sa to preto , lebo co sledujem ludi , tak niektori , co nemaju vysoku skolu maju lepsie zamestnanie ako ti , co ju maju . Su ludia bez vysoko skolskeho titulu nejako podcenovani?
podľa toho do akého zamestnania chceš ísť. Lekár, konštruktér alebo vedecký pracovník sa bez VŠ nezaobíde a so strednou školou sa dá tiež dobre zamestnať ak je človek šikovný.
ono je celkom dobré si aj pozrieť , z akej školy / čo študoval ten človek ... taká sociálna alebo misijná práca, to sú také zaručené popičivky s ktorými môžeš ísť piče do ale na druhú stranu napr väčšina technických oborov sa môže pochváliť dobrým uplatnením absolventov
@daarkness Ak si naozaj šikovná(ý) v nejakej oblasti, že už aj niečo "produkuješ", tak sa môžeš zamestnať aj hneď po strednej a nemusíš strácať čas (napr. nejaký programátori a pod.), ale v tejto dobe sa skôr vysoká škola berie ako samozrejmosť . Uškodiť ti to nemôže, len pomôcť, keď budeš mať pred menom zopár písmenok .
Taktiež zamestnávateľ (potencionálny) pozerá na teba trochu inak, keď máš alebo nemáš VŠ
Ale bohužiaľ, mám taký pocit, že VŠ diplom je v momentálne asi na takej úrovni ako kedysi (za bývalého režimu) maturita...
Zas, ale je hovadina, keď ide niekto študovať niečo, len a len preto, aby mal titul a vie, že sa nikdy v danom obore nezamestná... Už toľko spomínaná soc. práca, alebo podobne .
Potom sú tu ešte aj takí, ktorí idú študovať len preto, aby si predĺžili svoju mladosť a nechce sa im pracovať
bez vysokej skoly sa zamestnas ako robotnik za beziacim pasom...ak teraz pojdes studovat vysoku skolu,kym dostudujes tak si myslim ze to bude velmi potrebne
To závisí od toho čomu sa chceš venovať. Pravda je aj áno, aj nie. Ak by si sa chcela venovať napr. IT (programovanie, robenie webov) alebo kreatívnym činnostiam ako fotografovanie a podobne, tak ti je vysoká škola úplne na prd... Ak sa chceš venovať napr. lekárstvu, tak určite školu potrebuješ... Vysoká škola je aj tak v dnešnej dobe preceňovaná, to či budeš úspešný v živote závisí od iných vecí ako od školy...
hehe, tí luďia čo nemajú výšku ale majú dobré zamestnanie sa vedia v prvom rade dobre predať, majú známostí, sú spoločenskí atď, alebo majú talent a robia proste to čo ich baví. Takže ak nemáš na nič talent a nemáš dobré známosti, tak tá výška sa ti docela zíde
tak ako tu bolo spomenuté..aj ja poznám ľudí okolo seba ktorí po skončení strednej (aspoň z môjho pohľadu) nemusia ísť na výšku..zarábajú slušné peniaze popri škole a pritom sa venujú tomu čo ich baví..keby mali na to napr. celý deň tak spravia omnoho viac ako teraz a žili by si lepšie ako veľa ľudí s diplomom..ale tak na to aby sa človek venoval IT netreba len byť bifľoš ale človeka to musí aj baviť a musí na to mať chuť ..
neide tak o skolu ci ma alebo nie, skor od teba zidaju tu blbu prax, nehovorim ze prax je na nic, ale ako sa na zamestnat nejaky cerstvy absolvent ekonomiky ked od neho ziadaju min. 2 roky paxe
Čo z toho titulu, keď má niekto v hlavne na****, to môže ísť tak max. učiť žiakov na ZŠ alebo skôr SŠ Sú firmy, ktoré pozerajú na titul a "filtrujú" mierne uchádzačov ale sú aj také, ktoré sa pozerajú na vedomosti... Treba mať vedomosti, ovládať cudzie jazyky a vedieť sa uplatniť, a nie čakať doma, že mi zavola Tom Cruise aby som mu šiel vyprať bielizeň za 100 evri.. alebo mať cash a začať s nejakým projektom, prípadne ako nejaký živnostník / freelancer.... alebo sa uchytiť "zázračne" v tatkovej firme hh
@freestyler01 moja mam nema strednu skolu,pretoze musela ist ako 18 rocna nma seba zarabat...kedysi pracovala v ovarni, a v poslednych rokoch bola nezamestnana lebo vsade chcu VS...
Zavisi od toho, ze kde chces robit a co chces robit. Tu na Slovensku, zial skoro vsetci chcu titul, a je im jedno, ci su za tym vedomosti alebo nie. V zahranici baziruju dost na praxi a napr. v UK na vysku nechodi take percento ludi ako u nas (a ked hej, tak skoro vsetci skoncia s bakalarom a na mastera ide len cca 10-20%), preto tam ide o schopnosti a prax.
A je samozrejme, ze ak chces robit vedecku alebo velmi zodpovednu cinnost, tak ti bude treba aj vysku. Tym myslim doktora (bez vs sa tazko nieco nauci), inziniera, vrcholoveho manazera (tam treba aj poriadnu prax navyse), architekta, jadroveho fyzika a pod.
A k tomu, ze ludia bez vs maju lepsie zamestnanie mozem povedat len to, ze ono sa to otoci po niekolkych rokoch v prospech tych, co maju vs. A hlavna pricina je v tom, ze ak si porovnach cerstveho magistra s niekym co pracuje 5 rokov, tak je jasne, ze clovek bez vs uz ma nieco zarobene, ma prax a pod., ale problem je, ze ma obmedzeny karierny rast. A myslim si, ze najlepsie sa ludia bez vs mozu mat, ak si zalozia vlastne firmy a su sami sebe panmi, a samozrejme su sikovni a dari sa im podnikat.
Polovica Mečiarových VŠ,pretože za jeho vlády otvárali VŠ na každej dedine,má také prijebané študijné odbory,že absolvent síce má VŠ ale úplne na hovno.
@assasins no to som zvedavý koľko Samozrejme existujú aj takí, ktorí sa stanú manažérmi vo firme, ktorú založia, prípadne v rodinnej firme... Ale to si vyžaduje špeciálne okolnosti a tieto okolnosti tu boli po páde komunizmu a následnej privatizácií, keď sa z obyčajných ľudí bývajúcich v dvojizbovom bytíku stali zo dňa na deň milionári Bolo to najväčšie prerozdelenie majetku v našom regióne od bitky na Bielej hore... čiže v našej dobe a v trhových ekonomikách nevídaný jav, ktorí sa ťažko v najbližších storočiach zopakuje. Preto sú medzi manažérmi v SR (ak vôbec) disproporčne zastúpení stredoškoláci... Ale to bohužiaľ nehovorí nič o šanciach stredoškoláka dostať sa na vysoký post dnes... Práve naopak šance sú ešte menšie ako v západnom svete, pretože každý druhý človek z našej generácie má VŠ titul a preto môže byť neprezieravé postaviť na vysoký post človeka z nižšou formálnou kvalifikáciou ako majú jeho podriadení, ktorých bude veľa s titulom, a ktorí by mohli mať problém s absenciou vš titulu u nadriadeného...
Samozrejme vo verejnom sektore sa občas stáva, že je na nižšiu vedúcu funkciu nominovaný stredoškolák, ale toto tiež zrejme s časom vymizne, lebo stranícke kádre sa zaplnia vysokoškolákmi...
Stredoškolák môže byť úspešný ako živnostník alebo v inej oblasti podnikania, ale ako zamestnanec má mimoriadne sťaženú pozíciu a tam, kde sú tabuľkové platy, má zvyčajne na rovnakej pozícií nižší plat ako jeho vysokoškolský kolega... a je odkázaní, možno s výnimkou schopných elektrotechnikov a športovcov na rutinnú nemanuálnu alebo manuálnu prácu, za ktorú v SR nie sú zvyčajne úžasné platy...
Záleží aj na tom, čo chce dosiahnuť. Ak si niekto myslí že VŠ a dobré zamestnanie mu zabezpečí fin. nezávislosť alebo istotu, je na omyle. Prečo ? Pretože rozumieť peniazom a financiám ľudí v škole (bohužial) nenaučia.
Osobne som z VŠ odišiel po dvoch mesiacoch, pretože ma nebavila. A prišla mi ako strata času. Lákajú ma sociálne odbory, ale tie sú v praxi ako je známe , na nič. Podarilo sa mi zamestnať vo firme kde vykonávam rovnakú prácu ako kolegovia Dip.Ing, našťastie nemáme tabulkové platy. Ale na druhej strane, mám priemyslovku, čiže aspoň nejaký základ. Neviem či by som pochodil s gymplom.
No ale aby som to nejako zhrnul, osobne si nemyslím že je to rozhodujúce, ked vie byť daný človek komunikatívny a trochu zodpovedný , flexibilný a vie aspoň jeden jazyk. Podla mňa sa tiež nedá vždy nájsť job z odboru, ktorý ste študovali = v práci sa učíte odznovu, úplne nové veci o ktorých ste na svojej VŠ ani nepočuli, teda je to takmer to isté, ako keby ste ju nemali.Ale to neznamená že pri troche snahy nemôžete byť uspešní . + poznám pár Ing. ktorí pracujú v automobilke za pásom...k tomu asi netreba komentár.
Podľa mňa nemá výška v dnešnej dobe zmysel. (fakt len čo sa týka lekárstva, učiteľstva a pod).... Veď na čo mám vraziť veľa peňazí, ktoré aj tak nemám, do niečoho, čo ma síce baví, ale aj tak budem celý život robiť niečo úplne iné za minimálny plat, lebo...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
Taktiež zamestnávateľ (potencionálny) pozerá na teba trochu inak, keď máš alebo nemáš VŠ
Ale bohužiaľ, mám taký pocit, že VŠ diplom je v momentálne asi na takej úrovni ako kedysi (za bývalého režimu) maturita...
Potom sú tu ešte aj takí, ktorí idú študovať len preto, aby si predĺžili svoju mladosť a nechce sa im pracovať
a, zialbohu, titul je dnes potrebny
"Tá" škola?
Ak dobre vidím, tak nie je reč o konkrétnej výške
a podľa mňa dnes mať iba maturitu je ako nemať nič...ale to je len môj názor
A to dokážeš s takou ľahkosťou tvrdiť niečo také o všetkých vysokých školách?
No ja poznám dosť ľudí z kopy odborov, ktoré nie sú lekárske, ani technické a napriek tomu im tá škola dáva dosť ...
Čo si študoval?
Čiže pozmením tvoj výrok , Snahou to môžeš dotiahnuť hocikam.
A výška pokiaľ nie je nejaká špecializovaná a žiadaná v dnešnej dobe , tak ti dá iba titul a na ten ti zamestnávateľ z vysoka see......
A je samozrejme, ze ak chces robit vedecku alebo velmi zodpovednu cinnost, tak ti bude treba aj vysku. Tym myslim doktora (bez vs sa tazko nieco nauci), inziniera, vrcholoveho manazera (tam treba aj poriadnu prax navyse), architekta, jadroveho fyzika a pod.
A k tomu, ze ludia bez vs maju lepsie zamestnanie mozem povedat len to, ze ono sa to otoci po niekolkych rokoch v prospech tych, co maju vs. A hlavna pricina je v tom, ze ak si porovnach cerstveho magistra s niekym co pracuje 5 rokov, tak je jasne, ze clovek bez vs uz ma nieco zarobene, ma prax a pod., ale problem je, ze ma obmedzeny karierny rast. A myslim si, ze najlepsie sa ludia bez vs mozu mat, ak si zalozia vlastne firmy a su sami sebe panmi, a samozrejme su sikovni a dari sa im podnikat.
Ak chces mat omnoho vacsiu sancu dostat sa vysoko, tak vysoku skolu treba.
Samozrejme vo verejnom sektore sa občas stáva, že je na nižšiu vedúcu funkciu nominovaný stredoškolák, ale toto tiež zrejme s časom vymizne, lebo stranícke kádre sa zaplnia vysokoškolákmi...
Stredoškolák môže byť úspešný ako živnostník alebo v inej oblasti podnikania, ale ako zamestnanec má mimoriadne sťaženú pozíciu a tam, kde sú tabuľkové platy, má zvyčajne na rovnakej pozícií nižší plat ako jeho vysokoškolský kolega... a je odkázaní, možno s výnimkou schopných elektrotechnikov a športovcov na rutinnú nemanuálnu alebo manuálnu prácu, za ktorú v SR nie sú zvyčajne úžasné platy...
Osobne som z VŠ odišiel po dvoch mesiacoch, pretože ma nebavila. A prišla mi ako strata času. Lákajú ma sociálne odbory, ale tie sú v praxi ako je známe , na nič. Podarilo sa mi zamestnať vo firme kde vykonávam rovnakú prácu ako kolegovia Dip.Ing, našťastie nemáme tabulkové platy. Ale na druhej strane, mám priemyslovku, čiže aspoň nejaký základ. Neviem či by som pochodil s gymplom.
No ale aby som to nejako zhrnul, osobne si nemyslím že je to rozhodujúce, ked vie byť daný človek komunikatívny a trochu zodpovedný , flexibilný a vie aspoň jeden jazyk. Podla mňa sa tiež nedá vždy nájsť job z odboru, ktorý ste študovali = v práci sa učíte odznovu, úplne nové veci o ktorých ste na svojej VŠ ani nepočuli, teda je to takmer to isté, ako keby ste ju nemali.Ale to neznamená že pri troche snahy nemôžete byť uspešní . + poznám pár Ing. ktorí pracujú v automobilke za pásom...k tomu asi netreba komentár.