Ehm Poznáme dva druhy aminokyselín: esenciálne (také, ktoré si človek nedokáže sám syntetizovať a musí ich teda prijímať v potrave) a neesenciálne (ktoré si dokáže človek vytvoriť procesom transamináciou v rámci metabolizmu). Čo viem ja, tak esenciálnych aminokyselín je vcelku 8, z toho bielkoviny živočíšneho pôvodu obsahujú všetky a bielkovinám rastlinného pôvodu vždy nejaká chýba - ale napr. sóji chýba iba jedna (všeobecne strukovinám chýba málo). A kedže aminokyseliny sú základnou jednotkou bielkovín, v tele môžu chýbať. Podobne je to aj s niektorými vitamínmi, špeciálne, ak vegetarián neje ani ryby, tak mu chýba vitamín D atd. atd. Inak mäso nejem, ale za vegetariánku sa neprehalsujem, kedže rodičia ma miestami bohužiaľ donútia.
podla mna byt vegetarianom je uplna somarina..sak mäsko je super vec..ja akoze vobec vegetarianov nechapem..je to uplne odveci a nic zdrave na tom nevidim
Ako to povedať. Ak je človek vo vývoji, tak sa doporučuje aby raz za čas jedol mäso(bielkoviny), ale zase v dospelosti to podľa mňa nie je nebezpečné byť vegetariánom, ale strava by aj tak mala byť pestrá a nie iba jednotvárna(nie iba samá zelenina/ nie iba mäso). Proste človeku potom chýbajú esenciálne aminokyseliny a potom brať nejaké doplňujúce výživy, tak to račej jesť všetko za radom.
Takto ako ti to povedať poviem ti to ako názor lprofesionála .....
KEd sa človek narodí tak mu rodicia davajú jest potraviny jeho organizmus si navyká na urcité látky a aj na maso
Keby si odzaciatku svojej púti na tejto zemi nejedla maso nič sa nestane (samozrejme musis tleu dodavať vitamýni výživu atd)....
ale ak ti maso tvorí jedálniček dajme tomu do 18roku života kde je telo na 90% vyvynuté po všetkých stránkach a je zvyknuté na maso a potom zrazu ked ti maso vynecháš tak telo je v šoku nenahradíš to žiadnym jedlom ani doplnkom výživy ,lebo maso ma uplne ine vlastnosti ako iné jedlo
Podla najnovších výskumou by tepelneupravená strava a to hlavne meso nemalo prekročiť hranicu 40% z celkových jedál ...
A to dnešné maso v amerike sa "pestujú" kravy doslova pestujú jebú donich proteinové granule z tolkým množstvom umelýn a Ečok že to dnešné maso sa naozaj neoplatí kupovať razené kurence kamarat robil v skocku kde ich citili atd nakoniec ich jebli do takej "velkej prácky" kde do masa vsiakli vselijake veci aby sa maso čonajviac nafúklo a pri zamrazení malo čo najvačšiu hmotnosť ...
ˇčítal som článok že v USA su este nejakými vecami dopovane krávy aby viac dojili mlieka no toto mlieko býva oznacené ale výrobky stoho mlieka už nie .... Takže je dosť možné že lacnejšie syry sušené mlieko atď može pochádzat stýchto lasných zdrojov
Mám hrozne vela takých prikladov a nie su to len vymyslené bludy ....
@anik359 Určite nemôže...škodlivé je tzv cukríkové vegetariánstvo...človek neje mäso a chýbajúcu energiu doplňuje pomocou cukrov pričom veľmi skoro ochorie...Vegetariánstvo nieje len o tom že sa neje mäso ale hlavne o bohatej a rozmanitej rastlinnej strave ktorá poskytuje všetky potrebné živiny. človek nieje mäsožravec. Mäso škodlivé je...my ľudia ale máme jednu schopnosť ktorú žiadne zviera nemá a to je to že si vieme mäso uvariť...inak by nás skoro zabilo.
@pa3cek bielkoviny su aj v mlieku a mliecnych vyrobkoch takze neni nutne jest mäso
@james114 vsak hej zelenina,ovocie,mliecne vyrobky to ked budeme jest tak mäso nepotrebujeme. tiez s tebou suhlasim ze ludia od prirody nie su mäsozravci ale aj ked si mäso vieme uvarit tak vo velkom mnozstve sposobuje rakovinu a mozno aj nieco ine
@anik359 aha čiže ty chceš učiť mňa čo mám strednú priemyselnú školu chemickú a potravinársku. V pohode ale to čo si mi ty napísala, tak to znie rovnako ako keď ti poviem, že načo ti je mercedes. veď je Felícia je auto. Síce máš pravdu že aj v mlieku sú bielkoviny, ale to nemôžeš všetko hádzať do kopy, ono bielkoviny obsahujú aj aminokyseliny, ktoré sa delia na esenciálne a neesenciálne. Esenciálne(tie sa delia ďalej a každá surovina obsahuje inú esenciálnu aminokyselinu) si ľudské telo dokáže vyprodukovať aj samo a neesenciálne môže získať jedine z potravy. A mäso obsahuje esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky, preto je doporučené jesť mäso hlavne deťom vo vývoji(to som už napísal).
Esenciálne aminokyseliny – látky, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie, rast, obnovu tkaniva a detský organizmus.
Mäso je aj zdrojom niektorých minerálnych látok – napr. železa, fosforu, zinku, horčíka. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín A a D.
Inak ak nechceš jesť mäso tak ho proste nejedz. Lenže jesť mäso sa proste doporučuje, pretože sa môže stať že budeš mať v dospelosti nejaké komplikácie so zdravím.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
update: vlastne VAŠE hlášky 40-ročná žena
ja som sem chcela dat este dalsich 5 moznosti ale z nejakeho mne neznameho dovodu mi to uverejnilo len takto
divne...
asi to spravim odznova
ale nie to sa mi omylom stalo
...lebo ani sám neviem prečo ?
KEd sa človek narodí tak mu rodicia davajú jest potraviny jeho organizmus si navyká na urcité látky a aj na maso
Keby si odzaciatku svojej púti na tejto zemi nejedla maso nič sa nestane (samozrejme musis tleu dodavať vitamýni výživu atd)....
ale ak ti maso tvorí jedálniček dajme tomu do 18roku života kde je telo na 90% vyvynuté po všetkých stránkach a je zvyknuté na maso a potom zrazu ked ti maso vynecháš tak telo je v šoku nenahradíš to žiadnym jedlom ani doplnkom výživy ,lebo maso ma uplne ine vlastnosti ako iné jedlo
Podla najnovších výskumou by tepelneupravená strava a to hlavne meso nemalo prekročiť hranicu 40% z celkových jedál ...
A to dnešné maso v amerike sa "pestujú" kravy doslova pestujú jebú donich proteinové granule z tolkým množstvom umelýn a Ečok že to dnešné maso sa naozaj neoplatí kupovať razené kurence kamarat robil v skocku kde ich citili atd nakoniec ich jebli do takej "velkej prácky" kde do masa vsiakli vselijake veci aby sa maso čonajviac nafúklo a pri zamrazení malo čo najvačšiu hmotnosť ...
ˇčítal som článok že v USA su este nejakými vecami dopovane krávy aby viac dojili mlieka no toto mlieko býva oznacené ale výrobky stoho mlieka už nie .... Takže je dosť možné že lacnejšie syry sušené mlieko atď može pochádzat stýchto lasných zdrojov
Mám hrozne vela takých prikladov a nie su to len vymyslené bludy ....
Doporucujem si pozret dokument HOME (domov)
moj dedo dostal rakovinu koli tomu ze jedol nadmerne mnozstvo mäsa
tak bacha na mäso!!!
@james114 vsak hej zelenina,ovocie,mliecne vyrobky to ked budeme jest tak mäso nepotrebujeme. tiez s tebou suhlasim ze ludia od prirody nie su mäsozravci ale aj ked si mäso vieme uvarit tak vo velkom mnozstve sposobuje rakovinu a mozno aj nieco ine
Esenciálne aminokyseliny – látky, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie, rast, obnovu tkaniva a detský organizmus.
Mäso je aj zdrojom niektorých minerálnych látok – napr. železa, fosforu, zinku, horčíka. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín A a D.
Inak ak nechceš jesť mäso tak ho proste nejedz. Lenže jesť mäso sa proste doporučuje, pretože sa môže stať že budeš mať v dospelosti nejaké komplikácie so zdravím.
iba ma zaujima nazor ludi ja aj tak mäso nejem