- Väčšine ľudí u nás sa podľa zistení Inštitútu finančnej politiky uplatňuje na pozíciách zodpovedajúcich ich vzdelaniu, to či v odbore, závisí od vyštudovaného odboru.
- Vyše 80 % absolventov medicíny nájde uplatnenie v zdravotníctve.
kedy konečne ľudí prestane zaujímať, čo bude s inými ľuďmi, keď vyštudujú?
neviem, či sú takýto ľudia zakomplexovaní, lebo ich na žiadnu výšku nevzali, alebo si chcú hladkať ego, lebo vyštudovali niečo, s čím sa rýchlo a dobre dá zamestnať, alebo nevyštudovali nič, ale sa im darí a majú potrebu smiať sa všetkým študentom.
keby tu ešte obsmŕdal thelooser vytmavil by ti, že na slovensku existuje aj škola, ktorú ani nemusíš dokončiť, lebo ti budú písať firmy z nemecka aby si pre nich robil s nástupným platom 1000€, takže kto by fakt už nevedel kam, napíšte mu TSKu, že kde tá zázračná škola je 8)
@filipesss ale prečo by malo niekoho zaujímať, čo študuje niekto iný? veď to je úplná hlúposť pane bože. nech si každý študuje čo chce a to, či potom pôjde do mekáča je len a iba jeho vec a tebe ja ostatným to môže byť úplne u riti
@6 pri tomto slove si nikdy nie som istá ako ho napísať, ďakujem za opravu
@blanc no ono teoreticky by to malo zaujimat stat, ktory tie "VS" dotuje, ... takze vlastne aj teba (lebo ti "studenti" ked tam vidia prilezitost, tak tam dolezu a ked tie "naroky" su uplne minimalne, tak ich to netrapi a budu radi "titulu")
a potom by to mohlo este zaujimat radu pre vysoke skoly, akreditacnu komisiu, vyskumne ustavy (ze odkial si nebrat ludi) a vlastne kazdeho zamestnavatela, aby nemusel riesit az tak odkial ten clovek ma titul, ale, ze ho ma (aby napr. expertne vyberove systemy (expertny system je program, ktory pomaha v oblasti automaticky rozhodovat urcite procesy) nemuseli toto riesit)
a tak ...
keď niekoho baví enviromentalistika a hodíš ho študovať medicínu, lebo "80% medikov si nájde prácu v odbore medicíny" alebo IT, lebo "o ajťákov je teraz najväčší záujem", dosiahneš akurát to, že ten človek si začne trhať vlasy už na vysokej, počas skúškového už bude mať všetky vytrhané a nakoniec sa poháda s rodičmi a zmení školu, aby aspoň chvíľu mohol robiť to, čo ho baví.
skúste chvíľu prestať pracovať s predpokladom, že bez ohľadu na to, či má ten človek k nejakej oblasti vzťah, v nej bude vynikať. pozrite sa na decká na základných školách, ktoré baví matematika, ale tlačíme na nich aby vedeli dobre gramatiku. z tých detí nikdy nebudú jazykovedci, lebo ich to sakra proste NEBAVÍ.
zamyslite sa chvíľu nad tým, že ľudia, ktorí študujú humanitné odbory, to možno nerobia preto, že sú HLÚPI, ale preto, že ich to baví a nechcú zabiť svoj život štúdiom niečoho čo ich nebaví a potom prácou, ktorá ich nebaví. že chcú venovať aspoň časť svojho života strávený na vysokej škole venovaním sa tomu, čo ich zaujíma, získavaniu kontaktov v tejto oblasti, zdokonaľovaniu sa - a aj keď sa potom dostanú pracovať do McDonaldu a budú zarábať menšie prachy ako vyštudovaní medici s vytrhanými vlasmi, aspoň časť svojho života nechali tam, kde ich to baví, s ľuďmi s podobnými záujmami a v prostredí, ktoré ich napĺňa.
nie každý myslí v 18 rokoch na to, či bude v budúcnosti zarábať veľké prachy. ak chceš zarábať veľké prachy a nevadí ti, že 10 rokov budeš musieť kvôli tomu makať na niečom, čo ťa nebaví, prosím.
ja sa budem radšej 5 rokov venovať niečomu, čo ma baví, zdokonalím sa v tom, a možno potom budem chodiť do lacnejších reštaurácií ako ty a bývať v paneláku namiesto rodinného domu, ale to mi nevadí.
medik, ktorý má rad medicínu, bude úspešný lekár.
medik, ktorý nemá rád medicínu, nebude (úspešný) lekár.
IT študent, ktorý je chytrý a IT je jeho záľuba, bude zarábať obrovské prachy (a nemusí preto ani študovať).
IT študent, ktorý to študuje preto, aby mohol zarábať obrovské prachy ale absolútne mu to nejde, nebude zarábať obrovské prachy, proste nebude.
@matwejo@dudoo ale to, že tieto "ľahšie" odbory chŕlia stovky absolventov, ktorých nie je kde zamestnať nie je dôvod, prečo by sa malo ľuďom diktovať, čo majú študovať.
teraz treba na 5 rokov zrušiť humanitné odbory na všetkých školách kým sa ponuka a dopyt po takýchto odborníkoch nevyrovná a potom ich opäť spustiť?
treba sa starať o to, aby to študovali skutočne len ľudia, ktorých to zaujíma.
a úplne na milión percent sa stotožňujem s @26
@blanc ja som to nepisal v kontexte, ze by malo zaujimat, ze co, ale kde skor,
a neviem kde som pisal, ze treba na 5 rokov zrusit humanitne odbory, alebo kde som vobec spominal humanitne odbory,
s @26 sa viacmenej stotoznujem a vobec to nevyluje to co som ja pisal ... vadi mi tam len toto "ktoré baví matematika, ale tlačíme na nich aby vedeli dobre gramatiku" - gramatiku sa naucit nie je tazke
a na margo celej temy
ach, neviem ci sa mi chce vypisovat moju teoriu preco je dopyt po technikoch vacsi a preco je skolstvo zle nastavene, meh...
ja chcem študovať humantiné odbory nie preto že som bl áale preto lebo ma to baví. Oco ma tlačí na medicínu na ktorú skrátka nepôjdem, a aj niekoľko profesorov nad tým prevracia oči. Nemyslím si že prírodovedné obory sú lepšie, akurát sú možno trocha ťažšie preto je tam menej ľudí. Ale fakt budem radšej učiť 20 rokov v škôlke alebo v škole s nižším platom ako sa nútiť do práce ktorá ma vôbec nebaví. A myslím že aj tí profesori ktorí vravia že humanitné vedy sú blbosť musia mať aj nejaké pedagogické minimum ktoré s tým súvisí.
@matwejo ok, príklad s gramatikou asi nebol úplne najšťastnejší, ale vychádzal z mojej osobnej skúsenosti. mali sme spolužiaka na gympli, ktorý bol blázon do matiky a jadrovej fyziky, a učitelia nechápali, že nevie, aký je rozdiel medzi metaforou a metonymiou
gramatika patrí k základom, ktorý pre fungovanie v spoločnosti musíme vedieť, o tom sa hádať určite nebudem
@matwejo asi máš pravdu. my sme mali rozdelené hodiny na literatúru a gramatiku a toto nás učili na tej "gramaticke". spolu s lexikológiu, syntaxou a podobnými blbý príklad, no.
@blanc Nikto nikomu nechce diktovať čo má študovať. Nech sa skutočne zavedie školné na každej univerzite a potom budeme vidieť koľkých to naozaj baví, keď do toho bude treba investovať. Osobne nevidím dôvod, prečo by mali byť skutočne kvalitné školy so študentami, ktorí majú perspektívu ochudobňované kvôli školám chŕliacim stovky neuplatniteľných absolventov, alebo kvôli ľudom, ktorých to aj baví, ale vedia a sú dopredu zmierení s tým, že si potom nenájdu prácu v odbore ako píše @26 potom nech si nájdu inú vysokú školu ktorá ich tiež baví, ale má lepšie uplatnenie, alebo nech na žiadnu ani nejdú.
@blanc@29 o akych odbornikoch hovoris? vacsina miest kde tito "odbornici" pracuju su statom vytvorene joby a teda po ich "kvalitach" nie je na trhu absolutne ziaden dopyt.
Ako uz bolo povedane, ked si bude za vzdelanie platit kazdy z vlastneho vrecka, potom nikto nebude riesit kto kde studuje.
@matwejo podla mna, gramatiku sa naucit je tazke : ) len ti to tak nepride, lebo ju pouzivas kazdy den. raz mi profesor logiky, po tom, co osm sa stazovala ze sa v zivote nenaucim logiku, povedal, ze keby sme matematiku pouzivali tak casto ako rec, teda slova a gramatiku, tiez by som ju vedela dobre. ide len o to venovat tomu cas : )
kazdopadne, nemyslism si ze gramatika je jednoducha, obzvlast slovenska.
@dudoo skolne? preco nie radsej tazsie prijimacky? podla mna lepsi sposob nez zavadzat vysoke skolne ktore si vela deciek z chudobnejsich rodin fakt nebude moct dovolit a dost talentovanych ludi radsej ostane bez vzdelania. napriklad na mojej skole je zarucene ze ju studuju len ludia ktorych naozaj bavi a nejdu tam iba aby nieco studovali, pretoze cez prijimacky pustia fakt tak 5% z uchadzajucich sa.
@aventine Kombináciu oboch najlepšie, lebo tí ľudia niesu nevyhnutne hlúpi. Prijímačky môžu urobiť s ľahkosťou. A s toho čo pozorujem, sa na také odbory hlásia väčšinou chudobní ľudia, niekde z malej zabudnutej dedinky (Nech ma za to zajebe aj celý birdz, ale vidím to tak.)
@marleymt Myslel som to tak, že tam idú, lebo nemajú čo robiť, chcú sa ešte flákať, rodičia sú šťastní, že decko študuje, dajú mu aj posledné peniaze a to decko sa po škole radšej zamestná v krčme s tým, že ho to nebaví. No a väčšina z týchto (teda aspoň väčšina z tých čo ja poznám) sú odniekiaľ z prdele a väčšinou z rodín, ktoré nemajú moc peňazí nazvyš. Preto som sa vyjadril, že by som uvítal školné. A ak je to už moc veľký problém tak nech sa platí až po škole, presne tak ako je to v iných krajinách, kde sú univerzity na oveľa vyššej úrovni a nikto sa nesťažuje, že musí platiť, pretože si dvakrát rozmyslí či to celé má perspektívu.
@dudoo blbi neblbi, ak by to boli prijimacky na ktore sa treba minimalne rok pripravovat, kazdy by si dobre rozmyslel ci ma o tu skolu skutocny zaujem.
@dudoo no, podľa mňa ťažké prijímačky a celkovo väčšie nároky na školách poriešia flákačov, lebo napríklad ja celkom poznám ľudí, ktorí sa chcú flákať a rodičia im zaplatia školičku, aby deti mohli bývať vo veľkomeste a študovať a robiť dobré meno v rodine....
školné spôsobuje, že budú študovať tí, ktorí majú peniaze a sú ochotní do toho investovať...to si potom chudobná rodina povie, že čo ak to s tou školou nevyjde a dieťa ich o 5 rokov dostane do dlhov, tak mu radšej prikážu aby neštudovalo....a flákačov, ktorí majú peniaze a jediné, čo na tých školách robia, že si kupujú skúšky a diplomy ,sa to nijak nedotkne....
Ja si myslim, ze na vysku by malo byt tazke sa dostat a na humanity by sa bralo malo ludi. Kto sa nedostane a chce to studovat tak nech si to zaplati. Ako to nie je nutne chyba toho, ze su to humanity, ale choreho systemu. Na nic su nam 4 pravnicke fakulty a neviem kolko filozofickych. Keby na tie humanitne odbory brali tolko co napriklad na zubne lekarstvo tak by jednak stupla uroven skoly a zaroven zbytocne by sa nedavali tituly ludom, ktori si to nezasluzia. Taktiez by to chcelo zrusit skoly ako Katolicka univerzita a Trencianska univerzita A. Dubceka a podobne Potom by zvysili financie na skoly co maju vyznam (STU, TuKe, Uniza, UK, UPJS, ). A nie delit aj to malo co zvysi medzi milion pseudouniverzit
@marleymt Ánko, lenže oni to školné potom splácajú smiešnymi sumami, ale dlho. Takže si rozmyslia, či pôjdu flákať na školu, alebo radšej pracovať. A keby sa takto preriedil počet absolventov, boli by zanedlho oveľa lepšie ohodnotení a teda by si to mohli dovoliť splácať.
@marleymt A ešte dodám, že treba triediť oveľa nižšie. Treba oveľa prísnejšie kritéria na gymnáziá, lebo moc by sme si nepomohli, keby sa na gymnázium dostali tisícky študentov, ale na univerzity by bolo strašne ťažké sa dostať. Zostávalo by potom veľa absolventov bez kvalifikácie. Najlepšie by podľa môjho názoru bolo zvýšiť celkovú náročnosť stredných škôl a teda vytvoriť také nároky na odborných školách, aby mali ich absolventi na vysokých školách rovnakú šancu ako gymnazisti, ktorých počet treba rapídne znížiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
neviem, či sú takýto ľudia zakomplexovaní, lebo ich na žiadnu výšku nevzali, alebo si chcú hladkať ego, lebo vyštudovali niečo, s čím sa rýchlo a dobre dá zamestnať, alebo nevyštudovali nič, ale sa im darí a majú potrebu smiať sa všetkým študentom.
niekto nemusi mat ani VS a je sikovny dost, niekto moze mat neviem aku prestiznu skolu a bude navzdy idiot a ani sa nemusi zamestnat...
moja mama to v sobotu kupuje kvôli programu a dnes ku kávu som toto presne otvorila a zavrela :letim:
Avšak neviem, či je tu moc o čom diskutovať .
@6 pri tomto slove si nikdy nie som istá ako ho napísať, ďakujem za opravu
a potom by to mohlo este zaujimat radu pre vysoke skoly, akreditacnu komisiu, vyskumne ustavy (ze odkial si nebrat ludi) a vlastne kazdeho zamestnavatela, aby nemusel riesit az tak odkial ten clovek ma titul, ale, ze ho ma (aby napr. expertne vyberove systemy (expertny system je program, ktory pomaha v oblasti automaticky rozhodovat urcite procesy) nemuseli toto riesit)
a tak ...
ak niekto študuje niečo, čo miluje a chce sa tomu venovať, bude sa tomu venovať
a je jedno či to je jadrová fyzika, manažment alebo estetika
kto chce, nájde uplatnenie
skúste chvíľu prestať pracovať s predpokladom, že bez ohľadu na to, či má ten človek k nejakej oblasti vzťah, v nej bude vynikať. pozrite sa na decká na základných školách, ktoré baví matematika, ale tlačíme na nich aby vedeli dobre gramatiku. z tých detí nikdy nebudú jazykovedci, lebo ich to sakra proste NEBAVÍ.
zamyslite sa chvíľu nad tým, že ľudia, ktorí študujú humanitné odbory, to možno nerobia preto, že sú HLÚPI, ale preto, že ich to baví a nechcú zabiť svoj život štúdiom niečoho čo ich nebaví a potom prácou, ktorá ich nebaví. že chcú venovať aspoň časť svojho života strávený na vysokej škole venovaním sa tomu, čo ich zaujíma, získavaniu kontaktov v tejto oblasti, zdokonaľovaniu sa - a aj keď sa potom dostanú pracovať do McDonaldu a budú zarábať menšie prachy ako vyštudovaní medici s vytrhanými vlasmi, aspoň časť svojho života nechali tam, kde ich to baví, s ľuďmi s podobnými záujmami a v prostredí, ktoré ich napĺňa.
nie každý myslí v 18 rokoch na to, či bude v budúcnosti zarábať veľké prachy. ak chceš zarábať veľké prachy a nevadí ti, že 10 rokov budeš musieť kvôli tomu makať na niečom, čo ťa nebaví, prosím.
ja sa budem radšej 5 rokov venovať niečomu, čo ma baví, zdokonalím sa v tom, a možno potom budem chodiť do lacnejších reštaurácií ako ty a bývať v paneláku namiesto rodinného domu, ale to mi nevadí.
medik, ktorý má rad medicínu, bude úspešný lekár.
medik, ktorý nemá rád medicínu, nebude (úspešný) lekár.
IT študent, ktorý je chytrý a IT je jeho záľuba, bude zarábať obrovské prachy (a nemusí preto ani študovať).
IT študent, ktorý to študuje preto, aby mohol zarábať obrovské prachy ale absolútne mu to nejde, nebude zarábať obrovské prachy, proste nebude.
hladkaj si aj kokot, nielen ego, ak ti to robí dobre
teraz treba na 5 rokov zrušiť humanitné odbory na všetkých školách kým sa ponuka a dopyt po takýchto odborníkoch nevyrovná a potom ich opäť spustiť?
treba sa starať o to, aby to študovali skutočne len ľudia, ktorých to zaujíma.
a úplne na milión percent sa stotožňujem s @26
a neviem kde som pisal, ze treba na 5 rokov zrusit humanitne odbory, alebo kde som vobec spominal humanitne odbory,
s @26 sa viacmenej stotoznujem a vobec to nevyluje to co som ja pisal ... vadi mi tam len toto "ktoré baví matematika, ale tlačíme na nich aby vedeli dobre gramatiku" - gramatiku sa naucit nie je tazke
a na margo celej temy
ach, neviem ci sa mi chce vypisovat moju teoriu preco je dopyt po technikoch vacsi a preco je skolstvo zle nastavene, meh...
gramatika patrí k základom, ktorý pre fungovanie v spoločnosti musíme vedieť, o tom sa hádať určite nebudem
kazdopadne ja nevidim kamen urazu na hum. vedach, ale v systeme (to je na dlhsie debaty) a potom uvazovani jedincov "chcemvsajemijednoaku"
a hej, systém je o ničom, o tom niet pochýb...
Ako uz bolo povedane, ked si bude za vzdelanie platit kazdy z vlastneho vrecka, potom nikto nebude riesit kto kde studuje.
kazdopadne, nemyslism si ze gramatika je jednoducha, obzvlast slovenska.
školné spôsobuje, že budú študovať tí, ktorí majú peniaze a sú ochotní do toho investovať...to si potom chudobná rodina povie, že čo ak to s tou školou nevyjde a dieťa ich o 5 rokov dostane do dlhov, tak mu radšej prikážu aby neštudovalo....a flákačov, ktorí majú peniaze a jediné, čo na tých školách robia, že si kupujú skúšky a diplomy ,sa to nijak nedotkne....
ked sa uz ides hrat na chytreho, aspon sa douc vlastny jazyk