Zdravím som 18 ročná baba a idem do maturitného ročníka študujem agropodnikanie a premýšľam na ktorú VŠ, zaujímam sa o učiteľstvo ale keď pozerám na tie minimal. € neviem ako by som v budúcnosti rodinu zabezpečila. Viete dať nejaké návrhy?
ser na peniaze, rob čo ťa baví a radšej sa uskromni... je lepšie chodiť do horšie platenej práce čo ťa baví (nikto ti nebráni rozbehnúť vlastný biznis v školstve) ako chodiť vyžmýkaný z práce ktorá ťa nebaví a potom sa nažiť nejako "užiť si voľný čas a prachy" na čo už nebudeš mať energiu...
Hej, ale treba myslieť aj do budúcnosti a príde mi to odveci, že učitelia majú platy skoro ako upratovačka na škole a pri tom nebyť učiteľov či už na ZS alebo SŠ tak nie sú doktori nie je nikto
@anitchka O to ani tak nejde ale skôr o to či sa to oplatí lebo popri práci určite nejaké doučovania by boli nejaké veľké biznisy neplánujem tu na Slovensku nemám ani na to kontakty ktoré treba si myslím
@lele2 tak doucovania sa daju, len to mas potom zase na ukor svojho volneho casu. akoze u nas na strednej jeden robil doucovania, lenze to mal zabite cele popoludnia a este aj vikendy obcas, akoze zarobil popri tom asi pekne prachy, ale nemal volny cas
@anitchka tak to by už bolo na dohode určite by som nedoučovala 8 hodín denne to by som už mala určitý harmonogram
Ale rozmýšľala som aj nad zdravotnou sestrou ale nemám vedomosti keďže strednú mám s úplne iným zameraním aj keď berú aj takých ako som ja a veterinu som si dávno rozmyslela
začínajúci plat je naozaj nízky ale ak si urobíš všetky atestácie a podobne veci o máš ako učiteľ určite sa ti pekne plat navýši teda čo poznám učiteľov, kt. to všetko urobili sa na plat veľmi nesťažujú, ďalšia vec je, že aj u nás na bývalom gymku učitelka pripravovala žiakov napr. na medicínu za 1,5hod si vypýtala 15-20€ a viac ako dvoch žiakov na nej nemala keď sme to tak skromne prepočítali mala v hrubom z týh doučovani 700€ mesačne - robila to v škole čiže pristory ešte zadarmo- ku tomu ak si zoberieš kolko odrobia, kolko maju volna, väčšinu z nich do konca života nevyhodia aj ked svoju prácu nerobia zrovna svedomito Takže myslím, že netreba zúfať ak si šikovná aj z učitelstva sa dá vyťažiť celkom príjemná na ženu fajn platená a nie velmi naročná práca
@mouette Ďakujem za vyjadrenie tak ja som mala deti rada odjakživa u mňa by nehrozilo že by ma to baviť prestalo sama triedna učiteľka mi to poradila sama si chváli tú prácu a vraj ona nebola ani stvorená na tú prácu len proste išla o toho a nesťažuje si hlavne má dostatok času poobede, cez sviatky, víkendy - taká vďačná práca ja som viacmenej rozhodnutá ísť do toho len som chcela dáke informácie lebo od koho sa dozviem najlepšie než od ľudí ktorí o tom vedia alebo v lepšom prípade sami vykonávajú také niečo . Ale tak podľa mňa sa to časom zmení nedávno pomaly na každej druhej škole štrajkovali a podľa mňa to neprestane pokiaľ sa im ešte viac nezvýši čo je môj názor . Nie som dievča na peniaze len budúcnosť nie je iba o mne chápeš .
Myslím že by si mala ísť na to čo ťa baví. Tak ako hovorí vyššie, s tými atestáciami atď to je v pohode plat vzhladom na to že to nie je taká náročná práca. Hlavne nie fyzicky. A ešte vkuse štrajkujú a budú sa platy zvyšovať kým by si školu skončila takže choď do toho. Len ma zaujíma agrosektor to je len lepší výraz pre poľnohospodársku strednú školu?
Tak záleží aj od toho kde bývaš ak chceš šetriť money tak dade blízko Dobrá celkom škola (neviem na isto) by mala byť v BB potom možno niečo v blave a keď nie tak v našej krastnej mestskej škole PF KU SK zamestnávatelia hádžu naše CV na spodok sice ALE veľké ALE, musím povedať že učia veľmi dobre
Byt ucitelom je velmi pekne a vznesene. Ucit vsak ludi, ktori o vedomosti nemaju absolutne ziadny zaujem je vsak urazkou vsetkeho, co ucitelstvo predstavuje. Tlacit do ludi nieco, s cim nesuhlasia, to je praca pre politikov. Byt pobocnikom propagandy NIE JE v zaujme ucitela. Ucitel pomaha tam, kde jednotlivec hlada a nenachadza. To je praca ucitela. Pre mna by nieco take, co som povedal, stacilo, aby som sa snazil uplatnit nejako inak.
@wistingher Jednoznačne že mňa to baví aj baviť bude ja keď sa na niečo dám tak sa toho len tak nepustím .
Hej veď vyššie som aj písala že tie štrajky budú určite že to nenechajú len tak a zvýši sa to strednú ešte ani dokončenú nemám dovtedy sa veľa vecí zmení .
Vieš čo agrosektor.. ja som zameraná na jazdectvo a kone konkrétne ohľadom tohto sme nejak nešli to ti povedať neviem. Vieš ako to chodí na stredných učíme sa len to čo máme ako vojaci klapky a ideš .
@cos45 Tak každé zamestnanie má svoje výhody aj nevýhody čo si budeme klamať.
Hovorí sa že to nie je zamestnanie ale poslanie ale mám pocit že nikto kto to sám nerobí si to neuvedomuje rodičia sa sťažujú častokrát uveria malému dieťaťu a dospelého názor prepočujú aj tak som odhodlaná ísť do toho .
Ale nepáči sa mi že učiteľ musí robiť podľa predpísaných bodov čo sa týka hodnotenia potom sú deti demotivovane ja sama viem o čom hovorím dám banálny príklad veľký test.. niekto má z 50 správnych 2 dobré a niekto z 50 25 a má tú istú známku a nemá šancu ani veľa pedagógov šancu nedávajú česť výnimkám toto sa mi nepáči tak..
ak mas vztah k ucitelstvu, chod tam, ja by som tiez sla, len asi by som to nevedela s detmi, nevedela bysom ich naucit a ignorovali by ma
a co viem od nasich ucitelov, tak ti su s platom spokojni+ 8 tyzdnov dovolenky! a to byvam na vychode, takze urcite niekde pri BA to bude este lepsie, len vazne, silne nervy so ziakmi
@sypomka Tak určite že áno ja viem že sa nebudeme všetci na seba zamilovane pozerať určite budú jedinci ktorí budú arogantní naopak aj milí je to o vzájomnosti aby sa obe strany cítili príjemne a byť prísna tiež nie je zrovna ideálna cesta treba myslieť aj ako žiak aj ako učiteľ
To je taký večný boj názorov. Robiť čo ťa baví vs peniaze. Ako bolo hneď hore spomenuté, ak sa "zapredáš" tak tie peniaze ti možno budú úplne na hovno v konečnom dôsledku.. Podľa mňa je dôležité vedieť to nejako vyvážiť a nebrať to tak, že teraz budeš učiteľka, za prvý rok nezarobíš milión, tak budeš smutná že to málo zarába.. Ak by ťa to ozaj úprimne bavilo, spravíš si atestácie, kadejaké tie skúšky, môžeš chodiť na školenia atď. atď. a ak ťa to bude fakt naplňať, budeš tomu venovať aj kúsok voľného času. No a dnes je všade veľa šikovných ľudí, takže možno ani nebudeš vedieť ako a ocitneš sa v partii podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí prídu s nejakým super nápadom v oblasti školstva a zasa ťa to môže posunúť inam a tak ďalej.. Nerád používam takéto múdre citátiky, ale niekedy je dôležitejšia skôr tá cesta ako samotný cieľ. Fajn, vyštuduješ niečo čo ťa nebude baviť, nástupný plat 1200€, pracuješ desať hodín denne.. čo potom?
@mikaell My sme sa nepochopili ono to tak možno vyznelo ale mne nejde ani tak o peniaze ako o spravodlivosť a snahu čo vynaložíš či študovanie alebo potom proces samotnej práce.
Keby mi ide o peniaze idem do zahraničia a neriešim .
Ako je pravda že ak má to baví tak od toho sa budú odvíjať aj iné veci treba si vedieť vybrať aj odbor jazyky dosť idú je to aj o tom .
Máš pravdu nemôžem čakať už teraz od septembra som počula že učiteľom zvyšujú o 6% .
@pravnik Ale dalo by sa aj popri práci pohode podľa mňa keby si zoberie polovičný úväzok poznám aj takých že majú hotel a podnikajú aj s inými a stíhajú školu
@lele2 nemaj ružove okuliare. Treba mat plany ale zase neprecenuj to. Ak chceš byt učitelka chod. Dnes na Slovensku nezarobiš nikde poriadne. Akurat tak v IT technologiach alebo lekari. Mozno ešte zopar inych.
@lele2 niekto potrebuje proste zmenu alebo sa jednoducho hlada... proste prachy viacmenej dostanes za kazdu pracu, no spokojnost len niekde... dokonca aj ti co maju prachy potrebuju robit nieco co ich naplna...
Rozhoduj sa aj podľa toho, čo máš v rodine - napr. právo, ak máš právnika, zubarinu, ak máš zubára. Kebyže mám v 17 taký rozum, ako dnes, tak idem študovať jazyky alebo medicínu - VL. Už ani IT nie je to, čo kedysi bolo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Ale rozmýšľala som aj nad zdravotnou sestrou ale nemám vedomosti keďže strednú mám s úplne iným zameraním aj keď berú aj takých ako som ja a veterinu som si dávno rozmyslela
Hej veď vyššie som aj písala že tie štrajky budú určite že to nenechajú len tak a zvýši sa to strednú ešte ani dokončenú nemám dovtedy sa veľa vecí zmení .
Vieš čo agrosektor.. ja som zameraná na jazdectvo a kone konkrétne ohľadom tohto sme nejak nešli to ti povedať neviem. Vieš ako to chodí na stredných učíme sa len to čo máme ako vojaci klapky a ideš .
Hovorí sa že to nie je zamestnanie ale poslanie ale mám pocit že nikto kto to sám nerobí si to neuvedomuje rodičia sa sťažujú častokrát uveria malému dieťaťu a dospelého názor prepočujú aj tak som odhodlaná ísť do toho .
Ale nepáči sa mi že učiteľ musí robiť podľa predpísaných bodov čo sa týka hodnotenia potom sú deti demotivovane ja sama viem o čom hovorím dám banálny príklad veľký test.. niekto má z 50 správnych 2 dobré a niekto z 50 25 a má tú istú známku a nemá šancu ani veľa pedagógov šancu nedávajú česť výnimkám toto sa mi nepáči tak..
a co viem od nasich ucitelov, tak ti su s platom spokojni+ 8 tyzdnov dovolenky! a to byvam na vychode, takze urcite niekde pri BA to bude este lepsie, len vazne, silne nervy so ziakmi
Keby mi ide o peniaze idem do zahraničia a neriešim .
Ako je pravda že ak má to baví tak od toho sa budú odvíjať aj iné veci treba si vedieť vybrať aj odbor jazyky dosť idú je to aj o tom .
Máš pravdu nemôžem čakať už teraz od septembra som počula že učiteľom zvyšujú o 6% .
» www.citylife.sk/kurz-workshop/v...