Napíšte svoj názor, že aký odbor sa oplatí študovať v dnešnej dobe. Poprípade ak je tu niekto kto študuje v Košiciach sa môže podeliť o svoje skúsenosti.
najlepšie sú odbory, po ktorých je dopyt. To sa dá zistiť aj na nete, zhruba čo ja viem tak informatika, technické odbory, strojárstvo, medicína a najmenej umelecké a sociálna práca.
Hlavne si vyber nieco k comu mas vztah a bude ta bavit. Lebo moze byt po teh pozicii neviem ako velky dopyt, ked do tej prace budes kazdy den chodit s obrovskou nechutou...
podľa mňa to nie je tak jednoznačná odpoveď...
obecne sa naozaj oplatí tá technika, IT, medicina, farmacia.. LENZE
ono sa to oplati z hladiska financneho a uplatnenia... ale ked ta to raz netiahne tymito smermi, tak podla mna obetovat roky casu (a ze ho pri tychto odboroch dvakrat vela mat nebudes..) a potom popripade cely zivot praci v odbore, ktory ta nebavi sa meganeoplati
takze ja by som povedala, ze si kazdy musi zvazit co ho bavi.. a ked je to aj nieco menej perspektivne, zvazit, ci do toho da vsetko a vypracuje sa tak, aby sa uzivil... alebo mozno hladat nieco ine v tom okruhu, co sa oplati viac...
ale urcite sa podla mna neriad tak vseobecnou statistikou ako tym, co ti da zmysel
@annyejnji Ďakujem za povzbudive slová pretože v poslednej dobe sa stretávam s tým že poviem niekomu v okolí odbor ktorý by ma naozaj bavil a kazdy mi hovorí ze urcite nie pretože to nieje medicia ani IT... Prave preto som napisala sem pretože mam velké pochybosti.
@marjy77 Tak to sa veľmi mýliš - napr. takých sociálnych pracovníkov v praxi chýba okolo 1300. Jednu dobu som aj ľutoval, že som to neštudoval - keď som natrafil na XY projektov, kde hľadajú vyštudovaného sociálneho pracovníka - s celkom slušným platom. Množstvo organizácií, neziskoviek a v nesposlednej rade verejný sektor. Ide len o to, že sociálnu prácu študujú policajti, hasiči a paničky z kancelárií a podobne, po ktorých zamestnávatelia vyžadovali nejaký titul. Poprípade bohaté hlúpe detičky, ktoré chcú mať hoc aký titul - reálne to ale nikto nerobí, nikomu sa do praxe nechce, preto berú do práce automaticky, stačí ti titul.
Inak, vyber si čo ta baví, alebo čo by ta bavilo. Napríklad ľudia, ktorí momentálne profitujú na IT to tak nebudú mať navždy. Ide o to, že IT - čkárov je momentále stále relatívne málo, lenže akonáhľe stúpol dopyt, tak sa na tieto odbory chytá čoraz viac študentov a záujemcov. Predpoklady sú teda také, že o pár rokov sa rapídne zvýši počet ľudí, ktorí majú vzdelanie v IT sektore, čo znamená - že bude väčší záujem o prácu v tomto sektore, na druhej strane si zamestnávatelia budú mať z čoho vyberať (výber potenciálnych pracovníkov sa rozšíri). No a zákony trhu sú jasné, dopyt po zamestnancoch klesne a spolu s ich zvyšujúcim sa množstvom začnú rapídne klesať aj platy. Na druhej strane medicína je svojou obtiažnostou nastavená tak, že po absolventoch bude dopyt vždy.
@marjy77 Hovorí sa, ale to je práve kvôli tým, ktorí si zvyšujú kvalifikáciu - lebo tak je nastavený zákon - na miestach, kde nebol potrebný titul zrazu potrebný je atď. Mám kamošku, vyštudovanú soc. pracovníčku, ktorú to ale baví - má 2 zamestnania v odbore, a po nociach ešte robila nejakú linku pomoci. Preto, lebo reálne to robit nikto nechce.
@james98
po ajťákoch bude dopyt vždy, lebo priemysel v tejto oblasti rastie nebývalým tempom. V podstate už všade je elektronika a počítače. Za druhé, vyštudovať technický odbor a hlavne informatiku na vysokej úrovni nie je vôbec jednoduché. Darmo naberú viac ľudí, keď doštuduje stále plus minus rovnaky počet ľudí, lebo kopu študentov nebude zvládať matiku alebo programovanie. A znižovanie úrovne nemá zmysel.
Na strane druhej tu máš potom sociálnu prácu, ktorú zvládne aj kdejaký policajt, takže konkurencie tam môže byť potenciálne silná a trend sa môže pomerne rýchlo otočiť. V technike to vôbec nehrozí, tam je nedostatok kvalifikovaných ľudí od čias odkedy ľudstvo vymyslelo koleso a nikdy to nebolo inak. Ale máš pravdu v tom, že sociálny pracovník si môže prísť na celkom pekné peniaze skrz neziskovky a podobne... v ČR majú na to taký pekný web s názvom dotační parazit... keď som videl tie horibilné sumy na rôzne projekty, tak si vravím, že to by bol riadny biznis
@obrvonjottr Nemyslim si, ze socialnu pracu zvlada hocikto. A aj policajt sa to uci dlho. Ked vsak treba dodrzovat zakony, tak to vobec nie je jednoduche a casto z toho vyjdu ako 'kokoti', lebo vsetkym sa nezavdacis. Ked to spieva Rytmus, tak sa to berie za samozrejmost, ale Rytmus je King, co zaraba 20 litrov za noc, kym policajt mozno 400 stovky mesacne. Tak je to ine.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
obecne sa naozaj oplatí tá technika, IT, medicina, farmacia.. LENZE
ono sa to oplati z hladiska financneho a uplatnenia... ale ked ta to raz netiahne tymito smermi, tak podla mna obetovat roky casu (a ze ho pri tychto odboroch dvakrat vela mat nebudes..) a potom popripade cely zivot praci v odbore, ktory ta nebavi sa meganeoplati
takze ja by som povedala, ze si kazdy musi zvazit co ho bavi.. a ked je to aj nieco menej perspektivne, zvazit, ci do toho da vsetko a vypracuje sa tak, aby sa uzivil... alebo mozno hladat nieco ine v tom okruhu, co sa oplati viac...
ale urcite sa podla mna neriad tak vseobecnou statistikou ako tym, co ti da zmysel
po ajťákoch bude dopyt vždy, lebo priemysel v tejto oblasti rastie nebývalým tempom. V podstate už všade je elektronika a počítače. Za druhé, vyštudovať technický odbor a hlavne informatiku na vysokej úrovni nie je vôbec jednoduché. Darmo naberú viac ľudí, keď doštuduje stále plus minus rovnaky počet ľudí, lebo kopu študentov nebude zvládať matiku alebo programovanie. A znižovanie úrovne nemá zmysel.
Na strane druhej tu máš potom sociálnu prácu, ktorú zvládne aj kdejaký policajt, takže konkurencie tam môže byť potenciálne silná a trend sa môže pomerne rýchlo otočiť. V technike to vôbec nehrozí, tam je nedostatok kvalifikovaných ľudí od čias odkedy ľudstvo vymyslelo koleso a nikdy to nebolo inak. Ale máš pravdu v tom, že sociálny pracovník si môže prísť na celkom pekné peniaze skrz neziskovky a podobne... v ČR majú na to taký pekný web s názvom dotační parazit... keď som videl tie horibilné sumy na rôzne projekty, tak si vravím, že to by bol riadny biznis