Myslite ze je dobre stretavat sa s clovekom, ktory je plny komplexov a pesimizmu? Furt place (obrazne), lutuje sa ze malo zaraba, setri kazdu korunu a ked niekam ideme tak zobre peniaze na benzin a na vsetkom vidi len to zle. Pozname sa asi 10 rokov, ale
ano bav sa len s uspesnymi a ked niekto z nich nahodou prestane byt uspesny, radsej ho hned posli do pice, este zacne na teba zle vplyvat. ludom jebe uz fakt.
@xxar3s v prvom rade ho prestaň nazývať kamarátom lebo mu očividne kamarátom nie si.
v druhom rade sa zamysli nad tým či vôbec poznáš význam toho slova.
"Hovori sa ze s kym si taky si. Nemali by sa ludia obklopovat len uspesnymi a pozitivne naladenymi ludmi?"
v treťom rade ak by si poznal význam slova kamarát a naozaj by si mu kamarátom bol, tak by si bol jeden z tých úspešných a pozitívne naladených čo ho obklopia aby si mu pomohol sa takým (znova) stať tiež.
Tak ak sa poznate 10 rokov a predtym taky nebol tak nie je utek najlepsi resp. najferovejsi sposob ako mu pomoct..Rozisiel sa s frajerkou a preziva tazke obdobie, mal by si sa snazit pomoct mu ak ti na nom zalezi, snazit sa ho rozveselit, byt s nim a vypocut ho..
kazdopadne ja by som sa vyjadrila k tym pesimistom ... ako urcitu dobu ma bavi tahat ludi, povzbudzovat, rozveselovat a tak ....ale ked ta osoba ani nema snahu to menit a jeho usta su len plne hundrania a nespokojnosti a reci o tom aky je svet nefer tak cau pa ...vytiahnu z cloveka vsetku energiu,temnoty!
@shoesmaniac vsak ok, kebyze zo mna niekto fakt vycerpava energiu ani mne by sa s nim nechcelo dako extra travit cas (aj ked aspon by som sa ho snazila nejak povzbudit) ..ale ta veta o stretavani sa len s uspesnymi a pozitivnymi ludmi ma dostala.
takto - to čo si napísal vyznelo naozaj dosť zle...človek sa má obklopovať úspešnými a pozitívne naladenými ľuďmi, ale do úvahy treba brať aj fakt, že všetci sme len ľudia...i ten kamarát môže mať z času na čas blbé obdobie, počas ktorého sa naň vykašlať je tak trochu pritiahnuté za vlasy...také niečo má od skutočného kamarátstva naozaj ďaleko...ALE! na druhej strane súhlasím aj s miou246...človeku, ktorého negatívny postoj k životu sa dlhodobo nezlepšuje, odmieta našu pomoc a morálnu podporu, sa je najlepšie vyhýbať, lebo nás sám energeticky vycicia a psychicky zničí...
nuz, ja by som povedala, ze keby bol taky stale tak ja by som v tom kamaratstve nevidela pointu, ale ako pises, je taky vramci toho ze sa mu stali nejake veci, takze by som ho asi kvoli tomu neposlala do paze. skus ho motivovt alebo nieco, popripade ja som rada k ludom otvorena tak mu normalne pvoedz co si o tom myslis, ze ta mrzi jeho situacia ale kazdy mame proste svoje sracky a kamaratstvo je o prijimani aj davani...
ano bav sa len s uspesnymi a ked niekto z nich nahodou prestane byt uspesny, radsej ho hned posli do pice, este zacne na teba zle vplyvat. ludom jebe uz fakt.
mna by zaujimalo, ako ti moze prekazat, ze si od teba pyta peniaze na benzin, ked niekam vas vezie... ako sam pises, ze je v zlej financnej situacii a predpokladam, ze urinuje moc ako vsetci ludia a nie naftu, ci ropu alebo benzin... je to uplne normalne, aj moj frajer to robi, teda ked ideme niekam na vylet, nie ked ma vezie do prace alebo do skoly.
ked ho poznas tak dlho, tak mu skus nejako pomoct. nie financne, ale moralne, psychicky, podpor ho, ukaz mu lepsiu cestu. ale dokazem pochopit, ze si na vazkach, mne osobne tiez prekazaju v mojej blizkosti ludia, ktori nemaju ziaden ciel ani chut, ani nic, len pesimisticky a sebalutovacny pohlad na svet, lebo sa vzdy pozriem na seba, z akych sraciek som sa uz dokazala vymotat a co si prezil typek vedla, co je nestastny pre kokotiny a je vzdy najvacsie chudatko a poviem si, ze nie, proste nechcem aby na mna tento clovek prenasal svoju zlu energiu, nechcem aby ma tahal na dno. distancujem sa od istej skupiny ludi, napr. od flakacov a mampicistov alebo od vecnych studentov, ktori su financne zavisli na rodicoch a nevedia pre seba nic spravit, lebo by ma stiahli "na sikmu plochu". to nie je nic divne.
v poslednej dobe zazivam nieco velmi podobne. stalo sa mi to s mojimi dvoma najlepsimi kamoskami. je tazke stretavat sa s ludmi, s ktorymi si bol kedysi na podobnej urovni a divat sa na ich upadok. niekedy sa mi stava, ze hoc ja sama sa mam celkom dobre a nemam ziadne vazne problemy, tak po odchode z navstevy sa citim uplne zdeptana, znicena, bez chuti do zivota. cim sa obklopujes, tym sa stanes, pretoze to cim sa obklopis na Teba velmi vplyva. moj nazor je, ze sa s tymi ludmi treba stretavat a neodkopnut ich, ale vymedzit si na stretnutia obmedzeny cas napr. raz mesacne na 2 hodiny. niekdy je taketo stetnutie dobre, aby si clovek uvedomil aj tu druhu stranku, lebo ak sa od takychto ludi izolujeme, potom zacneme ich existenciu podvedome popierat. je potrebne vidiet v zivote aj to zle a neprijemne, ale nikdy to nenechat prilis vstupit do nasej mysle.
Ja som sa nadobro zbavila drvivej vacsiny znamych a "kamaratov" ktorych prvotnou ulohou bolo aj tak len picovat a vysavat zo mna naladu a energiu pri kazdom stretnuti...
Je to krute, ale tak ...
@violinkenneth@genksta@aventine nie vsetko je take cierno-biele ako to vidite. ja som sa so svojimi najlepsimi kamoskami spoznala ked som mala cca 14-15 rokov. vtedy sme zili velmi podobne, boli sme viac-menej na rovnakej urovni, rozumeli sme si, mali sme spolocne temy, riesili sme rovnake problemy a bolo nam fajn. lenze rokmi sa toho vela zmenilo.. dnes maju oni deti a ziju velmi problematicke narocne zivoty. niekedy mam pri pohlade na nich dojem, ze to uz ani nie su tie iste osoby, ktore som poznala a mala rada. zmenili sa, zivot ich zmenil. vybrali si nespravnu cestu a teraz musia za svoje zle rozhodnutia niest zodpovednost. obcas sa s nimi stretavam a uz to nie je take kamaratstvo ake bolo kedysi. zmenili sa temy nasich rozhovorov a akoby zmizlo vsetko to, co nas predtym spajalo. ludia sa dokazu neuveritelne zmenit a niekedy sa stane, ze zle skusenosti a tazky zivot v nich zahubia to, co sme mali na nich radi a zle vlastnosti, ktore sme kedysi ticho tolerovali sa neuveritelne prehlbia. to nie su len nejake chvilkove neuspechy ale celkove zivotne smerovanie tych ludi. zatial co ja sa snazim, aby som sa v zivote niekde dostala, oni svoj vrchol uz zazili a zvysok svojej existencie stravia riesenim problemov, ktore si vdaka svojmu neuvazeniu sposobili. ak chcem v priatelstve s nimi pokracovat musim sa pripravit na to, ze uz navzdy budem vo vztahu k nim ten, od koho budu oni potrebovat oporu, ale ja v nich oporu nikdy nenajdem.
az vdaka tymto skusenostiam som pochopila, ze cele to delenie ludi na socialne vrstvy nie je len povrchna neopodstatnena zalezitost. cim su psychicke a ekonomicke rozdiely medzi ludmi vacsie, tym je priatelstvo medzi nimi problematickejsie. nie je prijemne prist z normalneho zivota do spinaveho neuprataneho bytu a citit sa tam dobre len preto, ze oproti sedi clovek, ktory bol pred rokmi Vasim priatelom. spociatku budete mat snahu mu pomahat, upracete s nim, budete sa tvarit, ze je to len docasne zle obdobie. ale ked to zle obdobie bude trvat roky a neuvidite ziadnu snahu zo strany toho druheho, zmeni sa Vas pohlad na cloveka, ktoreho ste kedysi nazyvali priatelom...
Ja neviem. Zalezi na tom ake hlboke priatelstvo k nemu citis a ci mas uz novych kamaratov, ci ho mas kym nahradit. Ak ho dokazes opustit tak to sprav, ked to potrebujes. Ja som mozno mala tiez opustit ludi v tych najtazsich chvilach ale nedalo mi to a stala som pri nich.
@violinkenneth ako by si reagoval/reagovala v nasledovnej situacii: povies cloveku "nerob to, znicis si tym zivot", clovek by Ti na to povedal "neboj sa, viem co robim" a spravil by si po svojom. urobil by zle rozhodntia, znicil by si zivot a potom by sa Ti do konca zivota vyplakaval. dokedy by si dokazal/dokazala takeho cloveka podporovat?
mas pravdu v tom, ze sa na cloveka netreba vykaslat, ked ma slabu chvilku, no ked si ten clovek znici zivot a uz nikdy viac nebudes od neho pocut nic pozitivne, len problemy, tak je to na zamyslenie.
@atropabelladona Dotyčný je v obrovskej emocionálnej kríze a od samovraždy ho delí možno krôčik dva...samozrejme že by som ho nechala tak nech sa vláči sám...
@violinkenneth nerozumies tomu co pisem a neodpovedas na otazku, ktoru Ti davam. nie je to Tvoja chyba, lebo pravdepodobne za Teba len hovori nedostatok skusenosti v tejto oblasti. ked raz nieco take zazijes (co Ti samozrejme neprajem) tak potom si uvedomis ake relativne su slova priatelstvo, pomoc, problemy..
@violinkenneth nie vsetky problemy maju svoje riesenia. podla mna Ty skor hovoris o docasnych krizovych stavoch, pri ktorych je predpoklad, ze su len docasne a clovek sa zo svojho zleho emocneho rozpolozenia dostane. no nie je lahke riesit problemy niekoho, kto sam svoje problemy riesit nechce, pripadne tie problemy nemaju uspokojive riesenie.
@violinkenneth mas naivne predstavy. ked sa niekomu napr. narodi postihnute dieta, tak tato situacia nema riesenie veduce k spokojnosti rodicov. rodicia chcu, aby bolo zdrave a mohli viest normalny zivot, lenze ono zdrave nie je a nikdy uplne nebude. s takou situaciu sa da zmierit, ale nie ju vyriesit.
hahahaha presne viem o com hovoris a presne tuto istu otazku riesim ja ale nie na birdz ale s danou osobou
ale stylom ze sa mu snazim pomoct stale mu vravim co a ako ( a je to ako keby osm hadzala hrach na stenu xc/ ) mozno to je pocit ze ma urcitym stylom brzdi ale to nie je dovod preco sa s nim prestanem kamaratit pretoze to ze som spomalena nemozem predsa zvalovat plne na druhych ...
tiez sa ho snazim nakopnut dat mu rady co a ako a jedine co dostanem je " ale ja to neviem"
ja: "musis sa to naucit"
on: "ale ako?"
ja: "to sa mas pytat sam seba, nie mna... .ty musis prist na odpoved na tuto otazku "
a dookola toto iste bez vysledku xc/ ja ...neviem .. najlepsie je prist na problem toho co brzdi toho kamarata ... a to sa snazit odstranit...
nemusím takých ľudí... ALE, jedna vec je niekoho náhodne stretnuť a zistiť že je megapesimitsa a vykašlať sa naňho, a druhá vec je mať veľa rokov dobrého kamaráta ktorý taký predtým nebol a teraz má krízu a preto je taký... proste sa s ním skús porozprávať a nejako ho duševne podporiť...
je to hnusné ale tiež som takto prerušila pár kontaktov , ale nie preto, že by boli negativistické... cítila som sa pri nich ako ich pestúnka, čo mi už fakt začalo liezť na nervy keď dievča nevie po 20tke odísť samo z diskotéky inak než po 4štyroch, tak sorry, ale s týmto sa stretávať nebudem....
Na mňa sa tiež kamoška vyjebala v tom najhoršom období. Vraj ona nechce riešiť dospelácke veci. Dobre urobila. Aspoň viem, že mi za to nestojí. Teraz mám dobré obdobie, ale už ju nekontaktujem, však načo? Aby sa potom zase na mňa vyjebala?
@atropabelladona ty hovoris o rokoch bez zmeny a tomu chapem..ak je naozaj mala sanca ze sa dany clovek zmeni tak je to asi rozumne riesenie co uz, ale ja som narazal na to ze treba to najprv skusit a podat pomocnu ruku, a az ked to nepojde tak vtedy clovek moze uvazovat nad takymito otazkami...
@pinkhero tak preco ho chces zmenit a neprijmes ho takeho aky je? jak sa ma citit lepsie ked vie ze ti vadi? tak mu nikdy nepomozes. najlepsie by bolo keby si ho prestala deptat
si taky s akymi sa stykas....mne sa to overilo, zmenil som pracu, dostal sa vyssie a uz ani ti moji byvali "kamarati" so mnou nechcu nic mat (lebo zavidia) a ani ja moc, lebo uz mi pridu ako taki stroskotanci, co sa mentalne zastavili vo vyvoji.....skus porozmyslat, ci tvoj kamos sa nestyka(l) s takymi ludmi, ze je taky, alebo sa s nim stykaj ty, aby sa skonsolidoval a bol ako ty
ked je to len nejaka kriza tak kamaratovi samozrejme pomozem aby sa z nej dostal...
ale ak je tak clovek uz nastaveny a zije v tom a utapa sa v tom cely svoj zivot tak bohuzial akokolvek by som chcela nemam zaludok na takych hypochondrov... jednoducho mi je taky sposob zivota odpodzujuci a dotycnych by som poriadne nakopala aby sa mali naco stazovat
@sushivo ughm to je zlozite viem co chces povedat ale k tomu mojmu sa to nehodi lebo je to vytrhnute z kontextu a nechce sa mi to tu celu situaciu rozpisovat prepac ale nie je to tak ako to chapes alebo ako to vyznie
@atropabelladona Pre každú z nás znamenajú kamaráti niečo iné. Prirovnávať postihnuté dieťa a človeka v depresiách je...no dajme tomu, že svojské. Vôbec netuším aká veľká nuda ťa dohnala k tomu, aby si ma tagla. Ak bol dôvod "otvorenie očí" tak si ho nechaj v šuplíčku neúspechov.
Určite sa na neho nevykašli. Ja mám kamaráta ktorý bol na tom rovnako, dokonca ho jeho stavy a depresie dohnali do psychiatrickej liečebne. No keďže som s ním vďaka telefonu bol dennodenne v kontakte, postupne sa z ubitého chalana zmenil na normálneho človeka, ktorý si našiel svoje miesto a už viac ako pol roka je to vyrovnaný , zdravý človek. Len to prijať pomocnú ruku a snažiť sa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
v druhom rade sa zamysli nad tým či vôbec poznáš význam toho slova.
"Hovori sa ze s kym si taky si. Nemali by sa ludia obklopovat len uspesnymi a pozitivne naladenymi ludmi?"
v treťom rade ak by si poznal význam slova kamarát a naozaj by si mu kamarátom bol, tak by si bol jeden z tých úspešných a pozitívne naladených čo ho obklopia aby si mu pomohol sa takým (znova) stať tiež.
Ako Birdz zase zije mimo realitu....
asi tak
ked ho poznas tak dlho, tak mu skus nejako pomoct. nie financne, ale moralne, psychicky, podpor ho, ukaz mu lepsiu cestu. ale dokazem pochopit, ze si na vazkach, mne osobne tiez prekazaju v mojej blizkosti ludia, ktori nemaju ziaden ciel ani chut, ani nic, len pesimisticky a sebalutovacny pohlad na svet, lebo sa vzdy pozriem na seba, z akych sraciek som sa uz dokazala vymotat a co si prezil typek vedla, co je nestastny pre kokotiny a je vzdy najvacsie chudatko a poviem si, ze nie, proste nechcem aby na mna tento clovek prenasal svoju zlu energiu, nechcem aby ma tahal na dno. distancujem sa od istej skupiny ludi, napr. od flakacov a mampicistov alebo od vecnych studentov, ktori su financne zavisli na rodicoch a nevedia pre seba nic spravit, lebo by ma stiahli "na sikmu plochu". to nie je nic divne.
Je to krute, ale tak ...
az vdaka tymto skusenostiam som pochopila, ze cele to delenie ludi na socialne vrstvy nie je len povrchna neopodstatnena zalezitost. cim su psychicke a ekonomicke rozdiely medzi ludmi vacsie, tym je priatelstvo medzi nimi problematickejsie. nie je prijemne prist z normalneho zivota do spinaveho neuprataneho bytu a citit sa tam dobre len preto, ze oproti sedi clovek, ktory bol pred rokmi Vasim priatelom. spociatku budete mat snahu mu pomahat, upracete s nim, budete sa tvarit, ze je to len docasne zle obdobie. ale ked to zle obdobie bude trvat roky a neuvidite ziadnu snahu zo strany toho druheho, zmeni sa Vas pohlad na cloveka, ktoreho ste kedysi nazyvali priatelom...
mas pravdu v tom, ze sa na cloveka netreba vykaslat, ked ma slabu chvilku, no ked si ten clovek znici zivot a uz nikdy viac nebudes od neho pocut nic pozitivne, len problemy, tak je to na zamyslenie.
ale stylom ze sa mu snazim pomoct stale mu vravim co a ako ( a je to ako keby osm hadzala hrach na stenu xc/ ) mozno to je pocit ze ma urcitym stylom brzdi ale to nie je dovod preco sa s nim prestanem kamaratit pretoze to ze som spomalena nemozem predsa zvalovat plne na druhych ...
tiez sa ho snazim nakopnut dat mu rady co a ako a jedine co dostanem je " ale ja to neviem"
ja: "musis sa to naucit"
on: "ale ako?"
ja: "to sa mas pytat sam seba, nie mna... .ty musis prist na odpoved na tuto otazku "
a dookola toto iste bez vysledku xc/ ja ...neviem .. najlepsie je prist na problem toho co brzdi toho kamarata ... a to sa snazit odstranit...
ale ak je tak clovek uz nastaveny a zije v tom a utapa sa v tom cely svoj zivot tak bohuzial akokolvek by som chcela nemam zaludok na takych hypochondrov... jednoducho mi je taky sposob zivota odpodzujuci a dotycnych by som poriadne nakopala aby sa mali naco stazovat