Keď sa už bude dať vybrať si charakterové vlastnosti vášho dieťaťa - vyberiete si?
Génové inžinierstvo.
Je ešte v plienkach, ale už teraz sa o tom dosť rozpráva..klonovanie už máme za sebou (ovečka Dolly) umelé oplodnenie tiež, vedci už dokážu (za predpokladu, že máte nejakú predispozíciu na vážnu chorobu) z vašich vajíčok vybrať
určite nie :/ vedela by som,že to nie je už moje dieťa ,ktoré by z neho malo byť ale je podla mojich doslovne predstáv skvelého dieťaťa .... nech je aké je aké ma byť ja ho mať rada budem aj tak
ale fakt, viem ze je tazke urcit hranicu medzi tym co "este ano" a "uz nie"...napr. je dobre ked vedci vedia oddelit nejake tie chore bunky/vajicka ci co to ale ked to ma viest k matrixu tak to vazne nie
No ja by som si netrúfol povedať toto ako argument dieťaťu, ktoré umrie na nejakú zaujímavú chorobu, alebo bude proti svojej vôli smetiaj kvôli nedostatočnej intelektuálnej kapacite a pod. ...
@beatrice - CHARAKTEROVÉ vlastnosti sa určite nebudú dať vyberať, lebo na ne sú len predpoklady, a ani to vždy nie, ale to či sa rozvinú a ako veľmi závisí od výchovy a okolia. a čo sa týka telesnej stránky tak zabezpečím aby nemalo predpoklady na choroby, ale to je tak všetko.
(A absolútne netuším, či sa medzi predispozíciami, ktoré bude možné ovplyvniť, vyskytnú také, ktoré by zrovna tomuto zabránili, ale tvárme sa, že ide o čisto filozofickú otázku)
Tak potom sme asi spravili osudovú chybu tým, že sme oveľa inteligentnejší ako napríklad pred 1000 rokmi. Do akého katastrofického scenára sme sa to len dostali.
@luc.ka iba ma zaujal názor a raz, pripomínam RAZ som na neho reagoval. trochu prehnaná reakcia, nie? okrem toho, o téme fóra nič nehovorím, zarazila ma iba tá jednotlivá myšlienka.
@luc.ka ja som sa pýtal na to porovnanie hmyzu a zločincov a nie na dokonalý svet, opakujem, že ma zaujala iba samotná jedna myšlienka, ale nechaj to tak, nie je to dôležité. navyše sa mi zdá, že si ma s niekým mýliš
Táto diskusia mi pripomenula jeden film, myslím že sa to volalo Gattaca
Ľudia čo neboli zo skúmavky, nemali v živote žiadnu šancu - niektorí sa snažili o to viac, niekam to dotiahnuť a možno aj boli lepší než tí dokonalí ľudia, ale neboli dokonalí, takže smola...
Takže ľudia, ktorí ponúkli napríklad školstvo všetkým sociálnym vrstvám, aby nás učinili inteligentnejšími, sú podobní sabotéri, ktorí nás nasmerovali ku katastrofe?
za @34 sa ti ospravedlňujem, nejako si zasiahol do mojej výmeny názorov s tunidlom, a keďže občas nevnímam nick a čítam len reakciu... no proste sorry, tak som vás nejako spojila do jednej osoby
Tuším sa ti to spojenie do jednej osoby podarilo zas
No, ak ťa zaujíma, prečo reagujem zrovna na teba, tak ide o to, že väčšinou sa ľudia vyjadrovali k tomu, aké deti oni sami chcú, ale ty si to ohodnotila tak všeobecnejšie ...
A veď ja rozumiem, že zlé môže mať určitý význam, ale je to trošku ťažkopádny argument proti odstraňovaniu zlého, nie?
Ak by sme toto chápali ako argument, tak nielen, že by sme nemuseli mať prístupné vzdelanie, ale kľudne by mohlo byť povolené otroctvo a otvorený rasizmus, však to predsa môže mať nejaký svoj význam ...
zas? neviem, asi ste moc podobní, a môj mozog vás nerozlišuje (teda hej, ale iba podľa obrázku, a keď sú súčasne na jednej obrazovke)...
ja neargumentujem proti odstraňovaniu zlého... ale proti vyrábaniu umelých napodobenín človeka... človek sa tak či tak nenarodí ako dobrý/zlý (s výnimkou tej genetickej vady, ale aj tak si myslím, že zo všetkých "zlých" je tých s genetickou poruchou len mizivé percento) - všetko je to dôsledok výchovy, prostredia, ľudí, etc.
No ale veď aj ak predpokladáme, že je to len mizivé percento, prečo by nebolo na mieste pracovať aj s týmto mizivým percentom, ak na to budeme mať spôsob?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
ale fakt, viem ze je tazke urcit hranicu medzi tym co "este ano" a "uz nie"...napr. je dobre ked vedci vedia oddelit nejake tie chore bunky/vajicka ci co to ale ked to ma viest k matrixu tak to vazne nie
Navyše k čomu je dobré , že sa rodia ludia so zdravotnými problémami ?
Obohacuje to nejak svet ? Nie.... akurát sa zbytočne trápia.
A bohatí budú mať drahý vynález xy, čo zväčší sociálne rozdiely.
Zrušme pokrok a vráťme sa do jaskýň.
Ale morálny problém a rútenie sa do záhuby v tom nevidím
No ja by som si netrúfol povedať toto ako argument dieťaťu, ktoré umrie na nejakú zaujímavú chorobu, alebo bude proti svojej vôli smetiaj kvôli nedostatočnej intelektuálnej kapacite a pod. ...
aj sprostí musia byť, a aj chorí... možno je to kruté, ale patrí to k životu.
a celkovo mi toto príde totálne absurdné. obzvlášť @20
A aj vrahovia a násilníci spomenutí v @20 ?
A prečo musia byť?
Mne príde absurdný práve takýto názor.
(A absolútne netuším, či sa medzi predispozíciami, ktoré bude možné ovplyvniť, vyskytnú také, ktoré by zrovna tomuto zabránili, ale tvárme sa, že ide o čisto filozofickú otázku)
povedala by som to takto...
aj hmyz je otravný, a predsa by jeho neexistencia znamenala katastrofu.
a keď nepochopíš, ako to myslím, tak mi je to ľúto...
nechce sa mi o tom diskutovať. proste manipuláciu s ľudskými charaktermi považujem za zlú.
ešte to zdravie by som z tohto vyčlenila, keď sa mám vrátiť k pôvodnej otázke. ale vytvoriť si "úspešné" dieťa... srsly, vôbec ti to nepríde absurdné?
Tak potom sme asi spravili osudovú chybu tým, že sme oveľa inteligentnejší ako napríklad pred 1000 rokmi. Do akého katastrofického scenára sme sa to len dostali.
začínam sa strácať v tvojich kecoch.
môžeš mi dať pokoj? 99% ľudí v tomto fóre s tým nesúhlasí, tak prečo furt jebeš do mňa?
utopická predstava dokonalého sveta ma desí viac, ako pár zločincov.
čo už, som divná.
No, napísala si, že napríklad aj sprostí ľudia musia byť, ako hmyz, inak by vznikla katastrofa.
Pričom takýmto neprirodzeným ovplyvňovaním ľudských schopností by tá katastrofa mala nastať prostredníctvom toho, že by ľudia boli inteligentnejší.
Ale akoto, že prirodzený vzrast inteligencie v minulosti žiadnu takú katastrofu nespôsobil?
a kto vraví, že nie?
Ľudia čo neboli zo skúmavky, nemali v živote žiadnu šancu - niektorí sa snažili o to viac, niekam to dotiahnuť a možno aj boli lepší než tí dokonalí ľudia, ale neboli dokonalí, takže smola...
Takže ľudia, ktorí ponúkli napríklad školstvo všetkým sociálnym vrstvám, aby nás učinili inteligentnejšími, sú podobní sabotéri, ktorí nás nasmerovali ku katastrofe?
posunul si to do roviny, ktorá nie je predmetom fóra.
za @34 sa ti ospravedlňujem, nejako si zasiahol do mojej výmeny názorov s tunidlom, a keďže občas nevnímam nick a čítam len reakciu... no proste sorry, tak som vás nejako spojila do jednej osoby
a ešte k @38 - to porovnanie som myslela obrazne... že aj to "zlé" má určitý význam.
Tuším sa ti to spojenie do jednej osoby podarilo zas
No, ak ťa zaujíma, prečo reagujem zrovna na teba, tak ide o to, že väčšinou sa ľudia vyjadrovali k tomu, aké deti oni sami chcú, ale ty si to ohodnotila tak všeobecnejšie ...
A veď ja rozumiem, že zlé môže mať určitý význam, ale je to trošku ťažkopádny argument proti odstraňovaniu zlého, nie?
Ak by sme toto chápali ako argument, tak nielen, že by sme nemuseli mať prístupné vzdelanie, ale kľudne by mohlo byť povolené otroctvo a otvorený rasizmus, však to predsa môže mať nejaký svoj význam ...
zas? neviem, asi ste moc podobní, a môj mozog vás nerozlišuje (teda hej, ale iba podľa obrázku, a keď sú súčasne na jednej obrazovke)...
ja neargumentujem proti odstraňovaniu zlého... ale proti vyrábaniu umelých napodobenín človeka... človek sa tak či tak nenarodí ako dobrý/zlý (s výnimkou tej genetickej vady, ale aj tak si myslím, že zo všetkých "zlých" je tých s genetickou poruchou len mizivé percento) - všetko je to dôsledok výchovy, prostredia, ľudí, etc.
No ale veď aj ak predpokladáme, že je to len mizivé percento, prečo by nebolo na mieste pracovať aj s týmto mizivým percentom, ak na to budeme mať spôsob?