Koľko generácií by dvaja vzdialený príbuzný potrebovali na to, aby už nešlo o incest? Resp. nemyslím tým incest ale to, že sa berú ako vzdialená rodina, že by bolo blbé sa zosobášiť. Ťažko sa to vysvetluje, tak uvediem príklad. Je úplne normálne, že Alžbe
zakon hovori iba o rodicoch a pokrvnych surodencoch, ale sice si niekto moze vziat za zenu svoju sesternicu, no je ista pravdepodobnost, ze budu mat postihnute deti
teda, lepšie povedané, šľachtické rody sa bežne medzi sebou sobášili tak, že neter, sestrenica, je to jedno.
Ale časom potom bolo badať, že tí ľudia sú nejakí čoraz divnejší (a potom sa vyskytovali rôzne rodové choroby a podobne, tuším u ktorýchsi Habsburgovcov sa to dosť pekne prejavovalo
@hoperpohroma ako je to u nevlastných súrodencov, neviem, ale nevlastného rodiča/pestúna/adoptívneho rodiča... isto nie.
Ale zas, kto by si chcel brať nevlastných súrodencov? (teda, ak si s nimi vyrastala) Každopádne, ako sa to berie, ak sa jeho a tvoj rodič a jeho rodič vezmú vtedy, keď odrastieš a stane sa tak tvojim súrodencom napriek tomu, že s ním niečo máš?
@mielikki to by bolo dost blbe ptm len viem ze bol taky serial na jojke kde do seba boli zamilovani nepokrvni surodenci a museli to schovavat, vlastne som len 1-2 diely videla cize moc neviem
zakon hovori o surodencoch a predkoch a potomkoch..
inymi slovami.. stryc si moze vziat neter, bratranec sesternicu.. zakon neriesi percentualnu sancu na postihnute deti..
medzi surodencami plati i ak su nevlastni ba dokonca i ked su adoptovani!!
okrem ineho preto ak sa daju dokopy dvaja mladi a potom i ich rodicia, tak prva svadba musi byt medzi mladymi a druha medzi rodicmi.. inak by ta medzi mladymi nemohla prebehnut.
@sacrifice ale ako iste vieš, oni boli dokonalí čiže u nich ešte nedochádzalo ku genetickým poruchám
@1 presne tak. Ak chceš mať civilný sobáš stačí táto podmienka, ak by si chcel v kostole tak tam si tuším musíš brať až po bratrancoch deti.
@5 mám susedov (síce to sú cigáni ale aj tak) a to sa zobrali spolu vdova a vdovec a ich deti sa neskôr poženili/povydávali medzi sebou. A to spolu vyrastali, čiže taký problém by som tam nevidel
@semhamforas tak, myslím si ale, že to závisí na konkrétnych jedincoch, ale proste viem, že bol nejaký psychologický prieskum alebo niečo také, kde sa preukázalo, že pokiaľ s niekym vyrastáš od mala (ako súrodenci spolu vyrastajú a podobne), tak jednoducho sa tam vytvorí nejaký psychologický blok, alebo niečo také, čo ti bráni vytvoriť si fyzickú príťažlivosť k tomu človeku - čo je vlastne prirodzený mechanizmus, ktorý predchádza plodeniu deformovaných potomkov
@mielikki tak to neviem. Lebo to by mali mať ľudia blok plodiť potomkov nad istý vek. Lebo šanca že budeš mať postihnuté dieťa stúpa aj s vekom a to dosť výrazne.
a pôvodne kedysi dávno sa ľudia dožívali značne menej, takže sa nepredpokladalo, že by niekto v tom rizikovom veku ešte bude mať deti
(respektíve vzhľadom na vtedajšiu medicínu bola možno vyššia potratovosť od istého veku), proste predpokladám, že toto nebolo treba kedysi dávno eliminovať, tak sa to u človeka takto nevyvinulo.
Ale možno kecám, nepamätám, si, kde som hento čítala, len mi to dávalo celkom zmysel, tak si to pamätám; a zvyšok je proste použitie sedliackeho rozumu
@mielikki moze to byt pravda (ten psych blok). na druhej strane v dnesnej dobe psych a fyz poruch, chorob a deformacii..
@semhamforas no ak berieme zakon su podmienky dane. ak sa bavime o sobasi cirkevnom, tak sa podmienka doplnaju este o tie cirkevne.. (lebo keby nie, tak podla katolikov sa mozu brat uz 16r chalani a 14r baby )
+
ak sa nevzali, tak nevznikla prekazka vzajomnych sobasov.. + je este dolezite kolko rocne tie deti boli, ked zacali spolu zit (nie s ohladom na zakon, ale s ohlaodm na to co pise mielikki. predsa len ak 10r deti, tak tam ten blok nevznikne asi)
Čo mi matka hovorila tak spolu začali žiť keď mali tak okolo 5-10 rokov (dokopy 4 deti čiže to vekové rozmedzie je tam bude určite také že niekto z nich mal aj tých 10)
jednoducho....nemôžu byť súrodenci (ani adoptovaní ani poloviční), predkovia v priamom rade (starí rodičia, prastarí rodičia atď.) a ani potomkovia v tom istom rade (deti, vnúčatá...)
myslím že by mali byť "medzi nimi" nejakí 5-7 ľudia, aby sa mohli vziať, to bolo tuším podľa cirkevného - že keby ideš po rodokmeni ako po človeče, tak jakeby si išiel o 7 políčok
"Geneticky príbuzní sú dvaja jedinci, ktorí majú aspoň jedného spoločného predka (v praxi, ak ten predok nie je vzdialenejší ako 4-5 generácií dozadu)."
Bratranec a sesternica sa môžu (už) zobrať. Sestra a brat väzenie, nevlastný súrodenci detto.
Hej, boli pravnúčatá Viktórie, ale genetická choroba sa u nich prejavila aj tak (cez štyri generácie!). Čiže ak sa dá, moc by som sa so šťastenou nezahrávala
mna raz chcela mladsia dcera od mojej krstnej, cisto z krestanskeho hladiska som mal pocit ze to je taky mierny incest hoci sme neboli pribuzni absolutne ani z daleka
@helloxd@26 To je riadna kravina, že "z kresťanského hľadiska". Incest práve moc riešený nie je. Práve naopak. Napr. Lót mal podľa Biblie sex so svojimi dcérami, s ktorými splodil synov. A Lót je pritom chápaný ako celkom solídna a morálna postava.
@sacrifice@4 v danom čase, že adamove a evine deti tiež plodili deti, bolo preto, lebo biblická doba v tej dobe bola iná ako teraz. pravdepodobne bolo možné a Boh priamo chcel, aby brat a sestra mali deti, lebo iní ľudia neexistovali, a ešte mohli mať úplne čistú genetickú líniu. ja si myslím, že je celkom reálne, že ľudstvo ako ho poznáme so 6 mld obyvateľov naozaj reálne povstvalo z jedného páru ľudí,teda z jedného muža a jednej ženy. a mám pocit, že kodex kanonického práva hovorí, že muž si môže za ženu vziať osobu, ktorá nie je v pokrvnom príbuzenskom vzťahu. je to aj logické. to len idiot by si zobral za ženu sesternicu. nie? logika. krv sa miešať nemôže. ani v zvieracej ríši pokrvné príbuzenstvo nemá potomkov. to stopercent. čo sa týka právneho vzťahu, údajne príbuzný do 4 pokolenia v rovnej línii, teda bratranec a sesternicia do 4 stupna mi je blízky aj geneticky. ak je niekto bratranec a sesternica v 5 stupni rovnej línii, je možné s dišpenzom uzavrieť manželstvo. v podstate je málo pravdepodobné, že sa s bratrancom, alebo sesternicou z 5 a vyššie stupňa vôbec poznáš. ja napríklad sa poznám ešte s bratrancom s 3 stupňa, čo je už veľmi vzdialená rodina a rodina sme preto, lebo môj prastarý otec a jeho prastarý otec boli tuším bratranci. neviem či niekto ešte vôbec mimo rodokmeňa je schopný spoznať niekoho takého, lebo je to obtiažne. patrixo povedal správne v podstate pretože údajne aj svetské skúmania potvrdzujú, že všetci ľudia pochádzajú od adama a evy. teda reálne všetci sme rodina.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
teda, lepšie povedané, šľachtické rody sa bežne medzi sebou sobášili tak, že neter, sestrenica, je to jedno.
Ale časom potom bolo badať, že tí ľudia sú nejakí čoraz divnejší (a potom sa vyskytovali rôzne rodové choroby a podobne, tuším u ktorýchsi Habsburgovcov sa to dosť pekne prejavovalo
Ale zas, kto by si chcel brať nevlastných súrodencov? (teda, ak si s nimi vyrastala) Každopádne, ako sa to berie, ak sa jeho a tvoj rodič a jeho rodič vezmú vtedy, keď odrastieš a stane sa tak tvojim súrodencom napriek tomu, že s ním niečo máš?
inymi slovami.. stryc si moze vziat neter, bratranec sesternicu.. zakon neriesi percentualnu sancu na postihnute deti..
medzi surodencami plati i ak su nevlastni ba dokonca i ked su adoptovani!!
okrem ineho preto ak sa daju dokopy dvaja mladi a potom i ich rodicia, tak prva svadba musi byt medzi mladymi a druha medzi rodicmi.. inak by ta medzi mladymi nemohla prebehnut.
@1 presne tak. Ak chceš mať civilný sobáš stačí táto podmienka, ak by si chcel v kostole tak tam si tuším musíš brať až po bratrancoch deti.
@5 mám susedov (síce to sú cigáni ale aj tak) a to sa zobrali spolu vdova a vdovec a ich deti sa neskôr poženili/povydávali medzi sebou. A to spolu vyrastali, čiže taký problém by som tam nevidel
očividne sú ale výnimky
a pôvodne kedysi dávno sa ľudia dožívali značne menej, takže sa nepredpokladalo, že by niekto v tom rizikovom veku ešte bude mať deti
(respektíve vzhľadom na vtedajšiu medicínu bola možno vyššia potratovosť od istého veku), proste predpokladám, že toto nebolo treba kedysi dávno eliminovať, tak sa to u človeka takto nevyvinulo.
Ale možno kecám, nepamätám, si, kde som hento čítala, len mi to dávalo celkom zmysel, tak si to pamätám; a zvyšok je proste použitie sedliackeho rozumu
@semhamforas no ak berieme zakon su podmienky dane. ak sa bavime o sobasi cirkevnom, tak sa podmienka doplnaju este o tie cirkevne.. (lebo keby nie, tak podla katolikov sa mozu brat uz 16r chalani a 14r baby )
+
ak sa nevzali, tak nevznikla prekazka vzajomnych sobasov.. + je este dolezite kolko rocne tie deti boli, ked zacali spolu zit (nie s ohladom na zakon, ale s ohlaodm na to co pise mielikki. predsa len ak 10r deti, tak tam ten blok nevznikne asi)
Čo mi matka hovorila tak spolu začali žiť keď mali tak okolo 5-10 rokov (dokopy 4 deti čiže to vekové rozmedzie je tam bude určite také že niekto z nich mal aj tých 10)
všetkým ostatným to zákon nezakazuje....
+ podľa cirkevného práva je manželská prekážka vo všetkých stupňoch v priamej línii a v bočnej línií je prekážka až do štvrtého stupňa vrátane.
a nezáleží na tom či sú príbuzní pokrvní alebo zákonní.
Hej, boli pravnúčatá Viktórie, ale genetická choroba sa u nich prejavila aj tak (cez štyri generácie!). Čiže ak sa dá, moc by som sa so šťastenou nezahrávala