Vraj zena strati polovicu rozumu ked otehotnie a druhu ked porodi. Takze nikdy? Ale nie haha. Ja osobne som zastanca toho, ze si ma clovek dat dokopy svoj zivot a potom priniest novy a v tomto svete to trosku trva, takze urcite nie podme sa kotit hned ako mi pica zacne chlpatiet. Ja osobne deti nechcem, casom sa to mozno zmeni.
@lawey ale veď nikto nehovorí, že podľa výsledkov tejto ankety si budeš musieť spraviť dieťa
Mna len zaujíma, aký názor bude prevládať, keďže zväčša počúvame nasledovne:
- hneď po SŠ? To si si zničila život.
- počas/po VŠ? To nie je dobre, mala si najprv nazbierať nejaké pracovne skúsenosti.
- počas kariéry? To je škoda, akurát keď sa ti začala kariéra rozbiehať... za 3 roky z toho úplne vypadneš.
- na vrchole kariéry? To už je neskoro, keď bude mat dieťa 18 ty už budeš mat skoro 60!
za seba? ked je financne zabezpecena, ma partnera, na ktoreho sa moze na 100% spolahnut, tiez je financne zabezpeceny, maju na vychovu dietata priestor (cas, ale aj doslova fyzicky priestor), maju dohodnuty sposob vychovy a hodnoty, ktore chcu dietatu vstepovat a idealne stihnut odrodit vsetko do 35
@obsession samozrejme, že sú na to dvaja, ale u muža to zväčša nijak nepreruší jeho štúdium/kariéru a tiež to ľudia neposudzujú tak veľmi ako u žien, či má ten muž 20 alebo 45...
ja keby nejdem na vš, tak určite po strednej alebo tak 2 roky po strednej, lebo veď čo budem robiť celý život , asi by som sa nudila...
vš by som s dieťaťom určite nedokončila
po vš si chcem užiť trochu + neviem či to nefunguje, že človek musí 2 roky robiť, aby dostal tú biednu materskú, alebo ako.. tak asi by som si počkala na ten biedny peniaz
a po tom, čo by som mala vš aj prácu, tak by som uvidela, či je to naozaj niečo, čo chcem a zvládnem a pre mňa by to bol ten správny čas tak okolo 30
Podľa mňa je akože vhodná doba kedykoľvek keď už jej to telo dovolí.
Z toho, ako sa vyvýja vek matky pri počatí prvého dieťaťa ti môžem odpovedať, že väčšina žien má deti tesne po skončení vysokej školy, napríklad na skúšky už idú tehotné. Konkrétne je to vek 27 rokov.
Ale musí to byť náročné to spojiť s prácou, resp. si nejakú potom nájsť. Ale ono väčšinou ľudia prídu k rozumu, a to tak, že si síce nájdu prácu, ale po čase nemajú nejakú snahu niekde rásť a rozvíjať sa, stačí im to čo majú, slušne zarobia, majú nejakú pracovnú dobu ktorá im viac menej vyhovuje, a nenadrú sa toľko. Ale niektoré samozrejme chcú spojiť jedno s druhým, a potom sa to odráža na tom, čo z toho dieťaťa vyrastie, keď pregemblí celé detstvo na konzolách PSP a PC, pretože rodičia od neho tým pádom majú klud, a keď si naňho spomenú po skončení vlastnej roboty, tak zahučia že prečo toľko hrá a nič iné nerobí, nepomôže atď. To sú pohľady dvoch svetov. Ty hráš, nemo problema, a zrazu na teba kričia že prečo toľko hráš, a musíš to vypnúť v strede hry, záujmu všetkého, logicky budeš mrzutý, a ešte ti viac aj vynadajú keď budeš prejavovať neochotu niečo urobiť.
No ale to už som zašiel inde.... každopadne väčšina to má po škole hneď. Či strednej, či vysokej. A to hlavne pre to, že čím skôr tým lepšie pre zdravie dieťaťa. ... Logicky ale aj ja mám v pláne, najprv niečo zarobiť, až potom ísť do toho... len či bude na to dosť času v tom veku. A či sa to vôbec stane. Uvidíme.
@wewo a nie je to narazka na napriklad koment v style ze by si "hned spravil sisi trojicky" alebo odbit nejaku zenu ze ma byt ticho a ist si spravit deti? ved si tu maval take reci.
@kissmeplease btw ohľadom toho čo si napísala v komente, tak je podľa mňa všeobecne najlepší čas po strednej, resp v 20-22 ... ale to musí byť v páre s nejakým starším chlapom, čo má robotu, a viete si zabezpečiť nejaké bývanie. No ale to je väčšina s niekym aspon o 5 rokov starším ktorí majú prácu. Takže takto by som to videl. Samozrejme, po tom si môžeš dorobiť aj výšku ak na to máš, ale toto je prípad hlavne pre tých čo končia strednou.
@kissmeplease no veď práve ,muž jej to všetko musí “ vykompenzovať “ teda ak žena preruší štúdium alebo kariéru
Je to všetko o dohode
Pokial ide o to či prerušovať štúdium , jasne že je najlepšie dokončiť školu az tak mat deti .
A kariéra .... no ono to je vždy na úkor niečoho že
Čiže ak sa žena rozhodne mat dieťa musí s tým počítať že kým to dieťa nepodrastie s jej kariérou to bude ťažšie
Práve preto som písala o tej zrelosti a ešte doplním o prioritách v živote
Ale idem napisat aj seriozny komentar, podla toho co mam moznost vidiet co sa tyka vztahu medzi rodicom a detmi, myslim si ze je (ale nemusi byt) lepsie mat deti v mladom/som veku. Nemyslim tym zrovna nactilete maminky ktore su same este mentalne deti a ledva ukoncili zakladne vzdelanie, ale tak medzi 19-25. Problem je ale to, ze väcsina ludi v takomto veku ma problem sa postarat uz len o seba a riesia veci spojene s tymto + tiez nevedia ci vôbec chcu deti mat. Keby mam nejakym zazrakom zaistenu peknu buducnost/niesom lemra a dokazala by som nieco uz v takomto veku (nemyslim tym zrovna prelomove vedecke objavy) a bola by som si ista ze raz deti chcem, tak by som urcite radsej mala dieta teraz ako ked budem mat 30+, zial nic z tychto podmienok nesplnam
@wewo no tak pocuvaj ma ty jebnuty kus hovna.
ani neviem, ze sa na teba nejaka ulakomila a v sekunde ako sa odhlasim to zase zabudnem. co ale pretrva navzdy je poklad a posolstvo, ktore si tu rozhlasoval a na ktore ziadna zena nikdy nezabudne a sice, ze mame rodit a nemarnit zivot studiom a karierou
jebni si za to, ze mi prajes skapat, za cely ten koment a svoj intergalakticky kokotizmus vseobecne.
@wewo oznamit vsetkym zenam ze maju ist rodit nie je diskusia ty trulo. diskusia je validovanie inputu oboch stran, teba nezaujimal nikoho input, len si si mlel svoje.
podla zdravotneho stavu jej tela. myslim si ze je lepsie skor nez neskor, to je pravda, ale pracujem s tym tak, ze ked viem ze u mna osobne to bude skor neskor nez skor, tak sa uz teraz spravam tak aby som potom nemala problem. t.j. pohyb, dobra strava a podobne.
Ked citi ze dieta chce, ma fajn muza a vie sa o neho postarat...
Aj ked pozram mamicky co boli v opacnej situacii ako uvazam a su skvele matky a dost sa zmohli aby sa vedeli o dietko postarat...
Tak napisem ze za podla mna idealnych okolnosti plati to prve. Fakt myslim ze to je velmi individualne a neodsudzujem ani 18rocni matku ani 35rocnu prvorodicku...
@wewo prosim ta aka moralna nadradenost, mozno tak v tvojej hlave. ci mas pocit, ze ma birdzaci tak zboznuju? zboznuju hocikoho, kto im tu niekoho hejtuje, aby mali co hviezdickovat. zacinas byt slusny odvar midnighta s tym ako sa tu opustas kvoli hviezdickam.
všetko som značila, lebo je to individuálne + iné, čím som myslela že nezáleží na veku, ale kedy nájde vhodného potenciálneho otecka a ja napr. by som veľmi rada mala aj teraz, ale vyzerá to na 35, musím sa snažiť
Pracovala som, 25 rokov, začala nový vzťah, chceli sme cestovať, hinto, toto, užívala som poctivo antikoncepciu... naša dcéra má tri mesiace a je to mega super. na to sa nedá pripraviť, že pripraviť, je to nášup jak sviňa. Kamoška tehotenstvo plánovala uprostred kariéry, že prečo nie, jej syn má mesiac a tiež potvrdzuje, že to je sila a je to celé úplne inak ako plánovala a chcela.
@wewo vies preco sa nema cenu hadat s midnightom? preto iste sa nema cenu hadat s tebou. rozsah tvojho komentu je inverzny k jeho hodnote. sam vies, preco ti nikto na tie sracky neodpisuje, tak ked sa ma to zase budes chciet spytat, tak si to len sam sebe zopakuj.
@kaiserchief1 wewo kedysi pisal kontroverzne vyhlasenia o tom, ako vnima ulohy pohlavi a vztahy, posielal birdzacky rodit atd., no a teraz je nasraty lebo prve co si birdzaci spoja s jeho menom je rodenie deti
Podľa mňa je vhodná doba na VŠ pokiaľ sú zabezpečené materiálne veci a zároveň je na to človek pripravený/vyspelý.
ibaže žien, ktoré si to môžu dovoliť už počas VŠ je fakt minimum. Chodiť do školy, teda sa nejako realizovať a zároveň si už vychovávať mini človeka, to je moja predstava vhodnej doby.
@teacup Sa mi páči keď žena, ktorá zhadzuje iné ženy pičuje do muža čo zhadzoval ženy.
Teba ten peter inak riadne poznamenal.
@wewo Nechápem prečo nevieš zobrať podpichnutie za vlastný kokotizmus ktorý si tu predvádzal a pluješ oheň kade tade aj keď len tak mimochodom zmieniš, že vlastne to zo značnej časti kokotizmus bol. Ešte sa tu rozčuluješ, že sa do toho starajú ostatní a nad tým kolko hviezdičiek dostane ten a ten za tvoj zjeb. Nemusíš byť po takomto hejte zrovna defenzívny, ale ak ideš byť útoční, tak to vobec neznie tak, že si svoje názory prehodnocoval.
Z fyziologického hľadiska medzi 20.-25. rokom života, vtedy je na to telo najviac pripravene...
Z mentálneho hľadiska je najlepšie aby to sama chcela a aby sa na to cítila a to je veľmi subjektívne, pretože každý to cíti inak...
Fakt som si nechcela otvárať toto fórum, lebo som nechcela čítať tie poučenia o tom, ako by žena mala mať decko do 30tky a pod.. Ale toto predčilo moje očakávania, well done birdz
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Rovnako ako zena nemusi mat snack. Snack si da ked bude chcet ona a nie kedy jej to okolie nanuti
a z tychto moznosti asi radsej nikdy ked nesplni to prve.
Mna len zaujíma, aký názor bude prevládať, keďže zväčša počúvame nasledovne:
- hneď po SŠ? To si si zničila život.
- počas/po VŠ? To nie je dobre, mala si najprv nazbierať nejaké pracovne skúsenosti.
- počas kariéry? To je škoda, akurát keď sa ti začala kariéra rozbiehať... za 3 roky z toho úplne vypadneš.
- na vrchole kariéry? To už je neskoro, keď bude mat dieťa 18 ty už budeš mat skoro 60!
Nielen fyzicky ale aj psychicky/duševne
A ofsem bude mat pre to dieťa zázemie
A “ešte po ďalšie “ nezávisí to len od ženy keďže rodičmi dietata sú zvyčajne muž ale aj žena
vš by som s dieťaťom určite nedokončila
po vš si chcem užiť trochu + neviem či to nefunguje, že človek musí 2 roky robiť, aby dostal tú biednu materskú, alebo ako.. tak asi by som si počkala na ten biedny peniaz
a po tom, čo by som mala vš aj prácu, tak by som uvidela, či je to naozaj niečo, čo chcem a zvládnem a pre mňa by to bol ten správny čas tak okolo 30
Z toho, ako sa vyvýja vek matky pri počatí prvého dieťaťa ti môžem odpovedať, že väčšina žien má deti tesne po skončení vysokej školy, napríklad na skúšky už idú tehotné. Konkrétne je to vek 27 rokov.
Ale musí to byť náročné to spojiť s prácou, resp. si nejakú potom nájsť. Ale ono väčšinou ľudia prídu k rozumu, a to tak, že si síce nájdu prácu, ale po čase nemajú nejakú snahu niekde rásť a rozvíjať sa, stačí im to čo majú, slušne zarobia, majú nejakú pracovnú dobu ktorá im viac menej vyhovuje, a nenadrú sa toľko. Ale niektoré samozrejme chcú spojiť jedno s druhým, a potom sa to odráža na tom, čo z toho dieťaťa vyrastie, keď pregemblí celé detstvo na konzolách PSP a PC, pretože rodičia od neho tým pádom majú klud, a keď si naňho spomenú po skončení vlastnej roboty, tak zahučia že prečo toľko hrá a nič iné nerobí, nepomôže atď. To sú pohľady dvoch svetov. Ty hráš, nemo problema, a zrazu na teba kričia že prečo toľko hráš, a musíš to vypnúť v strede hry, záujmu všetkého, logicky budeš mrzutý, a ešte ti viac aj vynadajú keď budeš prejavovať neochotu niečo urobiť.
No ale to už som zašiel inde.... každopadne väčšina to má po škole hneď. Či strednej, či vysokej. A to hlavne pre to, že čím skôr tým lepšie pre zdravie dieťaťa. ... Logicky ale aj ja mám v pláne, najprv niečo zarobiť, až potom ísť do toho... len či bude na to dosť času v tom veku. A či sa to vôbec stane. Uvidíme.
Je to všetko o dohode
Pokial ide o to či prerušovať štúdium , jasne že je najlepšie dokončiť školu az tak mat deti .
A kariéra .... no ono to je vždy na úkor niečoho že
Čiže ak sa žena rozhodne mat dieťa musí s tým počítať že kým to dieťa nepodrastie s jej kariérou to bude ťažšie
Práve preto som písala o tej zrelosti a ešte doplním o prioritách v živote
ani neviem, ze sa na teba nejaka ulakomila a v sekunde ako sa odhlasim to zase zabudnem. co ale pretrva navzdy je poklad a posolstvo, ktore si tu rozhlasoval a na ktore ziadna zena nikdy nezabudne a sice, ze mame rodit a nemarnit zivot studiom a karierou
jebni si za to, ze mi prajes skapat, za cely ten koment a svoj intergalakticky kokotizmus vseobecne.
kazdy jak sa citi asi nie
@14 reagujes ako keby mas 15
Aj ked pozram mamicky co boli v opacnej situacii ako uvazam a su skvele matky a dost sa zmohli aby sa vedeli o dietko postarat...
Tak napisem ze za podla mna idealnych okolnosti plati to prve. Fakt myslim ze to je velmi individualne a neodsudzujem ani 18rocni matku ani 35rocnu prvorodicku...
» www.e15.cz/the-student-tim...
To je tak velmi v skratke
@45 tak určiteee
ibaže žien, ktoré si to môžu dovoliť už počas VŠ je fakt minimum. Chodiť do školy, teda sa nejako realizovať a zároveň si už vychovávať mini človeka, to je moja predstava vhodnej doby.
Teba ten peter inak riadne poznamenal.
@wewo Nechápem prečo nevieš zobrať podpichnutie za vlastný kokotizmus ktorý si tu predvádzal a pluješ oheň kade tade aj keď len tak mimochodom zmieniš, že vlastne to zo značnej časti kokotizmus bol. Ešte sa tu rozčuluješ, že sa do toho starajú ostatní a nad tým kolko hviezdičiek dostane ten a ten za tvoj zjeb. Nemusíš byť po takomto hejte zrovna defenzívny, ale ak ideš byť útoční, tak to vobec neznie tak, že si svoje názory prehodnocoval.
Z mentálneho hľadiska je najlepšie aby to sama chcela a aby sa na to cítila a to je veľmi subjektívne, pretože každý to cíti inak...