Ako každý človek skoro v tejto dobe rád komunikujem cez internet. Je to super, spoznáte sa s ľuďmi a poviete si vždy niečo nové. Má to ale zádrheľ. Je asi všetkým známe, že cez net sa komunikuje ľahšie, ako reálne. Teraz som si to vlastne uvedomil. Bola u
1. negeneralizuj. to, ze sa to stalo v tomto pripade nehovori o tom, ze by sa to tak dialo vzdy.
2. co tvori medziludske vztahy? ludia. fajn. a komunikacia medzi nimi. kto je panom pocitacov a komunikacie? ludia. vyborne. tkze aj na ludoch je s kym a ako budu komunikovat. pocitac nie je nejaky zlomyselny stroj, ktory z teba vysaje nejake schopnosti/tuzby s ludmi komunikovat. je len na tebe ake vztahy a s kym zacnes/prestanes udrziavat.
Ja nemám problém komunikovať s ľuďmi aj osobne lenže dnešná spoločnosť má podľa mňa problém. Namiesto listov sa píšu maily, do kaviarní sa chodí s počítačmi, kto nie je na FB alebo na nejakej inej soc. sieti akoby neexistoval. Ľudia chodia na prechádzky do nákupných centier namiesto do prírody, všade vidím arogantnosť a povrchnosť....ale možno sa mi to len zdá - ak áno tak ma poopravte.
-nerád si vypisujem na internete, poprípade len niečo poviem a koniec, otázky a nikam vedúce diskusie s príznačným začiatkom "ako sa máš?" ignorujem, nie je to arogancia, ale jednoducho si nerád virtuálne vypisujem, aj keď ten človek stojí za to
-a to, čo si opísal je charakteristická devalvácia komunikácie, kedy sú dotyční tak spätí s virtualitou a komunikáciou prostredníctvom nej, že sa už zabudnú aj rozprávať v bežnom nevirtuálnom živote priamo s ľuďmi,
a určite nie je komunikácia cez automat hodnotejšia a efektívnejšia než prirozdzená, človek pri nej možno nevedomky upustí viac informácií ako by vlastne chcel, pretože si myslí, že si to môže dovoliť vzhľadom k tomu že sa "ukrýva za monitorom" ale niet nad obyčajný rozhovor, potom človek zabudne plynulo hovoriť a hlasom dokážeš istotne pracovať rýchlejšie než prstami
+ sa pri rozhovore vyskytujú aj emócie a gestikulácia ak by niekto zabudol.
Mňa strašne v poslednej dobe irituje, že mladí ľudia niekde prídu, vytiahnu počítače alebo tablety a komunikujú navzájom pomocou nich napriek tomu, že sedia oproti sebe.
Nevadí mi ani jedna ani druhá komunikácia. Keď som chorá a potrebujem si niečo zistiť do školy, chatovanie je dobrá voľba, keďže do školy dochádzam. Mám kamarátov aj mimo bydliska a nemôžeme sa stále stretávať, tak si aspoň píšeme. Myslím ale, že sa reálny život nemá nahradiť virtuálnym, aj keď niekedy proste vypnúť nie je na škodu.
vzdy ked je moznost ist s niekym von a pokecat na kofolu, tak ju vyuzijem. nic nenahradi osobnu komunikaciu a travenie spolocneho casu. na nete si pisem takmer len s kamaratmi, ktori studuju alebo ziju inde, pripadne nemame cas sa stretavat nejako prilis casto. a okrem nich obcas nieco prehodim s cudzimi. tu si napr. pisem casto len s jednou osobou, nieco sa mi na nej pozdava.
tak kazdy sme nejaky :ehm:
ale ma to jednoduche vysvetlenie podla mna: za pc si clovek moze vklude a pohode premysliet co tomu druhemu napise a poopravit to, v realnom zivote to je proste tazsie a neda sa naraz povedat 3 strany co by si inak napisal aspon ja to tak vidim...
...a este ze 80% komunikacie je neverbalna komunikacia
@2 práve som si uvedomila, že mám bohový monitor na desktope, ale nie som ho ochotná využívať kvôli obmedzenej možnosti zaujímania horizontálnej polohy
ja by som nepovedal ze viem komunikovat lepsie cez PC ako normalne , obe komunikacie mi az tak nejdu takze nic moc
jedine co ze som taky velmi asexualny v reali, ale taky som aj dost tu na nete.... no pomozem si ked som z velkej casti asexual i ked snazim sa uz nebyt!! len dost tazke to je
a šak hocjaké veci sa stávajú hocijakým ľuďom, ale nemám problém s komunikáciou v reále aj keď sa niekedy líši od internetovej. možno preto že chatíkmi typu "ahoj ako sa máš čo robkáš" sa nezaoberám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
@etelnair
1. negeneralizuj. to, ze sa to stalo v tomto pripade nehovori o tom, ze by sa to tak dialo vzdy.
2. co tvori medziludske vztahy? ludia. fajn. a komunikacia medzi nimi. kto je panom pocitacov a komunikacie? ludia. vyborne. tkze aj na ludoch je s kym a ako budu komunikovat. pocitac nie je nejaky zlomyselny stroj, ktory z teba vysaje nejake schopnosti/tuzby s ludmi komunikovat. je len na tebe ake vztahy a s kym zacnes/prestanes udrziavat.
-a to, čo si opísal je charakteristická devalvácia komunikácie, kedy sú dotyční tak spätí s virtualitou a komunikáciou prostredníctvom nej, že sa už zabudnú aj rozprávať v bežnom nevirtuálnom živote priamo s ľuďmi,
a určite nie je komunikácia cez automat hodnotejšia a efektívnejšia než prirozdzená, človek pri nej možno nevedomky upustí viac informácií ako by vlastne chcel, pretože si myslí, že si to môže dovoliť vzhľadom k tomu že sa "ukrýva za monitorom" ale niet nad obyčajný rozhovor, potom človek zabudne plynulo hovoriť a hlasom dokážeš istotne pracovať rýchlejšie než prstami
+ sa pri rozhovore vyskytujú aj emócie a gestikulácia ak by niekto zabudol.
Mňa strašne v poslednej dobe irituje, že mladí ľudia niekde prídu, vytiahnu počítače alebo tablety a komunikujú navzájom pomocou nich napriek tomu, že sedia oproti sebe.
Už starnem...čo už
podaktorý ani k slovu nepustí, však @b ?
ale ma to jednoduche vysvetlenie podla mna: za pc si clovek moze vklude a pohode premysliet co tomu druhemu napise a poopravit to, v realnom zivote to je proste tazsie a neda sa naraz povedat 3 strany co by si inak napisal aspon ja to tak vidim...
...a este ze 80% komunikacie je neverbalna komunikacia
som tajny introvert :-S
jedine co ze som taky velmi asexualny v reali, ale taky som aj dost tu na nete.... no pomozem si ked som z velkej casti asexual i ked snazim sa uz nebyt!! len dost tazke to je
a šak hocjaké veci sa stávajú hocijakým ľuďom, ale nemám problém s komunikáciou v reále aj keď sa niekedy líši od internetovej. možno preto že chatíkmi typu "ahoj ako sa máš čo robkáš" sa nezaoberám.