ja som taktiez krestnka, ale zas nie som rpoti slaveniu toho. Samozrejme, ze to neslavim nejako extra, teda cely rok sa na to netesim, ale nerobim nejake extra pripravy, ale zas vobec mi newadi ak to niekto slavi... okrem toho mam presne v ten den narodeniny
mne je ukradnutý heloveen a podobne somariny. pre mna je zaväzný
1. 1.november... keď si osobitne s Cirkvou uctím všetkých svätých, čo orodujú za NAS VŠETKYCH v nebi a tvoria cirkev oslávenú
2. 2.november... keď si uctíme zosnulých, ktorí nás predišli do večnosti a tvoria cirkev trpiacu, ak sú duše zosnulých ešte v očistci, aby čím skôr skrze naše modlitby prišli do náručia Boha
3. v konečnom rade je to cirkev putujúca, teda my všetci-
každý podľa svojho presvedčenia. keď je niekto ozajstným kresťanom, nie len preto že ho rodičia dali pokrstiť tak nech halloween zatracuje. ja nie som natoľko veriaca, takže mi nerobí problém navliecť na seba nejaký šibnutý kostým a ísť sa baviť.
hm? kde v Biblii to je? teda jasné, že to tam asi nie je doslovne ale aj tak...
ja v tom nevidím problém. halloween je aj tak pôvodne pohanský sviatok, nie vyslovene satanistický, ak by to niekomu fakt prekážalo celkovo mi tá otázka pripadá asi ako keby si sa spýtal, či smú podľa nás kresťania sláviť Vianoce...
Ja som kresťan a vôbec mi nevadí, ak na seba navlečiem nejaký debilný kostým a idem sa baviť. A vety typu "kresťan by to nemal oslavovať", ako, prosím vás. Toto nie je o viere, to je len o tom, že ideš na párty alebo na podobné zhromaždenie a uvoľníš sa trochu, nie o nejakých stredovekých pohanských sviatkoch, ktoré sú v rozpore s vierou alebo čím.
Halloween predvečer všetkých svätých? na dušičky? Ten sa slavý aj u kresťanov-chodí sa na hroby páliť sviečky mrtvým A halloween ako si ho ty predstavuješ je spôsob ako sa supermarkety nabalia A je to zábava a sranda @Lilnicole ale dakujem že sme sa zase mohli dozvedieť nejaký zaujímavý "fakt" "Biblia hovori ze nie a ze by ho mali zatracovat a nie to este slavit. . ." a ten tvoj odkaz...je to blog ak si to tak niekto vykladá jeho vec...pre mňa je to deň ako každý iný.
Neberiem Halloween ako satanistický sviatok či ako niečo proti kresťanom...a myslím že ani ľudia to tak nevnímajú. V prvom rade to berú ako zábavu pre deti...teda čo vnímam ja, nikto Halloween neberie ako nič zlé.
Nemám nič proti Haloweenu, dokonca ho celkom uznávam, ale nie na Slovensku.
Lebo u nás nemá žiadnu tradíciu a príde mi to len ako opičenie po Amerike. A väčšinou je tu aj tak využívaný iba pre obchodníkov, ktorí si zvyšujú tržby, ale skoro nikdo ho neoslavuje.
Ak je pravda co sa pise na tych strankach (co sa da lahko overit z inych zdrojov) potom je jasne, ze by krestania nemali oslavovat Halloween. Tazko povedat ci to moze mat nejaky dopad na ludi a aky mal umysel ten kto tento sviatok rozsiril
ja halloween neoslavujem, ale je mi jedno, co na to hovori cirkev ... inac, halloween ma starsiu tradiciu, ako samotne krestanstvo, je to jeden z najstarsich sviatkov vobec ... takze tvrdenie, ze oslavovanie halloweenu je opicenie sa po amerike mi pripada trochu divne
@James144 Súhlasím. Ten blog mi príde divný, Skupinové tance, detské veršovačky, karneval... Ľudia ak chcú, vedia vidieť satana všade.
@Tenario V tom komente vidno, ako veľmi si nepochopil ten môj , čož bolo ironické konštatovanie toho, ako sú aj tie posledné maličkosti túto dobu považované za "dielo satana". Spolužiačke dokonca istá vyznávateľka "bielej mágie a bylinkárstva" na povedala, že v pilatese a rehabilitačných cvikoch na chrbticu sú "prvky satanistických rituálov", čo mi príde už totálne smiešne a prehnané. Takže nabudúce, ak budeš chcieť rozohnene reagovať na komentár, treba viackrát prečítať, možno porozmýšľať trochu, čo tým chcel básnik říci
@Lilnicole nemienim si tu s teboou merat sily magii a samanizmu sa venujem uz od 14 rokov a teraz mam 21 ..nechcem sa robit mudry ale daco o tom viem aj ked je to stale malo lebo sa ucim ...kazdy den...Nemyslel som to zle ..len ze tvoja kamaratka ma asi zle info..ale nie je sama
@Lilnicole Stačí povedať, netreba sa hneď rozčuľovať, keď sa tomu venuješ, tak sa pochváľ, aby sme sa vyhli nedorozumeniam
Ono, to nebola "kamarátka" ale to bola nejaká staršia pani, ktorá sa tomu venuje celý život. A vidíš, tu sme zas! Nehovorím, že tá žena mala pravdu, práve naopak, že kecala hlúposti, to sa ti tu snažím celý čas povedať
chudacii krestania. oni , ako zistujem...vlastne nic nemozu. vsetko im zakazaly ale zo zivota vieme, ze vetsinou su to ludia, co maju plne usta bozej lasky a dobroty, a toho ako si mame pomahat a podobne. ale ked potrebujete skutocne pomoc, tak vam nepomozu, a v tom horsom pripade okaslu
....kto nevie ako to myslim...staci napriklad nedavny pripad z usa, kde k choremu decku nezavolaly lekara. ale sa len modlili za jeho uzdravenie. a to decko zomrelo . smutna ukazka ocom je vlastne ta viera a nabozenstvo.
S tou ciernou a bielou magiou je to tak ako hovori @Tenario
A s halloweenom ma bohuzial tiez pravdu. Na druhej strane, nemozme slavit ani Vianoce co je povodne tiez POHANSKY sviatok. A vianocne stromceky mas dokonca aj v kostoloch, pri tom ozdobenymi stromami sa slavil sviatok Slnka (preto na vrchu hviezda, kedysi davnejsie slnko).
Krestania to samozrejme prevzali a vyhlasuju to za svoje tak ako kopu dalsich veci..
@Tenario Už si skúšal aj niečo konkrétne, čo sa týka mágie?
@Nikeboy Neviem čo to tu trepeš za kraviny, nie sú všetci ľudia-kresťania takí, ako ich opisuješ. Čo neznášam najviac, je škatuľkovanie. Náboženských fanatikov máš v každom náboženstve, nie len v kresťanstve. A ten príklad z USA, to myslíš vážne? V USA máš veľa praštených ľudí.
Plus, nauč sa pravopis, ak chceš niečo kritizovať.
@Tommyhot Neviem, kto mal na vrchu stromčeka slnko, ale kresťania tam majú hviezdu, pretože padajúca hviezda oznamovala príchod spasiteľa - narodenie Ježiša.
@Tenario Jediné, čo je tu satanistické je tvoja maličkosť.
@Tenario Pretože, keď sem dávaš takéto témy s tým tvojim antikresťanským podtónom, tak sa asi chceš hádať a to, že pôsobíš na mňa satanisticky je môj pocit.
@stage ty mas pocit? co je na tejto teme satanisticke je to kruta realita ...prostee krestania by to nemali slavit. A nenapisal som ze je to satanistucky sviatok...mas nejake komplexy len voci mne to je tvoja smola
@lilnicole pisem snad daco o vsetkich?! nie! tak sa nauc citat. zadalsie, neviem ktore ine nabozenstvo vyvrazdilo miliony ludiii(lepsie povedane v mene krestanstva), dokonca cele narody ako prave krestanstvo. takze pstttt otom.
z usa to nebol priklad, ale sa to fakt nedavno stalo. radsej pozeraj tv a zaujimaj sa o svet a dianie, ako pisat tu kritiku na to co som napisal, bez toho zebisi vedela fakty.
a do mojho pravopisu sa nestaraj, lebo tiim len dokazujes ze nic nevies, tak hladas co bi si mohla vytknut a nic okrem pravopisu nevies. lebo nic konstruktivne si nenapisala.
ps. kebi si citala pozorne vsetko co som napisal, tak taku hlupost nenapises
Helloween siaha ešte do pohanských čias keď ešte kresťanský boh sral do plienok. Nástupom kresťanstva začali kresťania preberať plno sviatkou od cudzích božstiev a kultur a privlastňovať ich ku svojím, takže ani jeden zo sviatkou nieje kresťansky. Všetky sú pohanské vrátane vianoc lebo vianoce sa u pohanov oslavovali 25 decembra a to slávili zimný slnovrat ale kresťania na tento zvik presunuli narodenie krista pána pričom je možné že sa Ježiš nenarodil v decembri ale v inom mesiaci a ročnom období... Kámo never biblii. Bibliu tiež zostavil Cisár Konštantin a on bol tiež pohan... To čo by si mal vedieť v biblii nepíše v biblii píše len to čo chcu aby si vedel... Ve´d od smrti Konštantína bola biblia mnoho raz prepisovana len aby vyhovovala kázania kresťansko svätských kázateľov...
@Nikeboy Vážne? Citujem: "chudacii krestania. oni , ako zistujem...vlastne nic nemozu. vsetko im zakazaly " toto vôbec nebolo škatuľkovanie.
A prosím ťa, križiacke výpravy tu neťahaj, nechápem, akú má súvislosť križiacka výprava s Halloweenom. Alebo je to zasa tvoj spôsob ako prejsť nebadane na inú tému, lebo nemáš iné argumenty?
Ináč, nabudúce si PORIADNE prečítaj komenty, lebo mám pocit, že si absolútne nepochopil ten môj.
@48@Tenario Dúfam, že moja TS-ka ti bude ako odpoveď a pokus o tvoje celkové protikresťanské umiernenie postačovať.
@50@Trash Niečo tak domýlené a zlátané fakty s tvojim subjektívnym názorom dokopy som už dlho nečítal. Mal by si sa viac o to zaujímať, aby si mohol tvrdiť niečo rozumnejšie, alebo aspoň objektívnejšie. Dúfam, že si tvoj paskvil nikto nezapamätá, lebo všetkých len domýliš .
Samozerjme, že ľudská viera v Boha tu bola odjakživa (to iba dnes sa o nej pochybuje), postupne sa vyvíjala a najviac ju ovplyvnil príchod Ježiša Krista. Čo sa týka v stručnosti Biblie, teda Písma svätého, vznikala 1 500 rokov, tvoria ju 2 hlavné časti Starý zákon (ustálený v 5. stor. pred n.l.) - 10 božích prikázaní, teda zmluva s Mojžišom, a Nový zákon ( ustálený v 4. stor. n.l. - áno, za vlády cisára Konštancia) - zmluva s Ježišom, hovorí o jeho živote, učení a smrti a spísali ho štyria apoštoli (Ján, Lukáš, Marek, Matúš) Židia Nový zákon neuznávajú.
Keď ty tvrdíš, že bibliu napísal Konštantín a Ježiš sa mohol narodiť hocikedy inokedy, akoby si vravel, že nič na svete nie je také aké je, a že všetko je spochybniteľné, čo je zvláštny a veľmi vratký názorový základ do života.
@lilnicole dobre citujes. a myslis ze preco tam boli tiii smajlici ??? lebo to bolo myslene...no teraz neviem najst to spravne slovo....proste co citam diskusie a vidim okolo seba, tak vsade same zakazy a podobne.
to z kriziakmi ma asi taku suvis ako halloween a krestania, a to ze halloween poniektorii zavrhuju ako pohanski sviatok( aj vianoce su povodne pohanskii sviatok, ktorii si krestanstvo privlastnilo a upravilo. )
mas uplne pravdu, necital podrobne vsetki komenty a ani ten tvoj. ale moje prispevki zacinaju od @25 do @37. a kebi si aj ty vsetki precitala a porozmyslala, tak nenapises to co v @42 si napisala. lebo tvoj @42 bol len reakciou na moj @25 , ale uz si nezobrala vobec v uvahu co som pisal dalej v @26 az @31.
takze mier a uz neriesme.
@52 prepacte ze zasahujem do vasej diskusie ale dovolim si nesuhlasit. ved krestantvo vsetko prebralo od inich nabozenstiev. hlavne od staroegyptskeho. takze sucastne krestanstvo je len prevzate ine starsie nabozenstvo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Ale nemusím tento sviatok nejak veľmi.
"Biblia hovori ze nie a ze by ho mali zatracovat" sory ale táto veta mi pripomína výroky z talmudu
„Iba Židia sú ľudia. Nežidia sú zvieratá“
Radšej budem zviera
1. 1.november... keď si osobitne s Cirkvou uctím všetkých svätých, čo orodujú za NAS VŠETKYCH v nebi a tvoria cirkev oslávenú
2. 2.november... keď si uctíme zosnulých, ktorí nás predišli do večnosti a tvoria cirkev trpiacu, ak sú duše zosnulých ešte v očistci, aby čím skôr skrze naše modlitby prišli do náručia Boha
3. v konečnom rade je to cirkev putujúca, teda my všetci-
žiadny helovéén a podobné somariny nepoznám..
ja v tom nevidím problém. halloween je aj tak pôvodne pohanský sviatok, nie vyslovene satanistický, ak by to niekomu fakt prekážalo celkovo mi tá otázka pripadá asi ako keby si sa spýtal, či smú podľa nás kresťania sláviť Vianoce...
sakra zas mi nedalo nereagovat ale niekedy ma vedia rozculit ludia co mudruju prevelice a pri tom nevedia ani len zaklady na temu na ktoru reaguju
Lebo u nás nemá žiadnu tradíciu a príde mi to len ako opičenie po Amerike. A väčšinou je tu aj tak využívaný iba pre obchodníkov, ktorí si zvyšujú tržby, ale skoro nikdo ho neoslavuje.
noc z 30. na 31. oktobra - Halloween
. . . tak tam vyssie netrepte.
@Tenario V tom komente vidno, ako veľmi si nepochopil ten môj , čož bolo ironické konštatovanie toho, ako sú aj tie posledné maličkosti túto dobu považované za "dielo satana". Spolužiačke dokonca istá vyznávateľka "bielej mágie a bylinkárstva" na povedala, že v pilatese a rehabilitačných cvikoch na chrbticu sú "prvky satanistických rituálov", čo mi príde už totálne smiešne a prehnané. Takže nabudúce, ak budeš chcieť rozohnene reagovať na komentár, treba viackrát prečítať, možno porozmýšľať trochu, čo tým chcel básnik říci
Ono, to nebola "kamarátka" ale to bola nejaká staršia pani, ktorá sa tomu venuje celý život. A vidíš, tu sme zas! Nehovorím, že tá žena mala pravdu, práve naopak, že kecala hlúposti, to sa ti tu snažím celý čas povedať
Vzdy ked niekto rozdeluje magiu na ciernu a bielu poviem mu jednu znamu vetu:
Mas noz..Mozes nim odkrojit kus torty, ale aj niekoho zabit. Kto je zly? Ty, alebo ten noz?
Tak isto je to s magiou. Zly je len clovek...
....kto nevie ako to myslim...staci napriklad nedavny pripad z usa, kde k choremu decku nezavolaly lekara. ale sa len modlili za jeho uzdravenie. a to decko zomrelo . smutna ukazka ocom je vlastne ta viera a nabozenstvo.
» www.history.com/content/hallowe...
. . . precitame uvidime?
» www.obecabraham.sk/dokumenty/Novin...
A s halloweenom ma bohuzial tiez pravdu. Na druhej strane, nemozme slavit ani Vianoce co je povodne tiez POHANSKY sviatok. A vianocne stromceky mas dokonca aj v kostoloch, pri tom ozdobenymi stromami sa slavil sviatok Slnka (preto na vrchu hviezda, kedysi davnejsie slnko).
Krestania to samozrejme prevzali a vyhlasuju to za svoje tak ako kopu dalsich veci..
@Nikeboy Neviem čo to tu trepeš za kraviny, nie sú všetci ľudia-kresťania takí, ako ich opisuješ. Čo neznášam najviac, je škatuľkovanie. Náboženských fanatikov máš v každom náboženstve, nie len v kresťanstve. A ten príklad z USA, to myslíš vážne? V USA máš veľa praštených ľudí.
Plus, nauč sa pravopis, ak chceš niečo kritizovať.
@Tenario Jediné, čo je tu satanistické je tvoja maličkosť.
z usa to nebol priklad, ale sa to fakt nedavno stalo. radsej pozeraj tv a zaujimaj sa o svet a dianie, ako pisat tu kritiku na to co som napisal, bez toho zebisi vedela fakty.
a do mojho pravopisu sa nestaraj, lebo tiim len dokazujes ze nic nevies, tak hladas co bi si mohla vytknut a nic okrem pravopisu nevies. lebo nic konstruktivne si nenapisala.
ps. kebi si citala pozorne vsetko co som napisal, tak taku hlupost nenapises
A prosím ťa, križiacke výpravy tu neťahaj, nechápem, akú má súvislosť križiacka výprava s Halloweenom. Alebo je to zasa tvoj spôsob ako prejsť nebadane na inú tému, lebo nemáš iné argumenty?
Ináč, nabudúce si PORIADNE prečítaj komenty, lebo mám pocit, že si absolútne nepochopil ten môj.
@50 @Trash Niečo tak domýlené a zlátané fakty s tvojim subjektívnym názorom dokopy som už dlho nečítal. Mal by si sa viac o to zaujímať, aby si mohol tvrdiť niečo rozumnejšie, alebo aspoň objektívnejšie. Dúfam, že si tvoj paskvil nikto nezapamätá, lebo všetkých len domýliš .
Samozerjme, že ľudská viera v Boha tu bola odjakživa (to iba dnes sa o nej pochybuje), postupne sa vyvíjala a najviac ju ovplyvnil príchod Ježiša Krista. Čo sa týka v stručnosti Biblie, teda Písma svätého, vznikala 1 500 rokov, tvoria ju 2 hlavné časti Starý zákon (ustálený v 5. stor. pred n.l.) - 10 božích prikázaní, teda zmluva s Mojžišom, a Nový zákon ( ustálený v 4. stor. n.l. - áno, za vlády cisára Konštancia) - zmluva s Ježišom, hovorí o jeho živote, učení a smrti a spísali ho štyria apoštoli (Ján, Lukáš, Marek, Matúš) Židia Nový zákon neuznávajú.
Keď ty tvrdíš, že bibliu napísal Konštantín a Ježiš sa mohol narodiť hocikedy inokedy, akoby si vravel, že nič na svete nie je také aké je, a že všetko je spochybniteľné, čo je zvláštny a veľmi vratký názorový základ do života.
to z kriziakmi ma asi taku suvis ako halloween a krestania, a to ze halloween poniektorii zavrhuju ako pohanski sviatok( aj vianoce su povodne pohanskii sviatok, ktorii si krestanstvo privlastnilo a upravilo. )
mas uplne pravdu, necital podrobne vsetki komenty a ani ten tvoj. ale moje prispevki zacinaju od @25 do @37. a kebi si aj ty vsetki precitala a porozmyslala, tak nenapises to co v @42 si napisala. lebo tvoj @42 bol len reakciou na moj @25 , ale uz si nezobrala vobec v uvahu co som pisal dalej v @26 az @31.
takze mier a uz neriesme.
@52 prepacte ze zasahujem do vasej diskusie ale dovolim si nesuhlasit. ved krestantvo vsetko prebralo od inich nabozenstiev. hlavne od staroegyptskeho. takze sucastne krestanstvo je len prevzate ine starsie nabozenstvo.