to krstenie deti je len za ucelom zvacsovania poctu oveciek a tym aj financii do farnosti...ziadny iny vyznam to nema, to decko z toho nema nic a vie vobec, co sa s nim robi a napriklad hlbsi vyznam toho, preco?
samozrejme ze nie...
keby sa to robilo pri plnom vedomi a nejakom veku, mozno by to bolo cele uplne ze inak
ja osobne nie som pokrstený a to, či verím alebo neverím je výlučne moja vec a pitvať to nebudem...ale ako myšlienka je to celkom zaujímavá... ale na druhej strane tým pádom by deti vôbec neboli vedené k viere, a to tiež neviem či je dobrý nápad...všetko má svoje pre a proti si myslím
@richardulman to ze neboli vedene k viere je len pozitivum ...Sam to poznam na svojich kamaratoch ked maju ist v nedelu do kostola idu do miestnej krcmy hned vedla. Aky to ma zmysel? Len taky aby mama alebo babka mala dobry pocit ze jeho dieta je dobry krestan aj napriek tomu ze to dieta krestan nechce byt?
@Tenario netreba zas všetkých hádzať do jedného vreca... keby všetci chodili do krčmy, tak môžeš si byť istý, že by boli všetky kostoly prázdne...a je tomu tak? určite nie... vieš máš dva druhy veriacich... jeden druh je taký, ktorý si tu spomenul, že vlastne veriaci ani nie je alebo je len naoko a tvári sa, že je veriacim len vtedy kedy mu to vyhovuje...a druhý druh je naozajstný veriaci na sto percent, ktorý sa naozaj riadi podľa tých prikázaní a podobných vecí... to máš tak ako s láskou...niekto naozaj miluje a niekto len predstiera...
@Tenario neboj ja viem, čo si tým myslel... ale ber tak... niekedy slobodná vôľa nie je dobrá vec... keby bola škola založená na slobodnej vôli, tak čo myslíš... ako by to tu vyzeralo? chápeme sa?
@Tenario tým chcem povedať len to, že viera sama o sebe nie je zlá... každý niečomu verí...niekto verí sebe, niekto verí niekomu inému, a niekto verí Bohu... ja vieru vnímam len v podobe Boha...a nejaká cirkev ma vôbec nezaujíma...takže takto by som to uzavrel
@Takzvany ok dajme tomu, že je to tak... dobre je niekto pokrstený takto neslobodne a čo má byť? nič.... buď v tom pokračuje alebo nepokračuje... existuje taká jedna viera, že znovuzrodené kresťanstvo a to je založené na takom princípe, že ak naozaj veríš Bohu a chceš byť súčasťou nejakého vierovyznania, tak sa môžeš dať ešte raz pokrstiť a si znovuzrodený kresťan... a ako som pred chvíľkou spomenul ak to nechceš, tak na to kašleš nevidím v tom žiadny problém
SAMOZREJME!! a ľutujem chúďata deti ktorým svoje názory nasilu vnucujú starí rodičia a rodičia.. je to absolutne neférové, každý by mal mať právo vybrať si... Ja by som to nazval dokonca istou formou RASIZMU a to nehovorím len tak, mnoho ľudí si na tom zakladá...
@Tenario Ži a nechaj žiť nikdo ťa do ničoho nenúti nemusíš chodiť do kostola a ani veriť v boha a to isté môžeš robiť či si pokrstený alebo niesi. Viera v boha je niečo hlbšie ako to vidíš ty. A ako napísal @Richardulman pri krste sa rodičia zaväzujú ťa viesť k viere to že sa im to nepodarilo a ty si radšej pôjdeš sadnúť do krčmy je už tvoja vec a z krstom to nič nemá. Krst by mal byť začiatkom duchovného rastu(z pohľadu viery v boha) ale nemáš z toho žiadné povinnosti ani nič podobné, nezostane ti po tom tetovanie, jazva alebo nejaký hmotný darček. Povinnosti vyplívaju až zo samotného presvedčenia ktoré získaš neskôr. Vieru si môže zvoliť každý človek nikto ťa do ničoho nenúti. Kľudne môžeš byť Budhista aj keďsi pokrstený. Krst je kresťanská tradícia a súvisi zmývanim dedičného hriechu ktorý maju podľa kresťanskej vieri už novorodenci. Vďaka čomu sa vraj potom môžeš dostať do neba(či to tak je alebo nieje nechcem rozoberať píšem len fakty prečo sa to tak robí). Preto sa krstia deti. Preto ak su tvojí rodičia veriaci mali by ťa dať kvôli tomuto pokrstiť. To že ty v žiaden dedičný hriech neveríš teda si myslíš že ho nemáš čo ti môže vadiť že ti niekto vzal niečo čo si nemal?
keby som nebola pokrstena dam sa isto pokrstit......................... neviem preco tu niekto pise ze sa farary vyvazaju v drahich autach................... ked si nan zarobia tak nech ho maju... wed aj iny ludia maju cool auta a nikto im to nevicita..................
@Tenario Ty tu podsúvaš nejake historicke čisla a o zločinoch cirkvy. Ja čitam noviny, pozeram TV a tam denne vidim stovky inych zlodejov, vrahov, ožranov, feťákov, nasilnikov, klamarov a podvodnikov. Verim, že keby sa spravil štatisticky prieskum(vyjmuc romov, ktorých prístup k viere bez cirkvi je veľmi zvlastny a podla mna povrchný), tak z tychto kazdodennych zločincov by bolo poctivych veriacich max.10%. Áno ja tvrdím, že 90% konkretneho zla prinášajú do spoločnosti neveriaci. Skúsim vyhladať štatistiky, či nejaké o tom existuju. Preto chcem, aby cirkev a viera zohravala svoju ulohu vo výchove detí, a tie si časom slobodne vyberu podla akých názorov, moralnych zasad chcu sami žiť.
som pokrstený, neverím v boha, rovnako ako neverím v žiadne nadprirodzené osoby, ktoré vymyslel a pomenoval človek, a ktoré fungujú len na princípe strachu.
@Murcatko Za výchovu maju zodpovednost rodičia a tí zvolia a dajú deťom také základy, aké sami považujú za spravne. Už neskor je to každeho osobna vec, či na tých základoch bude stavať svoj život dalej alebo nie, zbúra ich a začne inak. Ty si si slobodne vybral podľa čoho budeš žiť, ja som si slobodne vybral, nechajme aj ostatných. ja v tom nevidím žiaden problem. A nevidim ani dovod veriacich za ich vieru nenávidieť, pohrdať, ponižovať a vysmievať sa im. Niekedy mi pripadá akoby ateisti závideli (lebo to nevedia pochopiť) veriacim ich duševnu životnu istotu akou je viera v boha, jej pevnost a silu, ktorou dokážu prekonať s ľahkosťou ťažké životné prekážky a úskalia. Ale to sa mi len zdá.
Ako ochrániť svoje dieťa pred zhubným vplyvom kresťanstva
Medzi prvé príznaky samozrejme patrí pravidelné navštevovanie pochybných miest alebo miest so zlou povesťou ako sú kostoly, fary atď. Ak vaše dieťa pravidelne chodí večer von a pritom nenavštevuje pohostinské zariadenia, bary, krčmy, reštaurácie či diskotéky kam bežne mladí ľudia chodia, je už veľmi pravdepodobné, že sa nechalo vlákať medzi kresťanskú mládež ako nadnesene označujú toto manipulatívne zoskupenie.
Nezriedka sa stáva, že si dieťa či adolescent pred spaním drmolí modlitby alebo číta bibliu. Zvykne tiež viesť neobvyklé filozofujúce reči (väčšinou úplne scestné) ako napr. proti interrupcii a predmanželskému sexu a pod. Každému takémuto prejavu by mal rodič venovať zvýšenú pozornosť, mal by reagovať citlivo ale rázne.
Často sa tiež stáva, že sa deti či mladí ľudia pod vplyvom tohto bludného učenia nedokážu brániť fyzickým útokom a doslova nastavujú druhú tvár, čo je už neklamným znakom, že sa z nich stavajú otroci tohto kultu a najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc.
Zas dalsia antikrestanska tema so zarucenymi pravdami..
Mna by fakt velmi zaujimalo, co je na cirkvi a viere take obmedzujuce, ze sa pri nej neda hovorit o slobode?
Co sa krstu tyka, tak sa jedna o tradiciu. Horsie vsak je, ze v dnesnej dobe sa vsetko robi prave kvoli tradicii ako kvoli obsahu toho aktu.
Nie jeden knaz sam povie, ze najlepsie by prave bolo krstit ludi az v dospelosti, avsak na Slovensku je zvyk od mala.
Ide hlavne o to, ze ked sa krsti male dieta, krsti sa "VO VIERE RODICOV". S tym, ze rodicia maju to male viest k Bohu a ten krst je v podstate ich znak toho, ze v Neho veria, a ze toho maleho budu viest ku Nemu. Ak sami neveria tak krst je v podstate len fraska a preto je na SR 60%ludi katolikov, avsak veri (do kostola chodi) tak 10% ak vobec.
Chyba nie je v cirkvi lebo zakazat krstit male deti je hlupost (ja sam som pokrsteni bol a som preto rad). Nikto nikoho nenuti, ze dieta sa musi pokrstit ako male /teda verejna mienka robi svoje, ale ved zijeme v slobodnom state, tak preco nieco take ako verejna mienka ovplyvnuje ludi pri rozhodovani o krste?? je to nesloboda zo strany cirkvi, ci len ostatnych ludi?? //
V mnohych krajinych a hlavne v CR, sa ludia krstia az ako dospeli. Je jasne ze to ma svoje vyhody. Hlavne tie, ze ked sa niekto da pokrstit, je zrozumeny s tym v co , v Koho veri a ze naozaj veri a naozaj to chce.
Hlavne vsak sa rozhoduje sam za seba.
Tie male deti sa sice same nerozhoduju, ale vsetko to v ich pripade prechadza na rodicov. Rodicia im tu vieru maju sprostredkovat, ukazat im ze sami veria..
Nemalo by sa to robit preto, lebo babka povedala, lebo to lebo ono.. ale deje sa.. Lebo na svete je minimum ateistov, ale obrovsky kopec ignorantov.. //je o tom jeden prekrasny vtip ani nie tak vtipny ako ze ma hlboku myslienku//
Takisto co sa tyka svateho prijimania a dokonca i birmovky. Je tradicia, ze jedno je v 3.triede a to druhe v 9. teda 9 a 15 rocne deti priblizne prijimaju sviatosti. Ony same este uplne nechapu o co ide to je jasne, avsak vsetko je to stale robene skrz rodicov a vychovu..
Treba si uvedomit, ze nie cirkev je zodpovedna, za to ci bol niekto pokrsteny, alebo nebol.. ale rodicia. Ti pri detoch rozhoduju.
Takze nechapem co sa kazdy rozculuje, ze je pokrsteny. Ako tu uz niekto pisal, ked neveris, znak na sebe ziaden nemas a ten zapis v matrike.. bude len kusom papiera
Ak clovek veri, vie co sa za tym skryva a vazi si to..
na jednej strane chces vraviet o neslobodnej cirkvi.. na druhej strane /podla toho prispevku/ chces obmedzovat tych ktori si vybrali nieco, voci comu mas ty negativny postoj..
tak kde je ta tvoja SLOBODA???
@19 rad by som vediet, co je podkladom toho co pises v tych "obrazkoch"
a ked sme pri tom.. co vsetko a skadial cerpas svoje vedomosti o cirkvi, jej zakonoch a podobne..
@johnysheek nemusi ti ma byt luto ja sa mam velmi dobre ale dik a nepotrebujem k tomu ziadnu cirkev ..cudne co?
No ukaz mi jeden jediny prispevok kde som povedal nejakemu krestanovi ze NEVER V BOHA ..o com rozpravas? Nikoho neobedzujem hovorim si len svoj nazor / o tom je diskusia/. Ked uz tak mozem povedat ze ty obmedzujes mna lebo chces vyvracat moje nazori. Vidis?
@stage ja to viem velmi dobre niesom chuj ktory o niecom pise a nevyzna sa v tom..moje vedomsoti su dostatocne aby som mohl vyjadrit svoj nazor ...Vidis to ste vy krestania len vy mate o vsetkom vedomosti vy ste ti naj naj ach ...a uz ked sme pri tom ja sa nevysmievam ja tym pohrdam
neviem ci ste to uz niekto pisali, necital som komenty =D no proste v minulosti sa deti krstili ako male lebo sa casto stavalo ze zomreli este v detskom veku alebo ako babatka....toto vam povie kazdy knaz alebo katechet....skuste sa ho vsak spytat preco sa to teraz znova nezrusilo ked uz deti neumieraju v takom pocte a nebude vediet odpovedat =D
@Tenario Teraz mi teda vysvetli odkiaľ vieš a poznáš, čo znamená pre ľudí viera v boha, keď ty ju nemáš. Ako ju môžeš poznať? Budem s tebou diskutovať ak mi už nebudeš klamať, že poznáš niečo, čo nemáš odkiaľ poznať, pretože inak by si ňou nepohŕdal. To sa už rovno môžeš vysmievať a ponižovať akúkoľvek lásku, napr. lásku k rodičom, k priateľke, k zvieratám, k záľubám.
Btw. kde som napisal, že mam na všetko vedomosti? Nepodsuvaj mi vyroky, ktoré si sam vymyslis.
@stage daj si vyhladat temy s touto tematikou a tam mas moje nazori alebo si precitaj moje blogy...nemienim to stale vypisovat aj tak to nema cenu ...ked je niekto zaslepeny s tym sa neda nic robit ale je to kazdeho vec ..ja hovorim len svoj nazor a s tym nikdy neprestanem - je to moja vec asi tak..a v tejto diskusii koncim off...
@34@Tenario "Medzi prvé príznaky samozrejme patrí pravidelné navštevovanie pochybných miest alebo miest so zlou povesťou ako sú kostoly, fary atď. Ak vaše dieťa pravidelne chodí večer von a pritom nenavštevuje pohostinské zariadenia, bary, krčmy, reštaurácie či diskotéky kam bežne mladí ľudia chodia, je už veľmi pravdepodobné, že sa nechalo vlákať medzi kresťanskú mládež ako nadnesene označujú toto manipulatívne zoskupenie.
Nezriedka sa stáva, že si dieťa či adolescent pred spaním drmolí modlitby alebo číta bibliu. Zvykne tiež viesť neobvyklé filozofujúce reči (väčšinou úplne scestné) ako napr. proti interrupcii a predmanželskému sexu a pod. Každému takémuto prejavu by mal rodič venovať zvýšenú pozornosť, mal by reagovať citlivo ale rázne.
Často sa tiež stáva, že sa deti či mladí ľudia pod vplyvom tohto bludného učenia nedokážu brániť fyzickým útokom a doslova nastavujú druhú tvár, čo je už neklamným znakom, že sa z nich stavajú otroci tohto kultu a najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc."
Týmto serióznosť tejto diskusie skončila a ja nemôžem nič iné ako odbornú pomoc odporučiť tebe.
PS: Urovnaj si v hlave čo to je sloboda pretože podľa toho čo tu prezentuješ sloboda je nerobenie toho čo ty považuješ za nesprávne a to sloboda ani z ďaleka nieje
@Tenario Neviem prijať názor iných? Ten tvoj názor, ktorým sa tu kope ľuďom vysmievaš? Názor čo uráža princípy, podľa ktorých žijú? Názor, ktorým ponižuješ ich názor? Áno takýto neviem prijať, ale viem prijať akýkoľvek názor, ktorý bude vyjadrovať tvoje stanovisko slušným a inteligentným spôsobom a nie takými obrázkami, čo si tu povešal s nejakej komunistickej stránky. Kopíruješ to sem už dosť dlho, na to, aby som sa neozval.
Ja sa len čudujem tým pár rozumným ľuďom, že sa vôbec pustili s tebou do debaty, keď je to ako keď hodíš divej svini diamanty a čakáš, aby rozpoznala, že to nie sú obyčajné kamene.
A asi by bolo spravodlivejsie, ak by sa kazdy mohol sam rozhodnut za seba. Ale tak v mojom pripade by som bola ovela radsej, keby som uz davno pokrstena bola, bo teraz su same vybavovacky s tym a tak.
...a teraz sa máme "čudovať tebe rozumnému človeku, že sa pustíš so mnou do debaty, keď je to ako keď hodíš divej svini diamanty a čakáš, aby rozpoznala, že to nie sú obyčajné kamene."
Choď radšej niekam, zavri sa tam a porozmýšľaj trochu, než niečo napíšeš. OK?
podla mna by sa kazdy mal pravo mat rozhodnut, komu "zapreda" svoju dusu, cize ta vekova hranica mi nepripada ako zly napad. Aj ked jedostranne stanovit 18 rokov by tiez nebolo naj riesenie, kedze kazdy duchovne dospieva v inom veku.
Ja som bola pokrstena az v 6 rokoch,a hoci teraz chodim do kostola len na Vianoce,nijako mi to ze som pokrstena neprekaza v mojom zivote,ani mi to neobmedzuje myšlienky,bibliu som precitala celu,hoci niektore veci sa mi zdali pritiahnute za vlasy a preto sa nimi neriadim.spochybnujete tu vieru a jej silu,a hadzete sem statistiky ktore poukazuju na zločiny cirkvi,....ano cirkev sa dopustila mnohých zločinov,a tie každý vidí,ale prečo sem niekto nedá štatistiku koľko ľudských životov zachránila cirkev,napr.taká matka Tereza,prečo sem nikto nedá štatistiku koľko azylových domov a detských domovov prevádzkovala alebo ešte prevádzkuje cirkev? vidite len tie zle veci,..
mozno to vyzera ze chcem cirkev hajit,a mozno tomu tak je,ale ak pokrstia male dieta a vedu ho rozumne, a nie fanaticky vo viere,nie je na tom nič zlé,(niečo iné sú sekty)...a okrem toho ak clovek v niečo verí,je to určitá nádej pre neho ktorá ho posúva v živote dalej a pomáha mu prekonávať prekážky,a tiež je možné že ho istým spôsobom núti byť lepším človekom,...veď predsa veta čo nechceš aby robili tebe nerob ani ty druhému je len inou variantou vety: miluj blížneho svojho ako seba samého,...
@Biancadetolle daj si pohov a nechaj nasu debatu debatou To pises kazdemu taketo veci ked nesuhasis s jeho nazorom? S takymi ako ty nerad debatujem ...Tento svet nie je ruzovy ludia maju rozlicne nazori a nie kazdy suhlasi s tvojimi
@Stage sme na tom rovnako mna uraza nazor krestanov ktori mi vravia ze ekd neverim pojdem do pekla ..tymto padom akoby mi chceli nacrtnut to ze by som mal verit..ale fakt koncim enma to zmysel tuto debatu stale rozoberat
@Tenario Jasne, končíme, pretože ty si mi nebol schopný ani raz odpovedať k veci, reflektovať na to, čo som ti napísal, stále píšeš dokola o nejakom vnucovaní kresťanského názoru ateistom. Ale veď uvidím, či sem ešte niekedy podávaš také somariny ako dnes. Dúfam, že na budúce, ak zas niečo také "intelegentné a smiešne" niekde vysnoríš, tak sa nad tým aspon zamyslíš, či tým niekoho neurážaš. Ale aj keď nie, nevadí, pretože vieš, že robíš "reklamu" len sám sebe.
mne tie odpovede nesedia k otázke....ja som pokrstená, v Boha neverím (viac menej), znova by som sa nedala, ale nemyslím si, že krst má byť po 18ke. lepšie povedané, je mi to úplne jedno.
@James144 som v uzase ako vies prevracat moje vety a domyslat si len tak dalej.. Podla mna je fanatikcy krestan ten , ktory obhajuje CIRKEV. Mne nevadi ze niekto veri v nieco /absolutne a to netrapi/ vsetci moji kamaratia su krestania ale vacsina z nich racionalne zmyslajucich ktori vidia co je cirkev zac...
__________________________OFF uz fakt...nema to cenu ________________________
@stage vacsina ludi na birdzi ktori sa zapajaju do for vie moj nazor a vies aj to ako si svoje nazori obhajujem..ale prepac ze ma uz nebavi kazdy den pisat stale dokola to iste..ver ze keby hrame hru jedna otazka -jedna rozumna odpoved vyhral yb som ja...a to si dovolim napista pretoze este nikdy som nedostal otazku ohlasne mojej "viery" aby som na nu nevedel odpovedat..ale ja ked som dal vacsien krestanov moju otazku odpoved znela "Boh to tak chcel" a to mi staci asi tak ....
inak stále nechápem, prečo to niektorých serie, že ich rodičia pokrstili....keď vás rodičia ako malých prinútia chodiť na klavír, tiež im vyčítate celý život, že ste sa nemohli slobodne rozhodnúť?
@anzu ano klavir a krst je velky rozdiel..ked ta prinutia hrat na klaviri alebo chodit na futbal robis nieco pre seba alebo pre zdravie... Krst s tymn nema nic spolocne...o tom sa ma kazdy rozhodnut sam
omyl sfanatizovaný človek je ten kto nevníma realitu a tvrdohlavo odmieta akýkoľvek názor ktorý sa len minimálne odlišuje od toho jeho. A v tomto prípade si tu najviac sfanatizovaný človek ty. Pretože veci nevidíš tak ako sú ako sa ti tu snažia ukázať ale tak ako chceš ty už ti význam krstu racionálne zdôvodnilo 10 ľudí(vrátane mňa) ale ty stále trepéš svoje myšlienky bez akéhokoľvek argumentu vyvraciaš veci ktorým nerozumieš a zakladáš si na nejakej vymyslenej skutočnosti to znamená že si paranoidný. A ak to chceš vedieť tak mne nerobí problém obhajovať cirkev pretože narozdiel od veľkého množstva ľudí vidím aj to dobré nielen to zlé čo dokázala. Učenie cirkvi to nieje len o tom kto pôjde do neba a kto nie alebo či je správne používať prezervatívy zo značnej časti je jej účelom udržiavať nejakú morálku a združovať ľudí ktoré rovnake morálne a duchovné hodnoty vyznávajú a pomáhať a viesť ich v ich duševnom raste. Ale nieje to žiadna sekta alebo forma nevoľníctva ako to tu prezentuješ.
@tenario ja som ako malá chodila na tanec a teda nemyslím, že by mi to niečo dalo, skôr to bola strata času a možno existovalo niečo, v čom som mohla byť dobrá, ale poviem si, čo už. čo sa krstu týka, ja osobne sa necítim inak, či ho mám, alebo nemám a v tom je ten môj ateizmus, že sa ma cirkevné veci netýkajú....zbytočne pristupuješ na ich hru a len máš sám nervy.
@James144 az TRAJA ludia tu napisali nazor odlisny mne ..traja s tebov...A ty si pravdepodobne necital diskusiu pretoze som napisal OPAKUJEM ze enmam nic proti veriacim ale prosti CIRKVI ale ty nejak nevies asi citat alebo nechapes jednoduchym vetam..skoda smutne...Cirkev je mafia a to ti povie kazdy clovek s normalnym IQ
@Tenario Všimni si, že zas si napísal niečo od veci, miesto reakcie na môj príspevok ohľadne tvojich obrázkov, ktoré si sem bezhlavo napráskal. Miesto toho mi zas podsúvaš svoje odpovede pričom nemáš záujem o moje a navyše sa ešte hlúpo vystatuješ. Naozaj to nemá význam.
@stage vystupujem ako aj chcem ...nadavam niekomu? Pozri sa ako vystupuju niektori iny birdzaci...nechaj moje vystupovanie tak..mam svoje dovody preco takto pisem
V tom prípade nerozumiem to celé čo tu riešiš pretože krst je rozhodnutie veriacich rodičov teda veriacich NIE cirkvi. A v tom čo som ťa už raz citoval a rozumná diskusia vtedy skončila si hovoril o veriacich tak sa najprv uvedom čo píšeš
PS: "Cirkev je mafia a to ti povie kazdy clovek s normalnym IQ" ake ubohé vyťahovať IQ
@James144 nieco ine je tu ubohe ale som radsej ticho..Ty nechapes? Alebo sa robis len taky...? Myslis ze rodicia si vymysleli krst hned po narodeni? Nie rodicia to robia pretoze su zaslepeni cirkvou. Toto fakt nema cenu
V tom prípade popieraš ich slobodnú vôľu teda zase sme pri veriacich a nie pri cirkvi. A rodičia ma pokrstili pretože sú veriaci, veria v Boha a nie preto žeby im to nútila cirkev ale pretože ich rodičia ich viere v Boha naučili nie pretože im po mojom narodení došiel do schránky lístoček že za 2 dni sa dostavte na krst. Cirkev nenúti ľudí ku krstu je to slobodné rozhodnutie rodiča prípadne dospelého jedinca. To tu už ale niekto písal. A prosím buď taký slušný a otázky typu "Ty nechápeš? Alebo sa robis len taky...?" si niekam strč nikto na to nieje zvedavý a radšej sa venuj to o čom píšem ja pretože sa nechápeme navzájom teda ta otázka je zbytočná.
@James144 ukludni sa povedal som ze uz ma nebavi kazdy den vysvetlovat takym ako ty moj nazor ..ked ho chces poznat na to mas moje clanky ... uz ma to nebavi
Mna vraj krstili len na úrade, našťastie, ale nepáči sa mi ani to....Tiež sa mi to nepáči, že by som sa nemohla sama rozhodnúť. Pametám si, že ked som bola malá, tak som sa pýtala, prečo nie som pokrstená, bo synovia mojej sestry boli, aj ja som chcela byť....vôbec som nechápala o čo vlastne ide... Teraz som rada, že nie som pokrstená.
Nemám problém s vierovyznaním iných ľudí, rešpektujem ich vieru, ale ked sa to týka mna a chce ma niekto presvedčiť, že to alebo ono náboženstvo je to správne a je správne riadiť sa jeho učením, to odmietam, ak budem chcieť v niečo veriť, tak len z môjho vlastného presvedčenia, že to budem chcieť...
bol som pokrstený asi vo viere rodičov či zo slušnosti no to už ja neviem posúdiť hlavne je že som nedal by som sa pokrstiť znovu už len pre to aký mám názor na cirkev či už ma za to odsúdite či nie beriem vieru v boha ako moju vlastnú záležitosť... teda ak verím v boha nedokážem to tým že budem chodiť do kostola a prispievať do zvončeka ale tým že skutočne budem veriť ale zodpovedať sa bohu a nie cirkvy to je zásadný rozdiel ... a preto je mi ľúto že tých možností v ankete vyššie neoblo viacej
no mylsím že moje dieťa ak by nastala situácia by som pokrstiť nedal predsa sa rozhodne ono samo keď vyrastie akú vieru chce mať no príde ešte na to čo by na to mohla moja rodina povedať ...
dávať niekomu vieru do vienka a nedať mu možnosť sa rozhodnúť je rovnako hlúpe ako mu to zakazovať.... žijeme v právnom a slobodnom štáte a to značí že človek má právo na slobodu myslenia prejavu aj vierovyznania a tak ďalej je to predsa to čo robí naše právne zriadenie demokraciou nie ??? aj keĎ je to idealizované každý má mať možnosť sa rozhodnúť ...
@tenario precitaj si dokladne co som pisal.. ja som pisal o slobode.. pytal som sa, co take je na cirkvi neslobodne k comu nuti??
pisal si ze ta uraza, ze ta krestania posielaju do pekla.. ked sa nad tym zamyslim.. ty na peklo neveris, tak co ta na tom uraza?? ved pre teba su to len obycajne slova bez hodnoty!!!
urazit ta moze iba nieco, co ma pre teba nejaku hodnotu
68 tenario- vsetci prekrucaju tvoje vety, vsetci ti nadavaju a obvinuju ta a neviem co vsetko.. avsak nikde som si nevsimol ziadnu priamu a konkretnu odpoved, okrem chabych "utokov"
@james144 definicia fanatika na birdzi je "kazdy kto nenadava na cirkev ci dokonca patri medzi pravidelnych navstevnikov kostola a modli sa je fanatik.. //neviem sice ako by nazyvali skutocnych fanatikov, ale co uz..
78 tenario aky je cirkev pohlad na temu homosexuality? preco by homosexual nemohol byt veriaci??
@Stage nechcela som na teba reagovať, ale nedá mi to.
Ja som chcela povedať len toľko, že sa čudujem tebe aj johnysheekovi, a neviem už kto ešte sa snažil s tenariom o normálnu diskusiu, keď vidíte, že on aj tak melie len svoje a ...
Ale nič, lebo zase ma nepochopíš a už nechcem, aby niekto ma pre nič za nič urážal.
viera v boha . a v cirkev je nástroj manipulovania s ľuďmi ..
jediným argumentom viery v boha je to že boh proste "JE"
čo mne osobne sa zdá hlúpe ..
tak isto môžem veriť v alaha a podobne ..
cirkev nie je svätá .. lebo jej členovia nie sú dokonalý a taktiež páchajú "hriechy"
nevravím že robila a robí len zlé veci .. ale aj tie . preto je z môjho pohľadu správnejšie zachovať si vlastný (najlepšie zdravý) rozum . príjmať argumenty . a iné názory ale zamýšľať sa nad nimi a nielen slepo veriŤ niečomu čo povie cirkev ..
inak ospravedlňovať zločiny cirkvy tám že veď aj tak viac zločinov páchajú iný alebo neveriaci je úbohé . ak chcete nazývať cirkev svätou . nemala by páchať žiadne zločiny
v tvojích faktoch to bolo za 50 rokov približne 10 000 detí a 4300 kňazov...ak si odmyslíme že väčšina USA je evanielicka (rozumej neuznáva katolícku cirkev(myslím že sa ani nekrstia deti) teda podľa mojej knihy 52% a katolici 24% čo znamená že vysoko pravdepodobne väčšina z týchto prípadov budú spadať pod túto cirkev ktorá tu vatikánsku neuznáva. Obyvateľstvo USA je cca 330 miliónov obyvateľov. deti tvoria(buďme pesimisti) cca 20% to je 66 miliónov z toho 76% evanielici+katolici=50,16mil čo znamená že tvojích 10 000 je cca 0,01% detí ktoré sú z veriacich rodín. Inými slovami na 1000 detí z kresťanských rodín pripadá zaokruhlene 1 zneužívane. Ja by som povedal že je to relatívne nízke číslo. Nehovoriac o tom že 1 kňaz zneužíval 2 deti čo znamená že tých prípadov je zaokrúhlene /2. Myslíš že detí zneužívaných rodičmi, príbuznými, učiteľmi/trénermi je menej ako 1/2000? A teraz za 50 rokov? čo znamená že na 1rok vychádza len 200 detí!!! zase z 50,16mil to je 0,000398%/2=0,000199% a teraz to rozložíme na katolícku a evanielicku predpokladajme že ani jední niesu štatistický zvrátenejší približne 1/3 pripadá na katolíkov teda 0,0000665%....takže toľko k tvojím faktom
@james144 ty sa citas vlastne? vies koho obhajujes? si v poriadku? keby toto spravi nejaky zebracky farar tvojmu decku tiez by si ich obhajoval? akoze zle mi je ...z tohto
ako beriem To že sa to nedá ustrážiť .. ale ako potom môžte v niečo také veriŤ ? ako si môžte byŤ istý . že tý ktorý vám kážu by toho neboli schopný ..
Ako nič v zlom ale ja som nič neobhajoval len som dával tvojím číslam reálnu podobu....ja nehovorím že je to správne ani že sa to nedeje ani že keď môžu iný tak prečo nie kňazi ale že v relatívne malých prípadoch sa to stáva ale v takej krajne ako USA kde je obyvateľov, detí, veriacich aj kňazov vysoký počet to v pohode môže dávať vysoké číslo aj keď v skutočnosti sa to stáva len v skutočne výnimočných prípadoch. Takže aby bolo jasné ja nehovorím že to je správne a normálne ale že sa to bohužiaľ stáva aj keď to v skutočnosti nieje také časté ako sa to prezentuje.
@Udy1 pretože neveríme v kňazov ale v Boha. Kňaz je človek. Každý má možnosť sa prihlásiť do seminára a nie u každého sa takéto veci prejavia alebo objavia dostatočne skoro aby sa takýto človek nestal kňazom. Rovnako môžeš urobiť koľko detí zneužívajú zubári. Kňaz je povolanie vykonávané ľuďmi. Keď sa lekár zaviaže že bude chrániť život a potom niekoho úmyselne zabije napríklad že mu pustí vzduch do krvy?(nemyslím eutanáziu) Áno stáva sa to a preto sa pýtame že ako môžeme veriť doktorom ak sa nájdu také zvery? Nesie za ich čini zodpovednosť lekárska komora? Tak to je aj zo zneužívaním detí kňazmi jedná sa o ich morálne zlyhanie a nie morálne zlyhanie cirkvi a aj napriek všetkému čo sa robí aby sa to nestávalo(už len to že samotná kresťanska filozofia toto zakazuje) sa to stať môže. Je to proste niečo čo sa stane aj keď to veľmi nechceme a urobíme všetko proti tomu aby sa to nestávalo.
@James144 no .. lenže zober si inkvizície .. robila ich cirkev a nie jednotlivý kňazi z vlastnej vôľe .. preto ako môžete veriť v cirkev .. .. keĎ tá je práve zložená z tých jednotlivcov ktorý robia chyby ..
@james144 povedal si " pretože neveríme v kňazov ale v Boha"... nejak si zase protirecis v prispevkoch si obhajoval cirkev a ked niekto nieco obhajuje znamenato ze v to veri...
ked som citala ine komenty bolo mi zle...........davate tu jednu otazku a bavite sa o 30........ ak su rodicia krestania a daju svoje dieta pokrstit tak to dieta by mali podla toho aj vychovavat........................ takze potom by nikoho nemala trapit tato otzka,..............
@tesfaye ja som pokrstená a veru strúham toho najväčšieho ateistu lebo v čase krstu som nebola ešte zodpovedná za svoje činy... A teda ten krst nič neznamená.
teda ateizmu... Nie je to ateizmus v pravom slova zmysle. Vlastne je to hlavne o akomsi zakorenom odpore voči cirkvy :/ a nedostatku pokory prijať nejakú vyššiu autoritu "nado mnou" :/
@Biancadetolle Prosím ťa, prijmi odo mňa verejné ospravedlnenie, za moju mylnú reakciu @58 na tvoj príspevok @55 . Tak neurčito a ironicky si to napísala, že v tej ostrej debate sa to dalo vykladať aj naopak, t.j. že si na strane Tenaria. Až keď som si tvoj prispevok este tri razy prečítal, zistil som, že to myslíš na našu obhajobu, takže ešte raz mi prepáč, že som tak uletel aj na teba a nepochopil presne ako to myslíš. Díky.
Tema je myslim o KRSTE malych deti co s tym co vy pisete fakt nema vela spolocneho..
A co sa tyka krstu, tak ci ste alebo nie ste nic vam to nespravi , kedze pokial vy sami nechcete nikto o tom vediet nebude a velakrat to nemusi vediet ani ten co pokrsteni je.. zalzi na rodicoch
A k vasej "debate" .. Cirkev nikdy nepoprela ze by sa take veci nediali. Len je smutne, ze jedine co si vy beriete na paskal su skandaly. I na SK bol jeden taky zhodou nahod vymysleny .. Bez ohladu na to ci mi verite, viem ze ked bol vymysleny tento, tak ich mohlo byt vymyslenych ovela viac. Nema to byt obrana toho co sa stalo, ma to byt obrana toho na co vy nadavate a viete o tom velke ***
Lebo ak by ste brali cirkev komplexne, tak nerozoberate len to zle, ale by ste zvazili dobre a zle a hodnotili ju tak.. Avsak je dost pravdepodobne, ze by vam vysli cisla, ktore by nevraveli o cirkvi "ako o monstre" a to si VY NEMOZETE PREDSA DOVOLIT
@tenario verit cirkvi a verit v cirkev je obrovsky rozdiel!!! dalsia vec je, ze knaz je prostrednik. i ty ked volis "veris politikovi" ze spravi aspon nieco z toho co naslubuje, hoci vies ze i tak vacsinu nie..
my veriaci verime knazovi hoci vieme, ze je len clovek a netusime ake mal pohnutky ist do seminara.
mnohi z nich tam su z vypocitavosti alebo pre ine dovody, avsak ulohou nie je ich posudzovat.. lebo nikto nema pravo sudit druhych kym nedokaze sudit seba a kto dokaze sudit seba, ma co robit zo sebou a nema kedy sudit druhych..
@118@stage na strane tenaria? Preboha tu ide o kazdeho nazor a nie o strany...ja dokazem byt aj na "strane" krestana ked je rozumny a vie pochopit veci ktore su lahko pochopitelne a dokazatelne...
@Tenario Neviem čo podľa teba "ľahkopochopiteľné" veriaci nechápu. Podľa mňa jediný, kto tu nechápe, si ty. Ale to nie je výčitka! Keď nechápeš vieru, tak nechápeš. Nebol si v to vedený, ani vychovávaný, tvoj mozog je schopný spracovávať len poznatky vedecky overené, svet chápeš čisto materialisticky. Mne to nevadí, len potom tým mozgom nekonfrontuj niečo, čo nechápeš, a to ešte takým hrubým a urážlivým spôsobom.
@stage nikoho neurazam..jediny co to tak chape si ty ..prezentujem svoj nazor a ty ho nevies prijat to znamena ze si myslis ze len ty mas pravdu ...to je tvoja smola.
@Tenario Predstav si, že ja sa čítam, ty nečítaš mňa. Prosím ťa, ešte raz sa pozri na svoj príspevok @19 . Nemá to nič s pedofilmi. Je to niekoho silno subjektívne a hlúpo vykonštruované hodnotenie úlohy a funkcie cirkvi v dnešnom živote. Asi niekoho, kto by mal rád (alebo potreboval pre biznis) svet plný voľnomyšlienkárstva a čiste materialnych hodnôt.
@Johnysheek na tomto je krásne vidieť . ako kresťania odsudzujú neveriacich .. .. veríte tomu že jediný spôsob ako byť dobrým je byť veriacim čo nie je pravda ..
poukazujem tu na to že cirkev nie je BEZCHYBNÁ .. to že je úplne skazená nevravím .. poznám kňazov .. napr saleziánov ktorý pracujú aj v bardejove kde sám chodím na cirkevnú školu .. ale je hlúpe slepo dôverovaŤ . slepo veriť v boha .. takto veria aj teroristy ktorý zomierajú v presvedčení že sa dostanú do raja .. a naša európska civilizácia ich zavrhuje .. veď oni len v niečo veria . v niečo čo im bolo povedané . čo majú napísané . tak ako aj vy ..
som zástancom . samostatného uvažovania .. SLOBODNÉHO ..
preto som zástancom toho . že ak chcú rodičia vychovávať podľa kresťanských ideálov .. je to fajn nemám nič proti tomu .. ale predsa by podľa mňa bolo omnoho lepśie ak by krst bol dobrooľný . ak by sa ľudia krstili vtedy keď to naozaj chcú .. a rodičia by ich viedli k tomu že to má nejaký význam .. že je to bránou k bohu pre mňa za mňa .. predsa by si to aj tí ľudia vážili viac ..
Ak veríte v Boha, tak nerozumiem, prečo by mal byť rozdiel veriť ako katolík, žid alebo moslim. Základ všetkých náboženstiev: dobro, etika, nezabíjať a starať sa o svojich rodičov - je rovnaký. Myslím, že ľudia by mali menej dbať o to, čo je v náboženstve rozdeľuje, ale viac o etiku. (Nicholas Winton)
@tenario ad 19.. uvedom si ze to je namierene proti cirkvi.. najma preto ze to jasne hovori o tvojej neznalosti tematiky.. lebo ak by si vedel.. krestania sa neriadia "len astriktne mojzisovymi zakonami" vysvetlovat ti to vsak nejdem.. no mojzisom sa mozno riadia zidia
inak ake pravdive statistiky? kto ich robil? a ako to je s ostatnymi? i krestania su ludia a nedokonali, len na nich kazdy hned ukaze a ych ostatnych zamlci..
@udy1 nikdy som netvrdil ze byt dobrym moze byt len krestan.. skus si precitat co vsetko som tu ja napisal.. a ano i by som si ako krestan sypal popol na hlavu, avsak na co je to dobre, ked ludia si vsimaju len to, ze aha priznali sa k niecomu.. ale neriesa co ine okrem toho spravili..
a to co si pisal.. ja som tiez za to.. dokonca som sa pred par mesiacmi o tom bavil s knazom... a vraveli sme ze by to bolo najlepsie, lebo by nebolo mrte vela krestanov.. //tych papierovych//
ale to je zbytocne riesit..
ono sa to i tak bude robit.. kamaratka bude birmovnou mamou a v kostole od vlastnej birmovky nebola.. avsak nikto s tym nic nespravi.. ide o slobodnu volu jednodtlivca. a ked oni chcu /teda chcu ako chcu a nie naozaj chuc/ nic sa s tym nespravi..
@tenario je v tom obrovsky rozdiel!!!! a nabozenstva sa staraju o etiku.. ale veci ktore robia veriaci dobre si nikto nevsima.. kazdy hlada len skandaly.. alebo mi chces povedat, ze niekto niekedy pisal o cirkvi /hociktorej/ v superlativoch?
ha! mňa odmietli pokrstiť, lebo potenciálna krstná mama nemala birmovku, tak sa na to naši vykašĺali. myslím, že ján krstiteľ krstil všetkých, ktorí ľutovali svoje hriechy alebo také dačo...
príde mi to trochu čudné a krst mi ani trochu nechýba. pravdaže, až na chvílle, keď mi zopár obrovských kresťaniek-katolíčiek-fajčiarok-nadávajúcich-behajúcich za chalanmi-šikanujúcich spolužiakov vyčíta, že "nie som zbavená večného hriechu". normálne ma to trápi.
Samozrejme, ze by to malo byt od 18tich... Ja pokrsteny nie som a ani nebudem, jedine kvoli comu by som bol ochotny podstupit tuto frasku by bola svadba keby si to moja nastavajuca velmi velmi zelala inak sa mozu dat vypchat komplet cely darmozracky vykoristovaci system jak su.
@Johnysheek nevravím že nespravili nič dobré .. ani netvrdím že všetko zlé .. ale náboženstvo je ľudský výmysel .. všetky náboženstvá . všetky sekty . horoskopy a podobné veci ..
@chavez nechce sa ti vyhladat i videjko vyrokov ateistov, ktori uverili?? a ze poniektori boli vyznamni vedci je celkom vtipne, kedze veda je opozit viery
@udy1 sekty, horoskopy a nabozenstva su kategoricky rozdielne veci.. teda podla mna a dost ma to uraza..
horoskopy a podobne kraviny su zalozene na tom, ze jeden clovek ma nadprirodzene schopnosti a vidi buducnost a t d a pravdupovediac, ak by na tom bola co i len stipka pravdy, svet by bol davno ovela krajsim a lepsim miestom, lebo by sme vedeli co odstranit a co naopak ponechat..
sekty su "nabozenstva, alebo ako to nazvat" kde prisiel jeden clovek a povedal si.. mne sa paci toto z toho nabozenstva, toto z tamtoho, a povyberal si co sa mu hodi.. nasiel si ludi, ktorym sa to tiez pacilo a isli do toho..
v dnesnej dobe ked sa ludia hladaju a chcu najst nieco hodnotnejsie ako su peniaze a sex a co este je hodnotami dnes tak sa daju lahko nachytat na krasne slova "mudrych" ludi //minimalne vyrecny.. vid i politika//
nabozenstvo je nieco co pretrvalo dlhsia ako par rokov a par generacii.. za 2000 rokov to boli miliardy ludi ktori verili.. ano.. mozete tvrdit, ze sa mylili vsetci, ale o co viac sa mylili ako vy?
a teda ak hovoris o ludskom vymysle.. ja verim v to ze nie.. a ako ti ja nedokazem ze to tak nie je, tak ty mi nedokazes ze to tak je.. lebo ako ty neprijmes moje dokazy ja zas tvoje..
a nakoniec.. ty sice netvrdis, ze spravili ci nespravili.. ale vela ludi to tvrdi bez dokazov, len na zaklade pocul som, resp JE TO TAk a hotovo , viac ma nezaujima..
Verim v Boha a na to urcite nepotrebujem byt "oznackovany" a mat papier. S krstom by som urcite za ziadnych okolnosti nesuhlasil, pretoze neuznavam nabozenstva ani cirkvy, su to len nastroje ako zas od ludi vymamit co najviac penazi (o opaku ma presvedci len odluka cirkvy od statu). Staci sa pozriet na to ako ziju knazi a najvyssi cirkevni hodnostari. To je na mile vzdialene od Kristovho ucenia..
@johnysheek ty si opizcia ak o takych vies, tak to sem daj. Ale ak si dobre pamatam, tak kedysi davno si spominal nejaky astrofyzikov. Ale o inom som chcel.
Mne je jedno kto v co veri alebo nie, pokial ma tym priamo neobmedzuje. Ja nikoho nenutim byt ateistom, ked chces verit ver. Co mne lezie na nervy je to, ze ta posrana cirkev sa pletie absolutne vsade. Cirkev sa ma starat o SVOJE ovecky a nie o ovecky mimo stada. To znamena, ze cirkev nema absolutne ziadne pravo hovorit do riadenia statu (zmluva s vatikanom, zakon o sexualnej vychove atd atd|. Taktiez pokial chce cirkev postavit kostol, ubytovnu atp nech sa paci, ale nech pekne platia dane tak ako kazdy iny radovy obcan tohto statu. Nakoniec sa rimskokatolicka cirkev do vsetkeho montuje prave kvoli tomu ze sa obhana ze drviva vacsina SR su katolici, lenze keby sa krsti pekne krasne od 18 rokov tak sa stavim ze tie pocty by poklesli o peknych par (desiatok) percent. Toto je to, co mna serie na cirkvi. Ked sa zacnu spravat tak, ze im pojde o blaho ich oveciek a nie svoje tak potom ich aj zacnem respektovat, dovtedy su pre mna odpadom.
Cize chces verit? Ver. Mne je to jedno. ALE nevnucuj mi svojho boha, jeho moralku a pravidla. Ako priklad napr svedkovia jehovovi odmietaju transfuziu a transplantaciu - fajn, ked sa im to tak paci, ale nepostrehol som ze by sa snazili pretlacit zakaz vykonavania tychto zakrokov. Na druhej strane katalicka cirkev sa vsemozne snazi zakazat sexualnu vychovu a planovane rodicovstvo a tiez potraty vsetkym. Preco? Preco sa staraju do ludi ktori k nim nepatria? Ochrana zivota? Fajn, ked v to tak veria, prosim nech vedu svojich k tomu aby na potraty nechodili, deti nechodili na sexualnu vychovu ale nevidim najmensi dovod aby som ja musel posluchat prikazy nejakych tajtrlikov v plachtach co mam a co nemam robit. O tom bolo hlavne to video
viete kazdy ma na to svoj nazor jedny veria druhy neveria...no nemate pravo odcudzovat veriacich a ani fararov pretoze nie kazdy je rovnaky ako ti v amerke.va takisto odcudzovat cirkev ...viete to je ako ked citate pismo svate musis pocuvat pozorne lebo ked nieco vytrhnes z kontestu uz to ma uplne iny VYZNAM ...................ALE KAZDY MA SLOBODNU VOLU A PRETO SA MOZE ROZHODNUT AKO KOLVEK!!!!!!!
Nie som pokrstená ale aj keby som bola je mi to úplne jedno lebo na boha skrátka neverím a nezmenlo by to ani tých pár kvapiek vody čo by mi kydli na čelo ako decku....
@johnysheek sekty náboženstváa horospopy . sú na tej istej úrovni .. sekty si povyberali niečo z náboženstiev ako vravíš . pri horoskopoch ide o vymyslené drísty . a v náboženstvách ide o to že si ľudia .(židia) vymysleli duchovnú bytosť . a klaňali sa jej . tak ako sa podľa biblie dokalali klaňať zlatemu teľaťu .. a potom sa obiavil . ježiš ktorý vraj bol božím synom .. robil zázraky .. podobne ako v dnešnej dobe kúzelníci a predsa sám vieš že sú to triky .. tak prečo veriť práve jemu .. ?
prečo by mali mať pravdu práve kresťania keď tak ako oni aj moslimovia tak dlho veria v alaha a tiež ich sú a boli miliardy .. prečo by sa mali oni mýliť ?? . oni si tiež vysvetľujú pomocov svojej viery rôzne veci ktoré nedokážu rozumom obiahnuť . ale to že niečo nechápeš . ty ja hocikto . je zapríčinené ľudskou mysľou . nie existenciou boha ..
argumenty nemáš žiadny .. dokonca si sa schýlil k tomu aby si sa vyhováral na to .. "aj iný také robia tak prečo nie mi . v obhajobe toho čo som povedal že argumentujete tým "JE TO TAK A HOTOVO"
kedysi som z tym mala problem a vinila som rodicov ze ako mohli rozhnodnut za mna, ze mali pockat ci to ozaj bude chciet..ale to by tu tych pokrstenych asi bolo malo....ale teraz mi je to jedno a neriesim to..verim v boha, resp vo vyssiu moc, ale nie v cirkev a pod...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
138 komentov
» www.birdz.sk/webka/tenario/b...
samozrejme ze nie...
keby sa to robilo pri plnom vedomi a nejakom veku, mozno by to bolo cele uplne ze inak
A kde je ta casto spominana slobodna vola?
nechápeš
stovky krát preukázané zlo sa naďalej vnucuje bezbranným novoredencom
áno zlo. nástroj moci, pokrytectvo, klamanie, vydieranie ..
slobodná vôľa v otázke vierovyznania musí byť, pričom krst je neslobodný proces, čiže opak slobodnej vôle
a buďte radi, že žijete v tejto dobe, napr. v starovekom grécku by ste za ateizmus vyseli, v lepšom prípade vyhnanstvo...
stačilo mi, keď som bola 9rocnemu synovcoci na prijímaní... tie deti ani nevedeli, čo hovoria... naučené vetičky
Medzi prvé príznaky samozrejme patrí pravidelné navštevovanie pochybných miest alebo miest so zlou povesťou ako sú kostoly, fary atď. Ak vaše dieťa pravidelne chodí večer von a pritom nenavštevuje pohostinské zariadenia, bary, krčmy, reštaurácie či diskotéky kam bežne mladí ľudia chodia, je už veľmi pravdepodobné, že sa nechalo vlákať medzi kresťanskú mládež ako nadnesene označujú toto manipulatívne zoskupenie.
Často sa tiež stáva, že sa deti či mladí ľudia pod vplyvom tohto bludného učenia nedokážu brániť fyzickým útokom a doslova nastavujú druhú tvár, čo je už neklamným znakom, že sa z nich stavajú otroci tohto kultu a najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc.
Mna by fakt velmi zaujimalo, co je na cirkvi a viere take obmedzujuce, ze sa pri nej neda hovorit o slobode?
Co sa krstu tyka, tak sa jedna o tradiciu. Horsie vsak je, ze v dnesnej dobe sa vsetko robi prave kvoli tradicii ako kvoli obsahu toho aktu.
Nie jeden knaz sam povie, ze najlepsie by prave bolo krstit ludi az v dospelosti, avsak na Slovensku je zvyk od mala.
Ide hlavne o to, ze ked sa krsti male dieta, krsti sa "VO VIERE RODICOV". S tym, ze rodicia maju to male viest k Bohu a ten krst je v podstate ich znak toho, ze v Neho veria, a ze toho maleho budu viest ku Nemu. Ak sami neveria tak krst je v podstate len fraska a preto je na SR 60%ludi katolikov, avsak veri (do kostola chodi) tak 10% ak vobec.
Chyba nie je v cirkvi lebo zakazat krstit male deti je hlupost (ja sam som pokrsteni bol a som preto rad). Nikto nikoho nenuti, ze dieta sa musi pokrstit ako male /teda verejna mienka robi svoje, ale ved zijeme v slobodnom state, tak preco nieco take ako verejna mienka ovplyvnuje ludi pri rozhodovani o krste?? je to nesloboda zo strany cirkvi, ci len ostatnych ludi?? //
V mnohych krajinych a hlavne v CR, sa ludia krstia az ako dospeli. Je jasne ze to ma svoje vyhody. Hlavne tie, ze ked sa niekto da pokrstit, je zrozumeny s tym v co , v Koho veri a ze naozaj veri a naozaj to chce.
Hlavne vsak sa rozhoduje sam za seba.
Tie male deti sa sice same nerozhoduju, ale vsetko to v ich pripade prechadza na rodicov. Rodicia im tu vieru maju sprostredkovat, ukazat im ze sami veria..
Nemalo by sa to robit preto, lebo babka povedala, lebo to lebo ono.. ale deje sa.. Lebo na svete je minimum ateistov, ale obrovsky kopec ignorantov.. //je o tom jeden prekrasny vtip ani nie tak vtipny ako ze ma hlboku myslienku//
Takisto co sa tyka svateho prijimania a dokonca i birmovky. Je tradicia, ze jedno je v 3.triede a to druhe v 9. teda 9 a 15 rocne deti priblizne prijimaju sviatosti. Ony same este uplne nechapu o co ide to je jasne, avsak vsetko je to stale robene skrz rodicov a vychovu..
Treba si uvedomit, ze nie cirkev je zodpovedna, za to ci bol niekto pokrsteny, alebo nebol.. ale rodicia. Ti pri detoch rozhoduju.
Takze nechapem co sa kazdy rozculuje, ze je pokrsteny. Ako tu uz niekto pisal, ked neveris, znak na sebe ziaden nemas a ten zapis v matrike.. bude len kusom papiera
Ak clovek veri, vie co sa za tym skryva a vazi si to..
(Dokonca mi to umožňuje votrieť sa na akcie AC )
na jednej strane chces vraviet o neslobodnej cirkvi.. na druhej strane /podla toho prispevku/ chces obmedzovat tych ktori si vybrali nieco, voci comu mas ty negativny postoj..
tak kde je ta tvoja SLOBODA???
@19 rad by som vediet, co je podkladom toho co pises v tych "obrazkoch"
a ked sme pri tom.. co vsetko a skadial cerpas svoje vedomosti o cirkvi, jej zakonoch a podobne..
No ukaz mi jeden jediny prispevok kde som povedal nejakemu krestanovi ze NEVER V BOHA ..o com rozpravas? Nikoho neobedzujem hovorim si len svoj nazor / o tom je diskusia/. Ked uz tak mozem povedat ze ty obmedzujes mna lebo chces vyvracat moje nazori. Vidis?
Btw. kde som napisal, že mam na všetko vedomosti? Nepodsuvaj mi vyroky, ktoré si sam vymyslis.
Často sa tiež stáva, že sa deti či mladí ľudia pod vplyvom tohto bludného učenia nedokážu brániť fyzickým útokom a doslova nastavujú druhú tvár, čo je už neklamným znakom, že sa z nich stavajú otroci tohto kultu a najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc."
Týmto serióznosť tejto diskusie skončila a ja nemôžem nič iné ako odbornú pomoc odporučiť tebe.
PS: Urovnaj si v hlave čo to je sloboda pretože podľa toho čo tu prezentuješ sloboda je nerobenie toho čo ty považuješ za nesprávne a to sloboda ani z ďaleka nieje
Väčšina mladých ľudí neverí, alebo sú k tomu donucovaní, môžu za to média, internet, väčšia vzdelanosť, sloboda atd..
Kresťanstvo zomiera, priznal to sám váš capo di capi The Pope, nechápem prečo to popieraš...
Ešte pár generácií a ver, že tie percentá budu oveľa, oveľa nižšie
Ja sa len čudujem tým pár rozumným ľuďom, že sa vôbec pustili s tebou do debaty, keď je to ako keď hodíš divej svini diamanty a čakáš, aby rozpoznala, že to nie sú obyčajné kamene.
...a teraz sa máme "čudovať tebe rozumnému človeku, že sa pustíš so mnou do debaty, keď je to ako keď hodíš divej svini diamanty a čakáš, aby rozpoznala, že to nie sú obyčajné kamene."
Choď radšej niekam, zavri sa tam a porozmýšľaj trochu, než niečo napíšeš. OK?
mozno to vyzera ze chcem cirkev hajit,a mozno tomu tak je,ale ak pokrstia male dieta a vedu ho rozumne, a nie fanaticky vo viere,nie je na tom nič zlé,(niečo iné sú sekty)...a okrem toho ak clovek v niečo verí,je to určitá nádej pre neho ktorá ho posúva v živote dalej a pomáha mu prekonávať prekážky,a tiež je možné že ho istým spôsobom núti byť lepším človekom,...veď predsa veta čo nechceš aby robili tebe nerob ani ty druhému je len inou variantou vety: miluj blížneho svojho ako seba samého,...
__________________________OFF uz fakt...nema to cenu ________________________
V tom prípade nerozumiem to celé čo tu riešiš pretože krst je rozhodnutie veriacich rodičov teda veriacich NIE cirkvi. A v tom čo som ťa už raz citoval a rozumná diskusia vtedy skončila si hovoril o veriacich tak sa najprv uvedom čo píšeš
PS: "Cirkev je mafia a to ti povie kazdy clovek s normalnym IQ" ake ubohé vyťahovať IQ
B: Nie
A: Odpovedzte!
B: Už som odpovedal.
to nemá cenu táto diskusia k ničomu nevedie.
Nemám problém s vierovyznaním iných ľudí, rešpektujem ich vieru, ale ked sa to týka mna a chce ma niekto presvedčiť, že to alebo ono náboženstvo je to správne a je správne riadiť sa jeho učením, to odmietam, ak budem chcieť v niečo veriť, tak len z môjho vlastného presvedčenia, že to budem chcieť...
no mylsím že moje dieťa ak by nastala situácia by som pokrstiť nedal predsa sa rozhodne ono samo keď vyrastie akú vieru chce mať no príde ešte na to čo by na to mohla moja rodina povedať ...
dávať niekomu vieru do vienka a nedať mu možnosť sa rozhodnúť je rovnako hlúpe ako mu to zakazovať.... žijeme v právnom a slobodnom štáte a to značí že človek má právo na slobodu myslenia prejavu aj vierovyznania a tak ďalej je to predsa to čo robí naše právne zriadenie demokraciou nie ??? aj keĎ je to idealizované každý má mať možnosť sa rozhodnúť ...
@stage dakujem..
@tenario precitaj si dokladne co som pisal.. ja som pisal o slobode.. pytal som sa, co take je na cirkvi neslobodne k comu nuti??
pisal si ze ta uraza, ze ta krestania posielaju do pekla.. ked sa nad tym zamyslim.. ty na peklo neveris, tak co ta na tom uraza?? ved pre teba su to len obycajne slova bez hodnoty!!!
urazit ta moze iba nieco, co ma pre teba nejaku hodnotu
68 tenario- vsetci prekrucaju tvoje vety, vsetci ti nadavaju a obvinuju ta a neviem co vsetko.. avsak nikde som si nevsimol ziadnu priamu a konkretnu odpoved, okrem chabych "utokov"
@james144 definicia fanatika na birdzi je "kazdy kto nenadava na cirkev ci dokonca patri medzi pravidelnych navstevnikov kostola a modli sa je fanatik.. //neviem sice ako by nazyvali skutocnych fanatikov, ale co uz..
78 tenario aky je cirkev pohlad na temu homosexuality? preco by homosexual nemohol byt veriaci??
da sa nejako odkrstit???
Ja som chcela povedať len toľko, že sa čudujem tebe aj johnysheekovi, a neviem už kto ešte sa snažil s tenariom o normálnu diskusiu, keď vidíte, že on aj tak melie len svoje a ...
Ale nič, lebo zase ma nepochopíš a už nechcem, aby niekto ma pre nič za nič urážal.
jediným argumentom viery v boha je to že boh proste "JE"
čo mne osobne sa zdá hlúpe ..
tak isto môžem veriť v alaha a podobne ..
cirkev nie je svätá .. lebo jej členovia nie sú dokonalý a taktiež páchajú "hriechy"
nevravím že robila a robí len zlé veci .. ale aj tie . preto je z môjho pohľadu správnejšie zachovať si vlastný (najlepšie zdravý) rozum . príjmať argumenty . a iné názory ale zamýšľať sa nad nimi a nielen slepo veriŤ niečomu čo povie cirkev ..
...a toto je akože viera?
Obhajovať zverstvá tým, že ich bolo "len" 10 000?
Pochop, že tu nejde o tvoje lacné percentá...
btw. Ročne zomrie dvakrát viac ľudí na otravu arašidovým maslom ako na terorizmus a aj tak sú kôli nemu vojny...
@Udy1 pretože neveríme v kňazov ale v Boha. Kňaz je človek. Každý má možnosť sa prihlásiť do seminára a nie u každého sa takéto veci prejavia alebo objavia dostatočne skoro aby sa takýto človek nestal kňazom. Rovnako môžeš urobiť koľko detí zneužívajú zubári. Kňaz je povolanie vykonávané ľuďmi. Keď sa lekár zaviaže že bude chrániť život a potom niekoho úmyselne zabije napríklad že mu pustí vzduch do krvy?(nemyslím eutanáziu) Áno stáva sa to a preto sa pýtame že ako môžeme veriť doktorom ak sa nájdu také zvery? Nesie za ich čini zodpovednosť lekárska komora? Tak to je aj zo zneužívaním detí kňazmi jedná sa o ich morálne zlyhanie a nie morálne zlyhanie cirkvi a aj napriek všetkému čo sa robí aby sa to nestávalo(už len to že samotná kresťanska filozofia toto zakazuje) sa to stať môže. Je to proste niečo čo sa stane aj keď to veľmi nechceme a urobíme všetko proti tomu aby sa to nestávalo.
Tema je myslim o KRSTE malych deti co s tym co vy pisete fakt nema vela spolocneho..
A co sa tyka krstu, tak ci ste alebo nie ste nic vam to nespravi , kedze pokial vy sami nechcete nikto o tom vediet nebude a velakrat to nemusi vediet ani ten co pokrsteni je.. zalzi na rodicoch
A k vasej "debate" .. Cirkev nikdy nepoprela ze by sa take veci nediali. Len je smutne, ze jedine co si vy beriete na paskal su skandaly. I na SK bol jeden taky zhodou nahod vymysleny .. Bez ohladu na to ci mi verite, viem ze ked bol vymysleny tento, tak ich mohlo byt vymyslenych ovela viac. Nema to byt obrana toho co sa stalo, ma to byt obrana toho na co vy nadavate a viete o tom velke ***
Lebo ak by ste brali cirkev komplexne, tak nerozoberate len to zle, ale by ste zvazili dobre a zle a hodnotili ju tak.. Avsak je dost pravdepodobne, ze by vam vysli cisla, ktore by nevraveli o cirkvi "ako o monstre" a to si VY NEMOZETE PREDSA DOVOLIT
@tenario verit cirkvi a verit v cirkev je obrovsky rozdiel!!! dalsia vec je, ze knaz je prostrednik. i ty ked volis "veris politikovi" ze spravi aspon nieco z toho co naslubuje, hoci vies ze i tak vacsinu nie..
my veriaci verime knazovi hoci vieme, ze je len clovek a netusime ake mal pohnutky ist do seminara.
mnohi z nich tam su z vypocitavosti alebo pre ine dovody, avsak ulohou nie je ich posudzovat.. lebo nikto nema pravo sudit druhych kym nedokaze sudit seba a kto dokaze sudit seba, ma co robit zo sebou a nema kedy sudit druhych..
poukazujem tu na to že cirkev nie je BEZCHYBNÁ .. to že je úplne skazená nevravím .. poznám kňazov .. napr saleziánov ktorý pracujú aj v bardejove kde sám chodím na cirkevnú školu .. ale je hlúpe slepo dôverovaŤ . slepo veriť v boha .. takto veria aj teroristy ktorý zomierajú v presvedčení že sa dostanú do raja .. a naša európska civilizácia ich zavrhuje .. veď oni len v niečo veria . v niečo čo im bolo povedané . čo majú napísané . tak ako aj vy ..
som zástancom . samostatného uvažovania .. SLOBODNÉHO ..
preto som zástancom toho . že ak chcú rodičia vychovávať podľa kresťanských ideálov .. je to fajn nemám nič proti tomu .. ale predsa by podľa mňa bolo omnoho lepśie ak by krst bol dobrooľný . ak by sa ľudia krstili vtedy keď to naozaj chcú .. a rodičia by ich viedli k tomu že to má nejaký význam .. že je to bránou k bohu pre mňa za mňa .. predsa by si to aj tí ľudia vážili viac ..
inak ake pravdive statistiky? kto ich robil? a ako to je s ostatnymi? i krestania su ludia a nedokonali, len na nich kazdy hned ukaze a ych ostatnych zamlci..
@udy1 nikdy som netvrdil ze byt dobrym moze byt len krestan.. skus si precitat co vsetko som tu ja napisal.. a ano i by som si ako krestan sypal popol na hlavu, avsak na co je to dobre, ked ludia si vsimaju len to, ze aha priznali sa k niecomu.. ale neriesa co ine okrem toho spravili..
a to co si pisal.. ja som tiez za to.. dokonca som sa pred par mesiacmi o tom bavil s knazom... a vraveli sme ze by to bolo najlepsie, lebo by nebolo mrte vela krestanov.. //tych papierovych//
ale to je zbytocne riesit..
ono sa to i tak bude robit.. kamaratka bude birmovnou mamou a v kostole od vlastnej birmovky nebola.. avsak nikto s tym nic nespravi.. ide o slobodnu volu jednodtlivca. a ked oni chcu /teda chcu ako chcu a nie naozaj chuc/ nic sa s tym nespravi..
@tenario je v tom obrovsky rozdiel!!!! a nabozenstva sa staraju o etiku.. ale veci ktore robia veriaci dobre si nikto nevsima.. kazdy hlada len skandaly.. alebo mi chces povedat, ze niekto niekedy pisal o cirkvi /hociktorej/ v superlativoch?
príde mi to trochu čudné a krst mi ani trochu nechýba. pravdaže, až na chvílle, keď mi zopár obrovských kresťaniek-katolíčiek-fajčiarok-nadávajúcich-behajúcich za chalanmi-šikanujúcich spolužiakov vyčíta, že "nie som zbavená večného hriechu". normálne ma to trápi.
Btw ked sme pri tom tak toto hovori za vsetko:
@udy1 sekty, horoskopy a nabozenstva su kategoricky rozdielne veci.. teda podla mna a dost ma to uraza..
horoskopy a podobne kraviny su zalozene na tom, ze jeden clovek ma nadprirodzene schopnosti a vidi buducnost a t d a pravdupovediac, ak by na tom bola co i len stipka pravdy, svet by bol davno ovela krajsim a lepsim miestom, lebo by sme vedeli co odstranit a co naopak ponechat..
sekty su "nabozenstva, alebo ako to nazvat" kde prisiel jeden clovek a povedal si.. mne sa paci toto z toho nabozenstva, toto z tamtoho, a povyberal si co sa mu hodi.. nasiel si ludi, ktorym sa to tiez pacilo a isli do toho..
v dnesnej dobe ked sa ludia hladaju a chcu najst nieco hodnotnejsie ako su peniaze a sex a co este je hodnotami dnes tak sa daju lahko nachytat na krasne slova "mudrych" ludi //minimalne vyrecny.. vid i politika//
nabozenstvo je nieco co pretrvalo dlhsia ako par rokov a par generacii.. za 2000 rokov to boli miliardy ludi ktori verili.. ano.. mozete tvrdit, ze sa mylili vsetci, ale o co viac sa mylili ako vy?
a teda ak hovoris o ludskom vymysle.. ja verim v to ze nie.. a ako ti ja nedokazem ze to tak nie je, tak ty mi nedokazes ze to tak je.. lebo ako ty neprijmes moje dokazy ja zas tvoje..
a nakoniec.. ty sice netvrdis, ze spravili ci nespravili.. ale vela ludi to tvrdi bez dokazov, len na zaklade pocul som, resp JE TO TAk a hotovo , viac ma nezaujima..
Mne je jedno kto v co veri alebo nie, pokial ma tym priamo neobmedzuje. Ja nikoho nenutim byt ateistom, ked chces verit ver. Co mne lezie na nervy je to, ze ta posrana cirkev sa pletie absolutne vsade. Cirkev sa ma starat o SVOJE ovecky a nie o ovecky mimo stada. To znamena, ze cirkev nema absolutne ziadne pravo hovorit do riadenia statu (zmluva s vatikanom, zakon o sexualnej vychove atd atd|. Taktiez pokial chce cirkev postavit kostol, ubytovnu atp nech sa paci, ale nech pekne platia dane tak ako kazdy iny radovy obcan tohto statu. Nakoniec sa rimskokatolicka cirkev do vsetkeho montuje prave kvoli tomu ze sa obhana ze drviva vacsina SR su katolici, lenze keby sa krsti pekne krasne od 18 rokov tak sa stavim ze tie pocty by poklesli o peknych par (desiatok) percent. Toto je to, co mna serie na cirkvi. Ked sa zacnu spravat tak, ze im pojde o blaho ich oveciek a nie svoje tak potom ich aj zacnem respektovat, dovtedy su pre mna odpadom.
Cize chces verit? Ver. Mne je to jedno. ALE nevnucuj mi svojho boha, jeho moralku a pravidla. Ako priklad napr svedkovia jehovovi odmietaju transfuziu a transplantaciu - fajn, ked sa im to tak paci, ale nepostrehol som ze by sa snazili pretlacit zakaz vykonavania tychto zakrokov. Na druhej strane katalicka cirkev sa vsemozne snazi zakazat sexualnu vychovu a planovane rodicovstvo a tiez potraty vsetkym. Preco? Preco sa staraju do ludi ktori k nim nepatria? Ochrana zivota? Fajn, ked v to tak veria, prosim nech vedu svojich k tomu aby na potraty nechodili, deti nechodili na sexualnu vychovu ale nevidim najmensi dovod aby som ja musel posluchat prikazy nejakych tajtrlikov v plachtach co mam a co nemam robit. O tom bolo hlavne to video
prečo by mali mať pravdu práve kresťania keď tak ako oni aj moslimovia tak dlho veria v alaha a tiež ich sú a boli miliardy .. prečo by sa mali oni mýliť ?? . oni si tiež vysvetľujú pomocov svojej viery rôzne veci ktoré nedokážu rozumom obiahnuť . ale to že niečo nechápeš . ty ja hocikto . je zapríčinené ľudskou mysľou . nie existenciou boha ..
argumenty nemáš žiadny .. dokonca si sa schýlil k tomu aby si sa vyhováral na to .. "aj iný také robia tak prečo nie mi . v obhajobe toho čo som povedal že argumentujete tým "JE TO TAK A HOTOVO"