Rumuni? Poznám babu priamo z Transylvánie, ale je to dvojjazyčná oblasť, hovorí skôr po maďarsky a... nejako nemám čo mať proti nej.
Potom viem len z počutia o Vladovi Tepešovi a nejakých sedmohradkých kniežatách, čo sa zvykli z času an čas spriahnuť s Turkami či robiť trocha neplechu, ale na druhej strane, niekedy tie ich dobré vzťahy z Tureckom neboli na škodu.
v Rumunsku som nikdy nebola, Rumunov nepoznam ale pokial viem su to Slovania ako my. akurat viem, ze maju velku romsku mensinu. alebo je to uz vacsina?
rumuni aj rumunsko su moja srdcova zalezitost a tiez mam vela znamych co si myslia,ze tam ziju len "cigani" a ze je to tam uplne hrozne,sama bieda
ja osobne som nestretla skoro ziadnych romov,hlavne takych na styl Lunik 9, aj ked je pravda,ze moj pobyt nebol ktovieako dlhy,ale vystriedala som prostredie hôr,dedin aj miest a monohokrat to bolo lepsie nez na Slovensku ...teda v mojom ponimani stale,ale ja som lahko posadnuta
presne tak ako "nie je cigan ako cigan" je aj u rumunov. Osobne proti nim nemam nič. Niektorí su ok, niektorí otras, niektoré domy vyzeraju ako krabice, niektore luxusne.takže to je take uhm ako u nas Nepoznám ich osobne, ale išla som cez Rumunsko milion krát.. a Dakedy fakt otras.. : pole, krbaica,pole,krabica,pole pole mesto
Osobne poznám asi troch Rumunov a všetko to boli veľmi milí ľudia (v čase, keď som s nimi prichádzala so kontaktu). Takže mám názor vcelku pozitívny, vadia mi len tí, čo sa otravným spôsobom snažia zarobiť si.
mňa na Rumunoch vždy štvalo to, že nás na každom divadelnom festivale museli na divadelných ateliéroch učiť nejaký ich národný tanec, namiesto toho, aby sme sa venovali divadlu.
a potom ma ešte raz naštvali moji dvaja Rumuni, keď som im celú jednu noc musela vysvetľovať, že moja kamarátka je lesba, lebo proste je a nič iné za tým nie je (čo odmietali dosť dlho pochopiť a škaredo do nej hučali, že sa z toho vyspí. ako potom priznali, Rumunsko je v otázkach sexuálnej identity ešte dosť konzervatívne)
ooo Rumuni mali významný vplyv pri kolonizácii (zaľudňovaní) Uhorska, v tzv. Valašskej kolonizácii. Boli to prevažne pastieri, ktorí pásli svoje stáda na horských lúkach, kde sa už nič nedalo dopestovať. Zo svojej výroby odvádzali deviatok zemepánovi a desiatok cirkvi. Neskôr boli všetky dávky, práva a povinnosti špecifikované v Tereziánskom urbári.
Ďakujem. Áno, práve som došiel z testíku z Právnych dejín Slovenska.
@anthvillie Rumuni v žiadnom prípade nie sú Slovania.Patria medzi tzv. románske národy. Dnešní Rumuni sú vlastne potomkovia Dákov,ktorí sa zmiešali s Gótmi,Maďarmi a a minimálnej miere so Slovanmi.Odhliadnuc od toho rumunčina má mnoho spoločných prvkov s francúzštinou,španielčinou,portugalčinou a latinčinou.
@antvillie To je v poriadku. Ono to dosť zavádza,zvlášť keď Balkán je doslova etnickou kuchyňou a medzikultúrne vplyvy sú v tejto oblasti veľmi silné.Navyše viacero entít na Balkáne má takú nálepku slovanské,zvlášť Bulhari.
@anthvillie Pôvod Bulharov je vlastne etnologickým otáznikom.Podľa posledných štúdii patria k tzv. turko-altajskej jazykovej skupine.Ale v globálnom meradlo sa považujú za slovanský národ,keďže boli veľmi dlho pod vplyvom slovanského okolia došlo u nich k intenzívnemu poslovančeniu,podotýkam nenásilnému. V ich prípade sa jedná už o zaužívanú historickú tradíciu a záležitosť terminologického chaosu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Aaa šak, nepoznám, neriešim.. tak sa to dneska hovorí?
jo, a at tahle diskuse nevede k rasistickym zvastum s romami.
Potom viem len z počutia o Vladovi Tepešovi a nejakých sedmohradkých kniežatách, čo sa zvykli z času an čas spriahnuť s Turkami či robiť trocha neplechu, ale na druhej strane, niekedy tie ich dobré vzťahy z Tureckom neboli na škodu.
ja osobne som nestretla skoro ziadnych romov,hlavne takych na styl Lunik 9, aj ked je pravda,ze moj pobyt nebol ktovieako dlhy,ale vystriedala som prostredie hôr,dedin aj miest a monohokrat to bolo lepsie nez na Slovensku ...teda v mojom ponimani stale,ale ja som lahko posadnuta
a potom ma ešte raz naštvali moji dvaja Rumuni, keď som im celú jednu noc musela vysvetľovať, že moja kamarátka je lesba, lebo proste je a nič iné za tým nie je (čo odmietali dosť dlho pochopiť a škaredo do nej hučali, že sa z toho vyspí. ako potom priznali, Rumunsko je v otázkach sexuálnej identity ešte dosť konzervatívne)
ale inak pohoda, zvyšok je pozitívne.
Ďakujem. Áno, práve som došiel z testíku z Právnych dejín Slovenska.
to vie kazdy, co sa niekedy pozrel do Dejepisu =D nepotrebujem sa ani ucit na test na Vysoku Skolu kvoli tomu =P
proste juzansky narod temperamentny..resp. narod ako kazdy inym tiez maju svoje problemy..
a rozhodne by som ich nehadzala do jedneho vreca s turkami- @21
je to nieco uplne ine...
so slovenskymi Rumunmi mam vsak vynikajuce skusenosti (ostatne, ako s vacsinou zahranicnych Slovakov).