Mne najviac vyhovuje Windows. Lunex sa na laptopy nehrabe a stravit tyzdne vyladovanim, compilovanim a inymi kokotinami sa mi fakt nechce.. Uz som si toho uzil az az..
@Tommyhot to je tak ked na picu hardware .... to co mas za shit komponenty v PC? j som z linuxom a opensolarisom/solarisom 64/32bit problema nemal nikdy......
no....myslím, že to nejde ... ja osobne som vyskúšal Linux a Windows...a každý je dobrý na niečo iné...len Linux sa mi zdal trošku stabilnejší a bezpečnejší
@Dhampir ty si vtipalek, ze shit componenty... hlavne ze ty tam mas vyse 6 rocnu grafiku a procak
Tu je zoznam toho, co som musel manaulne rozbehavat (mozno bolo toho viac, ale uz si nespominam.. linuxu sa na notebooku vyhybam uz asi 7 mesiacov):
kompilovanie wifi modulu
blacklistovanie nefunkcnych wifi modulov
manaulne rozbehavanie fancontrol
konfiguracia cpu scalingu
kompilovanie webcamera modulu
instalacia gtk-qt-enginu a ladenie vzhladu GTK aplikacii aby nevyzerali pod KDE jak z roku 5 pred kristom
konfiguracia xbindkeys aby som aspon ako tak mohol pouzivat multimedialne klavesy
konfiguracia synaptics touchpadu
konfiguracia /etc/fstab aby som sa dostal na windows particie (rw)
konfiguracia power manazmentu
ladenie wine pre niektore specificke windows aplikacie
To su len veci, ktore bolo potrebne rozbehat, nehovoriac o veciach, ktore fungovali oproti windowsu horsie alebo nefungovali vobec (suspend a prebudzanie sa zo suspendu, pomala hibernacia a este pomalsie prebudzanie, vydrz baterky o hodinu mensia, na hovno 3D akceleracia, na hovno kvalita zvuku pri hlasnom prehravani, synchronizacia iPhone...)
Naproti tomu vo Windows 7 zmenim wallpaper, doinstalujem nejaky ten software a som "good to go". Ten rozdiel je tam co sa tyka out of box pouzivania priepastny.
Lunexovych distier som uz mal za tych vela rokov na vela masinach hafo, no mam pocit, ze okrem cackanic (nove KDE a rozne klikacky) a par novych kernel ficur sa toho vela nezmenilo.
@Skywallker ja viem, ze je to syr, tak isto ako je linux praci prasok..
Z casu na cas nainstalujem do virtualu najnovsiu verziu bubuntu.. ked uvidim nejaky vyraznejsi movement, mozno zmenim nazor, zatial plati to co som napisal vyssie a presviedcat ma o opaku nema vyznam. Lunex mam z cias ked vacsina slovakov este ani nemala internet a co to uz mam odlunexovane na desktopoch, notasoch ci serveroch.
hlupa otazka.. najlepsi sa neda urcit.. najlepsi na co.. na klientsku stanicu ? stanicu developera ? uctovnika ? server pripojeny k sanke ? firewall ? ..... ako na co.. osobne vsak na workstatione pouzivam kombinaciu linux(debian)/freebsd
@trdelniiiq - robil som na macoch, aj na linuxoch, vo win 3.1, 95, 98, ME, 2000, XP, chvíľku som skúšal visty, teraz mám Win7.
mac je pre totálne technické antitalenty ktoré ani nemajú potrebu sa v počítačoch vyznať ani na základnej používateľskej úrovni a proste chcú ísť na net, alebo pozerať filmy, alebo... proste pracovať s počítačom bez toho, aby o ňom museli vedieť aspoň tie najzákladnejšie veci.
asi preto ho majú radi grafici a programátori, môžu riešiť problémy ohľadom pracovných zadaní a nemusia riešiť problémy systému. plus američania, ktorí sú, ako je všeobecne známe, z 80% tupí ignoranti
ja osobne nemám rád, keď nad svojim počítačom nemám kontrolu, a Macy mi ju nedávajú, takže áno, interface je pekný, ale ďakujem, neprosím. (A odkedy hardware vyrába intel, tak už ani tie napuchnuté výroky o 100% stabilite systému neplatia, videl som mac zmrznúť 3x v priebehu pol hodiny, a to na ňom dotyčný nerobil nič zvláštneho).
linux je imho ešte stále pre ľudí, ktorí sa vo voľnom čase radi vŕtajú v konfigurákoch, optimalizujú si kernel, počítač nikdy nevypínajú a remotujú sa doňho odkiaľkoľvek, atď...
to je na mňa zasa veľa, nechcem byť otrokom svojho operačného systému.
Win je niečo medzi - hromady nastavení, prispôsobení, ale všetky majú nejaký interface, nemusíte loziť do žiadnych konfigurákov, maximum je RegEdit, a napriek tomu máte nad nastavením systému takmer absolútnu kontrolu.
Plus zohnať naň program na čokoľvek nie je problém, dokonca aj free alternatívu, keby človek chcel a vedel sa vyrovnať s trošku blbými interfacami u niektorých programov, tak by mohol na pcdle absolútne plnohodnotne fungovať LEN na free programoch...
asi preto ho mám rád.
(áno, 95ky padali ako hrušky, 98 ako kométy, Me boli najväčší humus na svete, a Visty najväčšie fiasko na svete, ale to nám stále necháva 3 dobré windowsy - 2000, XP a 7).
Win XP ... som dlhorocny pouzivatel a nikdy som s nim nemal vecsie problemy myslim ze origo najlepsi win s ktorym sa da bezproblemovo fungovat
ine opecarne systemy momentalne nepouzivam a nechystam sa v najblizsej dobepretoze mac je robeny pre stupidnych americanov a linux pre ludi co nemaju inu pracu len sa srat s nastavovanim
No práve to je krása na Macu že to funguje bez toho aby si sa v tom musel vŕtať, a to čo aj potrebuješ nastaviť nastavíš dvomi-tromi klikmi, načo robiť všetky veci zložito? Myslím že Mac je orientovaný hlavne na jednoduchosť používania a efektivitu práce. Ja som Macbook rozbalil a všetko fungovalo. Nemáš tu žiadne zasraté registre, žiadna defragmentácia, žiadne vírusy (to znamená že si počítač nemusíš spomaľovať žiadnimi antivírusmi), žiadne reštarty, žiadne reinštaly, v podstate potrebuješ reštartovať len keď sa ti stiahne nejaký update systému. Nevýhodou je malé množstvo aplikácií a takmer žiadne hry.
no neviem..kamos ma doma mb pro a skusali sme vsetko mozne aby sa nam ho podarilo zamrznut,pustili hd film,otvoril si ps,robil tam s vektormi,apple prologic 9,siel na net a neviem co vsetko mozne a mb nezamrzol,raz sa troska trhol ale to bolo vsetko,dalej slapal lepsie ako svajciarske hodinky ..a mne sa za ten cas tiez ani raz nepodarilo ho zhodit ..ide mi uz vkuse asi mesiac,nevypinam ho, a vzdy ide rovnako rychlo ako v den ked som ho vybalil ..neviem,ja som mal win asi 11 rokov a odkedy som presiel na mac cudujem sa ze som tolko vydrzal s winom ..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Pre usera kotrý nerobí nič iné iba hráva hry asi Windows...
Pre každého USA občana Mac
pre developera linux atď...
$ lspci
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 746 Host (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS963 [MuTIOL Media IO] (rev 25)
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC"97 Sound Controller (rev a0)
00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
00:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] (rev 01)
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] (Secondary) (rev 01)
$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 6
model : 8
model name : AMD Duron(tm)
stepping : 1
cpu MHz : 1603.696
cache size : 64 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnow up
bogomips : 3207.39
clflush size : 32
power management: ts
$
avsak zo vsetkych systemov co som pouzival mi ide najbezchybnejsie prave Windows 7
Tu je zoznam toho, co som musel manaulne rozbehavat (mozno bolo toho viac, ale uz si nespominam.. linuxu sa na notebooku vyhybam uz asi 7 mesiacov):
kompilovanie wifi modulu
blacklistovanie nefunkcnych wifi modulov
manaulne rozbehavanie fancontrol
konfiguracia cpu scalingu
kompilovanie webcamera modulu
instalacia gtk-qt-enginu a ladenie vzhladu GTK aplikacii aby nevyzerali pod KDE jak z roku 5 pred kristom
konfiguracia xbindkeys aby som aspon ako tak mohol pouzivat multimedialne klavesy
konfiguracia synaptics touchpadu
konfiguracia /etc/fstab aby som sa dostal na windows particie (rw)
konfiguracia power manazmentu
ladenie wine pre niektore specificke windows aplikacie
To su len veci, ktore bolo potrebne rozbehat, nehovoriac o veciach, ktore fungovali oproti windowsu horsie alebo nefungovali vobec (suspend a prebudzanie sa zo suspendu, pomala hibernacia a este pomalsie prebudzanie, vydrz baterky o hodinu mensia, na hovno 3D akceleracia, na hovno kvalita zvuku pri hlasnom prehravani, synchronizacia iPhone...)
Naproti tomu vo Windows 7 zmenim wallpaper, doinstalujem nejaky ten software a som "good to go". Ten rozdiel je tam co sa tyka out of box pouzivania priepastny.
Lunexovych distier som uz mal za tych vela rokov na vela masinach hafo, no mam pocit, ze okrem cackanic (nove KDE a rozne klikacky) a par novych kernel ficur sa toho vela nezmenilo.
Ale, ak by som mal byt konkretny tak XPcka. Klasika je klasika !
Z casu na cas nainstalujem do virtualu najnovsiu verziu bubuntu.. ked uvidim nejaky vyraznejsi movement, mozno zmenim nazor, zatial plati to co som napisal vyssie a presviedcat ma o opaku nema vyznam. Lunex mam z cias ked vacsina slovakov este ani nemala internet a co to uz mam odlunexovane na desktopoch, notasoch ci serveroch.
---
@25 @Sandy114
» www.sun.com/software/solari...
mac je pre totálne technické antitalenty ktoré ani nemajú potrebu sa v počítačoch vyznať ani na základnej používateľskej úrovni a proste chcú ísť na net, alebo pozerať filmy, alebo... proste pracovať s počítačom bez toho, aby o ňom museli vedieť aspoň tie najzákladnejšie veci.
asi preto ho majú radi grafici a programátori, môžu riešiť problémy ohľadom pracovných zadaní a nemusia riešiť problémy systému. plus američania, ktorí sú, ako je všeobecne známe, z 80% tupí ignoranti
ja osobne nemám rád, keď nad svojim počítačom nemám kontrolu, a Macy mi ju nedávajú, takže áno, interface je pekný, ale ďakujem, neprosím. (A odkedy hardware vyrába intel, tak už ani tie napuchnuté výroky o 100% stabilite systému neplatia, videl som mac zmrznúť 3x v priebehu pol hodiny, a to na ňom dotyčný nerobil nič zvláštneho).
linux je imho ešte stále pre ľudí, ktorí sa vo voľnom čase radi vŕtajú v konfigurákoch, optimalizujú si kernel, počítač nikdy nevypínajú a remotujú sa doňho odkiaľkoľvek, atď...
to je na mňa zasa veľa, nechcem byť otrokom svojho operačného systému.
Win je niečo medzi - hromady nastavení, prispôsobení, ale všetky majú nejaký interface, nemusíte loziť do žiadnych konfigurákov, maximum je RegEdit, a napriek tomu máte nad nastavením systému takmer absolútnu kontrolu.
Plus zohnať naň program na čokoľvek nie je problém, dokonca aj free alternatívu, keby človek chcel a vedel sa vyrovnať s trošku blbými interfacami u niektorých programov, tak by mohol na pcdle absolútne plnohodnotne fungovať LEN na free programoch...
asi preto ho mám rád.
(áno, 95ky padali ako hrušky, 98 ako kométy, Me boli najväčší humus na svete, a Visty najväčšie fiasko na svete, ale to nám stále necháva 3 dobré windowsy - 2000, XP a 7).
takže moja odpoveď: Win7
ine opecarne systemy momentalne nepouzivam a nechystam sa v najblizsej dobepretoze mac je robeny pre stupidnych americanov a linux pre ludi co nemaju inu pracu len sa srat s nastavovanim
no neviem..kamos ma doma mb pro a skusali sme vsetko mozne aby sa nam ho podarilo zamrznut,pustili hd film,otvoril si ps,robil tam s vektormi,apple prologic 9,siel na net a neviem co vsetko mozne a mb nezamrzol,raz sa troska trhol ale to bolo vsetko,dalej slapal lepsie ako svajciarske hodinky ..a mne sa za ten cas tiez ani raz nepodarilo ho zhodit ..ide mi uz vkuse asi mesiac,nevypinam ho, a vzdy ide rovnako rychlo ako v den ked som ho vybalil ..neviem,ja som mal win asi 11 rokov a odkedy som presiel na mac cudujem sa ze som tolko vydrzal s winom ..