takze, o dva tyzdne si ideme pre 7 tyzdnove steniatko labradora a kedze sme uplni zaciatocnici ohladne psickarenia , chcela by som sa vas opytat co by sme mali vsetko zadovazit (myslim pelech, kefu, zradlo atd..), pripadne aj dake rady.. Ď
však asi obojok, vodidlo, šampón pre psy, nejaký uterák (ale to mu nemusíte kupovať, nejaký starý, ktorý nepoužívate úplne postačí), nejaké hračky - spýtaj sa v obchode, budú ti vedieť poradiť najlepšie pre takého psa... ale treba tiež rátať s tým, že pes ako labrador dosť vyrastie - tak netreba kupovať najdrahší obojok, keď mu bude už o pár mesiacov malý
kefa, šampón a voditko netreba zo začiatku kupovať, pretože šteniatko by si nemala brať na vychádzky po prvé aby si zvyklo na nový domov a ľudí okolo neho, po druhé aby nenachytalo vonku nejakú chorobu, ako šteniatko je ešte málo imúnne, rovnako kefa je úplne zbytočná a psíka kúpaj až keď bude veľký a navyše keď bude väčšie teplo, nie v zime
labrador je najkrajsi pes na svete - gratulujem k jeho zadovazeniu tiez mam jedneho doma. no a na zaciatok ti bude stacit (ked tocis o nejakom pelechu, predpokladam, ze to bude asi rozmaznavany pes ) teda ten pelech, nejaka hracka na hryzanie, ak nechces mat poobhryzane rohy nabytku, kefu zatial nepotrebujes, ta bude potrebna hlavne az pri prvej vymene srsti, zradlo urcite ( ), granule budu stacit, ale nie hocijake typu cim lacnejsie, tym lepsie, vodu myslim doma mas , mozes kupit uz aj obojok a voditko, ked trochu podrastie, bude sa potrebovat obcas prebehnut.
vidis dve misky, na tie som zabudol - samozrejme vodu a zradlo mu nemozes davat do naraz do jednej . sampon zatial vobec nie je potrebny, nechces hadam, aby si steniatko prechladlo? a vobec, podla mna je sampon uplne zbytocny.
no už tu bolo povedané čo asi a v prípade, že by ste ešte niečo potrebovali, nie je problém to potom dokúpiť.
a ak ho budete mať v dome alebo byte, tak by som sa poobzerala, že či nemáte nízko položené nejaké veci, ktoré by mohol stiahnúť a mohli by mu ublížiť, ak naňho spadnú, lebo šteniatka sú veľmi hravé a živé, napríklad nejaké kvety, vázy a podobne...
a samozrejme nejaku misku alebo nieco s pieskom alebo so specialnym tym onym neviem jak sa to vola, co sa da kupit v obchode, do coho bude vylucovat konecny vytvor traviacej a vylucovacej sustavy.
každopádne kefu pre krátkosrsté plemená... misky, neodporúčam plastové radšej kovové na spodku širšie, vtedy sú stabilnejšie..... miska na vodu by podľa mňa mala byť rovnako veľká ako miska na žrádlo, nie menšia.. a stále musí mať k dispozícii čerstvú vodu!!!! .. obojok.. vodítko... obojok odporúčam úplne jednoduchý klasický, i tak z neho ochvíľu vyrastie, žiadny škrtiaci alebo zabodávací, len ho treba od mala cvičiť a učiť chodiť popri nohe.. nejaký kvalitný šampón... potom existuje myslím nejaká pasta na zuby pre psov ale to už je na tebe či mu chceš sem-tam aj zúbky vyčistiť... žrádlo by som nekupovala v dákom supermarkete za to že je v reklame.. a netreba zabudnúť na OČKOVANIE!!!!!!! veľmi dôležité.... ďalej občas treba psíkom opilníkovať/obstrihať pazúriky.. v zime je dôležité kontrolovať labky, či nemá zamrznutý sneh medzi prstami.. (prsty to mám nazvať? ... a trestať vhodným spôsobom samozrejme
ďalej.. treba zvážiť či chcete psa alebo sučku.. nevýhodou sučiek je to že sa hárajú 2x do roka..na druhej strane psy reagujú (dosť veľmi!) na hárajúce sa sučky...
keď si ho donesiete domov, stále by mal mať prístup k členom rodiny.. aby sa s vami zoznámil.. úzky kontakt proste, nesmie zostať sám... pelech by mal byť taký veľký aby sa psík mohol na ňom aj natiahnuť - vystreté končatiny a tak..
ešte ma napadlo namiesto obojku si môžete zohnať aj postroj (to je to okolo hrudníka) ..
obojok mu treba navliekať pravidelne aby si naň zvykol...
čo sa týka hračiek, vyhla by som sa plastickým hmotám a mäkkej gume.. môže si poraniť sliznicu žalúdka napríklad... najlepšie sú loptičky z kože.. alebo aj kus dreva...
ak si ho beriete autom, môžete čakať že šteniatku príde zle... preto by pred cestou nemalo nič jesť... ak je to dlhšia cesta, treba sem tam aj zastaviť nech sa vyprázdni... a cestovať by malo v tvojom náručí, nie niekde v kufri samozrejme..
a od prvého dňa ho musíte učiť čo môže a nemôže.. takže ak prídete domov a hneď sa rozhodne spraviť dieru do koberca treba ho vyhrešiť... ale nie novinami ani papučou, a už vobec nie holou rukou po hlave alebo čo.. najlepšie je ho vytrepať za kožuch..
do 12. mesiaca by mal dostávať žrať tak 2-3x denne... potom raz až 2-razy, to je na tebe...
najzákladnejšie povely k nohe, sadni, lahni, ku mne, pusti, zostaň... to musí ovládať proste... a nikdy nikdy nikdy nesmiete kŕmiť psa pri vašom stole keď jete... on má svoju misku a jeho miesto je tam..
ak ho budete krmiť mäsom, treba ho výlučne variť! žiadne surové bravčové, lebo v tomto mäse sa prenáša smrteľný vírus pre psíkov, neviem teraz ako sa volá... niečo na A... a treba dávať pozor aby vonku na prechádzke nezožral hocičo čo nájde
pozor na blchy a kliešte.. odporúčam špeciálny obojok ktorý vydrží dákych.. 6 mesiacov či kolko... čo sa kliešťa týka, jedine pinzetou!
očkovanie, odčervenie! ... pripravte si peňaženky ... ak ma ešte niečo napadne, napíšem
ano k povelom :p je najlepšie zaobstarat si neaku knihu kde sa opisuje ako psa naučit ...Trebars mojho psa som naučila robit mrtveeho ...donest mobil aleboo zavret šuflik a podat voditko ten konec za čo sa ho drži
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
akeho mas?
to sme mali my, keď sme si kúpili labradora, na začiatok netreba nič viac si myslím
kefa, šampón a voditko netreba zo začiatku kupovať, pretože šteniatko by si nemala brať na vychádzky po prvé aby si zvyklo na nový domov a ľudí okolo neho, po druhé aby nenachytalo vonku nejakú chorobu, ako šteniatko je ešte málo imúnne, rovnako kefa je úplne zbytočná a psíka kúpaj až keď bude veľký a navyše keď bude väčšie teplo, nie v zime
a ak ho budete mať v dome alebo byte, tak by som sa poobzerala, že či nemáte nízko položené nejaké veci, ktoré by mohol stiahnúť a mohli by mu ublížiť, ak naňho spadnú, lebo šteniatka sú veľmi hravé a živé, napríklad nejaké kvety, vázy a podobne...
ďalej.. treba zvážiť či chcete psa alebo sučku.. nevýhodou sučiek je to že sa hárajú 2x do roka..na druhej strane psy reagujú (dosť veľmi!) na hárajúce sa sučky...
keď si ho donesiete domov, stále by mal mať prístup k členom rodiny.. aby sa s vami zoznámil.. úzky kontakt proste, nesmie zostať sám... pelech by mal byť taký veľký aby sa psík mohol na ňom aj natiahnuť - vystreté končatiny a tak..
ešte ma napadlo namiesto obojku si môžete zohnať aj postroj (to je to okolo hrudníka) ..
obojok mu treba navliekať pravidelne aby si naň zvykol...
čo sa týka hračiek, vyhla by som sa plastickým hmotám a mäkkej gume.. môže si poraniť sliznicu žalúdka napríklad... najlepšie sú loptičky z kože.. alebo aj kus dreva...
ak si ho beriete autom, môžete čakať že šteniatku príde zle... preto by pred cestou nemalo nič jesť... ak je to dlhšia cesta, treba sem tam aj zastaviť nech sa vyprázdni... a cestovať by malo v tvojom náručí, nie niekde v kufri samozrejme..
a od prvého dňa ho musíte učiť čo môže a nemôže.. takže ak prídete domov a hneď sa rozhodne spraviť dieru do koberca treba ho vyhrešiť... ale nie novinami ani papučou, a už vobec nie holou rukou po hlave alebo čo.. najlepšie je ho vytrepať za kožuch..
do 12. mesiaca by mal dostávať žrať tak 2-3x denne... potom raz až 2-razy, to je na tebe...
najzákladnejšie povely k nohe, sadni, lahni, ku mne, pusti, zostaň... to musí ovládať proste... a nikdy nikdy nikdy nesmiete kŕmiť psa pri vašom stole keď jete... on má svoju misku a jeho miesto je tam..
ak ho budete krmiť mäsom, treba ho výlučne variť! žiadne surové bravčové, lebo v tomto mäse sa prenáša smrteľný vírus pre psíkov, neviem teraz ako sa volá... niečo na A... a treba dávať pozor aby vonku na prechádzke nezožral hocičo čo nájde
pozor na blchy a kliešte.. odporúčam špeciálny obojok ktorý vydrží dákych.. 6 mesiacov či kolko... čo sa kliešťa týka, jedine pinzetou!
očkovanie, odčervenie! ... pripravte si peňaženky ... ak ma ešte niečo napadne, napíšem