Presne tak. Su aj horsie veci, ako zly pravopis, a o cloveku to nemusi povedat nic. Stava sa, ze clovek nema vzdelanie, ale ma IQ vysoko nad priemerom. Nemozno povedat o cloveku nic podla pravopisu.
mala som frajera čo nevedel moc dobre gramatiku, ale za to mu šla matika a fyzika a bol ku mne dobrý, to je snáď podstatnejšie než nejaká gramatika ono je to nevýhoda v tom že aj inteligentní ľudia, milí, dobrí atď. keď nevedia gramatiku tak proste pôsobia omnoho hlúpejšie než sú, a tým pádom aj keď napíšu svoj názor často sú zaň skritizovaní viac než ostatní a prvé čoho sa ľudia chytia je gramatika: "najprv sa nauč gramatiku, potom sa ozývaj" a podobne... určite to nie je niečo, čo by malo ľuďom vadiť, veď sa dá na tom občas aj zasmiať treba myslieť na to že takí ľudia sú dobrí v niečom inom
no vidis tak predsa sa to zislo ja gramatiku viem, ani neviem preco, tak nejak to ide same od seba ale nepovazujem ludi, ktori ju nevedia za nieco menej nesom uplny stopercentny grammar nazi
Jasné, presvedčil som sa veľa x, že s IQ to nemá absolútne nič spoločné a navyše... mohol by som ju učiť!
A za každý omyl by dostala vankúšom a za každý úspech pusu
Môj priateľ gramatiku až tak dobre nevie, ale to mi vôbec nevadí. Aspoň mi robím jazykovú korektúru v slovenčine aj v angličtine, keď niečo dôležité píše a on mi to odpláca tým, že za mňa všetko počíta, keďže ja vôbec neviem počítať. A príde mi nefér, že na ľudí, ktorí nevedia gramatiku sa pozerá tak zle a pritom na ľudí, ktorí nevedia počítať sa nikto zle nepozerá
Vadilo, pretože to ukazuje inteligenciu. Ale myslím také to písanie bez dĺžňov čiarok, mäkčeňov, popletené písmenká, jednoslovné odpovede, a chyby ktoré v i/y ktoré doslova bijú do očí .... tak to nie. Jednoznačne nie. A nie je to o tom že kvôli gramatike by som ho nechcel, ale kvôli tomu že nikto taký, ktorý toto neovláda nie je "múdry". Jeho gramatika zodpovedá tomu aký je, ako mu to myslí proste. Chyby pri niektorých slovách, preklepy alebo proste keď ti to tam pasuje a rieši sa pád a podobné hovadiny, alebo má to aj takú aj takú formu ... tak to neriešim absolutne.
Je kopu bryndziakov co ma perfektnu gramatiku a nevedia si ani len najst job niekde za dvojplatnickou v mekaci. Nehodnotim ludi podla prejavu, ale podla toho co robia a co v zivote dokazali.
Akože ok, pochopím, keď človek nemá rád niekoho kto nasilu hovorí "nie sme v škole, nemusím písať gramaticky správne" ale aj ja sa dosť často seknem docela má prekvapilo ako veľa ľudí to berie až takto vážne
Ufff, musela som si teraz fakt vstupit d svedomia. V prioade, ze by ten clovek nebol rodeny Slovak, resp nevyrastal tu, alebo mal nejaku silnu dys-poruchu.
Ale taki ti 'ved to je jedno ako sa to pyse' nieeee.
A potrpim si na to, aby ludia, ktorymi sa obklopujem, mali slovnu zasobu, dokazali poskladat zlozitejsie suvetie a vobec mali rozvinute vyjadrovacie schopnosti. Z toho by som neustupila.
@fakecocacolazero ved preto som spravil toto forum aby som vedel ako to ludia beru. celkovo, podla týchto fór na bryndzi by slovensko malo úplne inak vyzerať ako vyzerá, mali by sme byť kultúrna vyspelá krajina, kde by sme boli vzájomne na seba nároční a posúvali sa dopredu.
ale tak bryndz nie je reprezentatívna vzorka a ľahšie sa napíše na net ako koná v reálnom živote
@mielikki áno, prístup je základ, ja mám stále slovnik.juls.savba.sk otvorený ešte aj skonovanie furt pozerám a sú slová čo si neviem zapamätať celý život
semtam zle napisane i/y v pohode prehliadnem. koniec-koncov ja sama sa odkedy som v Cesku viac mylim ako kedykolvek predtym, tak nevidim dovod preco kvoli tomu niekoho odmietat.
a ovela viac mi zalezi na tom ci to, co dotycny pise ma nejaku vypovednu hodnotu ako ci je to gramaticky spravne napisane.
Zatiaľ som nestretol niekoho, kto by mal hrozný pravopis, ale inak inteligentný človek, s ktorým si rozumiem. Samozrejme, nejaká chybička sa môže pritrafiť každému, pomýliť sa je ľudské, ale myslím že k inteligentnému človeku patrí určitá úroveň gramatiky a vyjadrovania. Nemusí to byť úplne že chodiaca učebnica slovenčiny, ale vedieť sa vyjadriť aj inými výrazmi ako len "ty vole" a "popiči".
Minule som v bare stetla chlapca, ktory ma opaloval asi 7 rokov dozadu, a podakoval sa mi, ze som sa mu vtedy vysmievala za gramatiku, lebo ho to motivovalo sa ju naucit
Ale v zasade, pravopis je pomerne jednoducha zalezitost na to, aby ju zdravy jedinec mohol bez problemov zvladnut a ak ju nezvlada, nieco je zle.
@tomias Budem zlý rodič, mali by ma sterilizovať @bludiacient No ale je to pravda, akože pár ľudí to zobralo s počudovanim, že neviem vypočítať takmer nič a ked už aj počítam, tak môj výsledok je zásadne zlý Ale väčšinou si zo mňa iba robia srandu... Zatiaľ čo ako vidíš, gramatiku každý berie tak vážne, pričom to vôbec neukazuje nič o tom, či je človek inteligentný alebo nie. Každý je dobrý v niečom inom
@tralalibang@62 Na pravopis a vyjadrovanie sa zrejme kladie väčší dôraz preto,lebo sa využíva v praktickom živote,pri nadväzovaní kontaktov to vie urobiť dobrý dojem, človek vyplňa tlačivá na úradoch,píše si životopisy a tak dalej. Čo sa matematiky týka,tak do života priemerného človeka fakt treba len základy,vedieť si spočítať peniaze a podobne lineárne rovnice a to ostatné už nie je tak dôležité,človek tieto svoje schopnosti,respektíve neschopnosti neukazuje okoliu,zatiaľ čo písaním a hovorením sa prezentujeme na každom rohu.
@bludiacient tak, moje grammar nazi srdiečko sa vždy skrúca bolesťou, keď vidí nejakú chybu (alebo keď si uvedomí, že som tú chybu spravila ja ), ale chápem, že nie každý sa ten pravopis dokáže z rôznych dôvodov naučiť, a preto by som takého človeka tolerovala.
@pandacorn taký ľudia čo kritizujú gramatiku, podľa mňa nemajú čím iným ani moc zaujať tak aspoň takú cestu majú Ale je pravda že bez gramatiky sa človek proste dnes vážne neberie, čo je smutné občas, pretože nie každý názor je zlý ako hovoríš môžu mať inteligentné názory
Netvrdim, ze niekto, kto nevie gramatiku, nemoze byt dobry clovek, ale pre mna je to varovny signal, ze ten clovek zrejme takmer vobec necita. Takze sa takymto radsej vyhybam.
Nelubila by som jeho pravopis (neznasam slovo lubit :grc ale nieco ine na nom. Stretavam sa stale s tym, ze ludia velmi odlisuju rozne veci a ak celok vyhovuje, aj tak vycitaju drobnosti, preto hlavne ak by mi zneprijemnoval zivot kvoli blbostiam, na million percent by pretiekol pohar trpezlivosti vo chvili, kedy by sa na mna potreboval spolahnut. Bez ohladu na lasku,slusnost, charakter,...
@narazuvzdornaa
A čo tak naučiť sa počúvať ľudí to, čo prečusia?
Ja by som nikoho neodsúval od seba iba preto, že sa nevie správne vyjadrovať, aj keď mal tú možnosť naučiť sa to. Mohol a neurobil to, nič sa nedeje.
Ináč vo verejnej a oficiálnej komunikácii to je dôležité. Keď v zmluve píše siedmi namiesto siedmy, tak tu môže byť problém.
Ale v súkromí, nači sa trápiť. Kto ťa chce pochopiť, ten ťa pochopí, kto nie, nemusí, jeho problém. Keď mňa niekto začne nálepkovať ako dyslektika, dysgrafika, tak mu poviem, že si tie dyskami môže oblepiť zadok, krajšie bude vyzerať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
Lvl Bludko
Lebo vies pravopis
Ale nie, ved vies co myslim
jedine vtedy by som to tolerovala, myslim si, ze clovek s normalnou vyskou IQ by mal pisat gramaticky spravne
nye ja us pracujem na ministersvte
A za každý omyl by dostala vankúšom a za každý úspech pusu
"snažím sa, ale proste mi to nejde do hlavy" a "ja ti môžem srať na celú gramatiku"
Ale taki ti 'ved to je jedno ako sa to pyse' nieeee.
A potrpim si na to, aby ludia, ktorymi sa obklopujem, mali slovnu zasobu, dokazali poskladat zlozitejsie suvetie a vobec mali rozvinute vyjadrovacie schopnosti. Z toho by som neustupila.
ale tak bryndz nie je reprezentatívna vzorka a ľahšie sa napíše na net ako koná v reálnom živote
a ovela viac mi zalezi na tom ci to, co dotycny pise ma nejaku vypovednu hodnotu ako ci je to gramaticky spravne napisane.
Ale v zasade, pravopis je pomerne jednoducha zalezitost na to, aby ju zdravy jedinec mohol bez problemov zvladnut a ak ju nezvlada, nieco je zle.
@bludiacient No ale je to pravda, akože pár ľudí to zobralo s počudovanim, že neviem vypočítať takmer nič a ked už aj počítam, tak môj výsledok je zásadne zlý Ale väčšinou si zo mňa iba robia srandu... Zatiaľ čo ako vidíš, gramatiku každý berie tak vážne, pričom to vôbec neukazuje nič o tom, či je človek inteligentný alebo nie. Každý je dobrý v niečom inom
A čo tak naučiť sa počúvať ľudí to, čo prečusia?
Ja by som nikoho neodsúval od seba iba preto, že sa nevie správne vyjadrovať, aj keď mal tú možnosť naučiť sa to. Mohol a neurobil to, nič sa nedeje.
Ináč vo verejnej a oficiálnej komunikácii to je dôležité. Keď v zmluve píše siedmi namiesto siedmy, tak tu môže byť problém.
Ale v súkromí, nači sa trápiť. Kto ťa chce pochopiť, ten ťa pochopí, kto nie, nemusí, jeho problém. Keď mňa niekto začne nálepkovať ako dyslektika, dysgrafika, tak mu poviem, že si tie dyskami môže oblepiť zadok, krajšie bude vyzerať.