prvy rok mi davali 200 eur mesacne, teraz mi davaju 150 eur mesacne, ale kedze mam ok vyplatu, z ktorej v pohode zijem, tak mi tych 150 eur posielaju na sporiaci ucet
Tak tie vydavky vyssie vratane na nwm auta atd. som si platila sama, inak do mna mama “investovala” na stravu a teda asi energie v spolocnom byvani ale dostavali sme sirotske a vdovske, kym som bola student, takze teoreticky to bolo pokryte z toho
Ja som tiez vystudovala vdaka sirotskemu a prospechovemu stipendiu. Mamina by nemala financie na platenie nasho studia. A son rada, ze to dopadlo tak, ako dopadlo.
a teda, ja som uplne nadsena studiom, a myslim si, ze by som sa do vela veci nedonutila nebyt skoly - takze v tomto smere, mi vysoka skola na nieco bola, vseobecne nemam nejako strach, ze sa neuplatnim, vzdy sa najde nejaka praca
no platili mi ubytko,co bolo najprv tak 40e a ptm sa to sice zvysilo,ale rozdiel som si platila ja + davali mi na jedlo peniazky a este ntb mi kupili. ten mi vydrzal 8r
cize nic extremne,jasne,ze to neboli vyhodene peniaze do vzduchu, to do mojich sestier investovali oveeeela viac +ja som si to doma odmakala dost, aj navyse
a este ked som bola na stazi v moskve,tak mi poslali peniaze,ale moje sestry to nasralo,tak som im to vratila, lebo som to nemohla dalej pocuvat uz
V prvaku mi ešte platili ubytko väčšinou oni to som si ja ešte dosť platila za zuby ale neskôr už som si to sama čiže len stravu ktorú som si občas bravala z domu inak nič
Tak celkom sa za to hanbim ale whatever, rodicia mi posielali mesacne 400 pocas 3 rokov cize pochuja penazi, ani ked som si nasiel staz co platila ok tak mi stale posielali a aj tak som po 3 rokoch skoncil bez bakalara ( akoze oficialne som mal len na rok prerusene studium lebo tam bolo viacero veci naraz co ma donutili nedostudovat ale nezvladol by som sa asi vratit do brna)
Skola mi ale urcite vela dala, minimalne po znalostnej stranke.
rok som studovala na jednej vš a potom som prestupila na druhu.
Dalo mi to velmi vela po všetkych strankach. Bez rodičov by som to nezvladla. Byvam akoby u nich, len mam vlastny byt (mame 3-poschodovy dom a vrchne poscohdie je ako samostatny byt). Takze na ubytovanie nič nepotrebujem. Aj tak by bolo nevyuzite. Platia mi stravu a veci, čo potrebujem. Myslim, ze to nie su vyhodene peniaze, popri mojej škole sa velmi brigada dat nema (isto nie dlhodoba) a môj titul je zaklad, ak chcem to to robiť, bez neho si mozem piskat. Co sa tyka byvalej vš, dalo mi to tiez vela - či už to, že som sa naučila žiť sama daleko od toho, čo poznam, programovať a proste.. myslim, ze by som sa vedela rychlo postavit na nohy, keby sa čokolvek stalo a vyuzit vedomosti z predchadzajujej školy - co je vlastne v dnesnej dobe take zameranie, ze zamestnanie mam na istotku.
@fukaj akoze mozno, ale pocas gymnazia mi najprv vsetci hovorili, ze ked nebudem vediet matematiku, tak sa neuplatnim, potom, ze bez vysokej skoly sa neuplatnim, potom ze bez dobrej vysokej skoly sa neuplatnim a prvy mesiac na vysokej som si nasla brigadu v odbore, a od 19tky som bola bez prace asi mesiac, nehovoriac o tom, ze od 20tky mam zmluvu na dobu neurcitu.
Takze neviem, ci je to americky sen, ze sa nebojim, ze si nenajdem pracu, kedze stale sa mi podarilo zamestnat sa po mesiaci
Reálne nedali skoro nič, všetko od gymka si platím sama. Školné 1400e, mesačne 50e na cestovanie, dalších 50 na jedlo a kávičky. Plus minus 30 na knižky a skriptá... dosť. A či sa oplatilo? Asi nie ale čo už
@fukaj podla mna to vobec nie je americky sen ale uplne normalna suma, keby mam dieta co ide na vs a nema este brigadu tak nebudem chciet aby cely mesiac zilo na wifonkach
@forte Asi to je tym ze nezijem na bohatom zapade, ale myslim ze 200€ je privela penazi, hlavne pre niekoho kto si dokonca este aj zaraba. Teda resp ako rodic by som to asi aj dal, ale mozno by som ocakaval ze dieta co si zaraba ponukne nejaky financny kompromis lol.
@fukaj pokial ma to dieta rozum tak si tie peniaze odklada, a ak nedostane intrak a musi si za samostatnu izbu platit povedzme 200 eur, nevidim v tom ziaden problem a keby som bola financne v pohode tak by som dala dietatu kludne aj viac. + Ked nestudujes prave skolu kde si môzes vyskladat rozvrh na dva-tri dni a pod tvoje skolske vydavky nespadaju len knihy, ale aj plno dalsich materialov, je aj to malo. Ale ok, uz som si zvykla ze 90% birdzakov si muselo zarabat na jedlo uz od strednej a prispevok v trojcifernej sume je povazovany za zbytocny luxus pre rozmaznanych
Hm, moj americký sen bol skoro 400e mesacne (s tym ze intrak bol tak 125e) skoro po celu dobu VS. Posledne dva roku trocha menej, lebo som nieco malo zarobila pri skole.
A co som ušetrila som v lete minula na dovolenku.
Cele to bolo/je na mne. Prv som si nasiel pracu a potom som riesil skolu. Moju skolu by mi nezvladli platit ale aj keby ano tak som take neziadal. Aspon (dufam) budem moct vnucatam povedat ze som sam z nicoho dokazal nieco spravit, ako vo filmoch
@staphylococcus nuz, tym,ze som tretie dieta a mam velmi dominantne sestry,ktore maju na vsetko svoj nazor,tak mali pocit,ze mi musia robit rodicov . Podla nich boli nasi na mna malo prisni. pricom som bola dost dobre a zodpovedne decko.
ale verim,ze vela ludi (vacsina racionalnych) sa s nimi vie velmi dobre pohadat od antivax temy cez politiku az po koronu takze ja uz nemusim
@bebekex yikes
akoze, ono su take stereotypy, ze na kazde dalsie dieta su rodicia menej prisni a napriklad u nas to tak urcite bolo, ale ja zas uznavam, ze moj brat tej prisnosti potreboval ovela menej nez je
No rátam že za dobu 5 rokov to bolo okolo 7000 EUR (100 EUR mesačne + rátam že sem tam zatiahli intrak). Vyžiť sa z toho dalo ale vyletiky, exkurzie, pijatiky, auto a podobne luxusiky museli ísť z vlastného .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
cize nic extremne,jasne,ze to neboli vyhodene peniaze do vzduchu, to do mojich sestier investovali oveeeela viac +ja som si to doma odmakala dost, aj navyse
a este ked som bola na stazi v moskve,tak mi poslali peniaze,ale moje sestry to nasralo,tak som im to vratila, lebo som to nemohla dalej pocuvat uz
Skola mi ale urcite vela dala, minimalne po znalostnej stranke.
Dalo mi to velmi vela po všetkych strankach. Bez rodičov by som to nezvladla. Byvam akoby u nich, len mam vlastny byt (mame 3-poschodovy dom a vrchne poscohdie je ako samostatny byt). Takze na ubytovanie nič nepotrebujem. Aj tak by bolo nevyuzite. Platia mi stravu a veci, čo potrebujem. Myslim, ze to nie su vyhodene peniaze, popri mojej škole sa velmi brigada dat nema (isto nie dlhodoba) a môj titul je zaklad, ak chcem to to robiť, bez neho si mozem piskat. Co sa tyka byvalej vš, dalo mi to tiez vela - či už to, že som sa naučila žiť sama daleko od toho, čo poznam, programovať a proste.. myslim, ze by som sa vedela rychlo postavit na nohy, keby sa čokolvek stalo a vyuzit vedomosti z predchadzajujej školy - co je vlastne v dnesnej dobe take zameranie, ze zamestnanie mam na istotku.
Takze neviem, ci je to americky sen, ze sa nebojim, ze si nenajdem pracu, kedze stale sa mi podarilo zamestnat sa po mesiaci
A co som ušetrila som v lete minula na dovolenku.
Pls dajte hejty
Plusminus z toho moji rodicia hovno maju, ci ja mam skolu alebo nie
ale verim,ze vela ludi (vacsina racionalnych) sa s nimi vie velmi dobre pohadat od antivax temy cez politiku az po koronu takze ja uz nemusim
akoze, ono su take stereotypy, ze na kazde dalsie dieta su rodicia menej prisni a napriklad u nas to tak urcite bolo, ale ja zas uznavam, ze moj brat tej prisnosti potreboval ovela menej nez je
ok, akoze mozno ziju niektori v chatrciach alebo co, nesudim a nejdem si robit iluzie, ale cmon