Už dlhšie sa neviem rozhodnúť ktorý macbook 13,3" si kúpim. Aby som bol úprimný rozhodujem sa medzi dvoma z ktorých jeden je Air (1,4ghz Tb 2,8ghz, 4gb ram, 256gb úložisko) treba dodať že z hľadiska dizajnu umna vedie alebo Pro (2,4ghz Tb 2,9, 4gb ram, al
Off topic: Ja som s tým macbookom nikdy nerobil ešte,ale ked som uvidel tie ceny za tie zostavy skoro som odpadol. Podpriemerná zostava ,ktorá sa dá kúpit za 400 € u inej značky a Macbook stojí 1400 €
@laurikaaa iPhony a macy sa nekupujú kvôli masírovaniu ega s x procesorovými jadrami Y gb ram xy megapixelov fotoaparátu. Oni sa kupujú na masírovanie ega, že mám Apple
@igorv Ja to idem tiež pre to isté spraviť Mam pass funkcie iphonu,(ktoré neviem používať ani najmenej) ale proste ho chcem.
Komerčná chcem byť. Len ešte potrebujem naň prachy
Ja by som sa bal ze air sa bude zahrievat moc, skus si precitat recenzie na nich ci ma v pohode odsavanie vzduchu. Inak ja si planujem kupit pro, lebo som programator a potrebujem vykonnejsie nieco, hlavne vela RAM. Zalezi samozrejme na tom, co s nim chces robit. Ak iba take bezne studentske pouzivanie tak mozes kludne zobrat air.
@carpathian určite neplánujem na ňom robiť tak náročné činnosti na ram a CPU ako si napísal skôr také beznejsie používanie, napríklad úprava fotiek, proti škole nejaké veci, prehrávanie videii vo FullHd kvalite by bolo tiež fajn keby fungovalo bez problémov ale to už zvládajú vo väčšine aj slabšie mašiny..... Ale tá cena za apple je dosť vysoká takže neplánujem kupovať notebook len na rok ale na dlhšie tak aby moc nezaostával s dobou, dokonca som čítal článok kde typek povedal že medzi air a pro Jr minimálny rozdiel ak nejaký dokonca že je Air výkonnejší ako pro v základe len s tým že pro sa dá zlepšiť narozdiel od Air ktorý je už nemožné upraviť, tak isto neviem ako by som riešil pripojenie notebooku s TV lebo Air nemá HDMI
@adamspacek neni pravda ze je tam minimalny rozdiel. Oba modely (air aj pro) maju niekolko generacii, a tie najnovsie (a najdrahsie) sa dost vykonom lisia.
Ale tie konkretne co si si vybral maju nizsie parametre, co je v poriadku. Otazka je - nebude ti vadit MacOS? Nie vsetok software co mas na win existuje aj na mac.
Este mozno porozmyslaj o IBM (lenovo), oni maju tiez vyborne notebooky, mozno ze su cenovo vyhodnejsie.
Dalsia vec co si vsimaj, ci je tam HDD alebo SSD (disk). SSD je dneska uz standard, ale zase aby to nebolo od nejakej shit znacky, idealne Intel. Tie co si pisal asi budu mat SSD lebo 128gb hdd je malo aj na notebook.
@carnation máš pravdu v tom že za cenu toho Apple by som mohol mať niečo iné výkonnejšie možno to neskôr olutujem ale aj tak som rozhodnutý pre Apple v prípade že bude program ktorý mi os x nezaberie tak som videl rôzne metódy ako ho spustiť aj cez os x S nejakým win ovládačom.... Taká blbá otázka pretože moc sa V tomto nevyznám lepšie je mať ssd alebo HDD?
Mam pro, ale asi by som kvoli SSD isiel do air. Procak je tam sice pomaly, ale bottleneck je aj tak disk. Ak nepotrebujes miliontri usb portov a dvd mechaniku, tak nie je o com.
@carpathian preco by sa mal moc zahrievat? To nie su lacne plastove shity...
@adamspacek@3 absolutne nesuhlasim
ja som si kupovala macbook pro 13" najnovsi model s retina displejom, 8GB RAM za 800e z bozosu, ale je bez skrabanceka a ma len par mesiacov kupovala som si ho do skoly, na cestovanie, caste prenasanie, na upravovanie fotiek (raw) a robenie grafiky. A nemenila by som ho, praveze ked som hladala notebook s takymito parametrami tak vsetky stali vyse 1000e... fakt je neskutocne rychly lahucky krasny no proste dokonaly
@jessiqa To je pekné,že sa ti podarilo z bazosu nájst takýto ale ja hovorím o nových z obchodu. Stojí to tam 1300 € a za 750 € mám Lenovo notebook,ktorý je dokonca 3x výkonnejší ako ten macbook. Proste platíš za dizajn a značku.A mne osobne je jedno jak notebook vyzerá,nechystám sa s ním na vystavu notebookov. Jediné + pre macbook vidím v tom,že je to kvalitné spracovanie a je lahký,kým tie namakané mašiny sú 2x tazsie. Ale tak to už je o osobnej preferencii,kým jednému nevadí nosit na ramene 4 kilá, druhému hej ,jeden to nosí niekde 2x do týždna,iný aždý den atd. Ja osobne by som ani iPhone, ani Macbook nekupoval,lebo sú to pre mna predražené veci,ktorých hodnota je ovela ovela nižšia.A pred tým ako mi niekto napíše ako závidím atd,tak môžem si dovolit kúpit aj jedno aj druhé keby chcem
@tommyhot neviem, verim ze je to kvalitne ale pri tak tenkom tele si viem predstavit ze sa to moze zahrievat. Starsie pro sa tiez zahrievali, takze najprv by som si precital par recenzii od ludi co to pouzivaju denne.
@jurito ono, problem s cenami v macoch/imacoch/ a inde nestoji len na znacke ale napriklad aj na vyvoji technologii. v retine vyvijali uplne nove chladenie, vykonnejsie, tiche asymetricke listy, sposob odvadzania tepla atd a ine veci. nevravim, ze znacka nehra ziadnu rolu ale nie je to jedina vec, ktora dava ich pocitacom cenu. navyse, sucasne modely retiny su k tomu este aj o cca 200€ lacnejsie ako pred rokom.
na druhej strane, ked si vezmes uplnu pro sferu, za vykonnejsi mac pro (ten cierny smetiak) paradoxne zaplatis o dost menej ako za pro pocitac inej znacky, s horsimi/rovnakymi parametrami
@trdelniiiq jasné chápe,že ten vývoj niečo stojí atd,ale bežného človeka to nezaujíma čo je všetko za oponou ...proste si idem kupovat notebook,chcem niečo výkonné na čom sa dá robit grafika,hry,net,filmy bla bla ...Mám 1500 € nato a vidím Macbook za 1300 € a vedla neho Lenovo za 750 €,ktorý je výkonnejší 3x viac,síce je škaredší (to ma nezaujíma) a tažší ,ale ušetrím 700 €.Tak ako Slovák,ktorý zarába 600 € a snaží sa usetrit kde sa dá si nekúpim ten macbook. Ja osobne nejsom ten typ ego boostera, že tak kúpim si iPhone nech všetci vidia že nato mam,aj ked mi je úplne zbytočný lebo tie jeho výhody nevyužijem
@carpathian telo sa samozrejme zahrieva, kedze je z hliniku a ten velmi dobre odvadza teplo, ale na komponenty to nejaky zasadny vplyv nema.
Keby mas aj pocit, ze sa nieco zahrieva, tak nainstalujes smcFanControl a nastavis nech sa rychlejsie tocia ventilatory. V normalnej prevadzke ich aj tak vobec nepocut, cize trochu mini-hluku nikoho nezabije.
Všetkým diky moc za rady @tommyhot vďaka tebe som názoru že beriem ten Air...Takže ešte tebe špeciálne poďakovanie za snahu a hlavne ako jeden z mála si odpovedal aj k téme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Tak isto sú spravené aj iphony...
Komerčná chcem byť. Len ešte potrebujem naň prachy
Programator, designer, strihac videa, muzikant - potrebuje vykonnejsi.
Ale tie konkretne co si si vybral maju nizsie parametre, co je v poriadku. Otazka je - nebude ti vadit MacOS? Nie vsetok software co mas na win existuje aj na mac.
Este mozno porozmyslaj o IBM (lenovo), oni maju tiez vyborne notebooky, mozno ze su cenovo vyhodnejsie.
Dalsia vec co si vsimaj, ci je tam HDD alebo SSD (disk). SSD je dneska uz standard, ale zase aby to nebolo od nejakej shit znacky, idealne Intel. Tie co si pisal asi budu mat SSD lebo 128gb hdd je malo aj na notebook.
@carpathian preco by sa mal moc zahrievat? To nie su lacne plastove shity...
ja som si kupovala macbook pro 13" najnovsi model s retina displejom, 8GB RAM za 800e z bozosu, ale je bez skrabanceka a ma len par mesiacov kupovala som si ho do skoly, na cestovanie, caste prenasanie, na upravovanie fotiek (raw) a robenie grafiky. A nemenila by som ho, praveze ked som hladala notebook s takymito parametrami tak vsetky stali vyse 1000e... fakt je neskutocne rychly lahucky krasny no proste dokonaly
este aj otec ITckar co ma odhovaral od macu nakoniec uznal ze to bola dobra kupa
na druhej strane, ked si vezmes uplnu pro sferu, za vykonnejsi mac pro (ten cierny smetiak) paradoxne zaplatis o dost menej ako za pro pocitac inej znacky, s horsimi/rovnakymi parametrami
Keby mas aj pocit, ze sa nieco zahrieva, tak nainstalujes smcFanControl a nastavis nech sa rychlejsie tocia ventilatory. V normalnej prevadzke ich aj tak vobec nepocut, cize trochu mini-hluku nikoho nezabije.