ja mám zasa niečo takéto - je písomne potvrdené že uznával všetky národy a bol zásadne proti neznášanlivosti a nadradovaniu jedného národa nad druhého
a k tej tvojej otázke - čo spravil? Poznáš také mená ako Hunt a Poznan? veľmoži zo starých asi ešte z veľkomoravských rodov žijúci na juhozápadnom Slovensku, ktorí za zásluhy a za to že stáli na Štefanovej strane proti Kopáňovi získali takmer celé Nitriansko? To im dal Štefan. Isto, mali tu niečo aj pred tým, ale bol to Štefan, ktorý sa postaral aby tieto staroslovenské rody získali prestíž, uznanie a rovnocennosť medzi inými veľmožmi i pôvodom Maďarskými. A boli to ich potomkovia ktorí mali významné postavenie v správe Uhorska.
Ďalej môžme povedať že nám upevnil kresťanstvo Štefan I., bez ktorého buď chceš alebo nechceš by neprebehol úspešný štátotvorný proces a nedošlo by ku skultúrneniu a rozšíreniu inteligiencie.
a ďalej.. za Štefana sa napríklad razili mince v Bratislave, vtedy to bola takzvana Preslava
rozmýšľal som medzi prvou a druhou odpoveďou, neviem (nemám znalosti z histórie také podrobné, aby som vedel či mal aj slovanských predkov, a v každom prípade je to irelevantné, bol to prvý kráľ Uhorska, a Uhorsko sme boli aj my, čiže to bol náš prvý král (Mojmír, Rastislav, Svätopluk a Mojmír II, boli tuším len kniežatá, a prvý náš král bol tuším Štefan, čiže je to rovnako náš prvý kráľ, ako je prvý kraľ Maďarov, rovnako ako Tomáš Garrique-Masaryk je náš prvý prezident, tak ako pre Čechov, tak aj pre nás, tak nevidím v tom rozdiel).
Neviem o tom vela, ale v krátkosti čo som našla na wikipedii a na nete nevidim dovod prečo áno. To že bol nás kráľ a tie body spomenuté hore sú neni pre mna dostačujúce... ale ináč je mi to uplne jedno.
@spekacik , skutočne sa je čím chváliť, ešteže to prehlasuješ v každej diskusii o histórii osobitne, aby sme náhodou nezabudli, že teba niečo také nepodstatné netankuje.
Napísala by som niečo, ale vraj máme diskutovať a nie nadávať.
Historia magistra vitae. Históriu treba poznať, pretože len na jej základe môžeme pochopiť súčasnosť a predpovedať budúcnosť. Kráľ Štefan I bol aj náš kráľ, preto by sme si ho mali vážiť ako súčasť našej histórie.
na jednej strane bol to aj náš kráľ a bol prvý a na druhej strane... maďari si ho často privlastňovali a napríklad môj dedko skončil za vojny kvôli tomu, že nevedel nakresliť maďarskú "štefanskú" korunu v pracovnom tábore.
a čo mám na takéto veci povedať... osrať kráľa, osrať maďarov, osrať oslavy, osrať osrať osrať...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
alebo inak co spravil ??(okrem toho ze bol 1. panovnik)
a k tej tvojej otázke - čo spravil? Poznáš také mená ako Hunt a Poznan? veľmoži zo starých asi ešte z veľkomoravských rodov žijúci na juhozápadnom Slovensku, ktorí za zásluhy a za to že stáli na Štefanovej strane proti Kopáňovi získali takmer celé Nitriansko? To im dal Štefan. Isto, mali tu niečo aj pred tým, ale bol to Štefan, ktorý sa postaral aby tieto staroslovenské rody získali prestíž, uznanie a rovnocennosť medzi inými veľmožmi i pôvodom Maďarskými. A boli to ich potomkovia ktorí mali významné postavenie v správe Uhorska.
Ďalej môžme povedať že nám upevnil kresťanstvo Štefan I., bez ktorého buď chceš alebo nechceš by neprebehol úspešný štátotvorný proces a nedošlo by ku skultúrneniu a rozšíreniu inteligiencie.
a ďalej.. za Štefana sa napríklad razili mince v Bratislave, vtedy to bola takzvana Preslava
čiže áno.
Napísala by som niečo, ale vraj máme diskutovať a nie nadávať.
Je vidieť, že máš prehľad.....
Zoli
Toho by tiez nevpustili na územie SR ? Ako, pán Packa ? (viem, že toto polícia aj SIS monitoruje.... mne to ale nevadí, moje IP je 91.82.246.146)
Celá slovenská vláda sa môže hanbiť....
Toto si totiž žiaden prezident nezaslúžil. On o svojich úmysloch BA informoval.......
Pán Gašparovič, ( prezident Luníka I , Ste spokojny ?
A ano ctit bysmesi ho mali, nieco ako narodna neznasanlivost vzniklo az v 18.-19.stor., takzee sa nemoze nikto vyhovarat na to.
na jednej strane bol to aj náš kráľ a bol prvý a na druhej strane... maďari si ho často privlastňovali a napríklad môj dedko skončil za vojny kvôli tomu, že nevedel nakresliť maďarskú "štefanskú" korunu v pracovnom tábore.
a čo mám na takéto veci povedať... osrať kráľa, osrať maďarov, osrať oslavy, osrať osrať osrať...
nedivím sa, keď teraz je to aké to je a všetky tie maďarské gardy vznikajú a súdy ich rušia a vznikajú iné, no z rovnakým obsadením a tak...
a maďarský prezident ide neoficiálne na nejakú návštevu a ide "neoficiálne" rečniť...
Radšej ho ani nepustili cez hranice, aby neprovokovali slovenských neonáckov a podobných...
toto bolo to menšie zlo, alebo myslíš že nie?