Na klavír chdím už posledný rok ale vôbec ma to nebaví. Odjakživa ma to nebavilo a ani som na to nemala čas. Teraz keď som na strednej mám času ešte menej. Lenže rodičia mi dávnejšie povedali, že keď mi kúpili klavír musím na ňom hrať. Teraz som už 3 týžd
tak buď to už ten rok vydrž alebo zakaždým, keď dostaneš zlú známku v škole, tak povedz, že to je kvôli klavíru, že si sa to nestihla naučiť a takto postupne sa ti ich možno podarí presvedčiť...
@5 tak ale co im pomoze ze ju budu naislu nutit? klavir sa vzdy da predat naspat alebo jednoducho drzat doma, u nas doma sme 2 vychodili klavir (ja som ho dokoncila v 6. roku, ale to som mala len polovicne vyucovanie kedze to bol sekundarny nastroj), momentalne nanho nechodi uz nikto a niekedy si proste za to sadneme a hrame
ak tam chodíš posledný rok, tak to dochoď, a máš pokoj, 2. stupeň nemusíš robiť...tak isto ber hru na klavíri ako investíciu do vzdelania a teda do budúcna - čo vieš, možno sa tým raz budeš živiť, alebo ti to pomôže k niečomu lepšiemu...nepoznám ťa, ale nevrav mi že máš tak nabitý denný harmonogram že si nenájdeš 1 hodinu na cvičenie...ja ako človek ktorý klavír miluje to nepochopím...
@hoperpohroma neviem ako v SR, ale ja som po vychodení 1. a 2. stupňa dostal riadny doklad ktorým sa môžem preukázať hocikde, napr. na konzervatóriu, v divadle atď...
okrem toho, ovládanie hry na klavír ti môže pomôcť v živote k hocičomu - trebárs sa do teba niekto zaľúbi etc...je toho veľa a v žiadnom prípade by som to nepodceňoval...je to ako so školou, je dobré ju mať, pretože ti môže v živote pomôcť k hocičomu ak ju vieš využiť...
@wayne no u mna si nikto pri vstupe do divadla nepytal papier ze na com viem hrat konzervu mas jasnu ze tam mozes ist az ked tvoj prvy nastroj dokoncis, este aj obligat k tomu musis mat pokial sa nemylim
no a povedz mi, ci v tom ze sa do nej niekto zamiluje, je taky rozdiel ci na ten klavir chodila 6 rokov, 7 rokov alebo 8 rokov? (neviem ci mala aj pripravku) mna osobne cely cas len ucitelka na klaviri brzdila lebo mi davala hrat same hrozne odrhovacky, ja som klavirny "rozmach" zazila az ked som sa v tomto nastroji na zusku vysrala a zacala som cvicit sama co sa mi paci.. ked ma clovek iniciativu dokaze to aj sam, ked nema a bude chodit na ten nastroj nasilu, akurat sa mu este viac zhnusi.. a to dobre viem o com hovorim, kedze vdaka zuske som sekla s celkom slusnym huslovym potencialom
@hoperpohroma 1. vraví že študuje posledný rok a chce to nechať - to je hlúposť, preto ten komentár...
2. k zamilovaniu - áno, je to v podstate jedno, koľko rokov hrá na klavír, ale je počuť rozdiel 6 ročného hráča ktorý má k tomu cit a 6 ročného hráča ktorý klavír nemá rád
3. súhlasím že ZUŠ-ka učí hrať etudy a podobné veci, ale to preto, lebo jej cieľom je naučiť žiaka techniku hrania na klavír...samouk ktorý hrá povedzme 5 rokov na klavír dokáže zahrať Imagine od Lennona, ale bude mať problém pretransformovať si skladbu do inej tóniny, zatiaľ čo žiak ZUŠ-ky to zahraje bezproblémov...
1. ja som klavir tak nechala (rok pred dokoncenim) a zijem a cuduj sa svete, som celkom schopna
2. ked ten klavir nema rada tak po dalsom roku hrania nasilu sa v nej ten cit len tak nezjavi
3. techniku by ta mali ucit prve 3 roky ze ja som po 6 rokoch hrania na klaviri hrala same odrhovacky, to sa mi normalne nezda. ludia co chodili k inym ucitelom mali krasne, romanticke, narocne skladby a ja (a ostatni ziaci tej ucitelky) sme pri nich vyzerali ako skolkari.
a divil by si sa, ale ja som bola jedina z nasej skupiny kto z fleku vedel transponovat, rozumel hudbe a generoval bezchybne akordy, zase plati to, ze to musis mat v krvi - oni proste boli deti ktore rodicia nanutili ist do zusky a to bolo vsetko. cit pre to nemali, transponovat nevedeli. technicky sa to naucili, ale trvalo im to 10x-20x dlhsie ako mne, zatial co mne ked niekto povie: "zahraj nieco!" a ja reagujem: "tonina?" tak sa s huslami (aj s inymi nastrojmi) dokazem chytit prakticky na vsetko, pokial to nie je nejaka krkolomna tonina ako f mol alebo tak.
Tiež som rozmýšľala že jednoducho si budem doma hrať to, čo sa mi páči. určite sa tomu nechcem naplno venovať. mám to ako obligátny nástroj ku spevu a k tomu stačí vedieť pár základov ktoré už podľa mňa viem. podľa mňa na človeka viac zaberie Lenon alebo Titanic, ako nejaká etuda z knihy pre začiatočníkov. pre mňa je dôležitejší spev. a študovať mám v pláne niečo úplne iné, nič týkajúce sa hudby. viem že názor sa mi môže zmeniť ešte 100 krát ale keď ma to skrátka nebaví a nemám k tomu vzťah...
A klavír som nikdy nejako extra strašne nechcela. Len si rodičia povedali, že keď už ten spev tak nieje na škodu aj obligát. Čo beriem že nie je, ale nebaví ma to, len sa pri tom trápim
@anetk tiež som sa tak cítil, takto k tomu pristupoval a takto o tom rozmýšľal, keď som chodil na klavír. nakoniec som si presadil svoje. dva-tri roky som bol spokojný. a teraz to už asi 6 rokov ľutujem.
@anetk Preboha, nevymýšľaj . Ja som sa chcela na husle vykašlať tri roky, ale bola som donútená ich dokončiť a síce som to vtedy brala ako krivdu, dnes som rada, že sa tak stalo. Ak už to máš len posledný rok, tak.. načo to nedotiahnuť?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
logika 1000
aj ked je pravda, ze kebyze nejdem do niektorych veci do ktorych ma dokopali, tak mi to je teraz luto.
no ak vidis, ze je to neperspektivne a k hudbe nemas nejaky vztah, kasli im nato
absolutne prve co ma napadlo
@5 tak ale co im pomoze ze ju budu naislu nutit? klavir sa vzdy da predat naspat alebo jednoducho drzat doma, u nas doma sme 2 vychodili klavir (ja som ho dokoncila v 6. roku, ale to som mala len polovicne vyucovanie kedze to bol sekundarny nastroj), momentalne nanho nechodi uz nikto a niekedy si proste za to sadneme a hrame
okrem toho, ovládanie hry na klavír ti môže pomôcť v živote k hocičomu - trebárs sa do teba niekto zaľúbi etc...je toho veľa a v žiadnom prípade by som to nepodceňoval...je to ako so školou, je dobré ju mať, pretože ti môže v živote pomôcť k hocičomu ak ju vieš využiť...
no a povedz mi, ci v tom ze sa do nej niekto zamiluje, je taky rozdiel ci na ten klavir chodila 6 rokov, 7 rokov alebo 8 rokov? (neviem ci mala aj pripravku) mna osobne cely cas len ucitelka na klaviri brzdila lebo mi davala hrat same hrozne odrhovacky, ja som klavirny "rozmach" zazila az ked som sa v tomto nastroji na zusku vysrala a zacala som cvicit sama co sa mi paci.. ked ma clovek iniciativu dokaze to aj sam, ked nema a bude chodit na ten nastroj nasilu, akurat sa mu este viac zhnusi.. a to dobre viem o com hovorim, kedze vdaka zuske som sekla s celkom slusnym huslovym potencialom
Riešenie je jednoduché... proste by som to nerobil
Ten čas sa dá využiť efektívnejšie
2. k zamilovaniu - áno, je to v podstate jedno, koľko rokov hrá na klavír, ale je počuť rozdiel 6 ročného hráča ktorý má k tomu cit a 6 ročného hráča ktorý klavír nemá rád
3. súhlasím že ZUŠ-ka učí hrať etudy a podobné veci, ale to preto, lebo jej cieľom je naučiť žiaka techniku hrania na klavír...samouk ktorý hrá povedzme 5 rokov na klavír dokáže zahrať Imagine od Lennona, ale bude mať problém pretransformovať si skladbu do inej tóniny, zatiaľ čo žiak ZUŠ-ky to zahraje bezproblémov...
1. ja som klavir tak nechala (rok pred dokoncenim) a zijem a cuduj sa svete, som celkom schopna
2. ked ten klavir nema rada tak po dalsom roku hrania nasilu sa v nej ten cit len tak nezjavi
3. techniku by ta mali ucit prve 3 roky ze ja som po 6 rokoch hrania na klaviri hrala same odrhovacky, to sa mi normalne nezda. ludia co chodili k inym ucitelom mali krasne, romanticke, narocne skladby a ja (a ostatni ziaci tej ucitelky) sme pri nich vyzerali ako skolkari.
a divil by si sa, ale ja som bola jedina z nasej skupiny kto z fleku vedel transponovat, rozumel hudbe a generoval bezchybne akordy, zase plati to, ze to musis mat v krvi - oni proste boli deti ktore rodicia nanutili ist do zusky a to bolo vsetko. cit pre to nemali, transponovat nevedeli. technicky sa to naucili, ale trvalo im to 10x-20x dlhsie ako mne, zatial co mne ked niekto povie: "zahraj nieco!" a ja reagujem: "tonina?" tak sa s huslami (aj s inymi nastrojmi) dokazem chytit prakticky na vsetko, pokial to nie je nejaka krkolomna tonina ako f mol alebo tak.