Star trek nie je tradičné sci fi zamerané na efekty, boje budúcnosti , či technologiu.
V skutočnosti je hlavne o dialogoch , riešení rozmanitých morálnych problémov a otázok, ktoré sú v podstate súčasťou našej spoločnosti a o vízii toho, na čo by sa malo ludstvo zamerať, prečo by sa malo zjednotiť.
Istým spôsobom idealizuje budúce ludstvo, kde neexistujú peniaze , nikto netrpí hladom a ludia pracujú proste preto, aby sa realizovali a prespeli k dokonalej spoločnosti.
@semhamforas to ťažko, model spoločnosti, akú nám predstavil Gene Rodenbery netoleruje manipuláciu , násilie , špiclovanie a verí v sebaurčenie jedonotlivca , slobodu individuality.
@semhamforas ja netvrdím , že star trek je nositelom reálnej prevratnej myšlienky ako celku
Hoci v ideálnych podmienkach by realizovatelná bola. Len ludstvo by sa muselo zbaviť hamižnosti.
Ale vačšina jeho seríalových častí nesie osobnitné morálne a etické otázky a zamýšlanie sa nad nimi.
To sa mu ubrať nedá.
Tento serial spočiatku nedostával zaslúžené uznanie, človek musí vidieť viac dielov, aby mu prišiel stopercentne nachuť , velakrá Paramount dokonca rozmýšlalo, že ho zrusí.
@startreker tak pravda je taká že je to komplet nositeľom myšlienky komunizmu. A táto myšlienka mi je celkom proti srsti už len pre jej ohromnú nespravodlivosť....
Ale videl si seriál battlestar galactica? Ten seriál sa mi frozne páčil. Zvlášť po 3 sériu.
Zo star trecku som videl akurát ten najnovší film v kine a ten sa mi páčil hodne
Komunizmus a marxizmus boli zvrátené už zo svojej podstaty. Na to, aby sa ich takzvané "vízie" mali realizovať, by muselo existovať ľudstvo s takými vlastnosťami a v takej podobe, aké nikdy nebolo a ani nebude.
O "ideách" Star Treku si myslím niečo podobné... Inak, ak to berieme ako klasické sci-fi, tak to bolo celkom dobré.
urcite to svoju myslienku ma akzdy si tamk najde tu svoju. pre mna je to jednoducho dobry serial, vyrastala som na nom (hlavne TNG) a nedam nanho dopustit
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
V skutočnosti je hlavne o dialogoch , riešení rozmanitých morálnych problémov a otázok, ktoré sú v podstate súčasťou našej spoločnosti a o vízii toho, na čo by sa malo ludstvo zamerať, prečo by sa malo zjednotiť.
Istým spôsobom idealizuje budúce ludstvo, kde neexistujú peniaze , nikto netrpí hladom a ludia pracujú proste preto, aby sa realizovali a prespeli k dokonalej spoločnosti.
@luc.ka má
Hoci v ideálnych podmienkach by realizovatelná bola. Len ludstvo by sa muselo zbaviť hamižnosti.
Ale vačšina jeho seríalových častí nesie osobnitné morálne a etické otázky a zamýšlanie sa nad nimi.
To sa mu ubrať nedá.
Tento serial spočiatku nedostával zaslúžené uznanie, človek musí vidieť viac dielov, aby mu prišiel stopercentne nachuť , velakrá Paramount dokonca rozmýšlalo, že ho zrusí.
Ale nakoniec zasiahol srdcia značnej časti sveta.
videla/pocula som asi 4 diely a myslim si, ze scenarista sa musi strasne bavit
Ale videl si seriál battlestar galactica? Ten seriál sa mi frozne páčil. Zvlášť po 3 sériu.
Zo star trecku som videl akurát ten najnovší film v kine a ten sa mi páčil hodne
Hlavne TNG a TOS by som povedal, ze maju taku myslienku, ze ludia budu lepsi.
DS9, VOY a ENT boli tocene az po Roddenberryho smrti a tam sa mi zda ze uz to nieje take dobre.
To bolo dobré a výstižné...
Komunizmus a marxizmus boli zvrátené už zo svojej podstaty. Na to, aby sa ich takzvané "vízie" mali realizovať, by muselo existovať ľudstvo s takými vlastnosťami a v takej podobe, aké nikdy nebolo a ani nebude.
O "ideách" Star Treku si myslím niečo podobné... Inak, ak to berieme ako klasické sci-fi, tak to bolo celkom dobré.
ehm, čo to trepem, žite dlho a dobre!
star trek milujem od piatich a po prestávke som sa k nemu vrátila.....
a TOS sú asi najlepšie