akoze zvykol som si, ze tresku jem len ked si k tomu dam aj stiplavy feferonovy salat ( s hraskom ). akoze zjem aj samotnu, ale takto mi to proste chuti
pred tym ako som isla na vysku som ju zboznovala, lebo som ju nejedla casto max. raz za mesiac.teraz ju jem dost castejsie-ked si zabudnem nahlasit obed popripadne nemam chut bo cas varit- takze ju mam furt rada ale rada sa jej doma vyhnem
kedysi som ju strašne rád jedával,ale potom sa mi znechutila úplne...no a teraz sa mi tá láska k nej nejak vrátila,ale už ju nejedávam tak moc...raz za čas
Akože chutí mi celkom, ale nemám rada ten rybací zápach celkovo z takýchto vecí takže ju papám len keď viem že si budem mať čas umyť zuby a tak.. nechápem ľudí čo ju jedia napr. v práci a potom idú medzi ľudí s takou arómou
ooo mnamka! ale nejedavam ju casto. minule som vsak mala jogurtovu namiesto majonezovej a zdala sa mi chutovo dost lepsia nehovoriac o tom ze je aj zdravsia
Jj, včera som si akurat doprial rožky a tresku + pikant...bomba, neuveriteľné chvíle počas obednej prestávky... z huby mi bola cítiť čistá kvetinková romantika. Ono si to dám raz za rok, mal som kolegu na chirurgií na lôžkovom ktorý si jedného osudného dňa dal tresku a žlčnik grcal, mal to dosť zlé... takže s treskou opatrne !!!! btw dobrý názov na metalovú kapelu: TRESKA
@alpynus keby si skutočne mal rád všetky zvieratá, tak ich nenecháš sa válať niekde v regáli nejakého komerčného supermarketu ale vezmeš si zviera domov a rozmrazíš si nejakého toho pstruha akvárku!!! !dosýpeš štrk, nasadíš rastlinky a ták... môžeš prisypávať zmesku raz za deň... ale akonáhle si všimneš že je to mŕtva ryba ktorá mala slúžiť ako potrava, tak ju nechaj zhniť v tom štrku a vode. aspoň baktérie sa najedia keď si prieberčivý. dobre viem že sa ti nechcú vyberať kosti a nemáš rád žilky na bravčovom... okrem toho si nie puntičkár ale pupi-čkár
@bangbangboom z jogurtove tresky by som mal bang bang boom na hajzli
@n0win0u rešektujem. Dokonalý postoj k TRESKE. Ostrielaný labužník, tak to má byť
@method tak momentálne je to jedno jedlo denne, ktoré pozostáva z niekoľkých hrušiek a jablka. občas sa stane pahltnosť a dám si hrušku aj inokedy. oh a včera som zjedol ešte avokádo. a niekedy sa stane gurmánstvo a zjem napríklad raw zákusok alebo palacinku alebo iné raw jedlo, ale už sa to stáva len málokedy.
@alpynus a to si myslis ze je zdrava a vyzivna strava pre tvoje telo, ktora mu doda vsetky potrebne ziviny ? asi vela fyzickej aktivity nerobis, inac by si sa rozsypal. Byt vitarian je jedna vec, ale dodat potrebne mnozstvo sacharidov, tukuv a bielkovin druha dufam, ze aspon pijes pravidelne
@method ak môžem byť úprimný, isteže si nemyslím, že je to nejak zvlášť zdravé, najoptimálnejšie je samozrejme nezanášať si telo ničím.
btw, nenálepkujem sa nálepkou "vitarián" a tie úvahy o potrebných živinách, tukoch, bielkovinách a všeličom považujem za vcelku spiatočnícke : ) a veľa fyzickej aktivity v tomto čase nerobím, to si uhádol správne.
@alpynus no, ale fyzicka aktivita je zdrava, s tym suhlasit musis nie? a keby si ju robil, toto by ti nestacilo, musel by si toho prijat viac heheh, nezanasat nicim? To chces zit z prany? ] kolko vazis? vaha sa ti uz ustalila?
@method ale isteže, fyzická aktivita je fajn, len akosi zabúdam na jej vykonávanie momentálne sa venujem iným veciam, ale raz sa k nej dostanem. no a je diskutabilné, čo by mi stačilo a čo nestačilo, ak by som ju robil. uvidí sa.
huh, nerád používam pojem "prána", je až príliš zafarbený všelijakými náboženstvami a mytológiami a všeličím, ale hej, taký spôsob výživy isteže považujem za najefektívnejší a najoptimálnejší.
momentálne mám ustálenú hmotnosť, pohybuje sa v intervale 46.2-46.7.
@alpynus takze ty proste nejes preto, lebo si myslis, ze jedlo je nezdrave? akekolvek? alebo preco? len tak zo zaujimavosti sa pytam, nejdem sa hadat ze moj rezen je lepsi ako tvoje hrusky alebo co
@h8u nó, je to trošku komplikovanejšie a neviem, či v téme o treske je priestor na vysvetlovanie toho, na čo sa pýtaš vplyv akéhokoľvek jedla na zdravie je len jedným z faktorov. a nie je to tak, že by som si myslel, že je vyslovene nezdravé, ale skôr nie až tak optimálne v porovnaní s inými možnosťami.
nejedávam to. nie preto, že by mi to nechutilo, vlastne si už tú chuť nepamätám, ale nepripadá mi to po vizuálnej stránke dostatočne atraktívne, aby to vo mne vyvolávalo túžbu znova to ochutnať.
ale babka moja robí nejaký zeleninovo-tvarohový fejk od tresky, a to milujem
@alpynus a ty teda to jedlo niecim nahradzas alebo co robis, z coho chces zit? proste myslis ze na prezitie nie je jedlo potrebne, ze staci robit neviemco? to ma zaujima
@h8u fí, ty si ale zvedavá no nemám pocit, že jedlo treba nahrádzať niečím špeciálnym. to jak keby sa fajčiara, ktorý chce prestať fajčiť, spýtaš, že čím si chce nahrádzať cigarety. no proste ničím ich nemusí nahrádzať
ale tak aby nedošlo k nedorozumeniu - ako som spomínal vyššie, momentálne jedávam ovocie a občas čosi iné, lebo nie som v takom stave, aby som s tým dokázal skoncovať zo dňa na deň. sa mi za x rokov pobytu na tejto planétke vytvorila vcelku nepríjemná psychosomatická závislosť na jedle. navyknúť si na čosi je ľahké, s odvykaním je to horšie -)
@etelnair predovšetkým nezávislosť na fyzických veciach a potom ďalšie výhody ako množstvo energie, nezanesené telo, fajné zmyslové a mimozmyslové vnímanie, výborné zdravie atď.
@alpynus nezavislost som postrehol ale tie dalsie veci sa mi uz nezdaju, to ze budes mat vela energie a este viac zdravia a bude ti velmi super si si 100% isty?
@etelnair tak rozumiem tomu, že sa ti tie ďalšie veci nezdajú, keď som sa stravoval stravou bežného súčasného človeka, tiež sa mi takéto veci nezdali. a isteže som si všetkým týmto istý.
@alpynus a suhlasis aj s tym ze by sme na internete a vselikde inde nasli plno vedcov ktori by suhlasili ze ti fakt bude super a plno vedcov ktori by tvrdili pravy opak? lebo ak sa budu mylit ti moji tak sa nic nedeje ale ak ti tvoji nemusi ti byt vobec super nakoniec
@etelnair akože pokiaľ nie sme nejakí zaslepení veriaci (či už náboženstvu alebo vede alebo čomukoľvek), tak by nám malo byť vcelku dosť ľahostajné, aké názory vedcov nájdeme, lebo koniec koncov sú to iba ľudia s nejakými meracími prístrojmi.
ale tak samozrejme, že by sme vo vede našli názory také a onaké, to je predsa jasné. v skoro všetkých kruhoch, kde prevláda obmedzujúce myslenie, sa nájdu názory také a onaké a vo vede (a v náboženstve) je tých obmedzujúcich mysliteľov vcelku dosť
@alpynus ty si niekedy jedol aj normalne? myslim komplet vsetko ako bezny clovek? maso, sladkosti, cipsy dajme tomu , pecivo a podobne veci? co ta viedlo k tomu takto rapidne a kompletne zmenit stravovacie navyky? O_o
@alpynus ti ludia s meracimi pristrojmi ti ale vedia celkom presne vysvetlit ze ak po dobu taku a taku nedas do tela to a to zlyha ti toto a tamto a casto to neodhaduju len tak z hviezd
sice ti druhi potom mozu povedat ze to merali uplne zle a nic ti nezlyha ale obaja pravdu mat nemozu
ale ved ma pravdu, akekolvek jedlo skodi cloveku v urcitom merite. lenze neprijimanie potravy tiez skodi cloveku a su tam rozhodne vacsie dependencies si myslim, ako ked sa zerie jednotvarna strava alebo ziadna. ( vid scurvy alebo zvysena lamavost kosti etc. )
@etelnair ako isteže, všelikto si myslí, že vie všeličo dobre vysvetliť (a niektorí dokonca že majú patent na pravdu), no ako som spomenul vyššie, ak nie sme veriaci, tak si ich vysvetlenia vieme celkom triezvo spracovať a nehltať ako absolútne pravdy.
tak či onak, ak by sme si chceli poriadnejšie vysvetliť tieto veci, museli by sme zájsť do metafyziky a neviem, či v téme o treske je na toto priestor
no a to, či podľa niekoho za nejakých podmienok niečo zlyhá alebo nezlyhá, je (pre mňa) irelevantné, keďže mám kompetenciu zariadiť veci tak, aby fungovali podľa mojich predstáv. keď niekto nebude jesť x dní rastlinnú a živočíšnu stravu a bude mať z toho problém, ešte neznamená, že každý, kto nebude jesť x dní živočíšnu a rastlinnú stravu, bude mať problém.
@n0win0u "lenze neprijimanie potravy tiez skodi cloveku" - keď máš takýto mindset, tak ti to určite bude škodiť, lenže je len a len na tebe, aký máš mindset a ako sa s ním dokážeš zladiť.
@alpynus ty to nazves mindsetom. ja si ale nemyslim, ze tvoj mindset dokaze "odburat" nieco take, ako su fyziologicke procesy v tele a tie nebudu prebiehat. uz len to, ze dychas spotrebuvava energiu a teda na nejaky dlh telo nedokaze ist. koniec-koncov nie som si vedomy toho, ze by nejaky iny zivocich na Zemi dokazal "zit z nicoho".
a ano je jasne, ze najviac energie telo minie prave na spracovanie potravy, ale naco by sme potom vobec mali prijimaciu sustavu, keby sa dalo zit bez prijimania potravy. druha vec, ze bez zivin ti odide mozog a to uz taky clovek nema cenu.
@bangbangboom ~20 rokov som jedol úplne normálne ako bežný európan. rezne, mcdonald, hranolky, haribo, horalky, chleba, špagety, vajcia, mlieka - skrátka bežná strava. no a ako bonus som pil dosť veľké množstvá alkoholu, fajčil tabak a miestami rekreačne miestami pravidelne užíval syntetické drogy.
"co ta viedlo k tomu takto rapidne a kompletne zmenit stravovacie navyky?" - neviem jednoznačne odpovedať, ale viac-menej vždy som sa snažil o optimálne a efektívne fungovanie a viac-menej vždy som fungoval s otvoreným myslením a rád som skúmal nové veci a vyzistil som, že (pre mňa) je optimálne, keď zvyšujem kvalitu a znižujem kvantitu vecí, ktoré si pchám do tela. a že najoptimálnejšie je nedávať si do tela nič.
@alpynus aka viera a ake (ne)absolutne pravdy? niektore veci su pravda, ked prides o dva litre krvi dobre ti to nespravi, nehladiac na to nakolko tomu veris a kolko ucebnic metafyziky mas pod zadkom ...rovnako ked na dlhu dobu prides o vitamin c ako tu furt spominame alebo o hocico ine
preto som nepisal moze zlyhat ale priamo zlyha, hovoril som o tej hranici kedy uz bude mat problem kazdy jedinec
@etelnair no nerozumieme si. akože je mi dosť jasné, že ak sa mi stane nejaká nehoda alebo čo a keď kompletne stratím krv, tak to moje telo pravdepodobne nevykryje a nastane biologická smrť. rovnako mi je aj dosť jasné, že ak nebudem mať iné veci, vďaka ktorým telo optimálne funguje - napr. vodu alebo vitamín c - tak nastane biologická smrť alebo aspoň poriadny problém.
to však ale nutne neznamená, že musím tieto veci sústavne prijímať vo forme rastlinnej alebo živočíšnej stravy.
@alpynus a ake synteticke drogy? akoze no offence ale neudreli ti tak trochu na mozog? teraz nejdem narazat na to, ze si vegan ci vitarian ci co si, ale ozaj si myslis ze stravovat sa tak ako sa stravujes (par hrusiek denne) je zdrave a spravne? (hej viem si aj sama odpoved ze ten pocit ze to je zdrave zrejme mas) lebo proste toto je fakt extrem.. a vazit 46kg? pfuuuu, kolko prosim ta pekne merias?
@n0win0u no to, čo si spomínal, je vlastne len opis tvojho mindsetu.
"ale naco by sme potom vobec mali prijimaciu sustavu, keby sa dalo zit bez prijimania potravy." - nad týmto som sa zamýšľal a dospel som k takému vysvetleniu, že je fajn mať viacero možností. mať možnosť jesť a zároveň mať možnosť nejesť.
"koniec-koncov nie som si vedomy toho, ze by nejaky iny zivocich na Zemi dokazal "zit z nicoho"." - tak žiť z niečoho v niečom je docela dosť nemožné, to určite. ale ako bolo spomenuté vyššie, okrem rastlinnej a živočíšnej (a syntetickej) stravy existuje asi tak desaťtisíc iných možností stravovania.
no a ak by si napríklad trochu gúglil o tejto téme, tak by si našiel všelijaé informácie. akú pravdivostnú hodnotu im určíš, je opäť len vecou tvojho mindsetu.
vyhybajme sa prosim slovicku mindset, pretoze to bude asi take osozne ako slovicko androcentrizmus v nasich minulych debatach.
ako by si teda dokazal doplnit latky, vitaminy a stop. prvky, bez ktorych by ti failovali vnutorne organy, ked nie ani potravou zivocisneho zakladu ani rastlinneho a ani syntetickeho povodu ?
inac este dodatok k tomu, ked sa niekto rozhodne neprijimat tie uzitocne veci vo forme stravy ale v lubovolnej inej (infuzie, tablety, picoviny hocijake) tak vysledkom bude po istej dobe bohuzial aj tak smrt lebo traviaca sustava jednoducho bez urciteho balastu zlyha
@bangbangboom "ale ozaj si myslis ze stravovat sa tak ako sa stravujes (par hrusiek denne) je zdrave a spravne?" - no ak by si čítala pozornejšie, tak by si sa dočítala, že si nemyslím, že je to zdravé a správne. no v súčasnosti vo mne doznieva psychosomatická závislosť na jedle a keďže z nejakého dôvodu som nezistil, ako s tým skoncovať zo dňa na deň, tak s tým skoncovávam postupne.
@etelnair@105 tak snáď nemusím vedieť všetko a ani neviem všetko a ani netvrdím, že viem všetko.
len skrátka vychádzam z predpokladu, že tak, ako telo k optimálnemu chodu nepotrebuje napr. pervitín alebo tabak alebo alkohol alebo niečo iné, čo je považované za zbytočnú drogu, tak presne tak isto nepotrebuje ani to, čo je považované za jedlo.
no a telo v optimálnom stave nepotrebuje získavať napr. taký vitamín c z externalít, lebo ho už má a nemá dôvod ho vylučovať. no a keďže ho má a nemá ho dôvod vylučovať, tak ho nemusí ani prijímať.
no a tak isto pripúšťam možnosť, že optimálne fungujúce telo si nejakým spôsobom vie vytvoriť akúkoľvek vec, ktorú potrebuje - hoc aj vodu.
@alpynus "no a telo v optimálnom stave nepotrebuje získavať napr. taký vitamín c z externalít, lebo ho už má a nemá dôvod ho vylučovať. no a keďže ho má a nemá ho dôvod vylučovať, tak ho nemusí ani prijímať."
DAFUQ
"no a tak isto pripúšťam možnosť, že optimálne fungujúce telo si nejakým spôsobom vie vytvoriť akúkoľvek vec, ktorú potrebuje - hoc aj vodu."
@107 mno telo si vodu vyrabat vie, lenze berie na to zase nieco, co v tele je a to nieco sa zase tam nejako muselo dostat a predpokladam, ze si telo nevyraba vitamin c vdaka tomu, ze dychas,pripadne vapnik sa asi tiez len tak nezacne vyrabat len preto, lebo ty si povies, ze by sa mohol zacat, kedze ho neprijimas z externalit.
btw ked teda nepotrebujes ziskavat vitamin C z externalit, tak by v tvojej, zdoraznim slovo, teoretickej rovine telo mohlo viacmenej zacat vyrabat aj kyslik, ak ho rozumne zacnes obmedzovat, kedze je to tiez pomerne dost skodliva externalita
@h8u zdásamiže akákoľvek vec podlieha zmene a teda aj zániku, vrátane biologického tela, v ktorom práve som a vrátane individuálneho vedomia, ktoré si práve uvedomujem. nevadí mi to a neviem, prečo by mi to malo vadiť.
@alpynus uau ok a posledna otazka, ty zvyknes byt hladny ci necitis hlad vobec? teda predpokladam ze pri tvojom mindsete ani nevies co to hlad je ale tak ktovie
@h8u no ešte nie som na tom až tak dobre zrovna dnes ráno som v oblasti žalúdka po dlhšej dobe pociťoval niečo, čo by sa možno dalo považovať za hlad, ale našťastie sa to vyriešilo po pár minútach.
@120 ja som cez leto bol bez penazi a tiez som jedol skoro mesiac jedno jedlo denne, necitil som uz potom hlad...ale akoze raz za tyzden som sa potreboval najest normalne a tiez som musel denne vypit aspon 3-4 litre vody
inak, ked tak citam tuto diskusiu, napadlo mi to co v @115 @alpynus nechces prestat aj dychat?
@alpynus ok ja mam este nejake otazky ked sa ti bude chciet mozes mi ich zodpovedat
co ta robi stastnym? si teda vobec stastny na tomto svete alebo ho len prezivas? ked ti je vlastne jedno ze zomries mi to z toho vyslo, pretoze keby si bol z nejakeho dovodu stastny asi by si tu chcel pobyvat. a ked nie si stastny a si tu len tak, prezivas, nebolo by potom lepsie vobec nezit? ako znie to hrozne ale tak mi to pride
@bangbangboom v prvom rade sme stále v threade o treske no okej. z psychedelických som pravidelne (zhruba rok zhruba každý týždeň) užíval lsd. mal som niekoľko období, počas ktorých som experimentoval s mdma a niekoľkokrát som sa ihral s pervitínom. iné syntetické drogy som tušímže ani nemal, takže nemám bohatú zbierku čo sa tohto týka : / meriam ~1.7m.
@h8u uch, no to sú už dosť také metafyzické a spirituálne otázky, na ktoré sa mi v textovej komunikácii neodpovedá ľahko : ) každopádne, ďakujem za záujem a ak by som mal odpovedať jednou vetou, tak by som odpovedal, že všetko poriadku.
@etelnair nie, ale tak pytala som sa ho na to a absolutne to nezmienil.. stava sa, ze na to clovek zabudne odpisat pri odpisovani napr., pripadne keby povie, ze tieto informacie si necha pre seba tak si poviem okej v pohode a dalej nevyzvedam. nenapisal ze mi to nepovie, tak som sa spytala este raz cisto zo zvedavosti.
@alpynus fuha tie drogy .. hmm 1,70m a 46kg to ozaj neznie bohvie ako super kazdopadne dakujem za odpoved
velmi zaujimava diskusia
ja si myslim ze clovek moze prezit aj ked malo je, dokonca to moze byt zdrave v takych malych mnozstvach (samozrejme ak uplne nehladuje) , ale ... preco sa ukracovat o nieco take uzasne ako je jedlo?
a neviem si niečo také predstaviť v súčasnom svete. tento svet vyžaduje vela energie a tým aj vela jedla. co znamena ze bez jedla nebudes mat energiu a ani nic nedosiahnes. budes v podstat len "existovat"
@alpynus prečo mám taký pocit, akoby si vynechával fakt, že telo síce niektoré prijaté látky nepoužité vylučuje, ale iné zase akosi spotrebováva na svoj chod?
@burble nuž, tak tá diskusia bola taká nejaká zbrklá a rozpačitá, snažil som sa komunikovať ľudu najzrozumiteľnejším jazykom, takže som sa určite nevyjadroval tak presne, ako by som mal (no a navyše niektorí prejavovali agresiu a ešte stále to na mňa nejakým spôsobom pôsobí a nie príliš blahodárne). ale možno si niekde v tých komentoch našla dodatok, že fungujúce telo si dokáže vytvoriť čokoľvek, čo potrebuje. či nebolo to tam?
@alpynus sorry že sa vám sem do toho pletiem..
" fungujúce telo si dokáže vytvoriť čokoľvek, čo potrebuje".
z čoho, pokiaľ neprijímaš potravu? plus, živiny priebežne spotrebúvaš na chod životne dôležitých orgánov.
ľudské telo nie je až tak dokonalý stroj podľa mňa a už vôbec nie perpetuum mobile.
@alpynus nedávala by som za filozofický smer a anorexiu rovná sa nikdy. generalizácie nikdy nepomáhajú, vždy ide o špecifické vnímanie reality jednotlivca, ktorý môže uznávať hoc aj špagetizmus.
ako som napísala predtým v inej debate, mechanizmy neprijímania potravy, ktoré podporujú anorexiu, môžu ľuďom, hoc aj špagetárom, dodávať silu neprijímať potravu a meniť ich vnímanie reality.
pričom oni sami to môžu považovať za super. všetko je o konsenzuálnej realite a individuálnych prienikoch do nej. latka medzi fanatizmom, závislosťou a "harmóniou" mysle je veľmi tenká.
Mám rada len tresku special s 56% obsahom ryby Takú červenú čo predávajú v Metre... tak tá sa asi jediná na trhu, kt. som zatiaľ našla, podobá skutočnej treske....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
151 komentov
Mimochodom, asi myslíš tu majonézovú, ale bolo by lepšie špecifikovať, lebo má aj iné spôsoby úpravy.
ale radsej zavinacov
serie ma na nej len jedna jediná vec,nemajú ju v zahraničí
a pritom to je jeden z produktov ktorý by sa podľa mňa uchytil aj mimo SVK
mnam
dam si rada, ale veeelmi malo, raz za 2 mesiace mozno, aj to ju vzdy jem s lososovymi kuskami alebo inym salatom.
a klasika, cerstvy biely roztek k tomu
@alpynus keby si skutočne mal rád všetky zvieratá, tak ich nenecháš sa válať niekde v regáli nejakého komerčného supermarketu ale vezmeš si zviera domov a rozmrazíš si nejakého toho pstruha akvárku!!! !dosýpeš štrk, nasadíš rastlinky a ták... môžeš prisypávať zmesku raz za deň... ale akonáhle si všimneš že je to mŕtva ryba ktorá mala slúžiť ako potrava, tak ju nechaj zhniť v tom štrku a vode. aspoň baktérie sa najedia keď si prieberčivý. dobre viem že sa ti nechcú vyberať kosti a nemáš rád žilky na bravčovom... okrem toho si nie puntičkár ale pupi-čkár
@bangbangboom z jogurtove tresky by som mal bang bang boom na hajzli
@n0win0u rešektujem. Dokonalý postoj k TRESKE. Ostrielaný labužník, tak to má byť
@alpynus
heh.. aby si pokryl denny vydaj energie musel by si zjest aspon 10ks toho ovocia.. nehovoriac o tom, ze v nom nemas ziadne bielkoviny
btw, nenálepkujem sa nálepkou "vitarián" a tie úvahy o potrebných živinách, tukoch, bielkovinách a všeličom považujem za vcelku spiatočnícke : ) a veľa fyzickej aktivity v tomto čase nerobím, to si uhádol správne.
huh, nerád používam pojem "prána", je až príliš zafarbený všelijakými náboženstvami a mytológiami a všeličím, ale hej, taký spôsob výživy isteže považujem za najefektívnejší a najoptimálnejší.
momentálne mám ustálenú hmotnosť, pohybuje sa v intervale 46.2-46.7.
samotna ryba je fajn
tak či onak, nemám potrebu obaľovať sa hmotou, ktorú nepotrebujem.
ale babka moja robí nejaký zeleninovo-tvarohový fejk od tresky, a to milujem
ale tak aby nedošlo k nedorozumeniu - ako som spomínal vyššie, momentálne jedávam ovocie a občas čosi iné, lebo nie som v takom stave, aby som s tým dokázal skoncovať zo dňa na deň. sa mi za x rokov pobytu na tejto planétke vytvorila vcelku nepríjemná psychosomatická závislosť na jedle. navyknúť si na čosi je ľahké, s odvykaním je to horšie -)
ale tak samozrejme, že by sme vo vede našli názory také a onaké, to je predsa jasné. v skoro všetkých kruhoch, kde prevláda obmedzujúce myslenie, sa nájdu názory také a onaké a vo vede (a v náboženstve) je tých obmedzujúcich mysliteľov vcelku dosť
sice ti druhi potom mozu povedat ze to merali uplne zle a nic ti nezlyha ale obaja pravdu mat nemozu
tak či onak, ak by sme si chceli poriadnejšie vysvetliť tieto veci, museli by sme zájsť do metafyziky a neviem, či v téme o treske je na toto priestor
no a to, či podľa niekoho za nejakých podmienok niečo zlyhá alebo nezlyhá, je (pre mňa) irelevantné, keďže mám kompetenciu zariadiť veci tak, aby fungovali podľa mojich predstáv. keď niekto nebude jesť x dní rastlinnú a živočíšnu stravu a bude mať z toho problém, ešte neznamená, že každý, kto nebude jesť x dní živočíšnu a rastlinnú stravu, bude mať problém.
"co ta viedlo k tomu takto rapidne a kompletne zmenit stravovacie navyky?" - neviem jednoznačne odpovedať, ale viac-menej vždy som sa snažil o optimálne a efektívne fungovanie a viac-menej vždy som fungoval s otvoreným myslením a rád som skúmal nové veci a vyzistil som, že (pre mňa) je optimálne, keď zvyšujem kvalitu a znižujem kvantitu vecí, ktoré si pchám do tela. a že najoptimálnejšie je nedávať si do tela nič.
preto som nepisal moze zlyhat ale priamo zlyha, hovoril som o tej hranici kedy uz bude mat problem kazdy jedinec
to však ale nutne neznamená, že musím tieto veci sústavne prijímať vo forme rastlinnej alebo živočíšnej stravy.
ale mindset ti ich v tele nevycaruje
"ale naco by sme potom vobec mali prijimaciu sustavu, keby sa dalo zit bez prijimania potravy." - nad týmto som sa zamýšľal a dospel som k takému vysvetleniu, že je fajn mať viacero možností. mať možnosť jesť a zároveň mať možnosť nejesť.
"koniec-koncov nie som si vedomy toho, ze by nejaky iny zivocich na Zemi dokazal "zit z nicoho"." - tak žiť z niečoho v niečom je docela dosť nemožné, to určite. ale ako bolo spomenuté vyššie, okrem rastlinnej a živočíšnej (a syntetickej) stravy existuje asi tak desaťtisíc iných možností stravovania.
no a ak by si napríklad trochu gúglil o tejto téme, tak by si našiel všelijaé informácie. akú pravdivostnú hodnotu im určíš, je opäť len vecou tvojho mindsetu.
vyhybajme sa prosim slovicku mindset, pretoze to bude asi take osozne ako slovicko androcentrizmus v nasich minulych debatach.
ako by si teda dokazal doplnit latky, vitaminy a stop. prvky, bez ktorych by ti failovali vnutorne organy, ked nie ani potravou zivocisneho zakladu ani rastlinneho a ani syntetickeho povodu ?
kazdopadne ten balast ktory traviaca sustava vyzaduje byva klasicky vo viditelnom spektre
len skrátka vychádzam z predpokladu, že tak, ako telo k optimálnemu chodu nepotrebuje napr. pervitín alebo tabak alebo alkohol alebo niečo iné, čo je považované za zbytočnú drogu, tak presne tak isto nepotrebuje ani to, čo je považované za jedlo.
no a telo v optimálnom stave nepotrebuje získavať napr. taký vitamín c z externalít, lebo ho už má a nemá dôvod ho vylučovať. no a keďže ho má a nemá ho dôvod vylučovať, tak ho nemusí ani prijímať.
no a tak isto pripúšťam možnosť, že optimálne fungujúce telo si nejakým spôsobom vie vytvoriť akúkoľvek vec, ktorú potrebuje - hoc aj vodu.
DAFUQ
"no a tak isto pripúšťam možnosť, že optimálne fungujúce telo si nejakým spôsobom vie vytvoriť akúkoľvek vec, ktorú potrebuje - hoc aj vodu."
DAFUQ
prave som dodiskutoval
btw ked teda nepotrebujes ziskavat vitamin C z externalit, tak by v tvojej, zdoraznim slovo, teoretickej rovine telo mohlo viacmenej zacat vyrabat aj kyslik, ak ho rozumne zacnes obmedzovat, kedze je to tiez pomerne dost skodliva externalita
inak, ked tak citam tuto diskusiu, napadlo mi to co v @115
@alpynus nechces prestat aj dychat?
co ta robi stastnym? si teda vobec stastny na tomto svete alebo ho len prezivas? ked ti je vlastne jedno ze zomries mi to z toho vyslo, pretoze keby si bol z nejakeho dovodu stastny asi by si tu chcel pobyvat. a ked nie si stastny a si tu len tak, prezivas, nebolo by potom lepsie vobec nezit? ako znie to hrozne ale tak mi to pride
@alpynus fuha tie drogy .. hmm 1,70m a 46kg to ozaj neznie bohvie ako super kazdopadne dakujem za odpoved
ja si myslim ze clovek moze prezit aj ked malo je, dokonca to moze byt zdrave v takych malych mnozstvach (samozrejme ak uplne nehladuje) , ale ... preco sa ukracovat o nieco take uzasne ako je jedlo?
a neviem si niečo také predstaviť v súčasnom svete. tento svet vyžaduje vela energie a tým aj vela jedla. co znamena ze bez jedla nebudes mat energiu a ani nic nedosiahnes. budes v podstat len "existovat"
to je moj nazor
ale ze je to prefetovany anorekticky tard, to uz by aj @etelnair mohol uznat ze je skoda minat kilobajty na pisanie si s nim
" fungujúce telo si dokáže vytvoriť čokoľvek, čo potrebuje".
z čoho, pokiaľ neprijímaš potravu? plus, živiny priebežne spotrebúvaš na chod životne dôležitých orgánov.
ľudské telo nie je až tak dokonalý stroj podľa mňa a už vôbec nie perpetuum mobile.
ako som napísala predtým v inej debate, mechanizmy neprijímania potravy, ktoré podporujú anorexiu, môžu ľuďom, hoc aj špagetárom, dodávať silu neprijímať potravu a meniť ich vnímanie reality.