Viem, že už máte dosť fór o vysokých školách, ale aj tak by som sa chcela spýtať, či je tu niekto kto má skúsenosti s týmto odborom - matematická biológia na MUNI. Vedeli by ste mi povedať, najlepšie reálny študenti, či je tam viac biologie alebo matiky?
Zo zvedavosti som to pokukal. Na strankach MUNI mas kopec info. Napriklad si tam mozes najst, ze obsah je pomerne vyvazene (zhruba na tretiny) tvoreny biologiou, matematikou a informatikou. Ze je to hlavne o analyze biologickych dat, k comu pochopitelne patri informatika a statistika. "Absolventi mohou najít uplatnění při zpracování biologických dat v akademické i komerční sféře (výzkum, zdravotnictví, farmakologie, ochrana životního prostředí, zemědělství a lesnictví), v managementu klinických studií, popřípadě v jiných oblastech správy těchto dat." Co konkretne ta zaujima na matematickej biologii? Matematika, biologia, uplatnenie?
No, či tam je viac biológie alebo matematiky sa dozvieš v študijnom katalógu, kde máš kompletne rozpísaný študijný plán aj odporúčanými voliteľnými predmetmi:
Celkovo si myslím, že to bude záležať len na Tebe, ako si vlastný študijný plán vytvoríš a na čo sa zameriaš.
Ja teda mám konkrétne s týmto odborom pramálo spoločného, ale čo sa týka uplatnenia, tak mám pocit, že vo vedeckej sfére je uplatniteľný relatívne dobre. Vychádzam z toho, že na našom ústave (Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí) sú veľmi žiadaní biológovia a chemici so znalosťami matematiky, lebo takých je vraj málo (hlavne zrovna tí biológovia majú často k matematike ďaleko).
Ale sú to všetko len také informácie "z druhej ruky." Snáď Ti aj to pomôže.
@xenomorph@caleban Ok, ďakujem vam, tie info na strankach som už pobehala, hladala som niekoho kto s tým má priame skúsenosti ale takých je zrejme málo. Už len jedna otazka, čo konkretne je naplnou ich prace, niaky vyskum?
A nejak konkrétnejšie - môžem len odhadovať, ale povedal by som, že hlavne (bio)modelovanie a (bio)štatistika. Ale v podstate záleží na tom, čo budeš chcieť robiť a kde sa zamestnáš (v akej inštitúcii, v akom ústave, v akej sekcii).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
» sci.muni.cz/katalog/katalog...
Celkovo si myslím, že to bude záležať len na Tebe, ako si vlastný študijný plán vytvoríš a na čo sa zameriaš.
Ja teda mám konkrétne s týmto odborom pramálo spoločného, ale čo sa týka uplatnenia, tak mám pocit, že vo vedeckej sfére je uplatniteľný relatívne dobre. Vychádzam z toho, že na našom ústave (Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí) sú veľmi žiadaní biológovia a chemici so znalosťami matematiky, lebo takých je vraj málo (hlavne zrovna tí biológovia majú často k matematike ďaleko).
Ale sú to všetko len také informácie "z druhej ruky." Snáď Ti aj to pomôže.
A nejak konkrétnejšie - môžem len odhadovať, ale povedal by som, že hlavne (bio)modelovanie a (bio)štatistika. Ale v podstate záleží na tom, čo budeš chcieť robiť a kde sa zamestnáš (v akej inštitúcii, v akom ústave, v akej sekcii).