Vždy som sa chcela niekoho kresťansky orientovaného opýtať, ako je možné, že sa ľudia v Biblii, napríklad v knihe Genezis veľmi explicitne, dožívajú priemerne okolo 800 rokov ? Je to nejaká metafora, alebo na to Vatikán ponúka nejaké vysvetlenie ? J
raz som počula o takej teórií, že to brali podľa mesiacov, takže by tých 800 "rokov" vychádzalo na nejakých necelých 70 rokov, čo bola na tú dobu slušná dĺžka života
ale na druhej strane, sú to len mýty, takže to môže byť asi tak relevantné ako storočný spánok princezien
Mne jeden americký kreacionista vysvetlil, že to bolo pred potopou, kedy bola potrava výživnejšia, nebola rakovina ani choroby. Po potope sa stali všetky tieto veci a ešte okrem toho sme vlastne všetci z troch manželských párov (Noe a jeho deti), takže postupne degenerujeme.
@ink medzi nami.. nie som odbornik na genetiku ale je zistene, ze nejaky gen alebo cosi co maju zeny, je ich len 7 rozdielnych.. takze akoby sme boli zo 7 zien na zaciatku pricom aktualnym vyvojom sa deje to, ze postupne ostane len jedna ta vetva (myslim ze to nic neznamena a mozno som to doplietol.. ale tak)
- nie nechcel som ti tym potvrdit nazor toho typka.. len podpichnut..
@littlewing a preco to tak je.. ono to velmi suvisi i s faktom, ze stary zakon je pisany obrazne a nie doslovne.. preto sa neda citat ako "denna tlac" (co vlastne dnes uz tiez nemoze byt brane doslovne)
takze to nie je nieco co by bolo velmi relevantne.. nehovoriac o tom, ze su to vacsinou tradovane veci kymboli spisane a tak nejaky pustovnik, co zil dlho odluceny sa dozil vyssieho veku a ludia mu sem tam nejaky ten rocik pridali..
.
a prezentujem vlastny nazor.. nikdy som sa nezaujimal co na toto cirkev, kedze som to vobec nepokladal za dolezite..
@littlewing precitaj si jak to vidia raeliani ... sice jebnuta sekta ... ale ich vysvetlenie zakladnych otazok je daleko logickejsie jak to krestanske .... pritom to krestanske prijma za svoje vyse miliarda ludi a raelianov oznacuju za sektu .... nuz jeden z dalsich paradoxov ludskeho druhu
@johnysheek Niečo podobné s tými 7 ženami hovoril aj on, ibaže on hovoril tuším o štyroch. V genetike sa príliš nevyznám a ohľadne pôvodu ľudí viem iba základy, čo sa učia v školách, takže naozaj sa k tomu neviem odborne vyjadriť. Z laického pohľadu mi ale toto číslo príde samozrejme veľmi, veľmi malé.
Ten chlapík ďalej tvrdil aj to, že pred potopou na zemi nebolo počasie, že pri Jupiteri kedysi bola hviezda (vraj nejaká sonda z ESA to zistila, čo som si overil a nieje to pravda), ktorú Boh nechal vybuchnúť, jej úlomky dopadli na zem do oceánu, vyšplechli vodu do nebies a z tých potom začalo pršať. Tiež, že na Arche boli aj dinosaury a zvieratká to tam prežili, lebo boli v hybernácii a samozrejme Arche sa nič nestalo počas toho meteorického a meteorologického dažďa, lebo ich Boh chránil. Samozrejme, dinosaury vyhynuli, lebo ich lovili (odtiaľ legendy o drakoch). Ďalej hovoril, že UFO (lietajúce taniere) existujú, ale žo to niesu mimozemšťania, ale padlí anjeli, teda vlastne niečo ako démoni. A tých vecí bolo viac.
@johnysheek A ešte ma napadlo, že možno tých rozdielnych génov môže byť iba 7, ale možno to vôbec nemusí znamenať, že sme len zo 7 žien. Možno ten gén znamená úplne niečo iné. Čo si vlastne asi aj napísal, keď to tak čítam...
@ink tak to s tým neexistujúcim počasím to sa tvárim že som nevidela, a teraz trochu OT, ale čo bolo počas potopy s rybami ? ryby boli stvorené už počas prvých 7 dní, a utopiť ich nemôžeš, sú ryby oslobodené od hriechu ?
@littlewing To Ti povedať neviem. Ja viem len to, čo povedal on mne. Niečo som počul o tom, že ryby sú čistejšie ako ostatné živočíchy a preto vlastne aj Ježiš bol rybár a ryba je jediné povolené mäso aj počas pôstu.
Ešte aby som upresnil. Toto samozrejme niesu moje názory
@rothschild zaujímalo ma čo je to za sektu a dokonca som precitala cez tri kapitoly z tej realovej knihy , a teda mne to až také racionálne nepríde. rovnako smiešne pre mňa ako biblia
Raelianske vysvetlenie je podstatne logickejsie ako nejaky vsemohuci boh, anjeli s kridlami na chrbte, kracajuci kristus po vode, panna maria a podobne kraviny... kazda jedna staroveka civilizacia hovori o tom, ze "bohovia" prisli z "nebies" (z vesmiru) a priniesli im know how. Je mozne, aby si inteligentne civilizacie (sumeri, cinania, egyptania, mayovia atd) nezavisle od seba vymyslali tie iste rozpravky? Nemyslim si...
@idontneednick ok, nehovorim ze je to top ... ale pre mna osobne su to uveritelnejsie odpovede jak dava krestanstvo ... aj ked tiez to budu asi bludy .... proste cisto len na zaklade toho, ze verim skor v existenciu inteligentnych foriem mimozemskeho zivota jak v existenciu boha, takeho, akeho ho podava krestanstvo
Podľa mňa proste žili toľko proste len tak. Taktiež verím ,že zem vznikla za 7 dní. Hovorí tak biblia a je to podľa mňa pravda. Napríklad vedci dokázali že na to aby evolúcia z jednobunkových organizmov na mnohobunkové vôbec netreba milióny rokov. Vďaka umelému výberu to dokázali za 60 dní. A v biblii je toľko veľa právd že až
tých 7 - je druhov mitochondriálnej DNA, ktorá sa dedí po materskej línii - teda každý človek ju má rovnakú ako jeho matka
a k téme, v jednej knihe (tuším to bol Darwinov omyl) bolo napísané, že pred potopou mala atmosféra o vrstvu viac - akýsi vodný obal, ktorý zachytával škodlivé žiarenie, potom sa zrušil a na Zemi sa zhoršili podmienky
@johnysheek sú len 4...a ako spomínal @cjubou ide o mitochondriálnu..lebo keď spermia preniká do vajíčka, žiadnu mitochondriu si so sebou neberie a preto sa dedí len po matke..inak samozrejme mitochondriálna DNA je odlišná(predpokladá sa, že boli samostatné bunky ktoré sa do ostatných žijúcich organizmov včlenili) od DNA celého organizmu...
@vitaa no keď to je obrazné, tak čoho to je obrazom ? lebo obrazy zvyknú mať nejaký význam. povedať že je to obrazné je asi také vysvetlenie akože niekomu práve vtedy šibalo.
No v Biblii sa uvádza že člo vek sa už nedožije ako za trest viac ako 120 rokov je zaujimave ze to stale plati, V prvotných časoch títo "dlhovekovci " codili s Bohom nwm ci ho stretávali alebo ako sa to myslelo potom prišla potopa, myslim si ze svet bol omnoho krajsi pred potopou co sa tyka dlzky zivota a tak,takze si myslim ze to moze byt mozne napokon velka potopa nie je len otazkou zidovstva/krestanstva napr aj v azii mali velku potopu, vsade na svete. V kazdej kulture mali aj vrch /posvatny/ktory nebol zaplaveny napr Fudži alebo Ararat
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
ale na druhej strane, sú to len mýty, takže to môže byť asi tak relevantné ako storočný spánok princezien
asi v bode 9. v pravidlách je niečo v zmysle, že nesmieš urážať náboženstvo, preto tu asi tá téma radšej nie je
Kravina, že?
- nie nechcel som ti tym potvrdit nazor toho typka.. len podpichnut..
@littlewing a preco to tak je.. ono to velmi suvisi i s faktom, ze stary zakon je pisany obrazne a nie doslovne.. preto sa neda citat ako "denna tlac" (co vlastne dnes uz tiez nemoze byt brane doslovne)
takze to nie je nieco co by bolo velmi relevantne.. nehovoriac o tom, ze su to vacsinou tradovane veci kymboli spisane a tak nejaky pustovnik, co zil dlho odluceny sa dozil vyssieho veku a ludia mu sem tam nejaky ten rocik pridali..
.
a prezentujem vlastny nazor.. nikdy som sa nezaujimal co na toto cirkev, kedze som to vobec nepokladal za dolezite..
Ten chlapík ďalej tvrdil aj to, že pred potopou na zemi nebolo počasie, že pri Jupiteri kedysi bola hviezda (vraj nejaká sonda z ESA to zistila, čo som si overil a nieje to pravda), ktorú Boh nechal vybuchnúť, jej úlomky dopadli na zem do oceánu, vyšplechli vodu do nebies a z tých potom začalo pršať. Tiež, že na Arche boli aj dinosaury a zvieratká to tam prežili, lebo boli v hybernácii a samozrejme Arche sa nič nestalo počas toho meteorického a meteorologického dažďa, lebo ich Boh chránil. Samozrejme, dinosaury vyhynuli, lebo ich lovili (odtiaľ legendy o drakoch). Ďalej hovoril, že UFO (lietajúce taniere) existujú, ale žo to niesu mimozemšťania, ale padlí anjeli, teda vlastne niečo ako démoni. A tých vecí bolo viac.
Ešte aby som upresnil. Toto samozrejme niesu moje názory
tých 7 - je druhov mitochondriálnej DNA, ktorá sa dedí po materskej línii - teda každý človek ju má rovnakú ako jeho matka
a k téme, v jednej knihe (tuším to bol Darwinov omyl) bolo napísané, že pred potopou mala atmosféra o vrstvu viac - akýsi vodný obal, ktorý zachytával škodlivé žiarenie, potom sa zrušil a na Zemi sa zhoršili podmienky
a k otázke..obrazné, všetko je obrazné...
V Biblii sa niekedy uvádza jeden deň ako tisíc rokov. A Boh povedal Adamovi a Eve, že keď zjete z toho ovocia, v ten deň zomriete....
Žiadny z nich sa nedožil 1000 rokov. Pri tom mali žiť večne. Postupne sa to skracovalo.
Stačí?