Dobry den, rada by som som sa spytala na nazor - studium a osobne skusenosti z tychto skol (medicina, farmacia a biochemia) kedze ma prijali na vsetky a ja sama sa neviem rozhodnut. Chodila som na gymnazium a som skor dvojkarka ako jednotkarka (a skor si
mam len 11 a medicina sa mi zatial paci lebo aj moja mamka je lekárka a pracuje v peknom prostredí a zatial sa neucim dennodenne a som rada ze to tak neje
ak si si na 100% istá, že chceš byť lekár, máš pevné nervy a vieš sa zaťať a učiť sa podľa potreby aj nonstop, tak choď na medicínu (inak by to bolo trápenie a zbytočne zabité roky).
čo sa týka medicíny, mám tam bývalú spolužiačku, veľa o tom neviem, ale príde mi, že je to tak, ako stojí v @5 - oplatí sa tam ísť len niekomu, kto to naozaj chce a vďaka tomu sa dokáže zaťať, keď treba.
no...tak je ale tazke lebo mas tam aj matiku alebo fyiku, pletie sa mi to s odborom chemia (ale ten je asi aj tazsi) a tato biochemia no je to fajn ale tak ked vies chemiu si myslim ze nie je problem a ostatne sa naucis. ale pri tychto odboroch fakt cakaj ze sa budes ucit. nie dennodene, aspon cez semester nie (iba zapocty a pisomky obcas) ale cez skuskove isto...nie som na medine, ale na biologii a to tiez nie je sranda hlavne tie skusky..
athelasil:mozem povedat, ze biologia a chemia mi az tak problem nerobia a to ucenie ich tiez nie kedze ma to bavi, len ak by som sla napriklad na farmaciu tam je mnozstvo roznej chemie a trocha sa toho obavam ... a naozaj o tej biochemii nemam ani sajnu co a ako a ide aj o upltanenie sa
Chod na tu biochemiu Teda, mne sa to zda byt najzaujimavejsie. Medicina je skor zivotne poslanie ako skola smiley: a na farmacii si budes uzivat 12-hodinovky destilovania stale rovnakych vytazkov a tinktur
A teda mrte tazke su vsetky tri, ale do toho sa dostanes, ci nie?
tak chémia na strednej nejaka problémová nie, na výške sa ňou stane - ak nie všobecná (kopa teórie), organika a anorganika, tak fyzikálna a analytická v ďalších rokoch dajú zabrať každému, taktiež dostaneš aj slušnú dávku matiky a fyziky
No a ja by som na tvojom mieste volila určite farmáciu, ak ťa tie predmety bavia. Myslím si, že s týmto máš aj najlepšie uplatnenie (študovať medicínu tu podľa mňa nemá zmysel, navyše je to aj najťažšie a najdlhšie štúdium).
Ja by som ešte dodala, že mám dve spolubývajúce farmaceutky, jedna prváčka a druhá druháčka a obe sa učia každý deň. Nie len cez skúškové každý deň, ale aj cez semester. A nadávajú dosť na tú školu, hlavne čo sa pedagógov týka. Ale tak uplatnenie tam máš super.
ak nie si ochotna ucit sa VELMI VELA, na medicinu nechod. som na nej, skola ma bavi aj zaujima, ale momentalne sa mi zacinaju prazdniny, ktore cele zabijem ucenim, kedze som nestihla spravit vsetky skusky. a to nie je nic neobvykle... keby som sa mala rozhodnut znova, nesla by som do toho, je to sice pekne, ale coraz castejsie mam pocit, ze to za to (za ten cas a namahu) vobec nestoji.
no ak si sa uz dostala vsade chod tam kde to je najlepsie ved hadam sa uz nejako udrzis ci? s biochemiou nemam velke skusenosti, farmacia mi pride tak ze ak mate doma lekaren tak v pohodicke.. je to najlepsie ale ak nie tak no co ja viem... budes len niekoho zamestnancom kedze dnes je lekarna na kazdom kroku ale v konecnom dosledku to nie je zle a zase medicina no cosi budeme hovorit... robotu mas istu, odbor si este len vyberies no mna prijali tento rok tiez a celkom sa tesim hoci nepochybujem o tom ze caka ma 6 dlhyyych, prebdenych rokov...
ale dolezite je aby si sa ty rozhodla kde si vies predstavit svoj buduci zivot a nie ist len preto ze ocko povedal ze tam zarobim vela peniazkov...
biochemia mna nezaujma. na farmacii poznam ludi a to su stresy porovnatelne s medinou, tiez neskutocne vela ucenia a stale. je na tebe co chces robit. na farmacii mozes zarobit naozaj velke peniaze. na medicinu chod ak si myslis ze to je tvoje poslanie- inak to nema zmysel.
zivot nieje o znamkach a ani ziadna skola , nakolko ta hodnotia vacsinou ludia, teda okrem testov. inak ak chces robit vyskum v oblasti biochemie tak viac budes vo vedeckych kruhoch uznavana s lekrskym titulom (vid- linus pauling, nikdy nebol tak doceneni lebo bol "iba" biochemik a lekari ho medzi seba nepustili) inac vsetky tri skoly su tazke, ale ak ta nieco bavi tak preto musis nieco spravit a obetovat ak ak si v tom dobra a mas na to, je jedno ci to bude farmacia biochemia alebo medicina
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
taketo odbory a ty toto zaderies...
a nixxina ... ja sa pytam o radu a skusenosti studentov, ak teda nie si studentka tak toto nie je debata o ktoru by si mala mat zaujem
athelasil: ale je to zaujimave studium podla nich?
@athelasil @6
čo sa týka medicíny, mám tam bývalú spolužiačku, veľa o tom neviem, ale príde mi, že je to tak, ako stojí v @5 - oplatí sa tam ísť len niekomu, kto to naozaj chce a vďaka tomu sa dokáže zaťať, keď treba.
anzu: dakujem, skusim sa popytat
A teda mrte tazke su vsetky tri, ale do toho sa dostanes, ci nie?
ani mne chemia nikdy nerobila problemy, vzdy som z nej mala jednotky a 100% ale odkedy som na VS... gymplova chemia je nic nechcem ta vystrasit
silwesa: prijali ma na LF BA, farmacia UK BA, biochemia UK, bilogia UK a stu ako poistka a preto sa nedokazem rozhodnut
athelasil: a ty presne na ktoru chodis biolu? lebo to tam je toho veru mnoho
tak chémia na strednej nejaka problémová nie, na výške sa ňou stane - ak nie všobecná (kopa teórie), organika a anorganika, tak fyzikálna a analytická v ďalších rokoch dajú zabrať každému, taktiež dostaneš aj slušnú dávku matiky a fyziky
A inak, výber záleží od toho, čo ťa viac láka, čo budeš chcieť robiť v budúcnosti, my ti neporadíme v tomto.
No a ja by som na tvojom mieste volila určite farmáciu, ak ťa tie predmety bavia. Myslím si, že s týmto máš aj najlepšie uplatnenie (študovať medicínu tu podľa mňa nemá zmysel, navyše je to aj najťažšie a najdlhšie štúdium).
A o biochémii vôbec nič neviem
ale dolezite je aby si sa ty rozhodla kde si vies predstavit svoj buduci zivot a nie ist len preto ze ocko povedal ze tam zarobim vela peniazkov...