Cauky,som maturantka a nejak nemam jasno v tom,čo by som chcela študovať. Rozmyšlala som nad medicínou,kedze ma bavi biologia a viem sa bifliť, čo mi problem nerobí. Avšak chemia mi robi maličke problemy, ale myslím,že práca v lekarni je menej stresová ak
ahoj, ja som tiez maturantka a tiez rozmyslam, premyslam, uz mi isla hlava z toho prasknut, ze kam mam ist. no... tak medina je vseobecne tazka skola, ale ak ta bavi ludske telo a mas tuzbu sa dennodenne stretavat s ludmi a pomahat im, tak medina is best for you a krvi sa neboj a farmacia je zasa myslim, ze takmer sama chemia mojej spoluziackina sestra tam chodi a obsac mi rozprava, ze je to dost tazke ale zasa zodpovednostou je myslim, farmacia a medina na rovnakej urovni takze je to na tebe a drzim palce ja som to uz nechala tak, ucim sa podklady a bud vyda alebo nevyda
čauko ja som tretiak na gympli a ako semináre som si vybral bio, che. Mám skoro ten istý problém čo ty biola ma baví ale s tou chémiou je to horšie. Radšej si vyber medinu keď ťa baví a s krvou to dajak pretrpíš Lebo ak Ti chémia robí maličké problémy tak tie na farmácii trošku podrastú. viem že to píše asi každý ale vyber si to čo ťa baví a driluj sa to aby si bola the best.
presne taký problém mám aj ja medina alebo farmácia? baví ma viac bio ale myslím že medina je oveľa ťažšia študuješ ešte najemenj 10 rokov..tak asi si vyberiem farmáciu..ale prihlášky si budem posielať na obidve školy plus prírodovednú ako poistku keby ma na tie dve nezobrali...
ta krv je to posledne ,cim by si sa zaoberala ako lekarka....
ked ti vsak chemia robi problem,tak bud mas zlu ucitelku alebo zlu hlavu a v tom pripade na farmaciu radsej nechod....ale ani medicina nie je ziadna vyhra, lebo teraz este to nie je take viditelne,ale o par rokov bude aj dr. vela , podobne ako ekonomov, myslim,ze medzi gymnazistami je novy boom kam na skolu...jedina vyhoda je ,ze diplom sa automaticky uzna aj za hranicami /teda v EU ...takze keby bol problem s najdenim prace,tak su tu este zadne dvierka pootvorene...
Ak ti chémia robí problém, tak za žiadnych okolností na farmáciu nechod...aj prijímačky sú stavané viac na chémiu než na biológiu. Samozrejme, všetko sa dá naučiť, ale budeš musieť riadne zamakať. Čo sa týka medicíny, tak ak ti robí problém krv, tak to si na tom veľmi zle. Nejde o to, že budeš doktorka a nebudeš brať ľuďom krv a podobne (lebo to bude robiť sestrička), ide o to, že na medicíne budeš 6 rokov....Budeš mať pitevné týždne, budeš chodiť potom po rôznych oddeleniach, v škole si budete navzájom brať krv...ak ti je zle z krvi, tak ti bude zle aj z ostatných vecí. Rozhodni sa poriadne, pôjdeš do najťažšieho a ako sa hovorí, doktor je vždy jednou nohou v base
Ak to mám zhodnotiť, ak si vyberieš medinu, priprav sa na také učenie, ako za celú strednú školu dokopy zo všetkých predmetov, a to len na 1 zápočet. Kvantom strán sa to možno približuje mnohým iným odborom (kamarátka z humanitných štúdií sa na to sťažovala), ale ty budeš z našich skrípt musieť vedieť každé jedno slovo, každú vetu, pretože ničo také ako "vykecať" či "vypustiť omáčky" neexistuje. Veľmi Ti držím palce a odporúčam radšej českú medicínu, hoc teraz vraj aj Brno urobilo krok, že 150 českých "jednotkárov" berie bez prijímačiek, takže pre Slovákov ostalo len 230 miest, ale dá sa to určite zvládnuť. A podľa mňa, na tú pitevňu si časom zvykneš. U nás nikomu neprišlo zle a to sa veru preparovalo už kadečo
Ide skôr o to, akú silnú máš vnútornú motiváciu skončiť medicínu, vydržať tých 6 ťažkých stresujúcich rokov, atestovať sa, lebo je to beh na dlhé a hrboľaté trate a aj ja mám občas chuť to radšej všetko vzdať.
To kľúčové je schopnosť učiť sa a pamätať si obrovské kvantá informácií a určitá zručnosť, ľudský potenciál....
Chémii sa ani tu nevyhneš. Keď sme to so sesterkou porovnávali tak toho nie je veľmi menej, najmä biochémie.
Na Tvojom mieste by som urobila pokus - daj si cieľ, že za týždeň sa naučíš celú biológiu zo 4 rokov gymnázia. Ak to zvládneš, bude pre Teba medina naozaj vhodnou voľbou a udržíš sa tu bez problémov a stresov
PS: Nie je pravda, že medici nemajú čas na študentský život. Práve naopak. Všetko je to len o tom nezanedbať priebežné učenie a rozvrhnúť si dobre učebné plány a hlavne ich aspoň na 70% dodržať
Nepýtaj sa ľudí na fóre, sama si musíš uvedomiť, čo je pre teba lepšia voľba... na krv si zvykneš, zvykol si každý lekár, ver mi. "Menej stresová práca" v tomto storočí už asi ani neexistuje pokiaľ chceš vykonávať normálne zamestnanie a nenosiť šéfkovi kávičku... dokonca aj taká práca vie byť pekne stresová a náročná keď sa nahrbia papierovačky. Chémia je aj na medicíne veľmi ťažká ale nestretávaš sa s ňou počas celého štúdia, non-stop. Ako to je na farmácii. Ľudské telo je určite zaujímavejšie ako memorovanie triviálnych názvom kvantum liekov, čiže " bifľovačka " to je aj na farmácii... Farmácia je biznis, Medicína poslanie. Dúfam, že si vyberieš správne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
choď na medicínu
ked ti vsak chemia robi problem,tak bud mas zlu ucitelku alebo zlu hlavu a v tom pripade na farmaciu radsej nechod....ale ani medicina nie je ziadna vyhra, lebo teraz este to nie je take viditelne,ale o par rokov bude aj dr. vela , podobne ako ekonomov, myslim,ze medzi gymnazistami je novy boom kam na skolu...jedina vyhoda je ,ze diplom sa automaticky uzna aj za hranicami /teda v EU ...takze keby bol problem s najdenim prace,tak su tu este zadne dvierka pootvorene...
Ak to mám zhodnotiť, ak si vyberieš medinu, priprav sa na také učenie, ako za celú strednú školu dokopy zo všetkých predmetov, a to len na 1 zápočet. Kvantom strán sa to možno približuje mnohým iným odborom (kamarátka z humanitných štúdií sa na to sťažovala), ale ty budeš z našich skrípt musieť vedieť každé jedno slovo, každú vetu, pretože ničo také ako "vykecať" či "vypustiť omáčky" neexistuje. Veľmi Ti držím palce a odporúčam radšej českú medicínu, hoc teraz vraj aj Brno urobilo krok, že 150 českých "jednotkárov" berie bez prijímačiek, takže pre Slovákov ostalo len 230 miest, ale dá sa to určite zvládnuť. A podľa mňa, na tú pitevňu si časom zvykneš. U nás nikomu neprišlo zle a to sa veru preparovalo už kadečo
Ide skôr o to, akú silnú máš vnútornú motiváciu skončiť medicínu, vydržať tých 6 ťažkých stresujúcich rokov, atestovať sa, lebo je to beh na dlhé a hrboľaté trate a aj ja mám občas chuť to radšej všetko vzdať.
To kľúčové je schopnosť učiť sa a pamätať si obrovské kvantá informácií a určitá zručnosť, ľudský potenciál....
Chémii sa ani tu nevyhneš. Keď sme to so sesterkou porovnávali tak toho nie je veľmi menej, najmä biochémie.
Na Tvojom mieste by som urobila pokus - daj si cieľ, že za týždeň sa naučíš celú biológiu zo 4 rokov gymnázia. Ak to zvládneš, bude pre Teba medina naozaj vhodnou voľbou a udržíš sa tu bez problémov a stresov
PS: Nie je pravda, že medici nemajú čas na študentský život. Práve naopak. Všetko je to len o tom nezanedbať priebežné učenie a rozvrhnúť si dobre učebné plány a hlavne ich aspoň na 70% dodržať
Držím palce!