Ahojte takže študovala som ekonómiu,ale vôbec ma to nenadchlo tak som sa nato vykašľala.A teraz sedím doma a premýšľam nad tým kam ďaľej veľmi vážne som začala uvažovať nad medicínou lenže z chémie a biológie som mala hrozné známky na strednej,neučila som
ja mám taký istý problém, mne len tá chémia nejde veľmi a @1 chémia je len v prvom, podľa mňa ak to fakt chceš, tak sa to dá, ale ako hovoríš bude to hrozne ťažké, ale ak ti to za to stojí, tak potom prečo váhať...
keby naozaj chces tak sa to naucis ale mas co robit ja som teraz na prirodovedeckej fakulte a tento rok chcem skusit madicinu a chemiu tiez nemam moc rada. ale ked ti nejde ani biola tak neviem. vyskusat to mozes. lepsie vyskusat nez potom lutovat
@stenatko Je to jediná práca,ktorá by ma fakt naplňala...právo by som nemohla lebo odsudzovať ľudí,všetko ten dejepis,dejiny..to vôbec,ale medicína..tá predstava,že niekomu pomôžem,uzdravím ho alebo jednoducho spravím pre neho niečo čo mu uľahčí alebo zmení život je pre mňa skvelé..úžasná predstava
@sapphirizing Hlavne to,že dnes sa nikto nezaujíma o to ako sa ten druhý cíti a či mu niečo je alebo nie...jednoducho ľudia sú sebeckí a egoistickí či cynický..a to je hrozné.Medicína je pre mňa doslova požehnané povolanie
...pri tom všetkom by som ti odporúčala ísť na psychologické testy, na čo sa hodíš. pretože profesia je jedna vec ale štúdium dlhé 5 či 6 rokov druhá. k profesii sa nakoniec vôbec nemusíš dostať, ak nezvládneš štúdium. takže si ujasni, čo je pre teba väčšia priorita. tiež treba rátať s faktom že na medine sa veľmi nevyspíš. inak ja študujem psychológiu, už som vo 4. ročníku a preto ti odporúčam tie psycho testy, možno ti to pomôže v dileme a priorite, podľa čoho si zvoliť.
@mizoyka to je len hlupy omyl a konspiracna teoria na psychologiu ti vobec netreba bio ani nosku preboha ak myslis na maturitu, tak ani z jedneho som nematurovala to je len taky plany poplach, ktory sa siri a ustalil sa. ja studujem psychologiu uz 4ty rok a maturovala som priamo zo psychologie (mali sme to ako samostatny predmet vo 4.roc.) a matiky a matika je praveze dost podstatna pri studiu psychologie logicke myslenie atd. (ale to nie preto som si ju vybrala ako maturitny predmet, ale preto, ze som nechcela sa biflit biolu a matika mi isla). ak ale hovoris o prijimackach, tak dava sa biola, ale len biola cloveka, a nie nejake bunky, rastliny a zvierata. a niekde je na prijimackach aj matika.
Skus sa ist pozriet na Sasinkovu alebo Antolsku do pitevne. Potom mozno zmenis nazor
Ja ti odporucam zatial skusit robit. Vybehni do zahranicia, zisti co ta naplna a prid plna sil studovat...ved v 25tke zivot nekonci, aj ked nemas vysku...
@chipska moja spolužiačka ide na psychológiu, matika jej nejako neide a má BIO, NOSku, ktorá pozostáva aj z filozofie a psychologie a taktiež má dejepis..samotní profesori nám radili, čo si pri akom zameraní...síce to nie je môj prípad, ale z vlastnej hlavy to nemám a nikde som nekonkretizovala, zbytočne vysvetľuješ, aká časť bioly sa tam dáva, je to pre mňa bezpredmetné
@nikussska93 no podla mna mas na medicinu este taky stredoskolsky nazor.vela ludi ,ktori tam chcu ist vacsinou hovoria hlavne o pomahani ludom,no pocas studia ich to trochu prejde...ten entuziazmus potom takmer uplne vyprcha ,ked nastupia do prace a uvidia system fungovania zdravotnictva na vlastne oci...
ludom sa da pomahat aj inak,mozes mat svoju normalnu robotu a pomoc ludom ako hobby.
medina je narocna hlavne co sa tyka dlzky studia.studujes najprv 6 rokov a potom este 5 rokov atestacie /akoze po 6 ides robit do nemocnice a dostavas plat, ale este stale je tam ten stres zo skusok , pripadas si tam ako debil, lebo novoskonceny lekar toho stale vela nevie.
no a k tvojej otazky- mna nebavila nejako extra biola alebo chemia , ale to sa dalo povedat skoro o vsetkych predmetoch, mala som vsak takmer zo vsetkeho 1, lebo som sa proste pravidelne ucila. vo 4.roc sme na jesen robili tie iq testy a mali sme napisat ,ze co chceme ist studovat...no mne vyslo a psychologicka mi odporucila jazyky /inak,mohla mat pravdu,lebo tie ma spolu so zemepisom bavili tak prirodzenejsie, nemusela som sa to extra dlho ucit ako napr.chemiu./ medicinu mi neodporucila. ja som vsak aj napriek tomu na nu isla a som vo 4.rocniku.kamaratkam,ktorym to odporucila,ze mozu ist, sa jedna najprv ani nedostala a druhu odisla este v 1.roc. lebo nezvladala.
a posledne co ti mozem povedat je,ze sa v prvych dvoch rokoch ,ak ta to nebavi ,budes strasne nudit a ucit sa s hroznou nechutou- a bude sa treba ucit strasne vela. mna drzalo pri vedomi len slubovanie starsich,ze vo vyssich roc.to bude lepsie.ano je. ale teraz prichadza zas ten vyssie spominany stav, ze ono to nie je take uzasne byt lekarom...zodpovednost,nediscipilinovanost niektorych pacientov,media,fungovanie nemocnic,poistovne..toto vsetko ta bude nahanat...naozaj to chces?
ani jedno.. zdravotníctvo ťa zničí! budeš muklovať za drobné, osobný život nebudeš mať žiadny a psychicky budeš na dne. radšej rob niečo čo ťa nebaví, ale za normálny plat a s vedomím toho, že v práci skončíš na čas a keď prídeš domov ti nebudú behať po rozume pacienti, či si im dala dobrú liečbu, či to dotyčnému pomôže.. a to, že akí sú pacienti ani vedieť nechci... !! veľa mojich kolegov ľutuje že išli na medicínu... radšej si to naozaj dobre rozmysli...
@chipska hej oplati sa teda ist studovat psychologiu? som sice len prvacka na strednej ale radsej sa rozhodnem teraz co chcem robit,nie potom nervovat ktoru skolu si vybrat?
oplati sa teda myslim ci je sanca uplatnit sa v buducosti, mat aspon priemerny plat...?
@mizoyka tak si to teda nepochopila ja som ti to nekonkretizovala preto, zeby ta to zaujimalo alebo zeby si to potrebovala pre svoj zivot, ale len preto, aby si sa skusila nad tym zamysliet, preco sa to tak stale "traduje". ale vidim, ze asi nie si schopna pochopit moju pointu tak si ostan ovcou a odvolavaj sa na profesorov btw oni nie su profesori ale ucitelia. ked budes starsia pochopis. proste je uplne jedno z coho maturujes lebo aj tak sa robia prijimacky. a este som ti aj cely ten svoj komentar pisala v takom sirsom duchu, lebo som nevedela kvoli akej oblasti to pises. takze pokial ide teda o matury tak presne o tom hovorim, ze to je len taky zvyk. sa to len odporuca proste. si proste myslis ze si mi otvorila oci alebo co? len hovorim z nadhladu, ze nie vsetko musi byt, ako sa "hovori". ale ja uz nebudem chodit na tote fora bo sa len rozculim furt.
@mizoyka ja som ti to nekonkretizovala preto, zeby ta to zaujimalo alebo zeby si to potrebovala pre svoj zivot, ale len preto, aby si sa skusila zamysliet nad tym, ze na jaku p*** je potom potrebne ist maturovat z celej bioly? chapes? si seres do huby proste to je blud to len oni si vymysleli ze toto sa asi dost "sucha" s psycholou a hlupe deticky tomu poslusne veria bo su zosrate.
@mizoyka a este sa chval ze to nemas z vlastnej hlavy ako keby ja som nemala takych spoluziakov na strednej, alebo akokeby som to uz x-krat v svojom zivote nepocula, ze sa to tak robi boze ved to som ti pisala uz v prvom komente, dievca! zacni rozmyslat vlastnou hlavou
@chipska tými 5 riadkami, čo som sem pridala si nijako vety nenegujem. ("srať si do huby": myslím, že nie je výraz inteligentnej študentky s takýmto prehľadom ) Len som napísala to, čo som počula od tzv. profesorov a od spolužiačky. Nie som ovca len kvôli tomu, že sa vyjadrím k danej téme, nehovoriac o tom, že sa pokojne môžem mýliť. Tak sa tu prosím ťa, nevzrušuj, nerozčuľuj, pretože to nemá absolútne žiaden význam. Ale to by si asi mala vedieť podľa tvojho zamerania. Prajem pekný deň.
Tým, že na medicínu nemáš základy a bude ti to chýbať sa zaoberať nemusíš, bez nich sa tam nedostaneš a ak sa nedostaneš, tak ti chýbať nebudú...ale k veci, keďže som medik, tak ti to odporúčam skúsiť ...nuž a chémia je síce len v prvom, ale v druhom je biochémia, potom farmakológia a tam je chémie habadej Samozrejme, že je to možné, veľa šťastia Ja osobne som išiel tam s tým, že ak skončím, tak mám istotu zamestnania...ale pomoc ľuďom bola hneď na tretom mieste.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
v každom prípade obe pekné, ale náročné zamestnania, tak veľa šťastia
ja by som na tvojom mieste skúsila psychológiu. Predsa ti tam treba bio a NOSku a to nie je až tak namáhavé, ak si tie predmety ani nemala...
čo sa týka medicíny, tak ak si skalopevne presvedčená, potom odporúčam počkať, pripravovať sa a skúsiť to o rok...
@mizoyka to je len hlupy omyl a konspiracna teoria na psychologiu ti vobec netreba bio ani nosku preboha ak myslis na maturitu, tak ani z jedneho som nematurovala to je len taky plany poplach, ktory sa siri a ustalil sa. ja studujem psychologiu uz 4ty rok a maturovala som priamo zo psychologie (mali sme to ako samostatny predmet vo 4.roc.) a matiky a matika je praveze dost podstatna pri studiu psychologie logicke myslenie atd. (ale to nie preto som si ju vybrala ako maturitny predmet, ale preto, ze som nechcela sa biflit biolu a matika mi isla). ak ale hovoris o prijimackach, tak dava sa biola, ale len biola cloveka, a nie nejake bunky, rastliny a zvierata. a niekde je na prijimackach aj matika.
Ja ti odporucam zatial skusit robit. Vybehni do zahranicia, zisti co ta naplna a prid plna sil studovat...ved v 25tke zivot nekonci, aj ked nemas vysku...
kamos ma rad a vie oba tie predmety a ma co robit
ludom sa da pomahat aj inak,mozes mat svoju normalnu robotu a pomoc ludom ako hobby.
medina je narocna hlavne co sa tyka dlzky studia.studujes najprv 6 rokov a potom este 5 rokov atestacie /akoze po 6 ides robit do nemocnice a dostavas plat, ale este stale je tam ten stres zo skusok , pripadas si tam ako debil, lebo novoskonceny lekar toho stale vela nevie.
no a k tvojej otazky- mna nebavila nejako extra biola alebo chemia , ale to sa dalo povedat skoro o vsetkych predmetoch, mala som vsak takmer zo vsetkeho 1, lebo som sa proste pravidelne ucila. vo 4.roc sme na jesen robili tie iq testy a mali sme napisat ,ze co chceme ist studovat...no mne vyslo a psychologicka mi odporucila jazyky /inak,mohla mat pravdu,lebo tie ma spolu so zemepisom bavili tak prirodzenejsie, nemusela som sa to extra dlho ucit ako napr.chemiu./ medicinu mi neodporucila. ja som vsak aj napriek tomu na nu isla a som vo 4.rocniku.kamaratkam,ktorym to odporucila,ze mozu ist, sa jedna najprv ani nedostala a druhu odisla este v 1.roc. lebo nezvladala.
a posledne co ti mozem povedat je,ze sa v prvych dvoch rokoch ,ak ta to nebavi ,budes strasne nudit a ucit sa s hroznou nechutou- a bude sa treba ucit strasne vela. mna drzalo pri vedomi len slubovanie starsich,ze vo vyssich roc.to bude lepsie.ano je. ale teraz prichadza zas ten vyssie spominany stav, ze ono to nie je take uzasne byt lekarom...zodpovednost,nediscipilinovanost niektorych pacientov,media,fungovanie nemocnic,poistovne..toto vsetko ta bude nahanat...naozaj to chces?
oplati sa teda myslim ci je sanca uplatnit sa v buducosti, mat aspon priemerny plat...?