Ahojte, rozhodujem sa na akú výšku si podám prihlášky a rozmýšľala som nad medzinárodnými vzťahmi na Karlovej alebo na Masarykovej univerzite... ide ale o to či to má nejaký zmysel vôbec... všetci mi hovoria, že to nemá uplatnenie a je to viacmenej zbytoč
pozri sa, dnes je uplatnenie ťažké všade a možno ani tak nezáleží akú máš školu a nemôžeš vedieť ako bude trh vyzerať o 5-6 rokov
ale rozhodovať sa podľa toho, že ti niekto povie, že to nemá uplatnenie je pekná blbosť...takže si hlavne vyber čo si ty predstavuješ, že budeš raz robiť...prajem pekný deň
@smarts pri takýchto odboroch (po ktorých vyštudovaní nie si na trhu práce práve najlepší kandidát na uplatnenie sa v odbore) platí najmä to ako sa budeš popri štúdiu angažovať. Poviem ti narovinu, že časť vyštudovaných politológov rozdáva v kine 3D okuliare, časť skončí pri predavačskom pulte, ďalšia zas v žurnalistike alebo politike a malý zvyšok pokračuje v štúdiu a stane sa pedagógom alebo serióznym politológom.
ak ťa to zaujíma takto, tak najväčší dopyt je momentálne (momentálne, teda nikto nevie ako to bude o šesť rokov keď doštuduješ) po absolventoch IT a technických odborov. Ak si ale od prírody humaniťák, budeš sa na technickej škole trápiť kým ju budeš študovať a potom si nájdeš prácu, kde sa budeš trápiť tiež.
Ak budeš študovať niečo čo ťa baví, tak ti z toho aspoň necvikne a ak sa budeš snažiť, tak si popri škole alebo potom nájdeš niekde niečo čo ťa hádam bude napĺňať.
V prípade, že by si sa rozhodovala medzi dvomi vecami, čo ťa bavia, z toho jedna z nich má uplatnenie dobré a druhá veľmi zlé, tak potom nie je o čom. Ale v prípade že sa ti páči jeden odbor a nevieš čo iné by si si okrem neho vybrala, nenechaj sa odradiť tým, že ten odbor má zlé uplatnenie.
A okrem toho, skutočne si budeš školu vyberať týždeň pred uzávierkou prihlášok, čo je niekedy na konci februára, takže teraz máš ešte dosť času na to, aby si si to nechala prejsť hlavou.
@marleymt jop ten super dopyt bol tak pred 6timi rokmi. Momentálne akurát v MT poznám 5tich !!!!!! vyštudovaných ITčkarov s vysokoškolským titulom, ktorí sa nevedia uplatniť
@skingirl94 to poznáš fakt elitu keď si nevedia nájsť prácu v odbore ktorý trpí deficitom kvalifikovaných pracovných síl, možno nikdy nenavštívili profesia.sk keď tak im hoď tento link
medzinarodne vztahy uplatnenie maju a k tomu este na Karlovke, kde vysielaju svojich studentov na rozne praxe do zahranicia, ked uz tak odporucam sa zamerat na nejake arabske staty, arabistiku alebo nieco take, jednoducho medzinarodne vztahy nejakych bohatych krajin, a kto vie ako skoncis este po rokoch, mozno aj v politike a tam as toci vela penazi takze je len na tebe ako sa budes snazit
@marleymt "tak najväčší dopyt je momentálne (momentálne, teda nikto nevie ako to bude o šesť rokov keď doštuduješ) po absolventoch IT a technických odborov."
po prvé, nie po "absolventoch IT", ale po ľudoch, ktorí sa IT rozumejú.
a s absolútnou istotou nemôžeš vedieť ani to, či zajtra nevybuchne Slnko, ale s relatívne obrovskou istotou si môžeš byť istá, že ešte množstvo, množstvo rokov bude dopyt napríklad po programátoroch stúpať Výrazne viac ako najbližších 6 rokov.
@skingirl94 možno to nebude tým, že dopyt po ITčkaroch klesá
@asceticjunkie dobre, tak nie po absolventoch, môžeš študovať veterinu alebo neštudovať vôbec a byť dobrý ITčkar a nájsť si prácu, ale ona sa myslím pýtala na to, že ktorý smer má budúcnosť, tak som sa zas blbo vyjadrila, no
@klaudiqaaa Ale veď ja neviem prečo to vyčítaš mne Ja sa nestarám o ich prácu, sú to známi nie kamaráti. Je mi jedno či niekde zametajú, je to ich život. Len tvrdím, že v MT zas taký dopyt asi nie je
No ide o to, že tento smer by ma určite bavil a nemyslím si, že by som mala na nejaké IT alebo niečo tomu podoné... ďakujem za povzbudenie potešili ste ma
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
ale rozhodovať sa podľa toho, že ti niekto povie, že to nemá uplatnenie je pekná blbosť...takže si hlavne vyber čo si ty predstavuješ, že budeš raz robiť...prajem pekný deň
Skús vydumať niečo normálnejšie...
Ak budeš študovať niečo čo ťa baví, tak ti z toho aspoň necvikne a ak sa budeš snažiť, tak si popri škole alebo potom nájdeš niekde niečo čo ťa hádam bude napĺňať.
V prípade, že by si sa rozhodovala medzi dvomi vecami, čo ťa bavia, z toho jedna z nich má uplatnenie dobré a druhá veľmi zlé, tak potom nie je o čom. Ale v prípade že sa ti páči jeden odbor a nevieš čo iné by si si okrem neho vybrala, nenechaj sa odradiť tým, že ten odbor má zlé uplatnenie.
A okrem toho, skutočne si budeš školu vyberať týždeň pred uzávierkou prihlášok, čo je niekedy na konci februára, takže teraz máš ešte dosť času na to, aby si si to nechala prejsť hlavou.
» www.profesia.sk/praca/manpower-...
po prvé, nie po "absolventoch IT", ale po ľudoch, ktorí sa IT rozumejú.
a s absolútnou istotou nemôžeš vedieť ani to, či zajtra nevybuchne Slnko, ale s relatívne obrovskou istotou si môžeš byť istá, že ešte množstvo, množstvo rokov bude dopyt napríklad po programátoroch stúpať Výrazne viac ako najbližších 6 rokov.
@asceticjunkie dobre, tak nie po absolventoch, môžeš študovať veterinu alebo neštudovať vôbec a byť dobrý ITčkar a nájsť si prácu, ale ona sa myslím pýtala na to, že ktorý smer má budúcnosť, tak som sa zas blbo vyjadrila, no