Chcela by som ísť študovať psychológiu alebo filozofiu veľmi ma fascinujú a zaujímajú tieto vedy, som síce ešte len druháčka ale čítam množstvo kníh s touto tematikou a jednoducho nachádzam v tom hlbší zmysel a je to vlastne jediná oblasť do ktorej som od
chodil som na filozofiu...a chcel som na psychologiu...skoncil som tak ze na filozofii som si dal psychologicke predmety a nakoniec som odisiel zo skoly pretoze ma filozofia nebavila,len ta psychologia...ale ak ta to tak bavi a naplna,potom neni o com...ak si sikovna a zapalena pre to tak si s uplatnenim nerob starosti
Zamestnať sa s tým titulom určite dá, nie je to žiaden hendikep. Záleží od toho kde.
A poviem ti to tak že filozofia by bavila asi každého lebo je to zaujímavé ale to je tak všetko
Asi myslíš Phd. Inak tiež milujem ako filozofiu tak aj psychológiu... Samozrejme, ak premýšľaš trhovo - v žiadnej firme nepotrebujú filozofov - ale ak ostaneš v školstve či vo výskume... potom je to jasne výborná volba
@james98 nie, napísala to dobre PhDr. je doktor filozofie, pričom ten titul dostaneš, keď si už ako Mgr. obhájiš rigoróznu prácu
Phd, tiež síce znamená filozofie doktor, ale je to v podstate to, čo kedysi predstavovala skratka CSc. - a dostaneš ho, keď si obhájiš dizertačnú prácu bez ohľadu na to, či si Mgr., Ing. alebo už nejaký Dr.
@kakofonicka Ach, samozrejme že viem čo to znamená. Ale z kontextu vyplýva, že myslela tzv. "Veľký doktorát" - "philosophiae doctor"... prečo by mala myslieť Phdr.? Phdr. je len taká fraška - doslova len na okrasu (na niektorých školách to dostaneš po miernom doplnení a upravení diplomky - a nazveš to rigorózkou)... Vo svete nie moc známy titul inak...
neviem, ja som si to tak odvodila, že myslela to (lebo inak aj to Phd. je na väčšine škôl dosť veľká fraška) tiež nejak z kontextu - už len z toho, že chce študovať filozofiu, resp. psychológiu a baví ju to, tak má ašpiráciu nebyť iba Mgr. ale rovno PhDr.
a to pre mňa vysvetľovalo aj otázku ohľadom zamestnania, že ani tak nejde o ten titul konkrétny, ale o ten odbor, čo plánuje študovať
@kakofonicka Phd. už len z princípu nemôže byt až taká fraška ako Phdr. Na Phd. študuješ / resp. učíš 3 alebo 4 roky, a popri tom chodíš na konferencie, publikuješ (bez toho to nejde) a samozrejme píšeš dizertačku. U nás na fakulte minulý rok nabrali doktorandov a z magistrov boli po asi 4 mesiacoch Phdr. (tento titul napr. na západe vôbec nepoznajú) ale keď chcú mať raz Phd. to len tak neoblafnú
@james98 dobre, tak je to potom asi fraška iba u nás na škole
ja viem inak, čo musí ten človek spĺňať, ale tiež aj viem, ako to reálne chodí, že napríklad za semester sme mali s doktorandkou až 3 hodiny, lebo to má vyslovene na háku
a to bol len taký malý príkladík, mohla by som sa tu rozpisovať do nemoty
ale ono je to aj tak úplne jedno, aký titul tam napísala, stále som presvedčená, že jej otázka smerovala k tomu, či s tým odborom má šancu sa uplatniť
@james98 PhD je fraška, ver tomu ... vidim to okolo seba, co za magori to dostavaju a za co .... par rokov a bude to podobne ako s mgr ci ing, ze to uz "bude mat kazdy debil" ... aj ked ano, PhDr je este o cosi vacsia fraska ....
k autorke ... filozofia ? ... a co si ty uz nacisto jebn*ta ? ... ako, tvoj zivot ... ale filozofia ? ...... ??? ....... poznam par filozofov ... su to bud totalne jebnutí ludia, ktorych ten naraz na realitu zivota po skole bude riadne boliet ... alebo potom ludia z lepsie situovanych rodin, ktory sa bavia na intelektualov ... vdaka prachom svojej rodiny si to proste mozu dovolit, kecat, tvarit sa mudro ... ale bez vysledku ... sak co, oco hodi na ucet zeby bolo na pivo .... napr ... tí druhí su na tom samozrejme lepsie
@james98 síce milujem filozofiu nadovšetko, ale úprimne - nie
teda, pokiaľ nemá ambíciu ako ja (neštudujem filozofiu) a teda ostať na škole
a hoci ja takú ambíciu mám, tak asi radšej pôjdem robiť .. no asi hocičo okrem obsluhy do fast foodu, lebo tie bojkotujem
len zasa, nemôže každý absolvent filozofie ostať na škole, takže buď musí byť sákriš dobrá alebo je jej budúcnosť neistá
psychológia je rozhodne zaujímavejšia, chcela som ju študovať aj ja pôvodne a skončila som na ekonómii, a aj to uplatnenie by bolo zrejme lepšie, s filozofiu len učiť, napr.naša noskárka zo strednej skončila filozofia+ dejepis a učí nosku a dejepis..alebo učiť na VŠ, ale to si ťa tam musia nechať profesori...
podľa mňa, ak chceš aplikovať svoj odbor - filozofia, do praxe, tak sa šancu uplatniť nemáš, ak nechceš ostať na akademickej pôde. a zlá je situácia aj s klinickou psycholou... pokiaľ nechceš robiť pracovnú psycholu, nemáš niekoho v rodine alebo by ti nevadilo robiť niekde v malom meste, dedinke... vtedy sa dá
a ak už naozaj chceš byť dobrá, odporúčam zahraničné vysoké školy. úplne iný level, a aj uplatnenie, neprodukujú stovky absolventov, len preto, že školy potrebujú skrz nich získať peniaze.
predtým som dosť odsudzovala všetkých čo išli študovať takéto humanitné smere, pretože to boli vacsinou ludia ktorý nevedeli čo so životom a mysleli si že takýmto sposobom lahko získajú titul, pritom skutočne dobrých filozofom, psychologov, sociologo,etc. bolo minimum
ale teraz je mi jasné že nie každý dokáže byť vedec, lekár alebo inžinier a tak to je správne.
že práve táto rozmanitosť ludí ma baví
@vefkaa tak ono, filozofií sa dá venovať aj bez ohľadu na súčasnú západnú akademickú tradíciu.
osobne som venoval dva roky akademickej filozofii a napokon som to nechal tak, pretože tam smrdel taký mierny dogmatizmus.
a navyše, predstavoval by som si, že ľudia, ktorí sa zaujímajú o rozmýšľanie, by sa mali mať na pozore pred inštitucionálnym vzdelaním a štátnym školstvom a týmto všelijakými pochybnými záležitosťami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
A poviem ti to tak že filozofia by bavila asi každého lebo je to zaujímavé ale to je tak všetko
Phd, tiež síce znamená filozofie doktor, ale je to v podstate to, čo kedysi predstavovala skratka CSc. - a dostaneš ho, keď si obhájiš dizertačnú prácu bez ohľadu na to, či si Mgr., Ing. alebo už nejaký Dr.
a to pre mňa vysvetľovalo aj otázku ohľadom zamestnania, že ani tak nejde o ten titul konkrétny, ale o ten odbor, čo plánuje študovať
ja viem inak, čo musí ten človek spĺňať, ale tiež aj viem, ako to reálne chodí, že napríklad za semester sme mali s doktorandkou až 3 hodiny, lebo to má vyslovene na háku
a to bol len taký malý príkladík, mohla by som sa tu rozpisovať do nemoty
ale ono je to aj tak úplne jedno, aký titul tam napísala, stále som presvedčená, že jej otázka smerovala k tomu, či s tým odborom má šancu sa uplatniť
k autorke ... filozofia ? ... a co si ty uz nacisto jebn*ta ? ... ako, tvoj zivot ... ale filozofia ? ...... ??? ....... poznam par filozofov ... su to bud totalne jebnutí ludia, ktorych ten naraz na realitu zivota po skole bude riadne boliet ... alebo potom ludia z lepsie situovanych rodin, ktory sa bavia na intelektualov ... vdaka prachom svojej rodiny si to proste mozu dovolit, kecat, tvarit sa mudro ... ale bez vysledku ... sak co, oco hodi na ucet zeby bolo na pivo .... napr ... tí druhí su na tom samozrejme lepsie
teda, pokiaľ nemá ambíciu ako ja (neštudujem filozofiu) a teda ostať na škole
a hoci ja takú ambíciu mám, tak asi radšej pôjdem robiť .. no asi hocičo okrem obsluhy do fast foodu, lebo tie bojkotujem
len zasa, nemôže každý absolvent filozofie ostať na škole, takže buď musí byť sákriš dobrá alebo je jej budúcnosť neistá
s tou psychológiou to vidím ružovejšie
chod pekne študovať to čo ťa baví
a ak už naozaj chceš byť dobrá, odporúčam zahraničné vysoké školy. úplne iný level, a aj uplatnenie, neprodukujú stovky absolventov, len preto, že školy potrebujú skrz nich získať peniaze.
nejde totiž o titul, ale o využitie odboru, ktoré sa ním nemení.
alebo choď na iný odbor, ktorý ťa nebaví, študuj to kvôli peniazom a tú robotu potom rob kvôli peniazom celý život.
máš na výber
predtým som dosť odsudzovala všetkých čo išli študovať takéto humanitné smere, pretože to boli vacsinou ludia ktorý nevedeli čo so životom a mysleli si že takýmto sposobom lahko získajú titul, pritom skutočne dobrých filozofom, psychologov, sociologo,etc. bolo minimum
ale teraz je mi jasné že nie každý dokáže byť vedec, lekár alebo inžinier a tak to je správne.
že práve táto rozmanitosť ludí ma baví
osobne som venoval dva roky akademickej filozofii a napokon som to nechal tak, pretože tam smrdel taký mierny dogmatizmus.
a navyše, predstavoval by som si, že ľudia, ktorí sa zaujímajú o rozmýšľanie, by sa mali mať na pozore pred inštitucionálnym vzdelaním a štátnym školstvom a týmto všelijakými pochybnými záležitosťami.
(písané z pohľadu ontologického anarchistu.)