nie to by som ozaj nechcela... a mám dosť divný pocit z tých fotiek, ale chápem že v minulosti ľudia nemali tolko fotiek svojich blizkych a tak chceli nejaku na pamiatku... ale aj tak.. brr
@melancholik ono to úplne normálne dáva zmysel
poprvé, v tej dobe bola stále smrť bežnou súčasťou života, v zmysle, že nebola tak tabuizovaná, ako teraz, úmrtnosť bola vyššia a ľudia umierali bežne doma, nie v nemocniciach a v podstate bolo normálne, vidieť mŕtveho človeka
ďalej, v tej dobe boli fotografie ešte drahé a vzácne, preto sa nemuselo stihnúť odfotiť nebohého zaživa - zvlášť u detí, keďže tam bola úmrtnosť najvyššia. A celkovo, brali to ako pamiatku na zosnulého, čo nepôsobí tak absurdné, keď vezmeme do úvahy prvý odsek
@mielikki máš pravdu, z tohto hladiska sa to môže zdať ako úplne normálna vec, ale ak sa človek odosobní od doby a uvedomí si čo vlastne na fotke vidí potom trvám na svojom vyjadrení ... že to nie je tak celkom normálne a je to skôr nevkusné a morbídne ... je síce fajn pripisovať to dobre (pre ktorú platili trochu iné pravidlá) ale aj napriek tomu je podstata fotografie viac ako pračudesne/podivná
@melancholik@9 keď sa jeden "odosobní od doby", tak vníma aj väčšinu javov tuto kol nás ako podivnosť, ak nie priam ohavnosť. narážam nielen na pohrebnícke praktiky a zvyky, ale aj všeličo ostatné. neviem, ako to máš ty.
a nemám rada ani fotky z pohrebov - to už fakt nechápem, potrebu fotenia si ľudí v rakve - aj tak sú to fotky, ktoré doma človek strčí do spodnej zásuvky a už by ich odtiaľ najradšej nevytiahol.
a minule som v krabici so starými fotkami našla práve takéto zábery z pohrebu a mrazilo z toho
opomenul som uvedenie toho najdôležitejšieho:
blízki a známi, presnejšie ktokoľvek, kto si trúfa tvrdiť, že sú mi (obojstranne) blízkymi a známymi, majú odo mňa zvolenie kadejako manipulovať po úmrtí s mojou telesnou schránkou, fotografovať ju v kadejakých polohách podľa svojho najlepšieho uváženia a napokon pochovať spôsobom podľa svojho najlepšieho uváženia, majúc v mysli to, že sa mi z estetického hľadiska viac pozdáva roztrhanie a konzumácia vtákmi (napr. orlami alebo supmi alebo havranmi), než larvami múch a červíkmi.
mne sa ale paci ze sa smrt tak nedemonizovala,netabuizovala ako teraz a ludia sa k nej nejak priamo postavili, aj ked troska zvratene to je, ze sa ich snazia umiestnit ako zivych
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
skôr sa mali uskutočňovať fotografie počas života ... toto je dosť nevkusný (fake) ak to nie je hlúpe tak nazvať nechápem čo ich to vôbec napadlo ...
a až fotka nebola k dispozícii mali si človeka uchovať v pamäti a nie fotiť jeho mŕtve telo naaranžované tak že vyzerá že je živé to je hrozná kravina
poprvé, v tej dobe bola stále smrť bežnou súčasťou života, v zmysle, že nebola tak tabuizovaná, ako teraz, úmrtnosť bola vyššia a ľudia umierali bežne doma, nie v nemocniciach a v podstate bolo normálne, vidieť mŕtveho človeka
ďalej, v tej dobe boli fotografie ešte drahé a vzácne, preto sa nemuselo stihnúť odfotiť nebohého zaživa - zvlášť u detí, keďže tam bola úmrtnosť najvyššia. A celkovo, brali to ako pamiatku na zosnulého, čo nepôsobí tak absurdné, keď vezmeme do úvahy prvý odsek
@mielikki thumbs
@melancholik oké - heh .)
popravde tie viktoriánske fotky ma dosť desia.
a nemám rada ani fotky z pohrebov - to už fakt nechápem, potrebu fotenia si ľudí v rakve - aj tak sú to fotky, ktoré doma človek strčí do spodnej zásuvky a už by ich odtiaľ najradšej nevytiahol.
a minule som v krabici so starými fotkami našla práve takéto zábery z pohrebu a mrazilo z toho
blízki a známi, presnejšie ktokoľvek, kto si trúfa tvrdiť, že sú mi (obojstranne) blízkymi a známymi, majú odo mňa zvolenie kadejako manipulovať po úmrtí s mojou telesnou schránkou, fotografovať ju v kadejakých polohách podľa svojho najlepšieho uváženia a napokon pochovať spôsobom podľa svojho najlepšieho uváženia, majúc v mysli to, že sa mi z estetického hľadiska viac pozdáva roztrhanie a konzumácia vtákmi (napr. orlami alebo supmi alebo havranmi), než larvami múch a červíkmi.
take saty som mala, ked som bola mensia