Môže príchod bežného dieťaťa negatívne ovplyvniť sociálnu vrstvu jeho rodičov? Že sa z priemerných ľudí stanú vyslovene chudobní? Alebo z bohaých priemerní?
tak prijem otca si myslim, ze by to ovplyvnit nemalo a ked mala aj zena dobry prijem, zrejme mala dobru pracu a Bola dobra v tej praci, takze po materskej sa tam kludne mohla vratit, pripadne by si nasla podobne miesto. a ked by im velmi peniaze chybali, dieta moze dat do jasliciek a mozu obaja chodit do roboty. myslim si, ze nie je Vela takych pripadov, kde by jedno zdrave dieta, mohlo vyrazne zmenit ich situaciu.
@mojenovelepsieja ano, ale ako som pisala, ak maju dobru pracu a su v nej dobri, tak aj plat sa im moze zvysovat netvrdim ale, ze vzdy a vsade to tak musi byt.. ale myslim si, ze z vyslovene bohatych ludi (neviem ale co je pre teba bohati), sa prichodom jedneho dietata nestanu ziadni chudaci. (samozrejme ak je to dieta zdrave a nema ziadne specialne potreby)
Nemyslím že úplne uprichod dietata, skôr ich spôsob hospodárenia s peniami.
Ale áno môže sa stať že nevedia hospodáriť keď ma ich rodina viac členov a finančne si pohoršia. Či to môže byt až tak markantné ako píšeš netuším.
@7
Treba vedieť hospodáriť s peniazmi. Pokiaľ nemáš nadštandardný príjem, nepotrebuješ Stokke kočík, Elodie čiapky, ba dokonca aj bez Hunter čižiem sa dá žiť.
ano... najcastejsia vec (aks a jedna o zdave dieta - ak sa jedna o postihnuté dieta tak to je jasne ze to pojde financne dole s celou rodinou) je ze pár skúšku "dieťa" nezvládne a do troch rokov sa rozvedie. Zenská co bola/je 3 roky na materskej nema robotu, musi si najst, mozno nema prax alebo proste musi si nejak zariadit strazenie dietata. Mnohi zamestnavatelia neuprednostnuju mamick s malymi detmi, lebo - clovek bude vela chodit s deckom po doktorocha co ja viem co..... a otec bude mat prispievat 80 vtipných € mesačne ....a zobere si decko k sebe kedy mu to bude vyhovvovať sa troška pohrať...
jj znie to edgy, ale hovorim z vlastnej skusenosti (2x... pri mne a mojej sestre taktiez) .... + vidim vela takyhc pripadov
+ najzasadnejsie na spolocensku triedu je ze ak v tejto situacií matka nemá vlasnté býanie... už len bývanie s deckom u rodičov je dosť zniženie (hlavne ak predtym byvala s priatelom mimo rodič hniezda) ... a ak sa jedna samozreje o dvojizbovy byt a nie velky barak....a najhoršie je ak matka nemôže ísť ani k rodičom.... a socialne byty - AK VOBEC sa k nemu dostane a ma na to si to platit, su plne white trash atd.. atd...
nemôže za to samootné dieta ale rozne situacie ktore vyplyvaju zo spoločenskyhc stahov, zleho socialneho systemu atd. atd.
@nespiacakraska to je veľká pravda podnietilo to vo mne nové nápady na ďalšie fóra
@Lawey nezamýšľala som sa nad tým až do takej hĺbky, skôr mi po rozume chodili také štandardné (teraz už vidím, že skôr ideálne) situácie, kedy rodina drží pokope a nejako sa predierajú. v praxi to asi viac vyzerá tak, ako opisuješ. to je nešťastie. vďaka za tvoj postreh
@Ady8854 to je taký prikrášlený pohľad, aký som mala pred chvíľou aj ja. že sa nejako prederú aj v ťažších časoch. no pri komentári č. 10 mi došlo, že keď to nezvládnu a rozvedú sa, tak ich žiadne duševné obohatenie nečaká a ešte to aj poznačí dieťa.
@mojenovelepsieja štandratné to je.... je to bežná prax ...často krát som to videla u nás na sídlisku.... skôr také ludia až tka nevidia pokial sa v tej nižšej vrstve neocitnú....je to dnes UPLNE bezne... no zial tych idealnych pripadov otec + matka + dieta a predieranie sa sa spolu ako najlepsie vedia je o dost nizsie percento ... hlavne co sa dlhodovobeho stavu tyka...coz je smutne ofc :/
@sasi2680 to by nac SLovensku museli byť normálne rod. prídavky a nie ta almuzna, ktorá je viac vysmechom ako pomocou... a taktiez by nesmela existovat diskriminácia zamestnávateľov...
@salora hm tak to ano.. ale ked maju obaja rodicia lepsi plat.. tak jedno dieta ich podla mna naozaj nezruinuje.. @semhamforas ale ved zena sa potom do prace vrati. a skoro rok tusim dostava aj matersku vypocitanu z jej prijmu (a bavime sa o lepsie zabezpecenych rodicoch, takze aj ta matka by mala mat lepsiu matersku ) a potom kludne moze ist do prace aj skor ako po 3 rokoch.
@sasi2680 jasné, ale to je už individuálne, čiže ovplyvniť môže... nehovoriac o dvojičkách alebo aj trojičkách, ako u nás v rodine resp. pri narodení postihnutého dieťaťa... Slovensko je v tomto čistá katastrofa a narodenie dieťaťa môže byť niekedy fakt problém ...
@sasi2680 dostava takmer svoj plny plat (80%) pocas pol roka a potom do 3 rokov veku dietata dostava rodicovsku co je cca 200€. Ze moze ist do prace aj skor, to je fakt, druha vec je ako tazko sa zozenu jaslicky a hlavne ak mas dieta do urciteho casu odovzdat a do urciteho casu si ho prevziat co je vo vela pracach dost limitujuce (s tym suvisi aj obmedzeny vyber povolani) a tiez aj obycaj na Slovensku, kde sa situacia, kde je dieta odovzdane do jasliciek nestretava s pochopenim. Dokonca aj lekari tvrdia, ze to pre dieta nie je najlepsie.
@sasi2680 ved ja viem, ze o jednom... ale ja som zasa napisal, ze je to individualne... ale globalne - aj jedno dieta moze zmenit spol. vrstvu, aj ked to znie tak akosi cudne
@nespiacakraska určite niečo pribudne síce mám viacero nápadov, takže neviem kedy to bude, ale ak sleduješ Birdz, tak sa k tomu určite dostaneš
@Lawey ak môžem ešte jednu otázku... čo by si poradila mladým ľuďom s podobným osudom, ktorí sú ešte len vo veku, kedy si začínajú túto zlú situáciu uvedomovať? dajme tomu, takí 12-16 roční. čo by si im odkázala, prípade čo si myslíš, že by mali vedieť, robiť??
@mojenovelepsieja pises bakalarku alebo robis nejake obrodenie alebo ako? a 15-16 rocnym myslis ze ako to co som ja povedala tak to su ti rodiicia? nie byvaju to normalny dospely rodicia .... alebo myslis deti 15-16 rocne? vau
@lawey nie myslela som to tak, že čo by si poradila mladým ľuďom z takých zlých pomerov. ak som to správne pochopila, tak ty si takto vyrastala, tak to môže byť aj, čo by si povedala svojmu starému mladému ja. pýtam sa preto, lebo poznám deti, ktoré takto vyrastajú, len sú ešte veľmi malé 2-6 rokov, takže oni ešte nechápu, že bývajú v nejakom sociálnom zariadení a ich matky sú odkázané na pomoc štátu. ale myslím že v tom rozmedzí 12-16 si začnú uvedomovať, že ich rodinná situácia znevýhodňuje. tak im potom možno budem mať čo poradiť
@mojenovelepsieja bud sa ja ppozpravam s takymi detmi alebo ty chod normalne na sidlisko v nejakom meste kde je normalna working class, zapoj empatiu vcit sa a na zaklade toho povedz je to BEZNA vec... to neznamena ze ja som bola na pokraji chudoby vacsinu casu vobec nie, len jedno obdobie ale stale sme mali babku a dedka proste... a takto vyrasta 60% deciek na svk
@lawey aha, tak to potom nie vyznelo mi to tak. poznám dievčatá, ktoré vychovávajú deti na úplnom kraji chudoby, tak som chcela poznať príbeh niekoho, kto bol tak vychovaný, ale ty nie si ten prípad. tak nič. ale aj tak vďaka
@mojenovelepsieja no v tom co som pisala ja bolo vela moznosti udavala som priklady kedy a ako moze dojst k znizeniu nejakej tej socialnej triedy pri dekcku aj ked je zdrave....
Úplne s tým nesúhlasím.
Moji rodičia boli vždy v priemernej spoločenskej triede, a to majú dve deti.
Ani jeden z nich nemá maturu a napriek tomu si žijú dobre. Síce ťažko pracujú, ake majú sa naozaj dobre. A to nehovorím koľko na mňa míňajú, a popri tom ma živia a ešte živia aj môjho 25-ročného brata. A nikdy sa nič nezmenilo. Zmenilo sa iba to, že z nás majú radosť, ktorú nemali, kým sme ešte neboli na svete...
Vela vas tu pise ze moze ist skor do prace ako po troch rokoch lebo je to dobre z financneho hladiska.. Ale pre spravny psychosocialny vyvoj dietata je potrebne byt s matkou tie prve tri roky, takze radsej sa budem uskromnovat s vedomim ze robit nieco dobre pre moje decko
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Ale áno môže sa stať že nevedia hospodáriť keď ma ich rodina viac členov a finančne si pohoršia. Či to môže byt až tak markantné ako píšeš netuším.
Treba vedieť hospodáriť s peniazmi. Pokiaľ nemáš nadštandardný príjem, nepotrebuješ Stokke kočík, Elodie čiapky, ba dokonca aj bez Hunter čižiem sa dá žiť.
jj znie to edgy, ale hovorim z vlastnej skusenosti (2x... pri mne a mojej sestre taktiez) .... + vidim vela takyhc pripadov
+ najzasadnejsie na spolocensku triedu je ze ak v tejto situacií matka nemá vlasnté býanie... už len bývanie s deckom u rodičov je dosť zniženie (hlavne ak predtym byvala s priatelom mimo rodič hniezda) ... a ak sa jedna samozreje o dvojizbovy byt a nie velky barak....a najhoršie je ak matka nemôže ísť ani k rodičom.... a socialne byty - AK VOBEC sa k nemu dostane a ma na to si to platit, su plne white trash atd.. atd...
nemôže za to samootné dieta ale rozne situacie ktore vyplyvaju zo spoločenskyhc stahov, zleho socialneho systemu atd. atd.
@Lawey nezamýšľala som sa nad tým až do takej hĺbky, skôr mi po rozume chodili také štandardné (teraz už vidím, že skôr ideálne) situácie, kedy rodina drží pokope a nejako sa predierajú. v praxi to asi viac vyzerá tak, ako opisuješ. to je nešťastie. vďaka za tvoj postreh
@Ady8854 to je taký prikrášlený pohľad, aký som mala pred chvíľou aj ja. že sa nejako prederú aj v ťažších časoch. no pri komentári č. 10 mi došlo, že keď to nezvládnu a rozvedú sa, tak ich žiadne duševné obohatenie nečaká a ešte to aj poznačí dieťa.
2. cca 16 ročný výdaj času a peňazí
3. ovplyvní to koľko má človek peňazí a času zarábať peniaze?
...naozaj treba na túto otázku anketu? resp. čokoľvek viac nez minútu zamyslenia?
@semhamforas ale ved zena sa potom do prace vrati. a skoro rok tusim dostava aj matersku vypocitanu z jej prijmu (a bavime sa o lepsie zabezpecenych rodicoch, takze aj ta matka by mala mat lepsiu matersku ) a potom kludne moze ist do prace aj skor ako po 3 rokoch.
@Lawey ak môžem ešte jednu otázku... čo by si poradila mladým ľuďom s podobným osudom, ktorí sú ešte len vo veku, kedy si začínajú túto zlú situáciu uvedomovať? dajme tomu, takí 12-16 roční. čo by si im odkázala, prípade čo si myslíš, že by mali vedieť, robiť??
Moji rodičia boli vždy v priemernej spoločenskej triede, a to majú dve deti.
Ani jeden z nich nemá maturu a napriek tomu si žijú dobre. Síce ťažko pracujú, ake majú sa naozaj dobre. A to nehovorím koľko na mňa míňajú, a popri tom ma živia a ešte živia aj môjho 25-ročného brata. A nikdy sa nič nezmenilo. Zmenilo sa iba to, že z nás majú radosť, ktorú nemali, kým sme ešte neboli na svete...