Môže sa zastaviť aj na kopci, pokiaľ je trecia sila väčšia ako tiažová sila. Mimochodom tá otázka je hlúpo položená. Na to aby sme ti vedeli presne odpovedať by si musel uviesť ešte nejaké spresňujúce informácie, to by som ale asi chcel priveľa...
samozrejme že môže ... (zamlčané alebo nevedomé skutočnosti o fyzikálnych javoch ku ktorým dôjde po spustení telesa, zastavia alebo spomalia teleso) v každom prípade, raz sa zastaviť musí
@ps102 takisto si rozmýšľal ako ja, ale dal dostatok informácií = VOĽNE pustené teleso, ak sa raz spustí kopcom dole, už sa zastaví až dole (pokiaľ sa povrch a stŕmosť kopca nezmení) (a dokonca, by teleso malo aj zrýchľovať). Pokiaľ by bola trecia sila väčšia, tak sa ti voľným pustením teleso nepohne z miesta.
tak jedno to nie je... ked pustis kocku na miernom svahu, tak ta ti urobi zopar kotrmelcov a zastavi, na strmom urobi viac, ale aj tak zastavi.. to iste plati aj pre gulu.. proste zastavi sa..aj ked logika vravi, ze by nemala..
@tomias podľa mňa sa kocka kotúľať nebude. Veď ani nemá dosť sily aby sa preklopila, takže sa bude len šmýkať.
A pri guli tiež nezastaví, pretože buď bude odpor taký veľký, že sa nepohne, alebo menší, že sa guľa pohne a bude akcelerovať. (Všetko za predpokladu že sa odpor a gravitačná sila počas kotúľania nebude meniť). A je jedno aký strmý bude kopec, rozdiel bude len v rýchlosti.
Ked ho zastavi nejaky velky tazky objekt tak samozrejme ano. Alebo jama. Ked nie tak nie. Iba casom nejak spomaly az spadne tam kde sa povrch one...zmeni na rovnu zem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
kazdopadne sa zastavi kedze raz ten kopec skonci a bude rovina..
cize cele toto je picovina
@ps102 takisto si rozmýšľal ako ja, ale dal dostatok informácií = VOĽNE pustené teleso, ak sa raz spustí kopcom dole, už sa zastaví až dole (pokiaľ sa povrch a stŕmosť kopca nezmení) (a dokonca, by teleso malo aj zrýchľovať). Pokiaľ by bola trecia sila väčšia, tak sa ti voľným pustením teleso nepohne z miesta.
@tomias je jedno, aký bude strmý kopec.
A pri guli tiež nezastaví, pretože buď bude odpor taký veľký, že sa nepohne, alebo menší, že sa guľa pohne a bude akcelerovať. (Všetko za predpokladu že sa odpor a gravitačná sila počas kotúľania nebude meniť). A je jedno aký strmý bude kopec, rozdiel bude len v rýchlosti.