Áno, keď to bude len o jednom. A to jedno bude jediný tmel vzťahu. Ale takíto ľudia po založení rodiny "šup šup" lebo rýchlo treba, sú rozvedení, a kadečo sa im zrazu nepáči na tom druhom atď...
Možno... Záleží od konkrétnych ľudí. Niekomu to tak môže vyhovovať, mať pri sebe niekoho kto bude na všetko kývať ako havko... Ale skôr nie. Po čase sa začnú tie rozdiely prejavovať čoraz viac a myslím si, že dlhodobo taký vzťah fungovať nebude. Aj keď možno v niektorých prípadoch áno, ťažko zovšeobecňovať.
IQ je preceňované. EQ alebo SI ...ak má niečoho niekto prebytok, a druhý človek nedostatok a naopak, tak sa tieto veci podľa mňa skvele dopĺňajú Môže takýto vzťah fungovať a dokonca môže byť stabilnejší a podnetnejší ako ak sa človek díva takmer do zrkadla.
asi bude závisieť v tom, aká veľká nerovnosť tam bude
skôr to bude udržateľné v kombinácii priemerne inteligentný človek + nadmerne inteligentný
ako trebárs v prípade, keď jeden z páru mal problém doštudovať učilište (z čisto nedostatku intelektu, nezohľadňujem teraz faktory ako zdravotné či finančné problémy, čo by tomu mohli brániť) a druhý má dva doktoráty z astrofyziky
proste, čím priepastnejší rozdiel, tým je väčšia šanca, že nebudú mať vlastne ani si čo povedať - a o čom to potom je?
Dala som ‘áno’, pretože také vídavam, druhá vec však je, že je to dosť mimo mojej predstavy vzťahového modelu vôbec súceho k braniu do úvahy ako možného. Ale ofc záleží na “veľkosti” tej nerovnosti.
Aby sme len neteoretizovali, dám aj konkrétny príklad- on je vyučený kuchár, ona má vysokú, a nielen bakalára, ale vyšší stupeň vš vzdelania, myslím že inžiniersky titul alebo phd, a majú už dlhšiu dobu pekný vzťah. Inteligencia sa nespája len s dosiahnutým vzdelaním, je to aj o názoroch toho človeka, správaní, plus EQ je taktiež dôležité. Takže si myslím že môže fungovať aj vzťah dvoch ľudí, ktorý vzdelaním nie sú na rovnakej úrovni, ak ten s nižším nie je nejaký blbec, a dokáže urobiť toho svojho partnera šťastným.
Nemôže. Môj manžel si myslí, že som hlúpa a jasne mi to dáva najavo tým, že mi neodpovedá na moje otázka a preto musím zakladať fóra a pýtať sa iných. Neviem ako dlho to ešte dokážem zvládať ale neviem čo mám robiť a bojím sa opýtať.
Tak ako píše @arywian buď rovnocenní partneri alebo nech je partnerka na vyššej inteligenčnej úrovni. A keď bude mať aj to srdiečko na správnom mieste tak čo viac chcieť.
Netvrdím, že som nejaký génius, ale v predchádzajúcich vzťahoch panovala mierna inteligenčná disbalancia a nebolo to úplne kóšer.
Btw, inteligencia je podľa mňa veľmi atraktívna. :S
sa hovori, ze par moze prave fungovat len vtedy ak je iba jeden z paru mudry aspon som citala taky citat, ze pekny si vzdy vyberie mudreho a mudry pekneho takze nvm jak to koresponduje so zamerom anketara, ale co uz som vdacny nicic ocakavani
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
skôr to bude udržateľné v kombinácii priemerne inteligentný človek + nadmerne inteligentný
ako trebárs v prípade, keď jeden z páru mal problém doštudovať učilište (z čisto nedostatku intelektu, nezohľadňujem teraz faktory ako zdravotné či finančné problémy, čo by tomu mohli brániť) a druhý má dva doktoráty z astrofyziky
proste, čím priepastnejší rozdiel, tým je väčšia šanca, že nebudú mať vlastne ani si čo povedať - a o čom to potom je?
Netvrdím, že som nejaký génius, ale v predchádzajúcich vzťahoch panovala mierna inteligenčná disbalancia a nebolo to úplne kóšer.
Btw, inteligencia je podľa mňa veľmi atraktívna. :S