nie.... pretože od ženy s v dnešnej dobe očakáva že bude zvládať všetko a dám dodatok .... keď boli zachodené vlastnosti pre ženu tak vtedy bol väčšinou muž aj živitelom rodiny... čiže ženská porbila doma ale nemusela pracovať...
Podľa mňa je to normálnejšie ako keby muž varil , pral , žehlil , štrikoval a žena by pílila , rúbala drevo a hrala by rolu ochrancu. Od prírody je to dané naopak.
Nemam talent na varenie, nechcem deti, moj zivotny ciel nespociva v tom ze budem stat doma a obskakovat deti a manzela a starat sa o dom -.- ....cize nie, nesuhlasim s tymto nazorom. A toto forum ma nasralo.
samozrejme, chlap, čo vie variť je nesmierne sexy a môj to bude vedieť, ale nenútila by som ho ani žehliť ain prať, leb občas utreť prach
ale ak by ma nasral, tak by som odišla, nehala mu na týždeň na krku všetky naše deti (a tomu verte že ja ich budem mať veľa) a celú domácnosť a myslím, že po návrate by chápal isté veci, keby sa o to všetko musel postarať ale to len v extréme
ked by muz vedel sam uzivit rodinu a poskytnut aj nadstandard a chcel by po mne, nech som gazdinka, nevadilo by mi to
ale kedze mam tiez potrebu citit sa nielen ako prizivnik, ale aj ja by som chcela zarabat, hlavne preto aby som aj sebe mohla dopriat, tak si myslim ze je dobre keby sme boli viac menej narovnako, obaja domace prace, obaja povolania
@zuzana236 hovorí sa tomu oficiálne "sexizmus", čiže v podstate obojstranná diskriminácia/obmedzovanie slobody výberu a konania na základe pohlavia, rovnako ako prakticky akékoľvek "žena by mala byť/mať/vedieť/robiť" a "muž by mal byť/mať/vedieť/robiť".
takže nesúhlasím. každý by mal byť taký aký sa rozhodne byť, a nikto by nikoho nemal limitovať na základe svojich očakávaní alebo obmedzených predstáv/názorov.
Po prve ten spolocensky nazor je uz prezity, iba my tu na Slovensku sme desiatky rokov po zadu.... po druhe, kazdy by mal robit to, co mu ide najlepsie, a to je len scasti ovplyvnene pohlavim (respektive, muzi maju viac testosteronu, ktory zlepsuje abstraktne myslenie, a kvoli tomu su vacsinou muzi technicky nadani) a takisto nech tie role su co najspravodlivejsie rozdelene (cize je to fakt vela, ak by zena mala stihat narocnu pracu a este sa venovat domacnosti a rodine).
Je to strašne neefektívne. Rozhodujúce by malo byť , či daný muž alebo žena vie danú prácu zvládnuť lepšie alebo horšie ako druhý partner. Ak je muž čistotný, vie dobre variť a vôbec robiť stereotypne ženské práce, tak by mal variť a pod. A ak je žena naopak zručnejšia ako muž, tak je absolútne v poriadku, že je zahrabaná niekde v pivnici a tam zbúchava skrinky a robí podobnú prácu
Väčšna z týchto ženských a mužských činností je len výsledkom gendrových úloh vytvorených spoločenskými normami... Ale nevidím žiaden dôvod, prečo by sa obzvlášť pri fyzicky menej náročných prácach, ktoré sa vyskytujú v domácnosti malo rozhodovať pohlavie a nie schopnosti a "pracovné" zaťaženie partnerov
Napr. v starovekom Ríme bolo súčasťou typicky mužských úloh štrikovanie
Neviem, ako sa prejavuje súhlas, ale myslím, že žena by mala viacmenej ovládať vyššie uvedené a muž by mal viacmenej ovládať vyššie uvedené a čo vedia ešte okrem toho, to je len k ich dobru navyše.
Svojím spôsobom neviem ako mám hlasovať. Myslím, že všetci sme vyrastali v dobe, kedy mama varila a otec opravil práčku alebo čo. Jednoducho očakávam, že žena, ktorá má rodinu varí. A že muž nie je ľavý namontovať poličku alebo čo. Nehovorím však, že ženy nie sú schopné riadnej práce a muži domácich prác, ani to že by mala byť výchova závislá len na matke. Aj keď v dnešnej dobe je to už totálne pomiešané, a tak sa radšej nikomu a ničomu nečudujem.
Tak samozrejme že by mohla byť žena v tichto veciach trochu zručnejšia ale aby som sedel doma a pozeral co vsetko robi a nic nepomohol...to by som musel byť fakt blbý ... hey sweety, could u kick me to my ass, pleease ?
Pokiaľ muž svoju ženu miluje nerobí mu problém pomôcť jej v spravovaní domácnosti,zvlášť keď aj ona chodí do práce.Pokiaľ je roky na materskej tak môže niečo porobiť aj sama aby sa nenudila.Ja osobne rád varím a z krásy mi neubudne keď aj občas povysávam.Pre moju polovičku to urobím rád.
Nesúhlasím so spoločenským názorom, ktorý sa snažia niektoré "feministky" presadiť, že žena nemusí vedieť variť, prať, žehliť, starať sa o deti, pretože je to spoločenský prežitok; ale muž má byť manuálne zručný, uživiť rodinu, byť citlivý, nežný, jemný, vzdelaný a ešte vedieť variť, prať, žehliť a starať sa o deti.
A ja nesúhlasím. Napríklad upratať a požehliť,to je v pohode,ale zas vo varení som ľavá. Je zbytočné takto rozdeľovať úlohy, nech každý robí čo chce/čo ho baví.
A @mcvpn myslím,že @lawey myslela možno najmä dobu po priemyselnej revolúcii, vtedy už bolo poddanstvo vo väčšine krajín zrušené.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Podľa mňa je to normálnejšie ako keby muž varil , pral , žehlil , štrikoval a žena by pílila , rúbala drevo a hrala by rolu ochrancu. Od prírody je to dané naopak.
samozrejme, chlap, čo vie variť je nesmierne sexy a môj to bude vedieť, ale nenútila by som ho ani žehliť ain prať, leb občas utreť prach
ale ak by ma nasral, tak by som odišla, nehala mu na týždeň na krku všetky naše deti (a tomu verte že ja ich budem mať veľa) a celú domácnosť a myslím, že po návrate by chápal isté veci, keby sa o to všetko musel postarať ale to len v extréme
však mladí chlapci trávia vo fitku a pred zrkadlom pomaly viac času ako ženy. a dievčatá-nie všetky, od 12tich robia zo seba kurvy.
ak to uz berieme takto, tak kazdy clovek si (nejako) navari, (nejako) uprace a (nejako) pozehli.
a v rodine je to len o rozdeleni ukonov.
proste ak moj tato objektivne lepsie vari, tak nam navari on. a to neznamena, ze mama je neschopa.
alebo ked mam umyje auto a sa postara, povysava, tiez to neznamena, ze otec je nanic.
navyse na tie "manulne narocne prace" ma muz lepsie predispozicie a zena sa aj moze pos*at a nikdy nebude mat take svaly jak chlap.
dziiizs. ludia vsetko by ste len zovseobecnovali!
ale kedze mam tiez potrebu citit sa nielen ako prizivnik, ale aj ja by som chcela zarabat, hlavne preto aby som aj sebe mohla dopriat, tak si myslim ze je dobre keby sme boli viac menej narovnako, obaja domace prace, obaja povolania
takže nesúhlasím. každý by mal byť taký aký sa rozhodne byť, a nikto by nikoho nemal limitovať na základe svojich očakávaní alebo obmedzených predstáv/názorov.
Je to strašne neefektívne. Rozhodujúce by malo byť , či daný muž alebo žena vie danú prácu zvládnuť lepšie alebo horšie ako druhý partner. Ak je muž čistotný, vie dobre variť a vôbec robiť stereotypne ženské práce, tak by mal variť a pod. A ak je žena naopak zručnejšia ako muž, tak je absolútne v poriadku, že je zahrabaná niekde v pivnici a tam zbúchava skrinky a robí podobnú prácu
Väčšna z týchto ženských a mužských činností je len výsledkom gendrových úloh vytvorených spoločenskými normami... Ale nevidím žiaden dôvod, prečo by sa obzvlášť pri fyzicky menej náročných prácach, ktoré sa vyskytujú v domácnosti malo rozhodovať pohlavie a nie schopnosti a "pracovné" zaťaženie partnerov
Napr. v starovekom Ríme bolo súčasťou typicky mužských úloh štrikovanie
Ja som napríklad dodnes neporozumel, na čo je žehlenie, takže mi nepríde nijak nevýhodné, ak by to nemal vedieť nikto ...
A už fakt netuším, na čo by mali vedieť obaja oboje. Ešte by asi obaja mali byť aj dobrí klampiari.
A @mcvpn myslím,že @lawey myslela možno najmä dobu po priemyselnej revolúcii, vtedy už bolo poddanstvo vo väčšine krajín zrušené.