ja o tom píšem bakalársku prácu, takže troška sa tomu rozumiem a populačná explózia tu už reálne je, nie len na SVK ale všade....ale nebudem vás zaťažovať ďalšími detailami
aj u nás je (odhliadnuc od našich tmavších spoluobčanov) tu v podstate ide o to, že populačná explózia prebiehala do takého 2011-2012 roku a teraz na prelome 2013/2014 sú prognózy opačného charakteru a to, že populácia starne, v dôsledku krízy, keďže obyčajný človek je rád že vyžije, nemôže si dovoliť viac ako jedno dieťa (2 sú už tiež luxus)..."babyboom" sa zastavil a klesá aj počet ľudí ekonomicky aktívnych, to znamená menej prispievateľov do štátnych systémov a väčší počet poberateľov dôchodku, čo môže mať za následok nedostatočné zdroje financií a štát nebude zvládať vyplácať dôchodky všetkým, alebo len nízke...SR by možno aj mala dostatočný príjem, ale všetci dobre vieme, že "menšina" našej krajiny a teda rómovia do štátnej kasy neprispievajú, práve naopak...takže sa nemáme načo tešiť, je vôbec otázne, či sa dôchodku dožijeme...
ako som už napísala, tá populačná explózia už utícha, teraz sa svet skôr obáva starnutiu obyvateľstva a nízkej pôrodnosti, kde si som sa aj dočítala, že už aj Čína zvažuje zrušenie politiky jedného dieťaťa - ak je to pravda, tak aspoň pre nich začína byť situácia vážna
ja momentalne pisem bakalarku a na prijimacky do druheho stupna musim mat vypracovany projekt k diplomovke dopredu takze si to este len ujasnujem. Avsak bude sa to iste tykat svetovej populacnej explozie ktora ma nastat a nebude sa tykat uz ekonomiky ale zivotneho priestoru... tymto chcem poukazat na rozne eticke postoje.. studujem filozofiu takze z tohoto pohladu
@anitchka ja som mu povedal len dobry den a dovidenia, takze vela casu na zistenie nebolo
tak konkretne na ziadne idem na jednu hodinu k pasulkovej (bud na triednicku alebo k prvakom), kde ziakom rozdam dotazniky a potom asi na hodinu k stundovi ak sa tak vola, a tam budem so ziakmi diskutovat, aky maju postoj k moralke, o ich stupni moralneho uvazovania a podobne zalezitosti
momentálne áno, vypláca sa kvázi všetkým rovnako? (veľmi diskutabilné) ale o také 2 desaťročia? ...tej "menšine" je to jedno, lebo štát sa o nich proste "musí" postarať a naši politici sa snažia urobiť všetko aby ostali tam kde sú a teda na východe.
no ale vrátim sa k podstate veci...myslíš si, že ak ty, ako teraz síce mladý človek, ale ak sa naplnia všetky prognózy budeš mať nárok na dôchodok v takej výške, akej si odvádzal odvody štátu? už teraz je zvýšený odchod do dôchodku a špekuluje sa o ďalšom zvýšení. systém bude tak zaťažený, že štát nebude mať dostatočné množstvo vyplácať nie len sociálne dávky, ale aj dôchodky...vznikne veľký nepomer = málo prispievateľov - veľa poberateľov...
je to však len môj názor, ktorý sa môže aj líšiť, aj mýliť
@marisoul jj ako takto nastavene dvochodky a vsetky davky ako su mometalne na slovensku su dost chore, ale tak verim ze stat sa zachvilu schopi posle dopice fica a dostanu sa tam nejaky technokrati ako sas ktory by to konecne mohli nastavit tak ako slubili kedysi davno pred volbami k comu sa vobec nedostali, a clovek si zacne pekne zarabat sam na seba nie takto ze vsetci za vsetkych a bude to viac udrzatelne.. ale tak ja som sa predtym prispevku len snazil troska zavrtat lebo si mi prisla ako velka mudrlantka ale tak presvecil som sa ze si vcelku dost v obraze! (ja mam troska naivne nazory
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
ahoj ja o tom planujem pisat diplomovku.... zdielam tvoj nazor
a aké máš zameranie?...ja sa momentálne orientujem na starnutie obyvateľstva a zaťažovanie systémov a celkový dopad na trh práce
keby si niečo potrebovala, poradiť alebo vymeniť názor, len sa ozvi, pomôže to aj tebe aj mne
Vojna vacsinou vyriesi podobne zalezitosti, hoc to znie pomerne morbidne.
na ake predmety?
tak konkretne na ziadne idem na jednu hodinu k pasulkovej (bud na triednicku alebo k prvakom), kde ziakom rozdam dotazniky a potom asi na hodinu k stundovi ak sa tak vola, a tam budem so ziakmi diskutovat, aky maju postoj k moralke, o ich stupni moralneho uvazovania a podobne zalezitosti
jj stunda sa vola, on je celkom v pohode ale trochu divny
momentálne áno, vypláca sa kvázi všetkým rovnako? (veľmi diskutabilné) ale o také 2 desaťročia? ...tej "menšine" je to jedno, lebo štát sa o nich proste "musí" postarať a naši politici sa snažia urobiť všetko aby ostali tam kde sú a teda na východe.
no ale vrátim sa k podstate veci...myslíš si, že ak ty, ako teraz síce mladý človek, ale ak sa naplnia všetky prognózy budeš mať nárok na dôchodok v takej výške, akej si odvádzal odvody štátu? už teraz je zvýšený odchod do dôchodku a špekuluje sa o ďalšom zvýšení. systém bude tak zaťažený, že štát nebude mať dostatočné množstvo vyplácať nie len sociálne dávky, ale aj dôchodky...vznikne veľký nepomer = málo prispievateľov - veľa poberateľov...
je to však len môj názor, ktorý sa môže aj líšiť, aj mýliť
nie som nijaká mudrlantka, len sa tejto téme venujem už skoro rok, tak troška sa tomu (trúfam si povedať) rozumiem, ale stále sa mám čo učiť