Kapitalizmus na Slovensku pomaha ludom ktori maju vela mat este viac. Spravidla (nie vsak bez vynimiek) tym, ktori si po revolucii co najviac nakradli....
Takze ti co sa maju dobre sa budu mat este lepsie a ti co sa maju zle sa budu mat stale rovnako az do vtedy kym "" neziaduca verbes"" nevyhynie. S ciganmi to ale bude vacsi problem im to evidentne neprekaza.
Ťažko povedať, tu nejde ani o kapitalizmus, Slovensko, vládu. Čítal som nedávno článok o konci strednej vrstvy vo svete, ľudia proste nemajú dosť peňazí na luxusný život, akým žili posledné desaťročia.
Stále viac ľudí žilo na úver, všeliake kreditné karty, všetci chcú mať hneď autá, drahé dovolenky, drahé mobily, a svet (planéta) nikdy nefungovala tak, že toľko príslušníkov strednej vrstvy má toľko veľa vecí... Proste to bolo neudržateľné...
Podľa mňa ľudia by sa v prvom rade mali naučiť žiť skromnejšie, veď už len koľko Slováci prežerú na potravinách podľa mňa nemá obdoby
a sú ľudia, ktorí sa tu majú dobre a sú ľudia, ktorí zas nie... tak to bolo a tak to aj bude všade na svete... nedá sa to hodiť do jedného vreca s názvom "ľudia" a pýtať sa, či sa tí "ľudia" budú mať lepšie alebo horšie...
chudobní boli, sú aj budú, bohatí boli, sú aj budú ... vždy to bude rovnako, len sa bude vždy meniť výška toho majetku, dnes je človek chudobný ak zarába 500 € mesačne o 50 rokov bude možno chudobný ak bude zarábať 1500 € mesačne , ktovie ...
skôr ide o životný postoj ľudí, niektorým stačí 500 € mesačne a spoko z toho vyžijú a podaktorým nepostačí ani tá 1000... keď sa ľudia uskromnia, budú sa mať lepšie - dosť otrepaná veta...
podla mna to bude vzdy tak, ze budu taki, co sa maju dobre a aj taki, ktorym sa nedari zrovna najlepsie ... tak to bolo a aj bude... ani v najvyspelejsich krajinach sveta sa nema cela populacia skvele.. skor sa podla mna bude zvacsovat rozdiel medzi "bohatymi"a "chudobnymi"
Ja len napíšem toľko bolo tu dosť celkom zaujímavých komentárov a ja to dám do jedného vtipu jak príde raz jeden (30 ročný)chlap k a opýta sa jej: Môžte mi prosím vyveštiť moju budúcnosť? - Samozrejme odpovie veštica a chlap nato tak prosím povedzte ako sa budem mať do päťdesiatky. A veštica mu hovorí budete sa mať dosť mizerne hlavne po finančnej stránke. Chlap sa opýta: A po potom po päťdesiatke? Veštica: Potom? No potom si už zvyknete Takže asi tak.
Pravdu máju tí čo hovoria že netreba mať veľké oči a všetko chcieť ale treba mať aj hranicu čiže súhlasím s @Tesfaye , @Tomas ale pravdu má aj @Hluzar Najhoršie je to s tímy cigánmi lebo sa všade hovorí že nebude mať kto robiť na dôchodcov ale ja si myslím že skôr na Cigánov treba robiť viac jak na dôchodcov(česť výnimkám ktorý robia proti tím nemám ani pol slova). Som zvedaví či o 50 alebo 100 rokov budú robiť cigáni na nás jak mi na nich už keď budeme menšina ale už sa toho chvalabohu asi nedožijem. Skôr nás oni pohlušia a nebudú sa s nami baviť jak mi s nimi a EÚ tiež nebudú počúvať jak mi že ich obmedzujeme ale škoda reči vieme o čo sa jedná.
Ja by som im všetkým dal plat 1000 euro a bolo by aj tak by mali väčší plat ako má väčšina populácie. Veď sú ľudia ako každý iný tak mali by vyžiť. A konečne tu niekto okrem mňa potvrdil že sa zarába aj polovica s priemerného platu lebo minule ma každý jebal že ako že sa máme zle keď priemerný plat na Slovensku je 22 000 Sk. Ale niekde človek drie jak vôl a zarába aj 10 - 12 000 alebo vo veľa prípadov aj minimálnu mzdu (295 euro - 8900 SK ). Dajte si k tomu odvody 8900 - 3063 = 5837 Sk chcem vidieť tých hrdinov čo tu minule vyskakovali nech vyskúšajú s toho vyžiť a potom nadávajte na socializmus aký bol na piču možno idea bola ale aspoň ľudia nežobračili jak dneska. Čo s toho že dneska máme čo chceme keď si to nemôžeme dovoliť. Ostala nám tak akurát sloboda slova ktorú si môžeme akurát strčiť viete kam. A tých 12 bodov ktoré sa stanovili sa aj tak neurobilo to bola len kamufláž jak sa dostať k štátnym podnikom a všetko dojebať čo šlo to čo sa 40 rokov budovalo sa za 10 rokov rozkradlo a dnes môžme nadávať na dnešnú vládu keď predchodcovia dojebali čo išlo. Ja osobne si myslím že keby bola revolúcia dnes tak nepríde ani 20% tých čo tam vyskakovali vtedy na námestiach. Určite by prišli spisovatelia lebo ty nechceli písať čo im strana diktovala ale keď si zoberiete koľko sa dnes píše kokotin škoda papiera čo ani to človek nečíta ale ani ho to nezaujíma a ešte by prišli tí čo rozkrádať chceli nikto iný keby vedeli kde to dospeje a to nemuselo tak dospieť ale zase sa ukázal ľudský charakter a to presne dnes už vidno na tých malých sopliakov bohatých tatinkov čo má ešte len 16 rokov a už vyskakuje. Keby ľudia fakt brali koľko im len treba a to nehovorím že sa máme vrátiť do stredoveku ale aby každý mal veci potrebné k dnešnému životu(elektroniku, auto, .....) tak si myslím každý by si žil na úrovni ale to sa prv musí zmeniť človek a nie politika ani idea ani nič hlavne človek a jeho zmýšľanie čo asi ťažko sa stane.
@Supersayan si radsej pozri kolko zarabaju rovnaki ustavny cinitelia vo vyspelej europe, a nie tu pis uplne irelevantne ciselka.
k teme- na slovensku asi nikdy, aspon nie do roku 2100. platy sice budu stupat, ale kim tuna budu platy ako v vyspelej europe, taa uz bude zase dalej ako my. takze v dohladnej dobe lepsie-cize porovnatelne z vyspelou europou, tu nebude.
Podla mna sa mame dost dobre sak vecsina slovakov mina stovky eur na vianoce, meniny, narodeniny, dovolenky.... netrpi nudzou v nicom. Ale urcite sa budeme mat este lepsie ak nas nezasiahne nejaka vojna
@Supersayan s tymi platmi si uplne mimo. Plat poslanca je trojnasobok nominalnej hodnoty priemernej mzdy, co je teraz +- 2100 euro.
@Pa3cek "Keby ľudia fakt brali koľko im len treba..."
S touto myslienkou vobec nesuhlasim. Clovek ma rozum a ak ho vie lepsie vyuzivat, nevidim dovod preco by sa mal mat tak isto dobre/zle ako niekto, kto toho rozumu nema vobec. Neviem a ani si nechcem predstavit, ze by sme tu boli vsetci jak cez kopirak, presne ako to bolo za sociku. Kto chce a vie, tak ma.. kto nie, bohuzial..
@Tommyhot plat poslanca je ten trojnasobok minimalne mzdy (2600 €) ale oni este beru rozne ine odmeny
citujem "Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota príde o jeden mesačný poslanecký plat aj s paušálnymi náhradami, čo je vyše 3 600 eur" ( » www.topky.sk/cl/10/605328/Sl... )
toto je sice rok stare ale nemyslim zeby sa im za ten cas plati nejako drasticky znizili - "Poslanec Ľuboš Micheľ prišiel už druhýkrát o poslanecký plat spolu s paušálnymi náhradami.Micheľ tak opäť príde o 108 900 korún (cca 3600 €), z ktorých jeho plat tvorí 60 500 korún a paušálne náhrady vo výške 80 percent platu 48 400 korún." ( » aktualne.centrum.sk/domov/politika/... )
_________
AKÉ VÝHODY
MAJÚ EUROPOSLANCI?
* základný plat 4 082 € (123-tisíc Sk
)
* po predpokladanom zvýšení mzda 7 665 € (230 915 Sk)
inak mne vobec neprekazaju vysoke zarobky pravnikov, lekarov, ... ale taketo platy poslancov mi vadia, je to jedna banda nenazrancov
@Nikeboy ano mozem si porovnat platy poslancov vo vypelej europe, ale ty si porovnaj aj platy obycajnych ludi v danej krajine, nemecky dochodca sa slovenskemu nemoze ani rovnat, zivotna uroven v nemecku a na slovensku je niekde uuuuplne inde
@Tommyhot keď to čítam spätne máš pravdu aj som to inak napísal ako som chcel. Myslel som tým nie aby všetci mali presne to isté ale nemuseli by byť až také priepastné rozdiely medzi ľuďmi si zase myslím ako sú dnes. Keď som tam napísal "brali" tak tam malo byť skôr keby mali toľko, koľko im len treba. Nemyslím tým aby mali všetci rovnaké autá a domy jak za sociku a všetko jednej značky alebo také niečo len som chcel skôr povedať aby tí ktorí robia ťažšie jak druhí tak aby nerobili zadarmo lebo nemôžme mať všetci školy keby sme boli všetci vysokoškolský vzdelaný tak kto by na nás robil tak si treba vážiť aj robotníka a dať mu plácu akú si zaslúži a nie jak almužnu. Dnes to vyzerá ako by sme sa vrátili do histórie a zamestnanci sú skôr poddaný jak zamestnanci sa na nich šetrí len ako sa dá, ale ja si myslím že človek zistí až vtedy ako sa ťažko zarába na peniaze až keď si to sám vyskúša čo je to drina a práca a ešte keď mu zato dajú 70 - 80 korún na hodinu ba aj menej.
@Nikeboy Vieš prečo ľudia toľko nakupujú lebo kopa ľudí z Východného a Streného Slovenska pracuje v zahraničí veď len ja mám asi 50 - 60% kamošov ktorý pracujú niekde v Anglicku či Holandsku alebo na západe Slovenska kde sa dá zamestnať tak majú ale čo je to za život keď si niekde v prdeli od domova na 4 - 5 mesiacov a prídeš domov na mesiac alebo tak a naspäť. A ďalej o5 štatistika nákupov ako darčekov alebo tovaru sa robí v priemere na celé územie Slovenska a zase je to tak že nejaký milionár kúpi svojmu decku pod stromček alebo na narodky auto a inde dostane syn od oca nejakú knihu alebo ja neviem a vyjde s toho že 2 rodiny utratili na sviatky 500 000 Sk ale v skutočnosti len jedna utratila 1 000 000 a druhá asi 200 korún možno 500. Tak že asi tak ľudia nakupujú.
A čo sa týka ešte nákupov, keď už ľudia prestanú nakupovať tak až vtedy bude v prdeli Slovensko ja si myslím žeby mali byť radi že sú ešte ľudia ochotný utratiť čo sa dá a že nežijú len na chlebe a masle a soli. Nechápem prečo to furt v správach dávajú hlavne teraz pred sviatkami aké sú plné obchody a koľko ľudia utratia jak keby ich to štvalo že ľudia ešte vôbec na niečo majú. Veď už keď na sviatky človek neutratí tak kedy veď niektoré rodiny šetria celý rok aby mali hojné sviatky aby si ich mohli dovoliť aj keď nám sa to zdá smiešne ale je to tak.
@Pa3cek to je tak. Kym sa nevytvori stabilne podnikatelske prostredie a nespravi sa odvodova reforma, ani obycajny robotnik sa nebude mat dobre. Podnikatelia uz teraz musia robit vseliake ojeby aby boli aspon v ako takom zisku, pretoze stat z nich vytiahne skoro 50% len na odvodoch a daniach.
@Pa3cek no to mas pravdu kedze vydim ze si z bratislavi, mozem sa spitat.....ako je to z platmi a cenami v bratislave? je velki rozdiel centrum a okrajove casti mesta?
@Nikeboy Ja len študujem v BA som od Humenného. Neviem ako je to v celom BA kraji ale v meste sú ceny ak myslíš potraviny a veci bežnej potreby rovnako drahé ako na celom území SR možno nejaký cent rozdiel ti poviem ak máš v BA dom tak nemôžeš žobroniť lebo platy sú 20 000 a vyššie len električkar zarába 22 000Sk. Jedine čo tak sú pozemky a nehnuteľnosti drahšie. Okrajové časti mesta nepoznám ale myslím si že sú tam lacnejšie pozemky ale pracujú určite všetci v meste tak sú asi na rovnako. Väčšinou tam bývajú tí čo chcú rodine domy.
@Pa3cek aha . aha, hmm....no neviem, lebo uz som zazil take ze nejaky obchod mal ponuku aj z cenamy na nete, ale ceny som nemal pozerat lebo boli nastavene vysia pre bratislavu. tak neviem. to iste aj co pred asi rokom chodila reklama na euro, a tam bol zakusok co stal...60sk myslim?...a niekto mi pisal na nete, ze v bratislave to je normalna cena, a ze v centra maju aj drahsie. a pritom tu na vychode stal taki zakusok 20sk asi.
@Nikeboy počkaj bracho ja som myslel na ceny v nákupných centier alebo bežných obchodoch no jasné že v Starom Meste hlavne historickej časti jak je Michalská brána tak tam sú predražené reštaurácie, kaviarne, cukrárne a tak. V lete som tam bol na čapované pivko so sesternicou a jej manželom a jeden pollitrový čapák tam stal 2 eura možno niekde ešte bližšie pri hrade stojí aj 3 - 5 euro a to platí aj pre zákusky a aj reštiky že tam je cena automaticky drahšia hlavne tam sa dobré zarába kôly zahraničným turistom a miestnym podnikateľom proste ten kto má tak tam chodí skoro vždy a bežný si tam určite len tak na pivko po práci nezájdu račej pôjdu niekde na obchodnú a tam už čapované stoji 1 euro a niekde aj menej ale záleží od lokality a hlavne pohostinstva akej je kategórii a či je to piváreň alebo reštika tam tiež cena sa líši. Je pravda sa mi zdá že u nich je aj iná sadzba za elektrinu a vodné, stočné a tie poplatky to je upravené na ich pomery cenovo ale naisto neviem lebo bratranca som sa nepýtal čo tam žije len som tiež počul a preto u nich keď je zľava napr: elektriky tak u ních je preto najvyššia zľava lebo majú aj vyššiu cenu za 1KW a u nás je zlacnenie menšie lebo aj cena je nižšia no automaticky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Takze ti co sa maju dobre sa budu mat este lepsie a ti co sa maju zle sa budu mat stale rovnako az do vtedy kym "" neziaduca verbes"" nevyhynie. S ciganmi to ale bude vacsi problem im to evidentne neprekaza.
Stále viac ľudí žilo na úver, všeliake kreditné karty, všetci chcú mať hneď autá, drahé dovolenky, drahé mobily, a svet (planéta) nikdy nefungovala tak, že toľko príslušníkov strednej vrstvy má toľko veľa vecí... Proste to bolo neudržateľné...
Podľa mňa ľudia by sa v prvom rade mali naučiť žiť skromnejšie, veď už len koľko Slováci prežerú na potravinách podľa mňa nemá obdoby
Pravdu máju tí čo hovoria že netreba mať veľké oči a všetko chcieť ale treba mať aj hranicu čiže súhlasím s @Tesfaye , @Tomas ale pravdu má aj @Hluzar Najhoršie je to s tímy cigánmi lebo sa všade hovorí že nebude mať kto robiť na dôchodcov ale ja si myslím že skôr na Cigánov treba robiť viac jak na dôchodcov(česť výnimkám ktorý robia proti tím nemám ani pol slova). Som zvedaví či o 50 alebo 100 rokov budú robiť cigáni na nás jak mi na nich už keď budeme menšina ale už sa toho chvalabohu asi nedožijem. Skôr nás oni pohlušia a nebudú sa s nami baviť jak mi s nimi a EÚ tiež nebudú počúvať jak mi že ich obmedzujeme ale škoda reči vieme o čo sa jedná.
len tak minichodom poslanec ma plat cca 3000 €
europoslanec ma plat cca 7000 €
byvali prezidenti dostavaju dozivotnu rentu vo vyske 1000 € a nejaky poslanec to chce zvysit na uroven poslaneckeho platu (cize 3000 €)
priemerna mzda na slovensku je cca 760 €, ale mnoho ludi nezaraba ani polovicu z toho
Ja by som im všetkým dal plat 1000 euro a bolo by aj tak by mali väčší plat ako má väčšina populácie. Veď sú ľudia ako každý iný tak mali by vyžiť. A konečne tu niekto okrem mňa potvrdil že sa zarába aj polovica s priemerného platu lebo minule ma každý jebal že ako že sa máme zle keď priemerný plat na Slovensku je 22 000 Sk. Ale niekde človek drie jak vôl a zarába aj 10 - 12 000 alebo vo veľa prípadov aj minimálnu mzdu (295 euro - 8900 SK ). Dajte si k tomu odvody 8900 - 3063 = 5837 Sk chcem vidieť tých hrdinov čo tu minule vyskakovali nech vyskúšajú s toho vyžiť a potom nadávajte na socializmus aký bol na piču možno idea bola ale aspoň ľudia nežobračili jak dneska. Čo s toho že dneska máme čo chceme keď si to nemôžeme dovoliť. Ostala nám tak akurát sloboda slova ktorú si môžeme akurát strčiť viete kam. A tých 12 bodov ktoré sa stanovili sa aj tak neurobilo to bola len kamufláž jak sa dostať k štátnym podnikom a všetko dojebať čo šlo to čo sa 40 rokov budovalo sa za 10 rokov rozkradlo a dnes môžme nadávať na dnešnú vládu keď predchodcovia dojebali čo išlo. Ja osobne si myslím že keby bola revolúcia dnes tak nepríde ani 20% tých čo tam vyskakovali vtedy na námestiach. Určite by prišli spisovatelia lebo ty nechceli písať čo im strana diktovala ale keď si zoberiete koľko sa dnes píše kokotin škoda papiera čo ani to človek nečíta ale ani ho to nezaujíma a ešte by prišli tí čo rozkrádať chceli nikto iný keby vedeli kde to dospeje a to nemuselo tak dospieť ale zase sa ukázal ľudský charakter a to presne dnes už vidno na tých malých sopliakov bohatých tatinkov čo má ešte len 16 rokov a už vyskakuje. Keby ľudia fakt brali koľko im len treba a to nehovorím že sa máme vrátiť do stredoveku ale aby každý mal veci potrebné k dnešnému životu(elektroniku, auto, .....) tak si myslím každý by si žil na úrovni ale to sa prv musí zmeniť človek a nie politika ani idea ani nič hlavne človek a jeho zmýšľanie čo asi ťažko sa stane.
k teme- na slovensku asi nikdy, aspon nie do roku 2100. platy sice budu stupat, ale kim tuna budu platy ako v vyspelej europe, taa uz bude zase dalej ako my. takze v dohladnej dobe lepsie-cize porovnatelne z vyspelou europou, tu nebude.
@Pa3cek "Keby ľudia fakt brali koľko im len treba..."
S touto myslienkou vobec nesuhlasim. Clovek ma rozum a ak ho vie lepsie vyuzivat, nevidim dovod preco by sa mal mat tak isto dobre/zle ako niekto, kto toho rozumu nema vobec. Neviem a ani si nechcem predstavit, ze by sme tu boli vsetci jak cez kopirak, presne ako to bolo za sociku. Kto chce a vie, tak ma.. kto nie, bohuzial..
citujem "Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota príde o jeden mesačný poslanecký plat aj s paušálnymi náhradami, čo je vyše 3 600 eur" ( » www.topky.sk/cl/10/605328/Sl... )
toto je sice rok stare ale nemyslim zeby sa im za ten cas plati nejako drasticky znizili - "Poslanec Ľuboš Micheľ prišiel už druhýkrát o poslanecký plat spolu s paušálnymi náhradami.Micheľ tak opäť príde o 108 900 korún (cca 3600 €), z ktorých jeho plat tvorí 60 500 korún a paušálne náhrady vo výške 80 percent platu 48 400 korún." ( » aktualne.centrum.sk/domov/politika/... )
_________
AKÉ VÝHODY
MAJÚ EUROPOSLANCI?
* základný plat 4 082 € (123-tisíc Sk
)
* po predpokladanom zvýšení mzda 7 665 € (230 915 Sk)
* počas zasadania dostávajú denné diéty 262 € (7 893 Sk)/deň
* náhrada nákladov súvisiacich s presťahovaním 761 € (22 925,89 Sk)
* náhrada nákladov na asistentov a kanceláriu 12 576 € (378 864 Sk)/mesiac
* vzdelávanie - 1 042 € (31 391,29 Sk) za jazykový kurz, 312 € (9 399,31 Sk) za kurz informatiky
( » www.cas.sk/clanok/114118/v... )
a plat prezidenta sa spomina v tejto diskusii » www.birdz.sk/forum/plat-prez...
takze az tak velmi som sa z tymi platmi nesekol
inak mne vobec neprekazaju vysoke zarobky pravnikov, lekarov, ... ale taketo platy poslancov mi vadia, je to jedna banda nenazrancov
@Nikeboy ano mozem si porovnat platy poslancov vo vypelej europe, ale ty si porovnaj aj platy obycajnych ludi v danej krajine, nemecky dochodca sa slovenskemu nemoze ani rovnat, zivotna uroven v nemecku a na slovensku je niekde uuuuplne inde
A čo sa týka ešte nákupov, keď už ľudia prestanú nakupovať tak až vtedy bude v prdeli Slovensko ja si myslím žeby mali byť radi že sú ešte ľudia ochotný utratiť čo sa dá a že nežijú len na chlebe a masle a soli. Nechápem prečo to furt v správach dávajú hlavne teraz pred sviatkami aké sú plné obchody a koľko ľudia utratia jak keby ich to štvalo že ľudia ešte vôbec na niečo majú. Veď už keď na sviatky človek neutratí tak kedy veď niektoré rodiny šetria celý rok aby mali hojné sviatky aby si ich mohli dovoliť aj keď nám sa to zdá smiešne ale je to tak.