Myslíte si, že slovné mapy (mind map) dokážu zlepšiť u každého hoci aj o 1 % naučenie sa niečoho? Trebars mam nejaké poznámky (dlhé, prípadne nieco sa tam vymenúva, nejaky zoznam), urobim si pod ne slovnu mapu. Mne to pomaha dost, ved tak sa ukladaju infomacie v mozgu nie?
@riskozvychodu mas text dajaky co sa naucit, a si nakreslis jeden hlavny kruzok a don hlavnú vec, a okolo porobis dalsie kruzky do ktorych popises suvisiace slova a pospajas to (jednoducha forma)
mind mapu si robievam aj pri kodeni (dokonca softy na UML modelovanie atd. to maju v sebe skoro vsetky) a dost mi to pomaha pri utriedeni systemu aby som to potom mohol dalej analyzovat
to je dost individualne ... napriklad ja mam fotograficku pamat dokazem sa naucit hocico aj nezvyrazneny text ... ale kazdy ma nejaku svoju techniku ako sa naucit veci co najefektivnejsie .. a mind maps mozu pomoct ale napriklad u mna to nepomaha je to jedno ..
to jedno percento by tam bolo uz aj pri ludoch ktorym to nepomoze, si spomenu, ako kreslili tu blbost a mozno im svitne to 1% uciva.
vygoogli nejake overene statistiky americkych institutov, oni sa zvyknu zapodievat takymi otazkami.
mne vždy veľmi pomôžu obrázky,alebo ak mám niečo farebne zvýraznené..alebo ak to má inú formu ako kopa hustého textu
oveľa jednoduchšie sa mi tak učí,ale myšlienkové mapy si nerobím ,bolo by s tým kopec roboty ..max. si napíšem takú sumarizáciu
@limetkajaja ale už ich vytváraním sa učíš, to akoby si si robila ťaháky, tým, že si poznámky manuálne prepisuješ do nejakej (okej, nazvime to) mapy, mozog si zapamätáva. preto je to výhodné. aspoň u mňa to tak funguje
toto u mňa nefunguje, ale je dosť možné, že som to nikdy poriadne neskúšala, stačí mi, keď mám špeciálne farebne oddelený text, špeciálne umiestnené svoje poznámky v texte a podľa toho, kde je poznámka umiestnená, si ju viem zopakovať.
na zapamätávanie somarín používam myšlienkové paláce, ale momentálne mám problém nájsť nejakú charizmatickú budovu, do ktorej by som si to vedela ukladať. vlastný dom ma nebaví, premýšľam nad bývalou strednou, ktorá je zaujímavá a farebná a dá sa v nej dobre pohybovať. ale to je vlastne úplne jedno teraz
nie, samozrejme, ze nie u kazdeho. nechapem tie odpovede moc O__o
@matwejo ale to su skor logicke/algoritmicke mapy, imho to nie je to iste
ja som nikdy moc nepoberal ludi, kt. sa naucia 10 veci vdaka 30 indiciam dpc xD ale boli to zeny takmer vzdy, ich asociacie su dost ine ocividne, tak je to ok
ano o 1% podla mna hej ale celkovo mi to pride ako obrovska strata casu vzhladom na ten maly objem informacii ktory dokazea zachytit, a neznasam ked nas v skole nutia robit to
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
vygoogli nejake overene statistiky americkych institutov, oni sa zvyknu zapodievat takymi otazkami.
oveľa jednoduchšie sa mi tak učí,ale myšlienkové mapy si nerobím ,bolo by s tým kopec roboty ..max. si napíšem takú sumarizáciu
A hej môže to pomôcť, lebo mozog ževraj nevie orzmýšľať pekne pod sebou ale lepšie je pre neho niečo kreatívne
na zapamätávanie somarín používam myšlienkové paláce, ale momentálne mám problém nájsť nejakú charizmatickú budovu, do ktorej by som si to vedela ukladať. vlastný dom ma nebaví, premýšľam nad bývalou strednou, ktorá je zaujímavá a farebná a dá sa v nej dobre pohybovať. ale to je vlastne úplne jedno teraz
@matwejo ale to su skor logicke/algoritmicke mapy, imho to nie je to iste
ja som nikdy moc nepoberal ludi, kt. sa naucia 10 veci vdaka 30 indiciam dpc xD ale boli to zeny takmer vzdy, ich asociacie su dost ine ocividne, tak je to ok