to ms pravdu ale nebolo by zle keby bol len jeden jazyk lenze malo by to jednu nevyhodu.Kedby si chcela ohovarat na dovolenke nejakych spatnych nemcov tak keby bol len jeden jazyk tak by ti rozumeli
Hovorme všetci po anglicky a bude pokoj. To by znamenalo, že cigáni by sa museli niečomu priučiť, lenže oni na to nemajú, tak by boli zaostalí a zdochli by.
bože, milujem takéto teórie hej, ako latinčina, jedného dňa sa naše štáty proste rozpadnú a už to pôjde samé....a k tým novým výrazom....jazyk nie je len o slovách a hlavne nie je o pár výrazoch, je to aj gramatika a syntax
Myslim si, ze sa z EU postupne stane to, co sa stalo z USA. Cize budu tu oficialne len zo 2-3 uradne jazyky (anglictina, nemcina, francuzstina). Uz sa uplne zmazali hranice a postupne sa budu mazat aj ine rozdiely. Ak sa dovtedy EU nerozpadne, tak v horizonte 10-20 rokov sa o tom podla mna zacne otvorene diskutovat.
Podla mna ci jazyk zanikne alebo nie, zalezi od ludi samotnych. A aj od ich populacie. Jazyk zanika, vymieranim alebo zmenou. Cize ak populacia na Slovensku vymrie tak spolu s nou aj jazyk.
Ale inak si nemyslim, ze by bolo najlepsie keby bol jeden univerzalny jazyk. Ved je tolko nadhernych jazykov, ako taliancina, francuzstina, anglictina, rustina a vela inych. Kazdy tento jazyk je specificky, ma svoju historiu, kulturu a hovoriaci inym jazykom su su pre nas zaujimavy. A okrem toho by zaniklo mnozstvo pracovnych miest. Ved kolko ludi sa zivi prave vdaka tomu, ze ovladaju cudzie jazyky?
To by potom o čom bolo, keby sme si všetci rozumeli... Však o to ide... Každý jazyk je niečím zvláštny a typický... Podľa mňa nezaniknú len tak jazyky... Ani Slovanské..
Aj tak je strašne veľa slovenských slov prebratých. Angličtina je dominujúcim jazykom vo svete a ymslím si, že veľa jazykov časom zanikne, hlavne tie, ktoré používa málo populácie - ako Luž. Srbčina napríklad.
so spoluziakom sme sa minule o tom bavili... ja som bol za, vsetko by bolo jednoduchsie, praktickejsie, clovek by mal o jednu starost menej
on bol vysostne proti ( mozno aj preto ze chce byt prekladatelom , ze to by bola strasna jednotvarnost sveta, ze to by potom mohla byt 1 kultura a tak...
neskôr je, ako tu už spomenuté, aj za desaťtisíc rokov
ale teraz vážne, jazyky ako také prechádzajú neustálym vývojom, nielen čo sa týka slovnej zásoby (tieto zmeny sú ale najviditeľnejšie), ale aj morfológie (dokelu, toľko ľudí už mnoho slov nesprávne ohýba, že sa tieto chyby začnú brať ako normálna súčasť jazyka) a pomalšie aj syntaxe a tak...
Pochopiteľne tu ide aj o vplyv iných jazykov, boli obdobia, kedy bola slovnčina výrazne ovplyvňovaná latinou, nemčinou i češtinou, teraz je to tak s angličtinou, ale myslím si, že pokiaĺ bude stále dostatok ľudí majúcich slovenčinu ako rodný jazyk, tak tak skoro nezanikne, možno pozmení svoju štruktúru, formu a podobne.... (ako by sa nám ťažko dohadovalo so Slovákmi žijúcimi pred dvesto rokmi, tak by sme sa ťažko dohodli so Slovákmi z budúcnosti) ale tak skoro nezanikne...
Samozrejme, faktory ako politická situácia či globalizácia môžu mať výrazný vplyv na proces vývoja jazyka
slovencina urcite raz zanikne, ale zanik jazyka je velmi dlhodoby proces, cize ani nase pravnucata sa toho nedoziju
jazyk sa stale vyvija, myslim si ze dnes by sme nerozumeli uplne vsetkemu co by hovoril Hviezdoslav, Stur, Bernolak a spol. a o 300 rokov nemyslim zeby sme my rozumeli vsetkemu co by sa vtedy hovorilo na slovensku
@cruz89 Vidím, že idioti nevymreli. Tu ide o spojitosť ty vajco. A ide o to, ak vymrú slovanské jazyky, tak oni pôjdu do zadku, lebo nebudú vedieť hovoriť inými jazykmi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
podla mna raz hej, lebo stale sa priberaju a priberaju cudzie vyrazy, hlavne anglicke
to si fakt myslíte že niekto tu niekto aj za štyridsať tisíc rokov bude hovoriť po slovensky?
Ale inak si nemyslim, ze by bolo najlepsie keby bol jeden univerzalny jazyk. Ved je tolko nadhernych jazykov, ako taliancina, francuzstina, anglictina, rustina a vela inych. Kazdy tento jazyk je specificky, ma svoju historiu, kulturu a hovoriaci inym jazykom su su pre nas zaujimavy. A okrem toho by zaniklo mnozstvo pracovnych miest. Ved kolko ludi sa zivi prave vdaka tomu, ze ovladaju cudzie jazyky?
ohovárať sa nepatrí :p
nemohla si sa zdržať, čo ?
len pokiaľ by platilo, čo na mysli to na jazyku
veď ja viem
a slovenčina ma nezaujíma, pokojne nech zanikne (i keď bolo by mi ľúto druhého najťažšieho jazyka)
on bol vysostne proti ( mozno aj preto ze chce byt prekladatelom , ze to by bola strasna jednotvarnost sveta, ze to by potom mohla byt 1 kultura a tak...
ale teraz vážne, jazyky ako také prechádzajú neustálym vývojom, nielen čo sa týka slovnej zásoby (tieto zmeny sú ale najviditeľnejšie), ale aj morfológie (dokelu, toľko ľudí už mnoho slov nesprávne ohýba, že sa tieto chyby začnú brať ako normálna súčasť jazyka) a pomalšie aj syntaxe a tak...
Pochopiteľne tu ide aj o vplyv iných jazykov, boli obdobia, kedy bola slovnčina výrazne ovplyvňovaná latinou, nemčinou i češtinou, teraz je to tak s angličtinou, ale myslím si, že pokiaĺ bude stále dostatok ľudí majúcich slovenčinu ako rodný jazyk, tak tak skoro nezanikne, možno pozmení svoju štruktúru, formu a podobne.... (ako by sa nám ťažko dohadovalo so Slovákmi žijúcimi pred dvesto rokmi, tak by sme sa ťažko dohodli so Slovákmi z budúcnosti) ale tak skoro nezanikne...
Samozrejme, faktory ako politická situácia či globalizácia môžu mať výrazný vplyv na proces vývoja jazyka
nepochopim...tema je o priridzenom zaniku slov. jazykov a ty tu trepes o ciganoch
(vid latincina, ako jazyk predsa nezanikla, ved aj ja viem latinsky)
jazyk sa stale vyvija, myslim si ze dnes by sme nerozumeli uplne vsetkemu co by hovoril Hviezdoslav, Stur, Bernolak a spol. a o 300 rokov nemyslim zeby sme my rozumeli vsetkemu co by sa vtedy hovorilo na slovensku
@4 "Kedby si chcela ohovarat na dovolenke nejakych spatnych nemcov"