ako to môže posúdť niekto kto ťa nepozná? ty sa ma vieš ako sa učíš a či ťa to baví a či na to mám darmo sa tu budem pýtať či zmaturujem keď nikto nemôže vydieť moje "študijné výsledky"
navyše ak máš dosť peňazí, skúsiť môžeš...ja osobne by som sa na to ale nedala, ale ty vieš ako si na tom s učením, niektorým to ide ľahšie, iní sa viac musia nadrieť. najhoršie to bude počas skúšok, ale ak by si sa pripravovala pravidelne... len nesmieš zaspať na začiatku
študovať na výške dva jazyky je mimoriadne náročné... je to ako študovať dva odbory... byť tebou, dobre by som si to rozmyslela, ja som to neurobila a teraz mám problémy...
ak si chceš aj trochu užiť života tak radšej nie. Ja by som zvládla dve školy ale to by som musela venovať menej času iným veciam čo by som nebola ochotná spraviť.
ak sa tomu chceš venovať kvalitne, tak určite nie dve školy naraz.
mám kamošku, ktorá študuje s nami na práve a potom ešte na ekonomickej a popritom ešte aj pracuje. na skúšky chodí s tým, že si to prečíta. no povedz, načo tam vôbec chodí, keď vyjde s titulom a nebude mať ani základné vedomosti?
a ono semester sa celkom dá zvládať, ale skúškové?!
@ayreen práveže semester na tlmočníctve je makačka, stále, ale fakt stále niečo robíme. skúškové je trošku voľnenejšie než na iných odboroch tým pádom... ale je to logické, lebo jazyk sa nárazovo učiť jednoducho nedá.
nechcem byt zla, ale naco dve o nicom a za obe platit ? Ako radsej jednu poriadnu radsej niekde v zahranici a budes mat poriadnejsie vzdelanie aj jazyk a mozno ta to vide koniec koncou aj financne rovnako
@ivushka11 slovenské vysoké školy sú TAK NEKVALITNÉ a oničom, že je kvázi jedno či študuješ dve školy, jednu školu alebo NULA škôl, je to jedno... Osobne by som to považoval za obrovskú stratu času chodiť na dve školy. (Chodil som rok na dve vysoké školy
@Sisska ja som (zatiaľ) na angličtine a histórii - teda nie dva jazyky, i ked v rámci histórie sa učím po latinsky a ešte mám ako tretí odbor pedagogický základ (ako učiteľlka), mám spolužiačky, ktoré študujú angličtinu/francúzštinu - a z 10 ich 5 odchádza... ale myslím, že vieš, o čom je reč, mám pocit, že ty si tiež na Fif UK
dik za rady ono oba obory by má bavili a jedna známa ma vystudovane tlmko a vsade chcu od nej "nieco viac" (asi si neuvedomuju ake tazke je studovat jazyky) tak preto rozmyslam nad tou politologiou externe
môj spolužiak študuje japončinu, čínštinu a externe optometriu. and he is doing just fine.
ja mám anglickú filológiu a japonskú filológiu, keby som si k tomu šahla ešte niečo, sakra že by to bol zaberák, čokoľvek viac než jeden obor je zaberák, ale zvládnuť sa to dá, keď človek chce
A ked ti niekto poradi aby si nesla na vysku ale isla robit tak ho pocuvnes alebo aj tak urobis podla seba? asi skor to druhe tak pytanie sa na nazor jae asi len zo zvedavosti
Určite nezačni hned teraz, začni najprv študovať tú jednu interne a uvidíš, že či budeš mať dosť času a budeš v pohode zvládať tú jednu školu, ak áno tak sa môžeš prihlásiť na rok aj na tú druhú.
vsak na takychto odboroch ako tlmocnictvo urcite su aj predmety typu politologia a podobne humanitne zvasty, ci? ale podla mna sa to zvladnut da, jazyky su sice zaberak, ale zalezi aj od toho, na ako shitnej skole to budes studovat, a hlavne nejaka externa politologia je asi tak tazka ako anorekticka po liposukcii...
Myslím že sa to dá, politológia nie je ťažká a externé štúdium je vo všeobecnosti ľahšie než denné. Mám kamarátku čo študuje psychológiu v Prahe a ekonómiu v BA, oboje dennou formou štúdia (!) a zvláda to, takže.. prečo nie?
@Finwaell myslím, že štúdium jazykov je v niečom špecifické, zložitejšie a ťažko sa to porovnáva s psychológiou alebo ekonómiou (čím nechcem psychológov a ekonómov uraziť), ide vlastne o štúdium troch rôznych odborov - angličtiny, francúzštiny a politológie, taký zabijak je vhodný len pre ľudí, ktorí nepotrebujú spať, oddychovať, nemajú iné záľuby iba sa učiť a nepotrebujú čas na brigádovanie
@Finwaell hm, to je možné... bohužiaľ väčšina ľudí má od geniálneho nadčloveka ďaleko... ale je ťažko o tom vravieť, to by každý najprv musel zažiť aby pochopil... istá pani profesorka na katedre anglistiky nám napríklad povedala, že keď sme si vybrali angličtinu, máme jej obetovať svoj život a podriadiť jej všetko ostatné - a v tomto duchu od nás aj vyžadovala prípravu na hodiny... uznávam, že určite existujú ľudia, ktorí nemajú problém čitať z týždňa na týždeň 500 stranové romány a vypracovávať o nich eseje a rozbory, z týždňa na týždeň vypracovávať 6 A4 gramatických cvičení a 6 A4 prekladov, pripravovať si každý týždeň na jeden seminár 3 rôzne 45 minútové prezentácie atď. - v prípade štúdia dvoch jazykov sa to samozrejme všetko zdvojnásobuje... vlastne už ani nejde o talent, skôr o magickú schopnosť vedieť natiahnuť deň na 48 hodín a týždeň na 14 dní
Ja koncim 2. VS (prva interne, druha externe) s tym, ze som najprv skoncila prvu, a 2 roky po jej skonceni som uz bola na druhej. Prva bola pre mna makacka, lebo na dennom ta predsa len zamestnavaju ucitelia aj pocas roka a ja som studovala dejepis a slovensky jazyk, takze clovek ma co citat cely rok + latina zaklady k dejepisu a pedagogicke predmety. V tom case by som si nepribrala dalsiu VS, nemala by som na to dost sil. Podotykam sil, nie rozumu. Vystudovat VS je otazkou VOLE a discipliny, rozum na to ma kazdy preimerny clovek. Studovat dve skoly naraz sa vsak da. Zavisi to od tvojej schopnosti rozlozit si vyborne cas, dobru sebadisciplinu - v urcitych okamihoch az spartansku, schopnost sa sustredit a nerozptylovat sa, no a tvoju uroven oboch jazykov ( je rozdiel, ak si v nich vyborna a ide to samo alebo sa musis trapit). Na jazykoch bude samozrejme vela materialu na citanie, co zere cas. Ak chces studovat k tomu politologiu - ta je na celom SVK vo velmi ubohom stave a skusky maju uroven strednej skoly, takze to bude viac casovo narocne ( myslim zladenie 2 skol) ako obsahom uciva politologie. Statnice vsak uz nebyvaju take vtipne ani na politologii. Vyborna politologia je v Brne, to by si z nej aj nieco vedela po skonceni skoly, ale treba sa jej venovat, takze s jazykmi by to bola makacka. Ja mat dnes 19, ja do toho idem na tvojom mieste, ale zacala by som prvu VS a rok-dva na to by som si dala dalsiu tak, aby sa ti neprekryvali statnicove obdobia skol. Teda 3. cka na prvej VS a 1. alebo 2. na druhej VS. Naprikald ja, tym, ze som studovala druhu skolu az po skonceni prvej som si zbytocne zabila viac casu a studovat externe pravo je brutalita ( aspon na statnej UK alebo Trnavskej), lebo hoci su poziadavky o nieco nizsie ako na dennych ( ved nemame cvika), je to priserene umorne v kombinacii s pracou na plny uvazok (nebola som za celych 5 rokov na dovolenke - setris si dni dovolenky). takze dnes viem, ze ked sa da zvladat pracu a skolu, daju sa zvladat aj dve skoly naraz bez prace ( a myslim, ze more easy ako ta prva verzia, lebo si vies inak casovo zladit veci, ako ked musis byt fixne cely den do 18 tej v praci). Takze chod do toho, ak si studijny typ a bavia ta info, akurat pockaj rok -dva, aby si sa najskor prisposobila tempu 1. skoly. A nezbudni absolvovat aspon 1 studijny pobyt vonku
neporadí niekto? Idem na preklad. a tlmočn. angličtina v kombinácii so španielčinou? do prvého ročníka? Aké vedomosti musím mať so španielčiny? aspoň základy? a s angličtiny? dakujem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
a určite by si si našla skvelé uplatnenie, odporučam sa do toho pustiť, a ak to nebudeš zvladať, jednu školu nechaj....
okrem toho je čas, kedy sa priháškuje, tak hádam preto
mám kamošku, ktorá študuje s nami na práve a potom ešte na ekonomickej a popritom ešte aj pracuje. na skúšky chodí s tým, že si to prečíta. no povedz, načo tam vôbec chodí, keď vyjde s titulom a nebude mať ani základné vedomosti?
a ono semester sa celkom dá zvládať, ale skúškové?!
@ivushka11 slovenské vysoké školy sú TAK NEKVALITNÉ a oničom, že je kvázi jedno či študuješ dve školy, jednu školu alebo NULA škôl, je to jedno... Osobne by som to považoval za obrovskú stratu času chodiť na dve školy. (Chodil som rok na dve vysoké školy
ja mám anglickú filológiu a japonskú filológiu, keby som si k tomu šahla ešte niečo, sakra že by to bol zaberák, čokoľvek viac než jeden obor je zaberák, ale zvládnuť sa to dá, keď človek chce
uf, veď aj história a jazyk môže byť dosť ťažká, možno aj ťažšia než dva jazyky... ak máš aj latinu k tomu.
@Finwaell myslím, že štúdium jazykov je v niečom špecifické, zložitejšie a ťažko sa to porovnáva s psychológiou alebo ekonómiou (čím nechcem psychológov a ekonómov uraziť), ide vlastne o štúdium troch rôznych odborov - angličtiny, francúzštiny a politológie, taký zabijak je vhodný len pre ľudí, ktorí nepotrebujú spať, oddychovať, nemajú iné záľuby iba sa učiť a nepotrebujú čas na brigádovanie