je dobre ked nekedy ides na baterku a nechaj ju vybit a potom znovu nabiješ do plna (len ja to tak robievam ) norb. mam rok a pol a stale mi bat.funguje stejne
Ak sa dá používaj adaptér, výdrž batérie sa postupne s častým používaním znižuje. Ale odporúčam batériu raz za mesiac prevetrať (úplne vybiť a zas nabiť). Staršie typy batérii treba úplne vybiť a až potom nabiť, ak sa dá. No a keď máš pripojený adaptér, batéria sa nepoužíva.
Podla baterie. Lithium-ion polymerovu bateriu mozes nabijat a vybijat, a nechavat nabitu ako dlho chces. Tie bezne, vyberatelne, co su klasicky dodavane v ntb budu mat pravdepodobne iny system nabijania, do toho sa vsak nerozumiem. Ale ak mas prvu moznost, tak pouzivaj ntb ako chces a kludne ho maj na adapteri aj 3 tyzdne a s baterkou sa ti nic nestane
@whisper lenze ja hovorim, ked si si vsimol uvod, o lithium-ion polymerovej baterii. tie, ktore su napevno v ntb a ake pouziva vo svojich zariadeniach napriklad apple. tam si mozes kludne nechavat bateriu s adapterom, kedze asi tazko rozmontujes ntb a baterku vypacis von srubovakom.
@trdelniiiq pýtal sa tu niekto na páčenie zabudovanej batérie? A keď už hovoríme o Li-pol, tak im takisto nevyhovuje neustále napojenie na nabíjačku, ideálne skladovanie je v chlade pri cca 50-60% nabitia, do čoho pripojenie k teplému notebooku a elektrine určite nespadá
@whisper a ako chces tu zabudovanu li-pol bateriu akoze skladovat v chlade? ja a dalsie miliony spokojnych uzivatelov macbookov pouzivame nase baterie ako chceme (aj 3 tyzdne na adapteri) a cuduj sa svete, po 2 a pol roku mi bez nabijacky bateria vydrzi 6 a pol-7 hodin
a keby som chcel byt este presnejsi a povedat velkolepejsie cisla, tak pri vypnutej iluminacii klavesnice, 45% jase displeja a pouzivania pages sa to vysplha na nejakych 10
@whisper nezaskodilo by ti naucit sa citat s porozumenim, kedze hned v mojom prvom prispevku som napisal:
"Tie bezne, vyberatelne, co su klasicky dodavane v ntb budu mat pravdepodobne iny system nabijania, do toho sa vsak nerozumiem."
na co si ty, vseznaly vseved zacal so svojimi vykladmi, ktore ma absolutne nezaujimali a absolutne sa minali mojho prispevku.
k tej tvojej natolko vtipnej poznamke v zatvorkach, po ktorej mi tusim krvaca brusna dutina od tolkeho smiechu, sa viac (nez tymto, co som napisal tu) vyjadrovat nebudem.
@trdelniiiq chlapče začni od seba, ty si napísal kokotinu a preto som ťa opravil: "Podla baterie. Lithium-ion polymerovu bateriu mozes nabijat a vybijat, a nechavat nabitu ako dlho chces." - to nie je pravda a to som do svojho prvého komentára aj napísal. Či je Li-ion albo Li-pol nehovorí nič o tom, či je vyberateľná, alebo nie a pre oba typy batérií platí, že neustále pripojenie na sieť im nevyhovuje. Prečo si ty vo svojich nasledujúcich príspevkoch začal o nevyberateľných Apple batériách, netuším... PS: ak sa zakladateľka témy pýta, či má svoju vyberať, tak logicky sa asi vyberať dá.
@whisper nevravim o neustalom pripojeni..podla teba 3 tyzdne na sieti je neustale? chod si precitat apple support, pripadne priamo oficialne stranky applu, kde pisu o starostlivosti a pouzivani baterie..zjavne tvoje skusenosti zaostavaju, tak dostuduj.. porucam sa
Takisto tvoje "bežné, klasické, vyberateľné k notebooku" nemá nič spoločné s typom (Li-pol vs. Li-ion)... A ak už nič, urob mi radosť tým, že si najprv poriadne prečítaš, čo si písal a až potom ma pôjdeš vo svojej ďaľšej odpovedi poúčať o čítaní s pochopením.
@trdelniiiq keby si si aspoň nesral do huby. Ďakujem za odporúčanie, prečítal som si Apple support a neuhádneš, čo som sa dozvedel?
For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her notebook on the train, then plugs it in at the office to charge. This keeps the battery juices flowing. If on the other hand, you use a desktop computer at work, and save a notebook for infrequent travel, Apple recommends charging and discharging its battery at least once per month.
Takže áno, 3 týždne sú takmer mesiac a teda treba batériu minimálne jedenkrát za toto pre ňu dlhé obdobie vybiť a nabiť. Keby si mal aspoň štipku charakteru na to, aby si si priznal, že si sa mýlil, nemuseli by sme to tu riešiť. Som zvedavý, na aký support alebo stránku ma teraz odkážeš, pretože pochybujem o tom, že by hociktorá z nich vyvracala to, čo tvrdím, ako sa už potvrdilo pri Apple.
@whisper 3 tyzdne pokial viem, nie je este mesiac, kedze mesiac ma povacsine 4 tyzdne..ked si si nevsimol, pisal som cely cas o 3 tyzdnoch a to je este povolena hranica..
ak ti nestacim ako dokaz ja, kludne sa mozes opytat kohokolvek, kto nechava rovnako dlho mac nabity..
ja charakteru mam dost, a v podstate som ti povedal presne to iste, co si mi tu teraz skopiroval..kde sa lisi moja vypoved s danym textom?
ok priznavam, exaktny som nebol ked som si dovolil pouzit spojenie "ako dlho chces", narazajuc samozrejme nie na vopred nezname dlhodobe obdobie, presahujuce mesiac-2, kedze vacsina ludi a urcite 99% ludi nenechava ntb v nabijacke vyse mesiaca
a opakujem, ja a dalsich x,y,z uzivatelov obcas funguje tak, ze si nechavame mac na nabijacke aj zo 3 tyzdne a baterie nam funguju normalne aj po 2,3, ba aj 4 rokov
@trdelniiiq napísal som tri týždne sú TAKMER mesiac. A opotrebenie vzniká kontinuálne a nie spôsobom 29 dní je všetko OK a na 30-ty deň sa odrazu z jej životnosti uberie... Preto tvrdím, že aj 3 týždne sú už dlho.
Ja som nepovedal, že sa tá batéria pokazí - samozrejme, že vám bude fungovať. Otázka ale bola, ako sa k batérii čo najlepšie správať.
ukaz mi alebo skus mi vyvratit moje tvrdenia, ktore su podlozene skusenostou, skusenostou znamych, skusenostou dalsich x ludi, ktori takto raz za cas funguju a tym, co si teraz precital, na co som ta odkazal..napisane je tam, ze je vhodne ak sa aspon raz za mesiac vytiahne, vybije, nabije..
a ja som povedal v podstate to iste, akurat, ze som dodal, ze to baterii neuskodi, aj ked tam tie 3 tyzdne ostane bez nabijania, co sa opat vraciame k zaciatku textu, kde pisem o skusenostiach a beznom fungovani na takomto systeme
@whisper na tom principe fungujem 2 a pol roka a zivotnost mojej baterie je stale 94%.. samozrejme, ze je vhodne, aby sa bateria obcas vybila a nabila, ale pri li-polke nie je nutne starat sa o nu tak prehnane, ako pri inych, vyberat ju, nenechavat v elektrike, etc, etc, etc..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
- nabi batériu pred tým, než ju odpojíš a odložíš
- raz mesačne ju nechaj vybiť (stačí pod 10%) a znova plne nabiť
- nepoužívaj dlhodobo adaptér a batériu naraz, ako ti radí @trdelniiiq
(milióny spokojných užívateľov macbookov )
"Tie bezne, vyberatelne, co su klasicky dodavane v ntb budu mat pravdepodobne iny system nabijania, do toho sa vsak nerozumiem."
na co si ty, vseznaly vseved zacal so svojimi vykladmi, ktore ma absolutne nezaujimali a absolutne sa minali mojho prispevku.
k tej tvojej natolko vtipnej poznamke v zatvorkach, po ktorej mi tusim krvaca brusna dutina od tolkeho smiechu, sa viac (nez tymto, co som napisal tu) vyjadrovat nebudem.
prajem pekny den
For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her notebook on the train, then plugs it in at the office to charge. This keeps the battery juices flowing. If on the other hand, you use a desktop computer at work, and save a notebook for infrequent travel, Apple recommends charging and discharging its battery at least once per month.
Takže áno, 3 týždne sú takmer mesiac a teda treba batériu minimálne jedenkrát za toto pre ňu dlhé obdobie vybiť a nabiť. Keby si mal aspoň štipku charakteru na to, aby si si priznal, že si sa mýlil, nemuseli by sme to tu riešiť. Som zvedavý, na aký support alebo stránku ma teraz odkážeš, pretože pochybujem o tom, že by hociktorá z nich vyvracala to, čo tvrdím, ako sa už potvrdilo pri Apple.
ak ti nestacim ako dokaz ja, kludne sa mozes opytat kohokolvek, kto nechava rovnako dlho mac nabity..
ja charakteru mam dost, a v podstate som ti povedal presne to iste, co si mi tu teraz skopiroval..kde sa lisi moja vypoved s danym textom?
ok priznavam, exaktny som nebol ked som si dovolil pouzit spojenie "ako dlho chces", narazajuc samozrejme nie na vopred nezname dlhodobe obdobie, presahujuce mesiac-2, kedze vacsina ludi a urcite 99% ludi nenechava ntb v nabijacke vyse mesiaca
a opakujem, ja a dalsich x,y,z uzivatelov obcas funguje tak, ze si nechavame mac na nabijacke aj zo 3 tyzdne a baterie nam funguju normalne aj po 2,3, ba aj 4 rokov
Ja som nepovedal, že sa tá batéria pokazí - samozrejme, že vám bude fungovať. Otázka ale bola, ako sa k batérii čo najlepšie správať.
a ja som povedal v podstate to iste, akurat, ze som dodal, ze to baterii neuskodi, aj ked tam tie 3 tyzdne ostane bez nabijania, co sa opat vraciame k zaciatku textu, kde pisem o skusenostiach a beznom fungovani na takomto systeme