Nuz co sa tyka psychiky myslim, ze to ostava, teda nadclovek je clovek co sa drzi vlastnej vole, nazor, presadzuje ich atd
A fyzicky je nadclovek 21. stotocia kyberclovek, kyborg alebo ako len chcete, jednoducha kombinacia cloveka vylepseneho technikou, pravdepodobne nanotechnologiou.
Nietzscheho milujem noo a teraz k teme.. nadclovek by mal byt clovek, ktory vsetko berie s maximalnym nadhladom, dokaze sa orientovat v tomto zivote.. a vie naplno vyuzit cas, kym zije..
Nietzsche je moc faj na dotvorenie obrazu, ale jeho názory sú veľmi špecifické. Individuálna vôľa mala byť čo si pamätám oslobodená od pudov a žiadostivosti a nezávislá od morálky. Nadčlovek rulezz.
Praveze kebyze sa clovek stane nadclovekom, tak by to bolo len dobre...Podla Nietzscheho je clovek mostom k nadcloveku...a tak ako sa mi pozerame na opice, tak sa bude nadclovek pozerat na cloveka, clovek je nieco co ma byt prekonane...velmi zaujimavo o tom pise vo svojej knihe, ale este som len na zaciatku, tak budem mudrejsi, ked ju precitam celu, lebo ked tu teraz nieco napisem, tak je to taka neuplna pravda, lebo aby som pochopil nadcloveka, musim pochopit Nietzscheho a jeho zivotne dielo Tak vravel Zarathustra.
Filozofia je blbosť, a človek využíva len malinku časť svojho myslenia a mozgu. Kedysi boli ludia ovela mudrejši, pretoze viac študovali a čitali, viac pozorovali a skumali Zem a určité javy. Napr. taky Mayovia. Dnes len pozemská šelma, USA skúma Mars a iné objekty, hlavne ze nepreskumali este ani poriadne Zem, kedze je tu stále niečo čo nam Boh vytvoril a dá sa objavovať: priklad: objavili zasa nove druhy ryb, ktore nikdy nevideli, nad tym sa vzrušuju a to je cele o tom, ze ludia su sami strojci stastia a sami si tvoria zahubu, vdaka diablovi. Preto musi prisť Boh, aby oslobodil svoje deti od zloby a očistil tento svet od pliag. Dnešne decká sadnú za chat a klepkaju do nemoty. Kde su knihy ktoré rozvijaju inteligenciu, orientaciu, myslenie a dalšie faktory? V poličke zaprašené. Potom to aj tak vyzerá, či už celkovy stav sveta, alebo v školách. Decká len spávaju na hodinach a dostavaju čorazviac horšie znamky. Popripade sa idu spiť a dať si nejaku tu omamnu latku. Aj pretoto všetko a iné veci su ludia hlupejši a hlupejši, namiesto toho aby sa zdokonalovali a prestali sa len čudovať ked sa niečo objaví. Som zvedavy čo budu robiť ked pridu posledne dni Apokalypsi a nastane boží hnev, čase a lamanie pečaťí. Ludia sa budu bať ako nikdy predtym, lebo marnili čas blbostami a nebdeli a neštudovali pismo a iné veci ktoré su tak dolezité.
Tenpatic - povedal si riadnu blbost a dost si protirecis, tym, ze filozofia je blbost. Nakolko filozofia je laska alebo aj nasledovanie mudrosti, tak sa mi tvoj prispevok javi trocha od veci, vsak kto sa venuje filozofii, tak vela cita a studuje, tak ja neviem co si sledoval tym, co si napisal, ale ocividne nechapes co filozofia znamena, o com filozofia je...a este ma to navyse uraza, nakolko ja filozofiu milujem a je to mojim zivotnym poslanim a naplnenim.
Ja Nietzscheho tiez citam.. a cim viac ho citam, tak sa utvrdzujem v tom ze je to sialanec.. kazdopadne, je to velmi zaujimave citanie.. s niektorymi vecmi sa da urcite suhlasit.
A ohladne teorie nadcloveka, myslim si ze v dobe, kde momentalne zijeme je to dost pritiahnute za vlasy.. a nemozne co i len u jedneho cloveka..
Celkom pekne sa to tu rozvinulo Myslím, že najzaujímavejšia myšlienka bola: "nadčlovek=robot" , len si niesom celkom istý, či sa nad tým autor hlbšie zamyslel.
Rád by som tu prezentoval vlastný názor, takže:
Predstava víťazstva vlastnej vôle je pre mňa, ako indivíduum prinajmenšom lákavá, ak nie priam fascinujúca. Avšak, ako pešiak armády priemerných pochodujúcej k demokracii, rovnoprávnosti a celosvetovému mieru túto myšlienku automaticky zavrhujem. Prečo je to tak?
Človek sa stal ľudskou bytosťou už pred procesom socializácie, vstupom do spoločnosti sa len zľahka pozbavuje svojho individualizmu pod zárukou hodnotového rozmachu. Od malička sú nám totiž vštepované hodnoty, ako poctivosť, skromnosť a trpezlivosť, ktoré potláčajú neobmedzenú aplikáciu našej vôle na úkor ostatných. Inými slovami, spoločnosť sama o sebe nedáva priestor pre vznik nadčloveka. Predovšetkým v súčasnosti, keď je o presadzovanie vlastnej vôle taký veľký záujem, že potencionálny nadľudia sa v procese súperenia eliminujú navzájom.
Vychádzajúc s tohto predpokladu sa môže novodobý nadčlovek zrodiť len mimo spoločnosti. Znie to možno absurdne ale v svete, ktorý je úzko prepojený novými informačnými a komunikačnými technológiami je možné uplatňovať svoju vôľu s globálnymi následkami celkom pohodlne s poza obrazovky monitora...
Zloduch - ja nemam pocit, ze by Nietzsche pod pojmom nadclovek si predstavoval jedno jedine individuum, ktore by o tuto poziciu superilo, a ze by sa potencionalny nadludia eliminovali navzajom. Nema ani velmi zmysel sa bavit o nadclovekovi s niekym, kto necital Nietzscheho Zarathustru, lebo jedna vec je ako sa o tom uci na strednej, a co si niekde na nete alebo kde precitas o nadcloveku, a druha vec je citat priamo Nietzscheho zivotne dielo, kde o nadcloveku pisal. Kto to necital a nestuduje hlbsie tohto genialneho filozofa, tak o tom nemoze plnohodnotne diskutovat, lebo ma skreslene informacie. A zvlast ked sa bavime o takej teme ako je nadclovek, tak treba Nietzscheho sprvne pochopit, co tym myslel, lebo nad viacerymi nazormi co su tu som sa len pousmial...
Zloduch - a opravil by som ta, nadclovek sa moze zrodit mimo statu, nie spolocnost. Lebo podla Nietzscheho, tam kde konci stat sa zacina clovek a clovek je mostom k nedcloveku...
Zloduch - a sam pises, ze s Nietzscheho filozofiou si sa zoznamil len nedavno, uvidis, ze ked ho bude studovat hlbsie, tak na niektore veci zmenis nazor. Hlavne ak ta zaujima nadclovek, tak si precitaj knihu Tak vravel Zarathustra, predavaju ju aj na Mratinuse.
To že som "začiatočník" som nespomínal preto, aby si sa pozastavoval na svojej prílišnej zasvetenosti. Tým, že si 10x zopakoval, ako si prečítal Tak vravel Zarathustra si sa takmer odklonil od témi...
Nietzsche v podstate iba teoretizoval, pretože za nadčloveka neoznačil ani samého seba , ale ja som sa chcel touto témou dopracovat k nejakému konkrétnemu indivíduu.
btw: Kamoš mi o Zarathustrovi hodinu referoval, takže poznám hlavné myšlienky a záveri
Knihu si určite prečítam, mám však strach z Nietzscheho metaforickosti.
Zloduch - ja som nespominal, ze som to cital preto, aby som sa nejak vyvysoval nad ostatnych, ale aby som poukazal na to, ze to proste treba precitat, aby clovek pochopil Nietzscheho...a mimo ineho, este som to ani nedocital...teraz ked studujem filozofiu na vyske, tak vidim, ze na strednej podavaju velmi casto mylne informacie, napriklad, ze Platon bol dualista, pricom nebol, atd., a preto som zdoraznoval aj toho Zarathustru, lebo tazko sa k niecomu dopracuju ludia, co maju mylne informacie o teme.
Nemusis mat strach z jeho metaforickosti...je pravda, ze kniha sa cita dost tazko aby si spravne pochopil vsetky myslienky, preto ja citam jednu pasaz aj 2-3 krat za sebou pozorne, kym mi vsetko nie je jasne, ale az take strasne to nie je, da sa to pochopit a hlavne je ta kniha pisana velmi putavo...a je fajn, ze sa zaujimas o Nietzscheho, bol to skvely filozof a moj najoblubenejsi...aj ked osobne z niektorymi jeho nazormi nesuhlasim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
A fyzicky je nadclovek 21. stotocia kyberclovek, kyborg alebo ako len chcete, jednoducha kombinacia cloveka vylepseneho technikou, pravdepodobne nanotechnologiou.
A ohladne teorie nadcloveka, myslim si ze v dobe, kde momentalne zijeme je to dost pritiahnute za vlasy.. a nemozne co i len u jedneho cloveka..
Rád by som tu prezentoval vlastný názor, takže:
Predstava víťazstva vlastnej vôle je pre mňa, ako indivíduum prinajmenšom lákavá, ak nie priam fascinujúca. Avšak, ako pešiak armády priemerných pochodujúcej k demokracii, rovnoprávnosti a celosvetovému mieru túto myšlienku automaticky zavrhujem. Prečo je to tak?
Človek sa stal ľudskou bytosťou už pred procesom socializácie, vstupom do spoločnosti sa len zľahka pozbavuje svojho individualizmu pod zárukou hodnotového rozmachu. Od malička sú nám totiž vštepované hodnoty, ako poctivosť, skromnosť a trpezlivosť, ktoré potláčajú neobmedzenú aplikáciu našej vôle na úkor ostatných. Inými slovami, spoločnosť sama o sebe nedáva priestor pre vznik nadčloveka. Predovšetkým v súčasnosti, keď je o presadzovanie vlastnej vôle taký veľký záujem, že potencionálny nadľudia sa v procese súperenia eliminujú navzájom.
Vychádzajúc s tohto predpokladu sa môže novodobý nadčlovek zrodiť len mimo spoločnosti. Znie to možno absurdne ale v svete, ktorý je úzko prepojený novými informačnými a komunikačnými technológiami je možné uplatňovať svoju vôľu s globálnymi následkami celkom pohodlne s poza obrazovky monitora...
btw: Kamoš mi o Zarathustrovi hodinu referoval, takže poznám hlavné myšlienky a záveri
Knihu si určite prečítam, mám však strach z Nietzscheho metaforickosti.
Nemusis mat strach z jeho metaforickosti...je pravda, ze kniha sa cita dost tazko aby si spravne pochopil vsetky myslienky, preto ja citam jednu pasaz aj 2-3 krat za sebou pozorne, kym mi vsetko nie je jasne, ale az take strasne to nie je, da sa to pochopit a hlavne je ta kniha pisana velmi putavo...a je fajn, ze sa zaujimas o Nietzscheho, bol to skvely filozof a moj najoblubenejsi...aj ked osobne z niektorymi jeho nazormi nesuhlasim.