každopádne, porovnávajúc Lugosiho s Oldmanom, (a odmysliac si ostatné aspekty filmov, nakoľko porovávať film z tridsiateho prvého a devädesiateho druhého je problematické (a v tom druhom sa veľmi nepridĺžali predlohy) a zas v tom prvom ma iritujú krátkovlasé ženské postavy) tak môžem povedať, že Oldman mi síce príde taký charizmatickejší (a nebyť toho vysokého čela, tak poviem, že má dobré vlasy) ale zas Lugisi je taký svojský a páči sa mi, ako sa vždy načahije tými kostantými rukami a celkovo pôsobí tak démonickejšie, takže sa nedá jednoznačne rozhodnúť
ten schrek vyzera strasidelne len na obrazkoch, film uz taku idiotsku grotesku pripomina ....ale v nemecku je tusim take predstavenie ze to v starom kostole premietaju v noci a hudbu k tomu hra jeden ujko na organe namiesto hentej chaplinovskej co je vo filme tak to uz moze byt lepsie
Marc Warren a Gerard Butler nič? Obe spracovania boli nevýslovne debilné, ale to s Warrenom malo geniálnu atmosféru amatérskeho hororu, kt. bol všetko, len nie horororvý.
Btw pre upírofilov: netuší niekto, ako sa volal dokumentárny film s hranými sekvenciami o možnej inšpirácii pre Stokera, kde sa viac než o Tepesovi hovorilo o nejakej európskej šľachtičnej (Erzsébet to nebola)?
a nechce sa mi pozerať ďalšie adaptácie (a vlastne Nosferatu nie je až tak extra podľa Stokerovho Draculu. zatiaľ čo narozdiel od @mielikki si myslím, že Dracula z ´92 sa knižnej predlohy drží veľmi dobre)
ale Oldman je neskutočne charizmatický v tej roli. v tom filme mi vadí len Winona Ryder.
Nosferatu... herec bol skvelý, tie pohyby, mimika, všetko, ale tá rola mi prišla príliš jednotvárna.
a okrem toho som na tom bola v kine, kde ako zvukový doprovod púšťali nejaký shoegaze inštrumentálny album, ktorý atmosféricky vôbec nekorešpondoval práve prebiehajúcej scéne.
@gruetusha mne sa práve zdalo, že v tom z ´92 tam toho veľa pridali, vlastne celú tú romantickú omáčku okolo toho.. (ale zas je pravda, že pri Lugosim toho veľa vypustili)
@grietusha ved je to nemy film z 1922 tak tazko mozno ocakavat nejaku velku kreativitu co som cital aj pocul tak za najlepsieho je povazovany Bela Lugosi vraj mu na stare kolene tak trochu svihlo a spaval v rakve
@hetfield staré filmy boli práve najkreatívnejšie (podľa môjho skromného úsudku), pretože film bol vtedy novým médiom a ponúkal mnoho nevyskúšaných možností, tvorcovia vtedy veľmi experimentovali.
a myslím, že to, či hercovi švihlo alebo nie a či spával v rakve alebo nie, vôbec neovplyvňuje jeho herecký výkon.
@grietusha v tomto pripade nie lebo sa to stalo az potom ako hral Draculu a bolo to ovplyvnene asi tym ze bol morfinista videla si Ed Wooda?tam ho dost dobre zahral Martin Landau
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Takže sa zdržujem hlasovania.
A mám nutkanie si pozrieť toho s Lugosim znova. A práve teraz (Už si to nepamätám
toto je Lugosi
a toto Schreck
Btw pre upírofilov: netuší niekto, ako sa volal dokumentárny film s hranými sekvenciami o možnej inšpirácii pre Stokera, kde sa viac než o Tepesovi hovorilo o nejakej európskej šľachtičnej (Erzsébet to nebola)?
dobre budem tuctová. daniel hůlka
Škoda, strašne bych si ten film pozrela.
Ďakujem, na meno by som nebola spomenula *prečo nemáme tancujúceho smajlíka?*
a nechce sa mi pozerať ďalšie adaptácie (a vlastne Nosferatu nie je až tak extra podľa Stokerovho Draculu. zatiaľ čo narozdiel od @mielikki si myslím, že Dracula z ´92 sa knižnej predlohy drží veľmi dobre)
ale Oldman je neskutočne charizmatický v tej roli. v tom filme mi vadí len Winona Ryder.
Nosferatu... herec bol skvelý, tie pohyby, mimika, všetko, ale tá rola mi prišla príliš jednotvárna.
a okrem toho som na tom bola v kine, kde ako zvukový doprovod púšťali nejaký shoegaze inštrumentálny album, ktorý atmosféricky vôbec nekorešpondoval práve prebiehajúcej scéne.
a myslím, že to, či hercovi švihlo alebo nie a či spával v rakve alebo nie, vôbec neovplyvňuje jeho herecký výkon.
@ladyofcarnage no povedz, že ťa to nepotešilo