Som fanusikom historie a jedna z najzaujimavejsich historickych osobnosti pre mna je Napoleon Bonaparte. zaujima sa tiez niekto o tuto postavu? Videl niekto film resp. televizny serial Bonaparte v hlavnej ulohe s Christianom Clavierom??Strasne sa mi ten f
Hitler dal surovo pozabijat miliony ludi len preto ze bud boli zidia alebo ...alebo... nebudem pisat. Napoleon chcel francuzsku Europu a aj v tych bitkach zomrelo niekolko milionov vojakov a inych ludi, no s Hitlerom sa porovnavat neda
samozrejme, že som videl, čítal...robiť veľké veci, znamená aj byť nenávidený....a ani on nerobil "dobrotu", vyžadovalo si to životy a to je to najhoršie čo môže byť
@stormmast3r Nie, rozhodne nemôžeš porovnávať Napoleona s Hitlerom. Môj učiteľ z katedry histórie, zaoberajúci sa Veľkou francúzskou revolúciou a Napoleonom, by o tom vedel rozprávať. Doslova ho pobúrilo, keď Napoleona v jednej knihe zaradili medzi diktátorov typu Hitler, Stalin a pod.
@lubobs okrem veľkého mementa, neviem o žiadnom hitlerovom prínose. Napoleon sa napr. snažil zaviesť a zdokonaliť bankový systém, daňový systém, zaviedol colnú správu, vystaval školy, nemocnice, zakladal divadlá, vybudoval prístavy, cestnú i kanalizačbú sieť. Na svoje výpravy (napr. do Egypta, Turecka) bral vždy skupiny vedcov, ktoré sa tam venovali rôznym svojim výskumom. A vždy chápal, že väčšiu slávu mu prinesie mier ako vojna.
pre mna to bola hlavne zaujimava osobnost-negativna i pozitivna zaroven...urobil rychlu vojensku karieru, prevrat, sam sa korunoval- ok, frajer ...lud ho mal rad...keby sa nesnazil o totalnu hegemoniu a zaujimal by sa povedzme len o okolie Fra a tak, dopadol by lepsie...ale slava mu zatienila rozum...ako chciet dobyt Anglicko- bez lietadiel nemozne....ale zasa bol dost lisiak, ked si vymyslel tu ekonomicku blokadu na nich... lenze kolko vojakov kvoli nemu umrelo, ten hlupak ich poslal do Ruska na smrt- necakal, ze Rusi su prefikani
proste myslel si o sebe vela...a dobre mu tak, ako dopadol...ale slavu si kazdopadne ziskal
ja si myslim ze keby nesiel do Ruska s vojskom nedopadol by ako dopadol a kludne by dozil v Parizi...mal 600 000 vojakov z toho 3/4 zahynula v krutej zime na Sibiri..a potom to prislo..bitka pri Waterloo kde mal asi len 200 000 vojakov proti 700 000..nemozne toto vyhrat
@mjet :tak nejak...ja byt na jeho mieste, dam Fra do poriadku a budem narodom milovany a k tomu este aj bohaty...ale jeho muzska ambicia nepoznala hranic...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
@stage H. bol nezaujímavý?
a @mjet - videl si aj film Napoleon a ja?
@mjet - kde si kúpil tie puzzle? aj ja by som také chcela
proste myslel si o sebe vela...a dobre mu tak, ako dopadol...ale slavu si kazdopadne ziskal