Ahojte, mam hrozne nervy neviem uz ako dalej...Bivam len s ocom a je je totalny psychopat..Stale po mne a po mojej sestre ziape,uraza nas, nadava nam do p_c, do krav a do nemoznych...kazdy den musime upratovat pretoze vsade vidi spinu..stale opakuje ze je
hmm.. tak to je blbe, ked to mama nechce riesit... a mama nechce, aby si byvala u nej? mas 18, mozes sa rozhodnut ist k nej, ak by ta chcela.. sestra neviem kolko ma rokov, tak s nou neviem co by bolo.. alebo starych rodicov nemas? ti by ta nechceli zobrat k sebe?
ja mám doma niečo podobné. nemyslí to zle, ale má takú povahu. preto je najlepšie ísť na strednú, či na vysokú tam, kde máš intrák a ďaleko od domova. a skús použiť logické argumenty. u mňa to teda aspoň trochu pomohlo
Načo ti je naše chápanie?! Poradila by som ti ísť k osobnej lekárke, aby ti odporúčala nejakého dobrého psychológa, lebo ten ťa vypočuje a dá ti rady, riešenia!!! Rodičom nemusíš nič vravieť zatiaľ. Alebo ak máš niekoho známeho, kto chodí k psychológovi...
ak si v poslednom ročníku na strednej tak choď niekam ďaleko na vysokú školu kde budeš na intraku. Môžeš tam brigádovať a rodičia sú tiež povinný ti platiť dokiaľ budeš študovať.
Alebo môžeš ísť bývať k rodine.
Inak ak vás netýra fyzicky tak s tým polícia ani sociálka príliš nič nespraví (myslím že v tvojom pripade vôbec nič nakoľko si plnoletá)
akože, ja to mám doma také všelijaké tiež, ale toto čo opisuješ je masaker. neviem, aké sú zákony, ale podľa mňa to je psychocké týranie. čo to znamená, že to tvoja mama nechce riešiť? jej akože nevadí, že jej muž ubližuje jej dcéram a jej?
ak nemáš oporu v mame, skús ísť za niekym v rodine, komu veríš. alebo ak nie, tak proste za niekým dospelým, kto pozná, ako to u vás doma je a skúste niečo vymyslieť spolu.
@zajko30 realita je bohužiaľ taká že slovenské súdy riešia problémy do 7 rokov. Napríklad moja matka si dala pred piatimi rokmi žiadosť o zvýšenie výživného a ťahá sa to ešte dodnes. Tiež mám skúsenosti s tým keď je niekto na súde za nezaplatenie služieb alebo tovaru, to je úplne to isté. Takže si vieš predstaviť ako by sa ťahalo toto.
Vec druhá je tá že ťažko by mu to dokázali, ak by mu to vôbec dokázali.
A vec tretia a najdôležitejšia. Povedzme že by predsalen dostal tú podmienku (neviem či je to vôbec možné, existuje síce i urážka na cti atď no to neni tento prípad) a čo by tým dosiahli? Otec by ich asi poslal preč z domu (čo samozrejme nemôže, no určite by im znepríjemnil život na nevydržanie) a kam by šli? Preto by som radšej sral na to a rovno sa odsťahoval.
@semham do troch rokov musia súdy podľa nového zákona vyriecť rozsudok...no ale veď su na neho tri baby, ja bych mu dával do piva alebo pálenky tvrdolín, čo by sa každý deň posral ako lion a vlastne by sedel iba na hajzli a bol by od kokotka pokoj........no ale to sa dobré rozpráva, no kto vie ake sú tie baby v skutočnosti, je to tu takto ťažko posudzovať...človek keď vidí tie čaje po meste tak má dosť.......filip
Možno taký zákon existuje no ak aj áno tak určite nefunguje ako má. V každom prípade si dotyčný môže vybaviť potvrdenie že sa nemohol dostaviť pre zdravotné problémy atď. atď. atď. V tomto sa celkom vyznám tak viem o čom píšem a tie tri roky tiež neni akurát krátka doba.
Otec by dostal podmienku a čo by z toho oni mali. Nič. Riešenie teda ostáva, odsťahovať sa
@adsy preboha. Ona má už 18 rokov, je plnoletá. S ňou nemá sociálka už vôbec nič spoločné.
Ako som už písal. Neviem ako to je s trestami za psychické týranie no to nemáš šancu nijako dokázať. A skôr by som povedal že ty nemáš reálne skúsenosti ako sa takéto situácie riešia napríklad i na medzisusedské vzťahy ti polícia úplne totálne serie. No toto všetko časom zistíš
skús si prečítať pozorne to, čo napísala na úvod. nehovorí iba o sebe, ale aj o sestre, ktorá je predpokladám mladšia ako ona. Filip mojo. A polícia tam stačí ak jej to sestra dosvedčí a okrem toho sa veľmi mýliš v tom, že sa to nedá dokázať. Tam sa potom aj ona, sestra, otec ´, mama podrobujú psychologickým a otec aj psychiatrickým vyšetreniam a tam sa to dokáže...a na medzisusedské možno, ale toto je týranie a na to srať nemôžu Skúsenosti
@semhamforas > skús si prečítať pozorne to, čo napísala na úvod. nehovorí iba o sebe, ale aj o sestre, ktorá je predpokladám mladšia ako ona. Filip mojo. A polícia tam stačí ak jej to sestra dosvedčí a okrem toho sa veľmi mýliš v tom, že sa to nedá dokázať. Tam sa potom aj ona, sestra, otec ´, mama podrobujú psychologickým a otec aj psychiatrickým vyšetreniam a tam sa to dokáže...a na medzisusedské možno, ale toto je týranie a na to srať nemôžu (smajlík) Skúsenosti (smajlík)
@adsy predpokladať môžeme i to že je staršia. To ja teda neriešim nakoľko viem vek len nej.
A nie nemýlim sa celkovo keď sa v podobných prípadoch súdi rodina tak sa to ťažko súdi nakoľko druhá strana môže obviňovať prvú stranu z toho že sa spolu dohodli atď. jednoducho sa pri rodine berú do úvahy i rodinné väzby. Preto má i svedectvo rodiny menšiu váhu ako svedectvo nestranného človeka.
A daj mi sem prosím ťa zákon, alebo článok alebo čokoľvek. Kde sa píše ako sa posudzuje psychické tyranie. Zdá sa mi to totižto blbosť. Vieš. Takéto dačo by sa pomerne ťažko posudzovalo nakoľko otec môže tvrdiť že im nadáva len v rámci výchovy atď. Reálne je teda takmer nulová šanca aby z toho ten otec mal vôbec aspoň minimálny postih. Aj keby mal podpriemerného právnika.
A stále zabúdaš na tú najdôležitejšiu vec. A síce, oni by týmto súdom absolútne nič nedosiahli.
@semhamforas Úplne nanovo sa sformulovalo ustanovenie § 208 – týranie blízkej a zverenej osoby. Pretože dovtedy platné ustanovenie prinášalo so sebou interpretačné problémy používajúc slová ako „opakované bitie, neoprávnené uzatváranie, nadmerné vyvolávanie strachu alebo stresu, neprimerané a neodôvodnené trestanie“, bolo toto ustanovenie preformulované tak, aby akékoľvek opakované násilie akéhokoľvek druhu, ktorého dôsledkom je fyzické alebo psychické utrpenie obete, bolo bez pochybností možné kvalifikovať ako tento trestný čin. Z definícii tohto trestného činu sa vypustili pojmy ako „nadmerné, bezdôvodné a neprimerané násilie“ a vymenovali sa rôzne spôsoby, ktorými možno tento trestný čin spáchať.
@semhamforas trestný čin týrania blízkej osoby alebo zverenej osoby (§ 208 Trestného zákona), podľa ktorého kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť,
b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania,
c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie,
d) vystavovaním vplyvu látok spôsobilých poškodiť jej zdravie, alebo
e) neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať,
potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.
@semhamforas a pokiaľ to náhodou nevieš tak až do skončenia školy sú rodičia za svoje dieťa zodpovedný alebo do 25 roku jeho života sa oňho musia postarať
@adsy a teraz sa naskytá otázka či tento zákon (ktorý v tomto zmení už neplatí) po novom zahŕňa i to čo toto dievča písalo. Ak aj áno, je takmer nemožné mu to dokázať. Zober si do úvahy to umývanie zemi. Oni povedia že musia stále umývať zem. On povie že chce aby sa udržoval poriadok. Oni povedia že na nich kričí a on povie že ich vychováva. Ak by ten zákon aj skutočne platil i na tieto situácie čo píše. Ich otcovi by nedali vôbec žiaden trest. Skús sa nad tým zamyslieť. Takto žalovať rodičov by mohlo kľudne i každé dieťa že na nich rodičia veľa kričia a musia veľa upratovať. Dokiaľ im neobmedzuje slobodu pohybu tak si nepomôžu. To s tým členkom napríklad, by sa napadnúť dalo. Otázne je, či jej povedal že ju nepustí do nemocnice alebo či jej povedal že ju tam neodvezie. No i v tomto pripade si myslím že by mu nič nedokázali.
Zákony sú síce zaujímavá vec. No ich uvádzanie do praxe je vec ešte zaujímavejšia
@semhamforas zákon platí dodnes. A mal by si si prečítať to, čo napísala a až potom sa vyjadrovať a nie čítať iba to, čo chcem vidieť. Niekde si totiž pozabudol na obmedzovanie prístupu ku zdravotnej starostlivosti. Ak si si nevšimol to čo písala o sestre...a psychickým týraním je aj ponižovanie nadávkami a to si tam asi tiež prehliadol...
(1) Kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť,
b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania,
c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie,
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,
b) z osobitného motívu,
c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený, alebo
d) závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb.
@adsy dúfam že si sa dobre vyspal a teraz si prečítaš čo som v poslednom príspevku napísal o tom členku bože môj, veď ty tu píšeš že niekto niečo nečíta no ty si si neprečítal asi absolútne nič
Mimochodom si prečítaj ten predchádzajúci zákon. Ten hovorí akurát o tom že už neplatí a muselo sa presne špecifikovať čo je to týranie
Tento ďalší zákon je ten čo je presne špecifikovaný a teraz mi povedz ktorý z tychto bodov porušuje jej otec (nepočítame ten členok O KTOROM SOM UŽ PÍSAL). Akurát si tak ukázal že ty o tom vieš hovno
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Udaj ho a ked ho od vas odvezu prec tak ho daj zmlatit este.
@matus123 a ty si myslíš, že svoju rodinu má nechať v tom?
Alebo môžeš ísť bývať k rodine.
Inak ak vás netýra fyzicky tak s tým polícia ani sociálka príliš nič nespraví (myslím že v tvojom pripade vôbec nič nakoľko si plnoletá)
ak nemáš oporu v mame, skús ísť za niekym v rodine, komu veríš. alebo ak nie, tak proste za niekým dospelým, kto pozná, ako to u vás doma je a skúste niečo vymyslieť spolu.
Vec druhá je tá že ťažko by mu to dokázali, ak by mu to vôbec dokázali.
A vec tretia a najdôležitejšia. Povedzme že by predsalen dostal tú podmienku (neviem či je to vôbec možné, existuje síce i urážka na cti atď no to neni tento prípad) a čo by tým dosiahli? Otec by ich asi poslal preč z domu (čo samozrejme nemôže, no určite by im znepríjemnil život na nevydržanie) a kam by šli? Preto by som radšej sral na to a rovno sa odsťahoval.
Možno taký zákon existuje no ak aj áno tak určite nefunguje ako má. V každom prípade si dotyčný môže vybaviť potvrdenie že sa nemohol dostaviť pre zdravotné problémy atď. atď. atď. V tomto sa celkom vyznám tak viem o čom píšem a tie tri roky tiež neni akurát krátka doba.
Otec by dostal podmienku a čo by z toho oni mali. Nič. Riešenie teda ostáva, odsťahovať sa
Ako som už písal. Neviem ako to je s trestami za psychické týranie no to nemáš šancu nijako dokázať. A skôr by som povedal že ty nemáš reálne skúsenosti ako sa takéto situácie riešia napríklad i na medzisusedské vzťahy ti polícia úplne totálne serie. No toto všetko časom zistíš
A nie nemýlim sa celkovo keď sa v podobných prípadoch súdi rodina tak sa to ťažko súdi nakoľko druhá strana môže obviňovať prvú stranu z toho že sa spolu dohodli atď. jednoducho sa pri rodine berú do úvahy i rodinné väzby. Preto má i svedectvo rodiny menšiu váhu ako svedectvo nestranného človeka.
A daj mi sem prosím ťa zákon, alebo článok alebo čokoľvek. Kde sa píše ako sa posudzuje psychické tyranie. Zdá sa mi to totižto blbosť. Vieš. Takéto dačo by sa pomerne ťažko posudzovalo nakoľko otec môže tvrdiť že im nadáva len v rámci výchovy atď. Reálne je teda takmer nulová šanca aby z toho ten otec mal vôbec aspoň minimálny postih. Aj keby mal podpriemerného právnika.
A stále zabúdaš na tú najdôležitejšiu vec. A síce, oni by týmto súdom absolútne nič nedosiahli.
Zákony sú síce zaujímavá vec. No ich uvádzanie do praxe je vec ešte zaujímavejšia
§ 208
Týranie blízkej osoby a zverenej osoby
(1) Kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,
b) z osobitného motívu,
c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený, alebo
d) závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb.
Mimochodom si prečítaj ten predchádzajúci zákon. Ten hovorí akurát o tom že už neplatí a muselo sa presne špecifikovať čo je to týranie
Tento ďalší zákon je ten čo je presne špecifikovaný a teraz mi povedz ktorý z tychto bodov porušuje jej otec (nepočítame ten členok O KTOROM SOM UŽ PÍSAL). Akurát si tak ukázal že ty o tom vieš hovno