..Čaute.. Nadpis hovorí za všetko.. Chcete vediet v čom je problém?..Začnem..
11.4.2008 .. čiže dnes.. Je po prvej hodine, prestávka... Veselo sme debatovali, užívali sme si 5 minútové voľno .. Zrazu vidíme, že spolužiačke je akosi zle.. Je celá č
Máš pravdu, strašne dlho im to trvá, a veľa krát už prídu zbytočne, ale to len kvôli tomu, akí sú šuchtaví.. Aj my sme minulý rok po maturitách sedeli na obede, rozoberali maturitné otázky, školník zrazu dostal silný epileptický záchvat, ešte aj padol tak, že si o roh stola rozbil hlavu.. Kamoška volala sanitku, vybrala mu jazyk, celý bol chudák modrý.. asi po 20 minutách prišla sanitka, ale to už bol školník naštastie prebraný.. keby to bolo niečo vážnejšie, nemáme šancu mu sami pomôcť
ten pristup poznam velmi dobre, hlavne ked som im hovoril ze do 5 minut potrebujem svoju davku lebo prejdem do soku a uz mi nepomoze nic. a oni ze: "to je vtip?" nie, nieje to vtip. "ste nejaky moc kludny".. to snad nemozem riesit situaciu s chladnou hlavou?
inac spoluziacka neviem co ma, ale ono to trpnutie, cervenanie, zrychlene dychanie, pocit dusenia vyzera viac na hyperventilacny syndrom. na to jedina prva pomoc je dychat do sacku a zvysit si CO2 v krvi
Himynameismarek - nevieme čo jej je, hádam v pondelok sa dozvieme... hej presne, spolužiačka raz dostala šok tak vedela , že jej má dať sáčok tak sme jej ho dali .. Ale on šok nedostala lebo nemala ani z čoho, proste to prišlo ..
No vies ono bola chyba, ze ste volali na 112 na 112 vas potom musia prepojit a je to vsetko zdlahe. raz o tom aj vraveli v TV. Ma sa vytacat riadne cislo teraz neviem prestne ake to je 155? je sanitka ci 150? To voals priamo do nemocnice v tojom okrese a tam to prevezmu a preposielaju ihned. samosky podla toho ako je nemocnica vybaena vsakze. Ak maju jednu sanitku ktora je vo vybahu tak potom ...
Vec je jastna, ze v zdravotnictve su urcite rezervy ... ale ....
Toto mozere inak oj oznamit ale kto sa chce s tym prplat.
A je to aj pravda. kto ma prachy teda aj znamosti ma vsetko hend vybavene. Poznam to aj z vlastnej sksuenosti. takze na buduce rada. nevoalt 112 ale riadne cislo ake je. A 112 patri len do urciteho roka mam pocit nie? Ci uz na stalo to dali?
cocca-colla: ono to sedi.. ja som sa na to tiez "liecil" len na slovensku to vyliecit nevedia. oni si najprv mysleli ze mam astmu alebo obstrukciu pluc ze sa dusim, tak mi dali kortikoidy, 3 inhalatory a podobne, no nic nezaberalo, tak som bol vsade mozne a az po 3 mesiacoch co som nechodil do skoly som nasiel jedine miesto na slovensku v ruzinovskej nemocnici, kde robia specialny test a vysiel mi pozitivne. oni potom ze "no, nevieme ako sa to presne lieci, ale take druhy liekov predpisuje psychiater"... tak som sa cez kontakty dostal k jednemu elitnemu, tam mi zistili, ze to vobec nieje na lieky a nic mi nieje, ze som maximalne iba jebnuty a ze "to prejde".
tak som sa na vsetko vyjebal a preslo ma to asi po 8 mesiacoch od toho ako to zacalo. teraz je to uz viac nez rok
dam ti dobru radu. tam sa neregistruj. vedie to tam taky pan menom Tomas Bella a osobne a aspon dalsich 5000 ludi ho velmi nemame radi. obmedzuje slobodu slovenskeho internetu a tam ta za takyto pribeh poslu naspat sem alebo na azet a navyse sa ty budes citit vinna za nic
nesťažujte sa že chodia neskoro, dpc šak to chvýlu trvá, nemaju transportér že sa tam dotrepú do 3 sekúnd. Moj kamarát je saniťák a viem že to nemaju ľahké a iba volačo sa naznačí a už ich idú spičovat (ale to je oprávnené lebo maju velku zodpovednosť). Ale za tie zachránené životy im nikto nepoďakuje.
Z toho čo si napísala, hmm... neviem, zdá sa mi že si skor bola v šoku z toho čo sa dialo a potom nekriticky nazeráš na všetko, všetko sa ti zdá ako nedostatočné. Ale neviem, nevidel som to, ťažko súdiť.
Uplne suhlasim s Kaskom, treba volat na cislo 155, nie na 112, lebo to potom prepajaju a to dlho trva. Nikedy je problem zastihnut sanitku ak ma mesto len jednu. Ak je niekde na vyjazde, vtedy musia volat na najblizsiu nemocnicu, ci maju nejaku sanitku volnu, a to moze trvat aj 20 min ako pisala Zuzanka17.
Zuzanka17: kedze pri tom pripade zo skolnikom som bol aj ja, musim ti zdoraznit, ze sanitka meskala 20 minut preto, lebo v NM ziadna sanitka nebola, vsetky boli na vyjazde. Preto volali najbliziu a to az z Banoviec a to je pekny kusok
Najlepsie na tom bolo, ze sa to stalo, ked sa ten skolnik rozpraval s profesorkou biologie. Ako nahle zahucal a odpadol, profesorka odtial usla a vykrikovala na celu jedalen, nech mu niekto pomoze. Museli mu pomahat priatelkine spoluziacky, co chceli ist na medicinu, aspon mali uz za sebou nejaku prax.
vsak jesne ze su flegmatici...ved nejde o ich znamych ani nikoho z ich oklia...kam by sa oni plasili...jedno je v reklamach a druhe realita...keby som bola na tvojom mieste asi by som im pekne povedala na rozum...co uz, moja povaha...
skôr preto su flegmatický lebo to vidia a robia denne, tak ich to nevivedie z miery čo chcete aby pri každom prípade hysterčili a revali "že jakááá tragédia"?
Nesúhlasím s tvojím názorom.. nič také som nenapísala ( tým hovorím, že to ich "hysterčenie" mi nechýba) , tak neviem prečo to spomínaš... Kebže nemáš kamoša sanitára, bol by si na inej strane (nehovorím, že na mojej, ale na inej ) ... A nebolo to celkom tak ako si to ty vyjadril v tom predošlom komente ..
Viac ti k tomu nedokážem povedať, lebo je pravda, že si pri tom nebol .. To je vše .. Uvidíme čo jej bude..dúfam, že nie niečo zlé ...
Cocca-colla práveže to že mám kamaráta saniťáka mi pomáha vidieť veci aj z ich strany. Nemôžeš očakávať že pošlú sanitku ku každému prípadu, ku každej histerickej osobe (netvrdím to o tomto prípade, iba vo všeobecnosti). Ide o to čo dispečerovi povieš, ten to zhodnocuje, resp. posunie ďalej. Nevysielaju sanitku vždy, ani nevieš koľko je falošných poplachov. Ale vysielaju ich takmer vždy. Preto najskor sa vypytujú, pýtaju sa na iné možnosti. Aby neišli zbytočne.
A ešte sa vrátim k tomu čo si povedela "Ak by to bol nejaký pracháč, boli by tu ako na koni", ver mi tu sa naozaj nehladí na to kto je v ohrození, či je to chudobná matka alebo nejaký pupkáč. Sanitka ide rovnako.
Nadávate na ľudí ktorí to nerobia kôli prachom, ale aby pomáhali. To že hysterčíte lebo sa vám zdá nedostatočná ich práca je skôr smutné, ale normálne. Človek si vždy vraví "čo ak". Len si aj uvedomte že oni vedia čo robia. Myslíte si že oni sú lenivý? Že im sa nechce ísť? Že by chceli drepeť na riti? Radšej nech pacient zomrie??? To je skôr viditeľné u lekárov v nemocnici, polilinike, kde nejde priamo o životy a preto maju tak povediac "v prdeli"(to si myslia a potom to zle končí). Ale záchranka je niečo iné.
112-cka je veľmi zdlhavá ale aký kôň si bude pamätať všetky "tri" čísla? no ja ich neviem...
podľa mňa je najhoršie to, že dnešná vláda neznesie súkromníkov a najradčej by videli každú nemocnicu štátnu.A tu sa dostávame ku korenu veci, že štát nieje schopný dotovať všecke štátne nemocnice.Takže tých prachov je málo-a potom aj tej inšpirácie zo strany zdravotníkov je pomenej-Takže podľa mňa úplne neplatí to čo sa vraví:že za peniaze si zdravie nekúpiš-aspoň na Slovenku to neplatí...
geordie- ja to beriem ale po opísaní symptomov bola nanajvýš nevhodná ozázka otázka: a nemožu po nu prísť rodičia? Lebo sanitka je preto sanitka, že jej može priamo v nej poskytnuť zdravotnu starostlivosť. A to, že prišli vysmiati a bez nosidiel sa mi tež vobec nezdá. A prepáč ale ak tvrdíš že sanitáci (mimochodom kvoli tvojmu kamovi si neobjektívny) to maju ťažšie ako lekári, tak sa musím smiať... vlastne nie.. skor smutiť..
Mixelle- Ale to je vec dispečera, nie výjazdu. Tiež jeho zodpovednosť. Pozeráš sa na to podla toho ako ona opísala symptómy. Ale ako ich opísla tá čo volala sanitku? Ten dispečer sa to asi len tak z prdele neopýtal, mal na to dôvod.
Keď prišli pre moju matku tak tiež boli flegmatickí. A? Je to práca, su to profesionáli. Necuduj sa ked pred polhodinou vyťahuješ z auta polomŕtveho chalana s rozsekaným hrudnikom a rukami, že potom ti príde niečo také ako prkotina, človek to potom neberie tragicky a pôsobí flegmaticky (kde sa spomína že sa smiali?).
A nepovedal som to že to majú tažšie, len že sa so šlendriánskejším prístupom skorej stretnem u obvodného lekára než u saniťákov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
inac spoluziacka neviem co ma, ale ono to trpnutie, cervenanie, zrychlene dychanie, pocit dusenia vyzera viac na hyperventilacny syndrom. na to jedina prva pomoc je dychat do sacku a zvysit si CO2 v krvi
Vec je jastna, ze v zdravotnictve su urcite rezervy ... ale ....
Toto mozere inak oj oznamit ale kto sa chce s tym prplat.
A je to aj pravda. kto ma prachy teda aj znamosti ma vsetko hend vybavene. Poznam to aj z vlastnej sksuenosti. takze na buduce rada. nevoalt 112 ale riadne cislo ake je. A 112 patri len do urciteho roka mam pocit nie? Ci uz na stalo to dali?
tak som sa na vsetko vyjebal a preslo ma to asi po 8 mesiacoch od toho ako to zacalo. teraz je to uz viac nez rok
Z toho čo si napísala, hmm... neviem, zdá sa mi že si skor bola v šoku z toho čo sa dialo a potom nekriticky nazeráš na všetko, všetko sa ti zdá ako nedostatočné. Ale neviem, nevidel som to, ťažko súdiť.
Zuzanka17: kedze pri tom pripade zo skolnikom som bol aj ja, musim ti zdoraznit, ze sanitka meskala 20 minut preto, lebo v NM ziadna sanitka nebola, vsetky boli na vyjazde. Preto volali najbliziu a to az z Banoviec a to je pekny kusok
Najlepsie na tom bolo, ze sa to stalo, ked sa ten skolnik rozpraval s profesorkou biologie. Ako nahle zahucal a odpadol, profesorka odtial usla a vykrikovala na celu jedalen, nech mu niekto pomoze. Museli mu pomahat priatelkine spoluziacky, co chceli ist na medicinu, aspon mali uz za sebou nejaku prax.
ale tak nase zdravotnictvo,to je vazne cele napicu s prepacenim..
Viac ti k tomu nedokážem povedať, lebo je pravda, že si pri tom nebol .. To je vše .. Uvidíme čo jej bude..dúfam, že nie niečo zlé ...
A ešte sa vrátim k tomu čo si povedela "Ak by to bol nejaký pracháč, boli by tu ako na koni", ver mi tu sa naozaj nehladí na to kto je v ohrození, či je to chudobná matka alebo nejaký pupkáč. Sanitka ide rovnako.
Nadávate na ľudí ktorí to nerobia kôli prachom, ale aby pomáhali. To že hysterčíte lebo sa vám zdá nedostatočná ich práca je skôr smutné, ale normálne. Človek si vždy vraví "čo ak". Len si aj uvedomte že oni vedia čo robia. Myslíte si že oni sú lenivý? Že im sa nechce ísť? Že by chceli drepeť na riti? Radšej nech pacient zomrie??? To je skôr viditeľné u lekárov v nemocnici, polilinike, kde nejde priamo o životy a preto maju tak povediac "v prdeli"(to si myslia a potom to zle končí). Ale záchranka je niečo iné.
Urcite nebola jedina ktora potrebovala pomoc.
Oni maju 100 sanitiek alebo co?
A co sa jej vlastne stalo? Aka je diagnoza?
Ja len tak, aby som vedel.
podľa mňa je najhoršie to, že dnešná vláda neznesie súkromníkov a najradčej by videli každú nemocnicu štátnu.A tu sa dostávame ku korenu veci, že štát nieje schopný dotovať všecke štátne nemocnice.Takže tých prachov je málo-a potom aj tej inšpirácie zo strany zdravotníkov je pomenej-Takže podľa mňa úplne neplatí to čo sa vraví:že za peniaze si zdravie nekúpiš-aspoň na Slovenku to neplatí...
Keď prišli pre moju matku tak tiež boli flegmatickí. A? Je to práca, su to profesionáli. Necuduj sa ked pred polhodinou vyťahuješ z auta polomŕtveho chalana s rozsekaným hrudnikom a rukami, že potom ti príde niečo také ako prkotina, človek to potom neberie tragicky a pôsobí flegmaticky (kde sa spomína že sa smiali?).
A nepovedal som to že to majú tažšie, len že sa so šlendriánskejším prístupom skorej stretnem u obvodného lekára než u saniťákov.
Prosím vás pre boha!
112 volajte iba v prípade, že ste opitý spadli a odreli si ruku.
Ak ide o vážne prípady volajte 155.
To je číslo a linka zriadená od nepamäti.
Mám známich a oni majú s číslom 155 veľmi dobré skúsenosti.
Linka 112 je úplne nahovno, tam vo vážnych situáciách nevolajte!
To vám sanitka príjde za dobreženie hodinu.
Pri linke 155 je to iba za 5 až 10 minút, čo záleží od vzdialenosti(dedina alebo mesto)
A do hôr ide sanitka pomalšie.
Ale jednoznačne pri vážnych veciach 155!!!