Ako by to vyzeralo s cirkvou, keby bola odkázaná len na príspevky svojích členov - úplna odluka cirkvi od štátu. Veriaci! Koĺko by ste boli ochotný prispievať ročne vašej farnosti? A boli by ste vôbec ešte veriaci?
@mystic nie, skôr sa mi to zdá otravné... myslím, že tu zbytočne zaťahuješ veci, ktoré tu nepatria... toto je teenagerský portál a takéto veci sú príliš rozporuplné a mometálne aj teoretické
Navštevujem Cirkev adventistov s.d. a vzhľadom k tomu že tá od štátu neberie žiadne peniaze tak si myslím že po odchode väčšiny katolíkov by tá druhá (menšia) polka niečo platila ale nebolo by to dosť.. No keď si vezmete že krstia všetky deti a potom za nich majú peniaze...
@mkamka - zaujíma má názor teenagerov a myslím si, že aj mladý ľudia majú k tejto téme čo povedať. A áno otázka je rozporuplná a kontroverzná. Nabudúce dám diskusiu o Justinovi Bieberovi alebo ako sa to volá.
zlatá stredná cesta by bola najvhodnejšia.. nič nie je biele ani čierne.. a tak či onak sa tu môžte rozčuľovať a nadávať do neba.. my tu s tým aj tak nič nespravíme ..
na slovensku sú aj cirkvi ktoré od štátu peniaze neberú peniaze a v pohode fungujú a dokonca stavajú nové kostoly aj keď nie také velké ako napr. katolíci. Čiže môj názor je taký že Aj taká katolícka cirkev by v pohode fungovala a zarábala na ľuďoch leb by sa museli postupne adaptovať a nemať také monstrózne kostoly a čo ja viem čo
@mystic ale v tom prípade sa pýtaš zlé veci: 1. ako som uviedla v @1 nezarábam a myslím, že ani väčšina birdzákov a 2 otázka nie som si istá, ako súvisí s tým, či by sa cirkvi prestali dávať peniaze.... a čo má viera spoločné s cirkvou? okrem toho, že cirkev by ich mala zjednocovať a združovať ich
@mystic a ešte k tej kontroverznosti: myslím, že ti je jasné, že 100 ľudí 100 chutí a hlavne v otázkach náboženstva, čiže vieš čo sa stane, keď sa stretnú v diskusii zarytí veriaci a opačný extrém.... asi toľko, že sa táto téma nikde nepohne.... ale tá odluka stále zostáva len utópiou
"tí čo ho odvrhnú a pribíjaju znova a znova na kríž, budu zatratení"
Ja sa vzdy spytam tak, Ako je mozne ze veriacu matku dvoch deti ktora ide na pravidelnu omsu do kostola zrazi auto? Preco ked vklada svoj zivot do jeho ruk, a modli sa k nemu pravidelne, boh dopusti to by na svete zanechala dve deti ktore ju urcite milovali, respektive zobere dvom detom matku. Len tak z nicoho nic.
Ja som ateista, kto si mysli ze ho taketo veci nejako oslobodzuju alebo mu pomahaju, nech sa paci, je to len vsugerovanie si niecoho.
A tie peniaze su relativne, v aktualnej situacii su peniaze vsetko, ale ked sa tu nieco zomelie, tak budu dolezite tri veci. Zbrane, benzin a jedlo.
Nerozumiem, prečo to má toľko červených *. Jedna vec je, keď niekto nesúhlasí s cirkvou, ale obyčajná a pomerne faktická otázka k tomu príde akým spôsobom?
Pozor, nenapisal som ze za to vsetko moze, napisal som ako je moze to ze vo vacsej miere trpia ti veriaci. Preco ked je taky vsemohuci, a ludia sa k nemu modlia, nieco neurobi. Banalita, zabudnuty telefon v obyvacke, 2 minuty a vsetko moze dopadnut inak.
Posledny sud, co to je? Je to to, ze pozajtra zistia, ze sa na zem ruti nejaky 2miliadry rokov stary suter s priemerom 8 kilometrov?
Apropo
"Križiackymi výpravami nazývame v dejinách vojenské výpravy západoeurópskych šľachticov vyhlasované rímskokatolíckou cirkvou v súčinnosti so svetskou mocou proti (z pohľadu cirkvi) neveriacim a kacírom."
viac nepotrebujem vediet...
Ja som toho nazoru ze veci sa proste deju, a skor uverim tomu ze nas tu koriguje niekto z opacneho konca vesmiru, ako to ze je nejake "nebo"
ale to je zbytocne sa tu hadat lebo by to bol len jeden argument voci druhemu.
Nemam nic proti ludok ktori chu verit. Ak Ti to pomaha k pokojnejsiemu zivot je to Tvoje rozhodnutie. Ludia potrbuju mat nieco v com vidia "nadej"
Ja si ale namiesto cesty do kostola radsej sadnem na obrubnik a budem ratat cervene a modre auta.
@vsixer pretoze keby sme vedele ze ked budeme veriaci a sa nam nic nemôze stat tak aka by to bola spravodlivost? potom by sa veriaci nebali ze sa im nieco stane a nezili by ako keby kazdy den bol posledny...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
ale k téme: vôbec nič, veď predsa nezarábam
neprispel by som nič ani keby som zarábal, lebo kostol nenavštevujem
myslím, že ak by to malo nejaký dopad na vieru u niekoho, tak to tá viera asi za veľa nestála
ale určite by sa našlo dosť ľudí, ktorí by prispievali...
btw. mimoriadne zaujímavé použitie slova srať
tí čo veria v Stvoritelia mu daruju všetko (svoj život vložia do jeho rúk a ho nasledujú), čaká ich večná sláva....
tí čo ho odvrhnú a pribíjaju znova a znova na kríž, budu zatratení
či si fakt niekto myslí, že peniaze sú všetko na tomto svete, vedzte, že všetko raz pomynie a príde deň zúčtovania........
filip
"tí čo ho odvrhnú a pribíjaju znova a znova na kríž, budu zatratení"
Ja sa vzdy spytam tak, Ako je mozne ze veriacu matku dvoch deti ktora ide na pravidelnu omsu do kostola zrazi auto? Preco ked vklada svoj zivot do jeho ruk, a modli sa k nemu pravidelne, boh dopusti to by na svete zanechala dve deti ktore ju urcite milovali, respektive zobere dvom detom matku. Len tak z nicoho nic.
Ja som ateista, kto si mysli ze ho taketo veci nejako oslobodzuju alebo mu pomahaju, nech sa paci, je to len vsugerovanie si niecoho.
A tie peniaze su relativne, v aktualnej situacii su peniaze vsetko, ale ked sa tu nieco zomelie, tak budu dolezite tri veci. Zbrane, benzin a jedlo.
Za tieto veci sa tu budeme klcovat.
K téme ma prešla chuť sa vyjadriť.
za to že ju zrazí auto, že su vojny, koncentráky môže Stvoriteľ?
Tvorca všetkého a všetkých!
On nám dal slobodnú vôľu aby si každy vybral, nikoho nenúti, podľa skutkov bude po smrti súdený..
ale ty si ateista, ti to môže byť jedno, na posledný súd neveríš!..preto je ľuďom všetko jedno a takto to vo svete potom vyzerá.......
a nakoniec, je už málo času, treba niečo robiť so sebou.........
(nemyslel som tým teraz len teba, ale všetkých ľudí)
filip
Pozor, nenapisal som ze za to vsetko moze, napisal som ako je moze to ze vo vacsej miere trpia ti veriaci. Preco ked je taky vsemohuci, a ludia sa k nemu modlia, nieco neurobi. Banalita, zabudnuty telefon v obyvacke, 2 minuty a vsetko moze dopadnut inak.
Posledny sud, co to je? Je to to, ze pozajtra zistia, ze sa na zem ruti nejaky 2miliadry rokov stary suter s priemerom 8 kilometrov?
Apropo
"Križiackymi výpravami nazývame v dejinách vojenské výpravy západoeurópskych šľachticov vyhlasované rímskokatolíckou cirkvou v súčinnosti so svetskou mocou proti (z pohľadu cirkvi) neveriacim a kacírom."
viac nepotrebujem vediet...
Ja som toho nazoru ze veci sa proste deju, a skor uverim tomu ze nas tu koriguje niekto z opacneho konca vesmiru, ako to ze je nejake "nebo"
ale to je zbytocne sa tu hadat lebo by to bol len jeden argument voci druhemu.
Nemam nic proti ludok ktori chu verit. Ak Ti to pomaha k pokojnejsiemu zivot je to Tvoje rozhodnutie. Ludia potrbuju mat nieco v com vidia "nadej"
Ja si ale namiesto cesty do kostola radsej sadnem na obrubnik a budem ratat cervene a modre auta.
"Blahoslavení tí, čo nevideli a uverili"
táto cesta na teba čaká.....filip
pekný deň
Dobre ahoj, idem si spravit rohlik so sunkou na cestu teda
Pekny den aj Tebe
.........filip