Zdravím. Chystám sa študovať do ČR a zaujímalo by ma, či je ozaj pravda, že Česi nevedia zniesť Slovákov na českých vysokých školách? Stretla som sa už s rôznymi názormi a preto by ma zaujímali názory a skúsenosti tých, čo študujú v Čechách. Stretli iste
Akurat dnes som videl na jednej faktovej stranke fakt o Harry Potterovi. A tam bolo niečo s famfrpálom a nejaky slovak napisal že ten český preklad harryho pottera je hrozný. A hneď Česi uražka na cti. Uplne začali nadavať po sebe Česi a Slovaci. O 5 min tam dajaky Čech hokej ťahal. Ďalší dačo o Maďaroch začal zas Ale to je internet. V realite sa ich tu birdzaci zastavali že su to veľmi milý ľudia
slovenky majú česi radi ako hej, som len v brne, ale ani inde som sa nestrertla s dajakou nenavisťou
a to ej furt len že héééj ja som bol na slovensku pred8 rokmi tam a tam poznáš to ne? a starší furt rozprávajú že z kadiaľ koho poznajú a kde boli na vojne a hocičo, a že jak sa im páči slovenčina
Česi najviac zo všetkého nenávidia moslimov, takže hocikoho iného sú ochotní viacmenej akceptovať.
Záleží to samozrejme od konkrétneho jednotlivca. Tam môžu byť extrémne rozdiely od tých čo Slovákov majú radi. cez tých čo tolerujú po takých čo Slovákov nenávidia. Takých je ale dosť málo.
ale najväčší gol bol, ked som sa dopočula že: "slovákum se líp učí angličtina" .D jjj len slovenčina a čeština su v československej vetve západoslovanských slovanskych jazykov, (dobre ešte kenaančina, ale na konci stredoveku kedy sa "vymrela" angličtina eštek bola asik ina kus .D) čiže nejaky markantny rozdiel v jazykovych suvislostiach nesuvislostiahc tam nevidim... ale mnohí mi to potvrdili že suhlasia s tou teoriou že slovaci maju na AJ lepšie preddispozicie . smiley:
Co ja viem tak im imponuje nasa rec a pokial nie si truba tak zapadnes. Z neznamych dovod sme pre nich nieco ako exoticky artikel ci ako by som to inak ..
Nerob hanbu a vsetko bude ok
Blbost .Aspoň u nás v Olomouci určite.
A vôbec...ty by si nenávidela Čechov, keby sú k tebe priateľskí a študujú s tebou na SR? Podľa mňa im je to jedno, že si tam, veď tým, čo tam už študujú, miesto nezaberáš a ostatných neriešia...ak sa rozumieme
Ja som niekde čítal, že niektorí Česi nadávajú, že Slováci chodia na ich univerzity a potom sa tam nedostanú ich deti (akosi zabúdajú na zvyšovanie kvality ich univerzít), ale to sa jedná len o určitú časť...samozrejme, je hlúposť generalizovať, ja som sa tiež nestretol s nepriateľskými Čechmi, určite je medzi Slovákmi a Čechmi nejaká nevraživosť v miernejšej forme ,ale nie na Morave, ani v Sliezsku, skôr v Čechách, Praha a okolie, ale tak to je len také podpichovanie...už tie doťahovačky o tom, kto na koho doplatil sú na ústupe, možno ak by sme zašli do nejakej historickej témy ohľadom druhej svetovej vojny, potom by mohla nastať výmena názorov a väčšinou sa stretávam s tým, čo písali vyššie, proste ak stretnem Čechov, vždy je to priateľské a nikdy nerozoberáme nejaké historické záležitosti. Dokonca mi ešte kamarát hovoril, že jeho tréner mu rozprával, ako Moraváci niekde na dedine držali v hokeji palce Slovákom, hoci sme hrali s Čechmi
ti najlepsi kamarati, ktorych v brne mam su vsetko cesi. moj frajer je cech. takze o nenavisti nemozno hovorit. sice obcas si moj frajer s jeho kamosmi robia srandu zo slovakov (coboli etc.) ale urcite to nie je nenavist
som 10 rokov v prahe a zozaciatku som este hovorila s cechmi slovensky. s negativnymi reakciami som sa stretavala malo, skor to bolo take podpichovanie, ze preco nehovorim cesky, ked som v cesku. blbci sa najdu vsade, ale do oci mi nikdo nic vyslovene xenofobne nepovedal. okrem zaberania miest na intrakoch je tiez vdacna tema zaberianie pracovnych miest. ale to nadavaju aj na inych cudzincov, hlavne na ukrajincov.
k vtipnym momentom dochadza od tej doby, co som sa naucila hovorit cesky. skoro nikto vdaka tomu hned nezisti, ze som zo slovenska. ak dojde k nejakej debate na temu cesi vs slovaci a niekto sa do slovakov "obuje", je celkom zabavne sledovat jeho vyraz tvare, ked mu poviem, ze som tiez zo slovenska. nasleduje vacsinou pochvala za peknu cestinu a za to, ze som sa zvladla asimilovat
ale svoj povod by som nikdy nezaprela a so slovakom by som sa urcite nebavila cesky. lebo poznam aj taki. slovaci v cesku, ktori vedia, ze som slovenka a napriek tomu so mnou budu hovorit cesky.
ale raz som sla s takou ukecanou babkou v buse a bola to slovenka co zila v brne uz par desatroci a tak mi rozpravala ze ona to tu nema rada a ze nemala nikdy chodit do cr a tak, lebo sa voci nej ludia vzdy spravali zle za to ze bola slovenka. co mi prislo docela zajimave kedze este kedysi bolo ceskoslovensko ved. ze napr. aj ked potrebuje ist k lekarovi a tak tak su na nu casto ludia zli, ze co nejde na slovensko k lekarovi atd. podla mna je to skor o tom na akych ludi narazis.. hejteri sa najdu vsade
nacionalizmus vzrastá tam, kde je nenávisť a treba sa pričleniť k nejakej skupine. takže keď idú majstrovstvá v hokeji, keď vyjde štúdia že na úkor slovákov sa česi nedostanú na školy a tak.
v bežnom živote, keď som kdekoľvek v česku, nikdy nemám problém s tým že som slovenka, niektorým ľuďom to príde ešte aj cool
napadá mi v tejto súvislosti ešte jeden vtip vraj sa v brne pýtali výskumníci náhodných okoloidúcich, či im vadia slováci v brne. 30% odpovedalo "ano", 70 odpovedalo "nie"
Som v Ostrave, a tiež tu človek stretne dosť Slovákov.. i keď v Brne atď je ich ešte viac, v práci nemám pocit, žeby nejak riešili, že som Slovák....sám šéf je číňan, takže jazyk iba angličtina v škole pohoda, pár slovenských učiteľov.
Max čo som sa stretol, že väčšina čechov ťažko rozumie Slovenčine a potom pár looserov, ktorý ti budú hovoriť o tom, že Slováci su maďari...ignore
Som v Brne a nestretol som sa s nejakym osocovanim slovenskych studentov. Podla mna sme a cechmi jedna mentalita a skoro kazdy cech co poznam ma nieco so Slovenskom a tym padom nehovori o nom v zlom. Ja som strasne rad, ze nam tam dovolia studovat a fakt nic zle na ten narod nemozem povedat
no ja som v prahe síce len pár mesiacov, ale ešte som sa so žiadnymi negatívnymi reakciami nestretla na škole je nás dosť slovákov a ešte som na nás nepočula žiadne sťažnosti..rovnako ako mimo školy, všetko v poriadku..takže sa toho neboj
no... v Brne som robila a zopár ľudí mi tam v krčme povedalo, že sme my slováci trápni s tým, ako sa tam hrnieme, vužívame ich školstvo atď... celkom som sa vtedy s tým chlapom pohádala ... inak v Zlíne je to presne opak, tam chlapi milujú slovenské ženské a naopak češky slovenských chalanov takže ako kde... ale samozrejme na debila natrafíš ako v Brne, tak aj v Ostrave, Prahe, Zlíne vobec tie hejty neriešim a na druhú stranu je pravda, že ja čo poznám slovákov na škole, snažia sa ovela viac než češi.. resp. poznám 1 slováka, ktorý u nás vypadol a čechov už odpadlo tak 200
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
a to ej furt len že héééj ja som bol na slovensku pred8 rokmi tam a tam poznáš to ne? a starší furt rozprávajú že z kadiaľ koho poznajú a kde boli na vojne a hocičo, a že jak sa im páči slovenčina
Záleží to samozrejme od konkrétneho jednotlivca. Tam môžu byť extrémne rozdiely od tých čo Slovákov majú radi. cez tých čo tolerujú po takých čo Slovákov nenávidia. Takých je ale dosť málo.
Nerob hanbu a vsetko bude ok
A vôbec...ty by si nenávidela Čechov, keby sú k tebe priateľskí a študujú s tebou na SR? Podľa mňa im je to jedno, že si tam, veď tým, čo tam už študujú, miesto nezaberáš a ostatných neriešia...ak sa rozumieme
k vtipnym momentom dochadza od tej doby, co som sa naucila hovorit cesky. skoro nikto vdaka tomu hned nezisti, ze som zo slovenska. ak dojde k nejakej debate na temu cesi vs slovaci a niekto sa do slovakov "obuje", je celkom zabavne sledovat jeho vyraz tvare, ked mu poviem, ze som tiez zo slovenska. nasleduje vacsinou pochvala za peknu cestinu a za to, ze som sa zvladla asimilovat
ale svoj povod by som nikdy nezaprela a so slovakom by som sa urcite nebavila cesky. lebo poznam aj taki. slovaci v cesku, ktori vedia, ze som slovenka a napriek tomu so mnou budu hovorit cesky.
v bežnom živote, keď som kdekoľvek v česku, nikdy nemám problém s tým že som slovenka, niektorým ľuďom to príde ešte aj cool
napadá mi v tejto súvislosti ešte jeden vtip vraj sa v brne pýtali výskumníci náhodných okoloidúcich, či im vadia slováci v brne. 30% odpovedalo "ano", 70 odpovedalo "nie"
som . Čo študuješ?
A plus cestinu nema vacsina slovekov rada
Max čo som sa stretol, že väčšina čechov ťažko rozumie Slovenčine a potom pár looserov, ktorý ti budú hovoriť o tom, že Slováci su maďari...ignore