Ahojte.Premýšľam nad výškami a chcem prekladateľstvo,tlmočníctvo.A veľmi ma zaujala arabčina.Nevie niekto náhodou či sú tam príjimačky aj zo základov arabčiny,z dejín arabov alebo takého niečoho?Ak hej,nevedel by mi niekto odporučiť literatúru?Alebo sú ta
@n1kk1 podla toho kde. Ak maturujes tento rok, podla mna to bude koplikovane, lebo v BA to kazdorocne neotvaraju. Tam staci urobit TSP. Ak by si chcela ist na Karlovu do Prahy, tak tam treba aj nastudovanu povinnu literaturu, z ktorej je pisomny test i ustny pohovor.
no ak chceš ísť do BA na UK, tak nie nemusíš vedieť. AJ KEĎ JE TO TAM NAPÍSANÉ(@rothschild ), že musíš vedieť literatúru a dejiny TAK JE TO BLBOSŤ, treba urobiť dobre len test z anj a tsp
a v Prahe na Karlovej treba literatúru aj dejiny, presne ako somarinka vyššie spomenula.
Neviem či sa dá na Masarykovej študovať čisto arabčina...
No na Komenského by som chcela ísť a maturujem nie tento rok ale až ďalší.No a pozerala som na ich stránke,že čo treba na prijímačky a literatúra tam bola spomenutá len slovenčina.Ale pre istotu som sa chcela spýtať,či som niečo neprehliadla.Takže tam naozaj z toho nič nie je?Lebo kamoška išla na prijímačky na japanistiku(ale neviem kam len viem že do ČR)a tam musela vedieť už tie základné ťahy a niečo z histórie.A nechcem ísť na čisto arabčinu ale anglický jazyk v kombinácií s arabským
bohvie čo bude za 2 roky, tento rok UK na arabčinu brali podľa 2 testov- z anj a všeobecného prehľadu. No a v ČR síce treba na niektoré jazyky základy čo tu nie, ale aby tam dali základy japončiny a arabčiny? fakt si myslím, že sa jednalo len o literatúru a dejiny aby si čosi o tom svete aj vedel...
ano na karlovu je pri prijamackach na japanistiku potrebne vediet hiraganu aj kataganu..je z toho test+dejiny a literatura...na arabcinu do BA netreba nič...a na UK je tej literatúry nespocetne mnozstvo..musis vediet dejiny islamu...arabov.arabskeho sveta celkove..co ti len napadne...realie arabskych a islamskych krajin....kazdu knihu kt. je o tejto oblasti si precitaj..a potom zoznam literatury predlozis pri ustnych pohovoroch..velmi dolezita vec je..motivacia ku studiu arabistiky a znalost 2 svetovych jazykov....hlasi sa vela ludi..ale ak to fakt chceš..si do toho zažrata a na prijimackach ich ohuris vedomostami ...tak si tam...ale tie vedomosti musia byt uchvatne...prestuduj si aj biografiu mohameda a čitaj koran...arabska architektura tiež..dejiny hlavne egypta...izraelsko-palestinske spory..a tak dalej a tak dalej....by som ti mohol dva dni pisať co tam treba.. ..ale z arabčiny nemusis vediet vobec nic.. ..ani pismo...nič....
do BA je test z angličtiny, ktorý obsahuje gramatiku, reálie a predpísanú literatúru...potom je tam test všeobecných predpokladov...ale z arabčiny nemusíš vedieť nič...ani z nejakého iného exotického jazyka...keďže arabčinu otvárali tento rok, tak neviem, kedy budú najbližšie...asi o 3 roky...ale rozhodne by sa ti vyplatilo ísť napríklad aj na švédčinu ak ju budú otvárať...severské jazyky treba
@sandy114 arabčina sa tu v česku a na slovensku dá študovať len na dvoch školách takže pre normalneho človeka by nemal byť problem sa vyjadriť k obom.....
@kielenkaantaja no pre normálného človeka by nemal byť problém si to nájsť alebo aspoň napísať presnejšie kde to chce študovať, keď už nevie hľadať na internete...
@sandy114 informacie na internete nie su dostacujuce tak na to je tu to forum aby sa mohla opytat..sam som si tym presiel co sa tyka arabciny takze viem o tom svoje...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a v Prahe na Karlovej treba literatúru aj dejiny, presne ako somarinka vyššie spomenula.
Neviem či sa dá na Masarykovej študovať čisto arabčina...
len
bohvie čo bude za 2 roky, tento rok UK na arabčinu brali podľa 2 testov- z anj a všeobecného prehľadu. No a v ČR síce treba na niektoré jazyky základy čo tu nie, ale aby tam dali základy japončiny a arabčiny? fakt si myslím, že sa jednalo len o literatúru a dejiny aby si čosi o tom svete aj vedel...